Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2007 08:22 - ЧУДЕСА - ЧУДОДЕЙНИТЕ ИКОНИ ИМАТ НЕВЕРОЯТНА СИЛА
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 1679 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 20.04.2010 09:20


ЕВЕЛИНА ЛЮТОВА: ЧУДОДЕЙНИТЕ ИКОНИ ИМАТ НЕВЕРОЯТНА СИЛА

На едно място в София бяха събрани трите чудодейни икони на Света Богородица от Бачковския, Троянския и Рилския манастир и бе извършен молебен за здравето и освобождението на медицинските сестри и палестинския лекар, които са в затвора Джудейда в Либия.
Евелина Лютова, ясновидка и церителка, отдавна се интересува от значението на иконите, от всеки щрих по дъската, от мислите и чувствата на майстора, който е изваял светия образ. Днес за читателите на “Врачка” тя коментира своето мнение по този повод.

Линията на рисунъка на иконата е извън пространството и времето и изразява мелодиката на религиозно-естетичното виждане на художника. Линията е подвижният покой на битието, израз на неговата жива неподвижност. Като абстрактно средство, лишено от чувствеността на реалните форми и емоционалната наситеност на цвета, линията на поредния щрих изразява умозрителната чувственост на човека с четката. Той превръща рисунката си в сложен, формиращ сюжет, който носи ритъма на съществуващото. В гъвкавостта на изваяните форми се чете смисълът на битието на поредния светия, нарисуван на иконата. Заради силата, която изразява този рисунък, иконата канонира и по този начин намира своята абсолютно неизменна форма.
Отпечатъкът на божието битие, както и всичките му досегашни характеристики, е необозрим и абсолютен. Може би затова нарисуваната икона съвпада с битието на Бога. Но Бог стои много по-високо от иконата и това винаги са се опитвали да покажат художниците, придавайки смирен и молещ се израз дори и при зографисването на самия Бог. Затова светиите от иконите винаги изглеждат застинали в съвършено предадените им от иконописеца форми. Предадената на дъската истина е абсолютна, защото е оформена от идеите за битието на светиите в Рая. Бог е подсказал на човека частица от тази истина чрез словото на светите книги. До нея човекът се докосва със страх, но я приема, защото е Божията истина. За съжаление твърде често тази истина се размива във времето и губи ясните си очертания в непрестанната променливост на нещата и явленията. Точно този миг са уловили иконописците – човек с ореол на главата се моли или се прекланя пред някого и пред нещо. Разбира се, че това е битието на Бога. И великият художник търси тази Божия истина, открива я и я полага като щрих в поредната икона, която рисува. Ръката му не следва нейните сложни криволици, ръката му сама се движи и така се появява светият образ. За да остане за поколенията, които ще се прекланят пред иконата, ще благоговеят и ще й се молят. Линията, която извайва ръката на художника, не е естествено продължение и израз на емоционалните му импулси, не е израз и на отношението му към света. Тези линии, извайващи формите на поредния светия, са израз на отношението му към Бога, към вярата, която изповяда.
Линиите на християнските икони на светите образи са линии на божия промисъл. В застиналите, намерили завинаги себе си образи на Христос и Богородица, на Мария с Младенеца, в сцените от живота на светците, пулсира битието, свръхчовешкото и същевременно най-човешко, защото е изваяно като мечта, отпратена в отвъдното. Ритъмът, който струи от нарисуваните от древни зографи икони, е тежък и монотонен. Това е ритъмът на църковното пеене, на църковната молитва. И хората го усещат интуитивно и затова дълго се кланят пред една или друга икона. А дългата молитва и силната вяра, че Бог е с нас и вътре в нас, вече носят истинското изцеление.
Поне от лошите чувства и мисли.


Тагове:   невероятна,


Гласувай:
1



1. avangardi - Посетете и вторият ми блог, който е посветен само за чудотворните икони
22.07.2007 08:28
Първа позиция в блогрола:
1. Оn-line Галерия чудотворни икони на Пресвета Богородица - моят втори блог -http://miraculousreligion.blog.bg/
Ще Ви бъда благодарна за всяко посещение и отзив, споделяне на чудеса станали с Вас или Ващи приятели!!!
Автор на двата блога= Avangardi
цитирай
2. анонимен - идолопоклонство
30.04.2010 15:08
Моля, прочетете Исаия 44:13-19
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308523
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95682
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031