Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2009 11:13 - До журналиста Георги Мангинов в-к Стандарт: Откраднаха Рибния буквар!-Не публикувайте непроверени факти!
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 3076 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2009 17:33


От: Илка Искрова петък, 03 април 2009 11:10

До журналиста Георги Мангинов - не публикувайте непроверени факти! Лично познавам бившата директорка Светла Радева от 52 години! Тя е един достоен човек и специалист! Котел й дължи много за нейното възрожденско трудолюбие, родолюбие и всеотдайност!Почернихте семейството й с безкрайните тревоги и злонамерени нападки! Да не се окаже, че крадеца вика "Дръжте крадеца!"

Откраднаха Рибния буквар Полицаи тарашат домове наред, шефът на музея на изпит по право
image
Рибният буквар личен коментар в в-к Стандарт:
http://www.standartnews.com/news/comments/id/28267/Откраднаха%20Рибния%20буквар
-----------------------------

Бандити сменили оригинала на книгата с копие, неясно кога
Мегаскандал разтресе възрожденски Котел. От местния историческия музей е изчезнал оригиналът на Рибния буквар, написан от котленеца д-р Петър Берон, научи "Стандарт". Вместо това бандити оставили менте.
"Да, така е. Оригиналът на Рибния буквар бе подменен с копие", заяви вчера директорът на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски. Той допълни, че заради скандалния факт е образувано досъдебно производство за кражба и за унищожаване на паметник на културата. Извършени са и претърсвания в домове на частни лица, каза още Чавдар Божурски. Полицай №1 в Сливенско обаче отказа да съобщи чии домове са претърсвани и дали това е ставало само в Котел или и в други градове.
Оригиналният Рибен буквар имал обозначения върху титулната страница. Тези маркери липсвали върху книгата, която в момента е поставена във витрина в Котленския исторически музей. "Работим по случая активно", каза комисар Божурски. Той призна, че оригиналът все още не е намерен.
Междувременно стана ясно, че специалисти в столицата направили експертизи и доказали, че оригинала на Рибния буквар го няма в музея.
Книгата на д-р Петър Берон може да се счита за безценна, твърдят специалистите. Ако букварът бъде продаден на ценители в чужбина, неговият настоящ собственик може да вземе милиони, категорични са историци.
Иманярската мафия у нас стои зад кражбата на Рибния буквар от историческия музей в Котел. Това съобщиха пред "Стандарт" източници от полицията, пожелали анонимност.
"Аз не мога да говоря, тъй като тече досъдебно производство", заяви пред "Стандарт" вчера директорът на Историческия музей в Котел Пламен Мерджанов. Оказа се, че той не е в града, защото вчера се явява на изпит във ВТУ, където учи право. Според Мерджанов полицията работи по две версии. Едната е изчезването на буквара да е станало, преди той да стане шеф на музея през декември м.г. Мерджанов отказа да съобщи дали неговият дом е бил претърсван от антимафиотите.
"Стандарт" научи, че до есента на миналата година директор на музея в балканския град е била Светла Радева. За разлика от Мерджанов, който е историк, Радева е специалист по руски език. След като била уволнена от общинското ръководство, Радева заминала за София, където в момента си намерила работа. Вчера нейният телефон бе изключен. Заедно с Радева бил уволнен и съпругът й, който пък работел в природонаучния музей в Котел. Не е ясно дали домът на семейството е бил претърсван във връзка с изчезването на Рибния буквар.
Междувременно се разбра, че музеят в Котел е бил оборудван с камери за видеонаблюдение едва през декември м.г. Според източници от полицията, все още не е ясно дали Рибният буквар е изчезнал преди или след това. Във връзка с досъдебното производство са били извършени и разпити на музейни работници, твърдят запознати.
Георги Мангинов

 

Проверяват всички трезори
В момента се проверяват всички музеи в Сливенско. Полицаи и експерти следят дали няма и другаде подменени ценни експонати. Очаква се проверката да обхване цялата страна, защото имало информация, че иманярската мафия подкупва служители, за да се подменят находки.
Шефът на музея в Котел Пламен Мерджанов обясни, че ще направи пълна инвентаризация на експонатите, тъй като е напълно възможно и други ценни находки да са изчезнали. В периода 2000-2008 година са ставали странни неща, твърди той. По това време от Историческия музей в Котел е изчезнал златният потир, подарен от Зоя Раковска. Експонатът е особено ценен. 
НОВОТО ЗВУЧЕНЕ НА ВЕРСИЯТА!!!!
Разследват изчезване на ценен екземпляр на "Рибния буквар"

3 април 2009 13:24 | Коментари (0) | Коментирай

image   n = document.getElementById("audio_player");

Подмененият "Рибен буквар" от Историческия музей в Котел не е оригинал, а екземпляр от първото издание, уточни днес директорът на Областна дирекция на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски. Той допълни, че ценната книга е дарена на музея през 60-те години на миналия век от частно лице и от тогава се е съхранявала в музея.

 

Категорично е установено, че екземплярът е подменен. Информация за това в полицията е подаден през 2008 г. Правени са претърсвания по домове, допълни комисар Божурски, но отказа повече информация. По случая е образувано досъдебно производство.

„Рибният буквар” е откраднат за български колекционер   [03-04-2009] от Димитър Николов image

Корицата на "Рибния буквар" от 1824 г.

var im = 0;

 

Оригиналът на „Рибния буквар”, който изчезна от Историческия музей в Котел, вероятно е предназначен за български колекционер, предположи пред „Новинар” шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.


Според него тази книга интересува най-вече хора със специализиран интерес към стари ръкописи и книги в България. „Рибният буквар” е печатно издание, а не ръкопис и не би се продал за висока цена в чужбина. Това кара Димитров да предположи, че кражбата е поръчкова, а не е направена с цел продажба.

„Рибният буквар” от музея в Котел е уникален с ръкописното посвещение, изписано лично от Петър Берон, който подарил книгата на родния си град. В страната има и други копия от първото издание, но само това е обозначено с маркер на титулната страница.


Книгата е била заменена с друг оригинал на „Рибния буквар”, а не с фалшификат. Подобна беше кражбата и на „История славянобългарска” от Зографския манастир през 1988 г. Тя обаче е била заменена с фалшиво копие на ръкописа.


Божидар Димитров коментира, че кражбата на „Рибния буквар” е резултат от липсата на държавен интерес към културата в продължение на вече 20 години. Музеите нямали достатъчно пари, за да се снабдят с модерна охранителна система, а НИМ е наследил своята заедно със сградата, която преди беше президентска резиденция.

 


----------------------------------

Туризъм :  Град Котел – перлата на Източна Стара планина
Интернет Медия БИГ.БГ 1/12/2007 10:00:00

imageПовечето хора у нас и в чужбина свързват град Котел най-вече с великолепните котленски килими. Оригиналните домашни тъкани с преплетени геометрични фигури се произвеждат по стари технологии единствено тук, сред източните склонове на Стара планина. Познавачи твърдят, че те са достойни конкуренти на персийските и дори са по-качествени и устойчиви на времето от азиатските им “съперници”.

Не случайно котленските килими, които и до днес се тъкат ръчно, се радват на много добър прием на световните пазари. Скитайки се по живописните улички на Котел, ще видите навсякъде преметнати през оградите вълнени килими, изпъстрени във всички нюанси на червено, зелено, жълто и други заимствани от природата на Балкана цветове.




imageБезспорно котленският килим е неотменна част от местния пейзаж! Но това, с което старопланинското градче приковава вниманието на пътешественика, е старинният му облик, недокоснат от превратностите на времето. В квартал Галата, разположен в старата част на града, са запазени около стотина къщи от епохата на българското Възраждане. Така че ако искате да се потопите в атмосферата на 19-ти век, непременно се разходете по тесните му улички. Въздухът тук е пропит с аромата на борова смола, на градински цветя и на дъб – материалът, от който са били изградени тукашните къщи. Повечето от тях са на два, или три ката, увенчани с яркочервени керемидени покриви, открояващи се на фона на синьото небе и на вечнозелените борове. Тук всяка къща нашепва спомена на някогашните й обитатели. Техните инициали, както и годината на строежа са изписани с каменни розетки на фасадата. Широките стрехи почти се допират над главите на минувачите. Изкачвайки се по стръмните улички на квартала, човек има чувството, че е попаднал в тесен, сенчест тунел, който отвежда в един друг, неподвластен на съвременния хаос свят.

През лятото в Котел кипи приятно оживление. Тогава наброяващото около 7 хиляди жители градче буквално “набъбва” от туристи. Според Светла Радева от местния исторически музей, от началото на годината Котел е посрещнал над 40 хиляди гости – сред тях и много чужденци. Няколко хотела и къщи за гости в града и околностите му осигуряват добри условия за почивка. Сред местните туристически забележителности е Кьорпеевата къща, в която се помещава Етнографският музей, съдържащ богата сбирка с автентични носии и предмети от бита на нашите предци. В двора на музея често се събира пъстро множество от българи и чужденци, за да присъства на атрактивните възстановки на местни религиозни обреди или обичаи като Коледуване, Великден, котленска сватба и пр. Впрочем Котел е известен със своите фолклорни традиции, които ревностно се предават от поколение на поколение. Тук се намира Националното средно училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” - едно от най-реномираните в страната. Тамбура, гъдулка, гайда, кавал, народно пеене и лютиерство са сред най-търсените специалности, преподавани в училището, чийто възпитаниците прославят България далеч зад граници. Непременно се отбийте и в т.нар. Галатанско училище. В него е уредена уникална музейна експозиция, която показва цялостното развитие на килимарството в района – от обикновената черга до класическия котленски килим. Изложените автентични тъкани са на 150-200 години и все още греят с някогашните си багри. А в отделна зала се демонстрира тъкането на килими на прав стан.

“Котленските килими са сред най-реномираните в света, наред с персийските - казва Светла Радева –директор на Историческия музей в гр. Котел. - Отличителен белег за тях са цветовете – червено, синьо, зелено, жълто пр. , които и до днес се постигат чрез естествени багрила, както през в 18-19 век – Характерни са геометричните фигури, най-често триъгълникът във всичките му разновидности. И до днес тези килими се тъкат на ръка. Обикновено тъкачките не работят по предварителен образец, а се стремят да импровизират на момента, да вложат нещо ново, нещо свое. Затова всеки отделен образец е уникат и се отличава от останалите.”

Навсякъде из стария град местните майсторки - тъкачки с гордост излагат сътворени от тях пъстроцветни губери, черги, килими и други ръчно изработени домашни тъкани. След кратък пазарлък от тях може да си закупите на добра цена красив спомен, който завинаги ще ви напомня за хубавите мигове прекарани в приютеното в пазвите на Балкана градче.

Венета Николова, БНР




Гласувай:
0



1. avangardi - Светла Радева е един много добър специалист,
03.04.2009 13:10
завършила руска филология и история във Великотърновския университет!
Заслугите й като преподавател, а в последствие и работник и директор в Историческия музей в Котел са големи за това малко и отдалечено китно кътче на България. Неимоверни усилия и денонощни работи от нейна страна по организиране на посещения в музеите на града, както и по издаване на справочни материали и книги за историята на Котел.
Заставам твърдо зад нея и вярвам в честността й!
Дано да е откраднал книгата някой, който наистина иска да се просвещава!!:-))
цитирай
2. avangardi - Коментарии към вестник Стандарт:
03.04.2009 14:44
8. От: Шахо
четвъртък, 02 април 2009 21:59
Престъпленията на иманярите, кражбите на културно-исторически паметници и др. подобни трябва да се наказват в един ефективен НК по глава І, на нивото на държавна измяна, или с тежестта на убийство - в случая на историческа ценност. Присъди 20-30 години, доживотна и без право на помилване.

PS. И махнете тия букви и цифри долу, само ни бъркат и затрудняват безмислено. Поучете се от други такива по-известни от вас форуми. Или ги пишете ги ясно, не като за тест за далтонисти. Просто ни гоните от вас с това.
7. От: Sagittarius
петък, 03 април 2009 7:22
Ne sam specialst po security systems, no vinagi sam se pitala zasto naj-golemite i znachimi zennosti na Bulgaria ne se sahranjavat na edno mjasto (edin muzej,naprimer) i to da bade ohranjavano i podsigureno s naj-savremenna tehnika. Hem e po-lesno za ohranjavane, hem po-sigurno ot muzeite v malkite gradove, kadeto dori i kameri njama, kakto razbirame ot teksta. Tova e prosto prestapno otnoshenie na darjavata ne samo kam istoricheskito ni i kulturno nasledstvo, no i kam nravstvenite zennosti na bulgarina.
Ponjakoga si mislja, che pravitelstvoto na BG raboti za izchezvaneto na nacijata ni i zalichavaneto ni ot kartata na sveta kato podpomaga s lumpenskite si dejstvija "iztrivaneto"na istoricheskata pament na bulgarina po vsichki vazmojni nachini - ot ulesnjavane na kradzite do politicheskite kurvenski igri i smehotvornata sadebna sistema. Izvinjavam se za izraza.
Ne , ne se izvinjavam. Te go zaslujavat.
P.S. Saglasna sam s predlojenieto na Shaho.
Zasto me vrastate 10 pati s tozi kod? Ne mojete da me zasechete ot kade pisha komentara li?
6. От: Илка Искрова
петък, 03 април 2009 11:10
До журналиста Георги Мангинов - не публикувайте непроверени факти! Лично познавам бившата директорка Светла Радева от 52 години! Тя е един достоен човек и специалист! Котел й дължи много за нейното възрожденско трудолюбие, родолюбие и всеотдайност!Почернихте семейството й с безкрайните тревоги и злонамерени нападки! Да не се окаже, че крадеца вика "Дръжте крадеца!"
5. От: Я. В.
петък, 03 април 2009 11:47
Придържам към се към коментара на Г-жа Искрова, безотговорно е от страна на медиите да се излагат публично непроверени факти, като по този начин се очерня името на Светла Радева
4. От: бат рангел
петък, 03 април 2009 12:49
какъв оригинал на печатна книга? не разбирам
3. От: milennko
петък, 03 април 2009 13:20
Мерджанов е директор от края на 2007, не на 2008г. Той е бил до края на 2008г. и.д. директор, докато не е назначен тогава с конкурс. Преди това успя да уволни доста хора, които изкара некадърни и излишни, за което в момента се водят граждански дела. И е в стила му да каля наред всякакви хора, които не са му удобни.

2. От: milennko
петък, 03 април 2009 13:24
Относно Светла Радева, която познавам и с която съм работил, се придържам към мнението на г-жа Илка Искрева.
1. От: milennko
петък, 03 април 2009 14:30
Светла Радева е страхотен човек и професионалист. Благодарение на Мерджанов тя само дето не е в болницата или недай боже нещо по-лошо.
цитирай
3. avangardi - Новата версия!!!Подмененият "Рибен буквар"не е оригинал, а екземпляр ...
03.04.2009 17:25
Подмененият "Рибен буквар" от Историческия музей в Котел не е оригинал, а екземпляр от първото издание,

уточни днес директорът на Областна дирекция на полицията в Сливен комисар Чавдар Божурски. Той допълни, че ценната книга е дарена на музея през 60-те години на миналия век от частно лице и от тогава се е съхранявала в музея.


Категорично е установено, че екземплярът е подменен. Информация за това в полицията е подаден през 2008 г. Правени са претърсвания по домове, допълни комисар Божурски, но отказа повече информация. По случая е образувано досъдебно производство.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=344756
цитирай
4. avangardi - Рибният буквар” е откраднат за български „колекционер
03.04.2009 17:31
[03-04-2009] от Димитър Николов

Оригиналът на „Рибния буквар”, който изчезна от Историческия музей в Котел, вероятно е предназначен за български колекционер, предположи пред „Новинар” шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=right&sql=MjkxNTs1NQ==&mater=MjkxNTs1NA==&stat=right

Според него тази книга интересува най-вече хора със специализиран интерес към стари ръкописи и книги в България. „Рибният буквар” е печатно издание, а не ръкопис и не би се продал за висока цена в чужбина. Това кара Димитров да предположи, че кражбата е поръчкова, а не е направена с цел продажба.

„Рибният буквар” от музея в Котел е уникален с ръкописното посвещение, изписано лично от Петър Берон, който подарил книгата на родния си град. В страната има и други копия от първото издание, но само това е обозначено с маркер на титулната страница.



Книгата е била заменена с друг оригинал на „Рибния буквар”, а не с фалшификат. Подобна беше кражбата и на „История славянобългарска” от Зографския манастир през 1988 г. Тя обаче е била заменена с фалшиво копие на ръкописа.



Божидар Димитров коментира, че кражбата на „Рибния буквар” е резултат от липсата на държавен интерес към културата в продължение на вече 20 години. Музеите нямали достатъчно пари, за да се снабдят с модерна охранителна система, а НИМ е наследил своята заедно със сградата, която преди беше президентска резиденция.
цитирай
5. avangardi - Музейната стойност на откраднатия "Рибен буквар" е около хиляда лева
03.04.2009 17:36
Музейната стойност на откраднатия "Рибен буквар" е около хиляда лева !!!
Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен
Според бившия директор на Историческия музей в Котел Светла Радева музейната стойност на откраднатия "Рибен буквар" е около хиляда лева, но на черния пазар антиката може да бъде пласирана на много по-висока цена. Сегашният директор на музея Пламен Мерджанов не бе открит за коментар.

http://www.bnr.bg/Horizont/News/Cor_BG/Postings/0403+riben+bukvar.htm
Изчезналият Беронов буквар е един от малкото запазени у нас екземпляри на първото му издание от 1824 година.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8349988
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95919
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930