Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2009 13:32 - Където двама и аз - трети!!! Българският език - няма да е задължителен?
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 8182 Коментари: 31 Гласове:
1

Последна промяна: 30.04.2009 13:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Българският език вече няма да е задължителен? 11:21 - Без книжовен български в българско училище - или по следите на една нова психоза. И аз съм от психясалите:-)
29.04 13:32 - Където двама и аз - трети!!! Българският език - няма да е задължителен?  - трети, трети - но се изложих, че не се разтърсих докрай. Имало е защо да се бавя с подписването.... Дължа извинение на тези, които подведох с постинга си за подписването, но не се отричам от аргументите си. Това е хубавото, че стана един тест на нацията ни!!! image

Депутатите от Народното събрание, което разбира се българите са избрали, искат да отменят Българския Език като задължителен, т.е. държавата ни няма да изисква от гражданите си да знаят граматични и пунктуационни
правила. Той пак ще се изучава, но няма да се изисква.

“Няма държава, която да не изисква от гражданите си, които са минали българско обучение, да не знаят книжовен език. Няма значение турци, роми, африканци, араби. Щом са граждани не трябва да се съобразяват със законите и правилата на държавата, в която имат гражданство…”

Това е предложено от председателя на Комисията по образованието и науката господин Лютви Местан. На 20 март е прието на първо четене без възражение. Защо не е казано по новините никой си няма и на представа.

Апелираме всички, които имат българско самосъзнание да подпишат петицията, защото иначе от България скоро няма да остане и следа. Това е скандално и не бива да се остави така.

На по-долу посоченият електронен адрес можете да подкрепите българския език.
Ако одобрявате петицията можете да я препратите на ваши познати.

петиция

151992 Илка Илиева Искрова Стара Загора България Подкрепям петицията!






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. enjoy6 - !
29.04.2009 13:36
Подкрепих!
цитирай
2. iliada - Нямам думи!
29.04.2009 13:36
И това ли ?Кой знае още какво може да дочакаме!:((((((((
цитирай
3. avangardi - enjoy6 - Благодаря ти!
29.04.2009 13:41
Думите са излишни!
цитирай
4. avangardi - iliada - Освен на геноцид
29.04.2009 13:43
сме обречени и на неграмотност!
20 години - слободия и помия, сега ще се приеме официално!?
Нашият глас е важен - просто да подпишем!!!
Благодаря ти!
цитирай
5. benra - не е отразено,
29.04.2009 13:47
защото всичко това се слу(ва преди една година,когато е разглеждан Законът за народната просвета
цитирай
6. avangardi - benra - Благодаря ти!
29.04.2009 13:49
Една година е много време - за да се забрави от обществото!
Но ние бдим, ние не спим!!!:-)))
цитирай
7. valsodar - Че то остана ли някой да го ползва ?
29.04.2009 13:50
Цяло едно поколение пише на чатерица и се изразява с речников запас по-скромен и от 500 думи общо -чий език всъщност искаме да запазим ?
цитирай
8. avangardi - valsodar - Не напразно постинга си - речник на новия чат
29.04.2009 14:01
11.04 16:18 - Zdr. Ko pr? Az cukam CS. U?

http://sensation.blog.bg/zabavlenie/2009/04/11/zdr-ko-pr-az-cukam-cs-u.321121

сложих, за да имам начин да си приведа простотиите с които са напълнени блоговете и коментариите!!!

Срам за народа ни, ако продължаваме да се принизяваме до жаргона и уличния език!

За това се борим с тази петиция, а не да изучавам борчески, тинейджърски и просташки език, който ни залива не само от чата, а от вестници, радио и телевизия.
Вземете и предаванията на комиците - печеленето на рейтинг с имитирането на живота от улицата е отвратително!!!
На какво се смеят в залата - не знам! Това не е изкуство, а жива порнография!

цитирай
9. cornflower - Ами турци ни управляват!
29.04.2009 14:13
Тази петиция я подписвам за трети път - миналата година, преди няколко дни в постинг на ka4ak и сега при теб..
Вижте там юристката totoni какво обяснение даде, на което аз разбира се не вярвам...
цитирай
10. karanikolov - Ние сме ЕВРОПЕЙСКИ ЩАТ
29.04.2009 14:30
А езика на Европа и света - е Английския.
Каквото и да си говорим - българския,и българската държава - ще изчезне след 50-100г.
А после и ЕС ще изчезне - и света в един момент ще се обедини.

Затова аз считам,че трябва да се набляга на английския.
А,че българския щял да спре да се изучава - несериозно е да се внушават такива твърдения.

Безспорно - манипулация си е това - за да "скочат" преди изборите разни националисти и прочие - та да се обедини електората на ДПС - и пак да гласуват вкупом за Доган.
цитирай
11. анонимен - Kaзвах аз
29.04.2009 15:24
че с всяка секунда от престоя си ,това правителство вреди на българсият народ . Ще измисли още милиони неадекватности до изборите ! Нямам думи не само за техните престъпления ,а и за търпеливата глупащина на българският народ ,да се води като стадо и да чака ! Какво има още да става ? Ако обществото беше на мястото си ,а не да приглася на всеки апаш от властта с години и да чака ,нямаше да сме на този хал.А лошото тепърва предстои след купените избори ,каквито се очертават ! Крадене ,като за олимпииско и беззаконие това е мотото на днешна България и не само управниците го вършат за съжаление и народът е с промити мозъци ,че по света се краде и лъже ,за да се съществува?! Това е модел единствено в Бг! Късно е чада за петиции и с тях нищо няма да се оправи !
Поздрави Лидис !
цитирай
12. lion1234 - Миналата година...
29.04.2009 16:23
подписах въпросната петиция с ясното съзнание, че бългаският език трябва да се изучава задължително от децата, защото от личен опит като учител знам, че нещо не е ли задължително, а по желание, ученикът определено ще му обърне гръб.
Днес все по-ясно озъзнавам, че изучаването и доброто владеене на даден език/ вкл. и българския/ е много повече въпрос не на петиции, декрети и пр., а на личната воля и желание на всеки един от нас, защото знание насила не се налива. Като е бил задължителен досега българският в училищата, виж как го ,,владеят'' сега и деца, че и зрели хора - огледай се и в нета, и в нашия блог!
Ще дам и обратния пример с моя бивш състудент/ и то Българска филология, забележи!/ Лютви Местан: той говореше лошо български в началото на следването, но без никой да го насилва положи неимоверни усилия и воля, за да стигне до сегашното си много добро владеене на езика.
Да не владееш езика на страната, в която живееш не е толкова престъпление, колкото ТРАГЕДИЯ! Та ти си с вързани ръце: където и да идеш - в магазина, в банката, в пощата, при кандидатстване за работа. Без него ти си аут отвсякъде! Ето давам пример и с моето всекидневие тук, във Великобритания: много наши българи/ не всички, естествено/ за 7-8г престой тук не са си направили труда да научат и 5 думи на английски! Гледаш ги работливи, кадърни, способни, но ги мързи да учат езика. И кой губи от всичко това - те самите, защото вместо като зидар или мазач, примерно, ще работи като общ работник. Това е.
Хората са го казали - насила хубост не става!
цитирай
13. ka4ak - @подкрепям те напълно!Елате и при мен,днес написах за Конституцията и защо не се говори на български,след като българския е официалния език!
29.04.2009 16:43
Трябва да направим нова петиция и за това!
цитирай
14. avangardi - 9. cornflower - Какво означава - турци ни управляват!?
29.04.2009 18:08
Да не би всички депутати да са от този етнос!!!???
Не искам да се говори като ехо, не искам и да си го помислям дори, че има някакъв заговор или че депутатите (избраните от нас народни представители!!!) са меко казани не с всичкия си!

Моето желание е: Всички български граждани (в това число цигани, етнически турци, арменци, евреи и др.етноси) да владеят български език говоримо и писмено толкова колкото всеки грамотен българин! Българският език трябва да остане като задължителен в училищата, премахне ли се означава, че премахваме идентичността си.
Знанията по български език и литература са основна предпоставка за цивилизованото представяне и утвърждаване на самобитността на българската култура по света!
цитирай
15. avangardi - 10. karanikolov - Книжовният език
29.04.2009 18:17
е един от най-важните белези на всяка национална идентичност. Българският език е нашият пропуск за големия свят! Защото глобализацията, в която навлизаме, не означава заличаване на идентичности, а диалог на идентичности! Трябва да пазим езика си, устоял толкова векове, да го поддържаме и най-важното - да го развиваме, за да запазим себе си като българи, като една достойна част от цивилизования свят!
Като гражданин на Република България, като родител и като издател на художествена и техническа литература смятам, че трябва да отстояваме както е записано в Конституцията - официалния език в България е български и всички български граждани трябва да знаят и изучават този богат и запазен от вековете национален език. Недопустимо е да се допускат отклонения от това неоспоримо задължение на всеки гражданин на България. Освен това съм категорично против замърсяването на езика, са възприемането на чуждици, при положение, че има много еквивалетни хубави български думи, защото това няма нищо общо с развитието на езика!
И не съм съгласна, че английския ще се наложи. Защо не френският или друг език!?
цитирай
16. avangardi - 11. lidis - Твоите коментари по всякакъв повод започнаха да си приличат!?:-)
29.04.2009 18:30
Това, че не коментирах отрицателно постингът ти за преклонение пред финландските ветерани - съюзници на Хитлеристка Германия във войната (та и до днес признателни Нацисти!?), че съм съгласна с нападките, които отправяш от далечна Финландия!

Не съм съгласна от там да промиваш предизбоно съзнанието на българите, колко е лошо това правителство!? (ние тук по-трезво можем да преценим плюсовете и минусите на управлението му).:-)) Свидетели сме на няколко бивши правителства, които крадаха като за световно и пак имат наглостта да се появяват пред обществото и да претендират за новото управление на България!!!!!!!

ИКОНОМИЧЕСКО РАЗВИТИЕ И ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ + видео
Лекция на лидера на ДСБ Иван Костов в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по покана на Студентския дипломатически клуб
23.04.2009
http://www.dsb.bg/?page=press&sub=news&id=78&lang=bg
цитирай
17. avangardi - 12. lion1234 - Скъпи приятелю, Ли!!!
29.04.2009 18:39
Както винаги си много точен в анализа - ученето се основава и на личната воля и желание,
но като гражданин настоявам да има ясни и категорични стандарти по отношение усвояването на българския език в училищата. Настоявам нашите деца, наред с всички останали български граждани, да познават историята на своята странa, да знаят, да говорят и да владеят официалния език в своята Родина и това да бъде гарантирано от държавата със законови изисквания! Силно съм обезпокоена от все по-ниската степен на владеене на родния ни език през последните години, особено сред учениците. Министерството на образованието и науката е длъжно да защитава и пази българския език като признак на образователното ниво на българските граждани. Защитавайки родния си език, защитавам своята история, култура и национална идентичност. Настоявам да не бъде погазвана Конституцията на Република България! В нея изрично е записано, че официалният език в страната ни е българският език.Това означава той да бъде задължително изучаван и усвояван на нужното високо ниво във всички български училища, от всички български граждани и на също такова ниво да бъде изискван и използван във всички български институции. Призовавам всички ние, като български граждани, да се противопоставим на все по-настойчивото утвърждаване на неграмотността като норма в най-новата история на България!
цитирай
18. avangardi - 13. ka4ak - Не знам кой има полза от новините на турски.
29.04.2009 18:58
Иначе нямам нищо против турците, но защо няма новини на български в Македония, Сърбия, че и в Турция? Чудя се как по времето на Иван Костов се допусна това. Уж бил с твърда ръка?! (купуване на гласове, може би!?)
Не трябва ли тези, които живеят в България да знаят български. Искаме да ги интегрираме, нека ги научим на български, не да им пускаме новини на турски.
Не е справедливо!
Всички турскоговорящи знаят български, а повечето от българите не знаем турски. Това телевизионно време остава специално за тях които знаят, а останалите сме изолирани.
Ефирът е национален, официалният език в България е български.
Нямаше никакви проблеми преди да се въведе тази "демократична" мярка, а тя раздвижи духовете, от което се изкараха реагиращите виновни. Ами ако вземат да се излъчват и новини по арменски, еврит, цигански, влашки, то ще остане ли изобщо време за български език!?

цитирай
19. flyco - към всички коментирали
29.04.2009 21:00
Направете препратка към петицията в блоговете си!
цитирай
20. iseto - :/
29.04.2009 22:02
Не можах да вляза в петицията - от известно време ми се затварят някои страници в Интернет. Подкрепям изцяло петицията макар и да не мога да я подпиша. Така като гледам май няма да съм жителка на България, а може би на Турция, защото така като гледам българския народ изчезна в чужбина, а сега всякакви малоумни индивиди налагат разни си техни правила - в училище не знам си какъв език да се говори, да носели забрадки, а сега това което става в моят град Русе - една секта която "се радва, че Христос е бил разпънат на кръст".
След някоя и друга година нашата мила България вече няма да е това, което е :(
цитирай
21. kass - Аз съм за
29.04.2009 23:59
Според мен трябва да се изучава Българския език, аз вече забравих да пиша, както правилно така и с химикал. За съжаление многото четене в интернет има свойството да те кара да смяташ, че не е задължително да си изряден когато пишеш. С нетърпение очаквам синът ми да тръгне в първи клас та да си припомня някои неща, това може да Ви звучи жалко и срамно, но е така. Дано да не отменят изучаването на българския език до тогава.
цитирай
22. ninaantonova - Прост народ, богати държавници!
30.04.2009 07:16
Е, това е най-голямото зло, което може Парламента да стори на народа си, да го остави прост и неграмотен. Да отменят говоримия българския език и почваме да говорим на турски. Няма да пиша повече, много силно съм впечатлена и разтревожена. Това е най-слабото народно събрание. Нямам думи. Не ми се говори.
цитирай
23. cornflower - Мандата нали е на доган!Купил ги е ...
30.04.2009 07:49
Мандата нали е на доган!
Купени са всичките, на първо място червените!
цитирай
24. kleopatrasv - Националните предатели - българските депутати нямат и капчица българско самосъзнание !!!
30.04.2009 09:30
А какво остава за българската им идентичност ?
цитирай
25. анонимен - Еничарите
30.04.2009 10:20
Еничарите в пълния им блясък, да им се ненарадваш!
цитирай
26. avangardi - 19. flyco - Благодаря ти!
30.04.2009 10:23
И моят апел е за това!
цитирай
27. avangardi - 20. iseto - Исенце, няма да ти се наложи да живееш
30.04.2009 10:26
в Турция. Считам, че това решение е взето набързо, без да се мисли много какво е решението- минала е цяла година (кой си спомня). А наближават дълги празнични дни - мислят си къде да отидат да починат:-))) Но ние сме за това за да напомняме, нали!?:-)))
цитирай
28. avangardi - 21. kass - Съгласна съм,
30.04.2009 10:27
вече изразих становището си!!!
Благодаря ти!
цитирай
29. iseto - да...
30.04.2009 11:08
Да така е, но не се знае какво ще им хрумне да променят за постоянно...
Весели празници :) все пак да си ги изкараме спокойно и да не мислим за това, а да помислим дали да гласуваме или не и за кого на предстоящите избори!
цитирай
30. karanikolov - Avangardi
30.04.2009 11:41
Езика е за комуникация, за общуване.
България се отличава освен с езика, и с народните носии и песни примерно.
Разбира се - ти и аз се обличаме както ЦЯЛ СВЯТ.
И пазим носиите - в музея.
Не е пропуск езика - никой извън България не може те разбра.

За замърсяването на езика няма да споря - имам тълковни речници,издадени отоло 1980г. - този на чуждите думи в българския език е дебел колкото и на "нашите".
НЯМА ЧИСТОТА.
И точно защото езика е средство за комуникация - затова се налага английския - компютрите го наложиха.
А дали ще пише в Конституцията,че бълг.език е официален - е без значение.
Живота решава.
цитирай
31. totoni - ААААААААААААААААААААААААААА...
30.04.2009 14:21
ААААААААААААААААААААААААААААААА!
Кво ви става, бе, хора? Не мога да повярвам вече!
http://totoni.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/04/29/otnovo-za-proslovutata-quot-peticiia-quot-za-bylgarskiia-ezi.328609
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8279945
Постинги: 1977
Коментари: 10400
Гласове: 95548
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031