Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 07:15 - Махат изпитите на студентите
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 2012 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 31.10.2009 07:32


Махат изпитите на студентите Оценката - от курсовите работи и тестовете в семестъра    image

 

Денонощното учене за сесия, трескавото търсене на теми в интернет и правенето на пищови вече отива в историята. Образователното министерство обмисля да махне изпитите на студентите. Революционната промяна е част от поправките в Закона за висшето образование. Очаква се проектодокументът да влезе в Министерския съвет до Коледа. Той ще даде максимална свобода на ВУЗ-овете да сформират сами оценките си, стига това да става по прозрачен начин.

Според и.д. просветния министър Сергей Игнатов в университетите трябва да навлезе нова система за оценяване, която да взема под внимание повече компетентности на студентите. Оценката на младежите няма да се формира само от назубреното за изпита, а от текущите бележки за явяване на тестове, изготвяне на курсови работи, активност по време на семинарите.

Ако на финала например младежът получи една текуща оценка около 4,50 и е доволен от нея, няма да бъде нужно да се явява на изпит, поясни Игнатов. В същото време обаче младежите, които все пак стигнат до изпит, ще трябва да докажат, че преди това са изпълнили всички курсови задачи и тестове, както и колегите им.

Според Игнатов въвеждането на тази система за оценяване е средство за борба с корупцията, тъй като "явлението го има най-вече при поставянето на оценките".image

Паралелно с това обаче ще има и система за външно оценяване, каквато сега съществува в училище в края на всеки клас. Университетската обаче ще се различава от нея по това, че в края на годината ще се вземат примерно 50 специалности, които да бъдат оценени по два начина. Първо ще мине вътрешното оценяване и студентите ще получат бележки. След това те ще минат и през външна комисия. Ако покажат различен резултат, бележките им няма да бъдат коригирани, но това ще се отрази на заплатата на преподавателя, който не е доказал, че може да оценява правилно младежите.

Отделно от това тези оценки ще послужат и за изготвянето на рейтинги на университетите. Те обаче ще бъдат два вида. Единият от тях, който ще се прави от независима организация, ще обслужва чисто потребителски нужди. По него новите кандидати ще могат да се ориентират кое висше училище е най-търсено и кои специалности в него най-много се предпочитат. В същото време обаче ще има и рейтингова система, която ще оценява по-специализирани детайли, и на нейната база ще се разпределя финансирането на висшите училища.

Един от критериите например би могъл да бъде научните публикации на преподавателите от съответния ВУЗ и в наши или чужди научни издания са направени те. Друг критерий може да е студентската оценка. Младежите, които учат в съответното висше училище, ще отговарят на въпросник с около 50 питания, по които ще дават оценка на преподавателите и на самото висше училище.

Тяхното мнение също ще бъде вземано под внимание при определянето на парите за съответния университет. Ще се търси също становището на бизнеса за кадрите, които получава от съответния университет.

Професори и доценти ще имат диференцирано заплащане, подобно на учителите. Идеята на закона е за всички асистенти, доценти и професори да бъдат определени базови минимални заплати, които те ще получават, ако само четат лекции и не вършат нищо друго.

Всяка допълнителна активност и опит да обновят нещо в работата си ще бъде възнаграждавана с бонус върху основната сума. "Например писането на учебник - 300 лева отгоре, качването на лекции в интернет, отправяне на интересни линкове - още 300 лева. Оценката на студента също ще носи пари отгоре", обясни и.д. образователният министър Сергей Игнатов.

Допълнителен бонус ще носи научната работа на преподавателя и публикациите, които има.image

Според зам.-министъра такова диференцирано заплащане в момента има в Нов български университет и Американски университет в България - Благоевград. Опитва се да го въведе и СУ, който срещал трудности поради тежката си структура.





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304682
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031