Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2018 10:11 - евтино и вредно
Автор: bven Категория: Тя и той   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 04.02.2019 14:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                     
                     У нас палмовото масло – "деликатес", европейците не го близват




Европейската комисия трябва да предложи законодателен акт, с който да се забрани използването на палмовото масло в биогоривата и хранителните продукти, обясни евродепутатът Момчил Неков от групата на европейските социалисти пред БНР.

"Това, за което настояваме, е да се забрани и употребата в храни, тъй като 50% от всички храни в ЕС съдържат палмово масло", допълни той.

Евродепутатите ще разгледат доклад с предложение палмовата мазнина да бъде изключена от състава на биогоривата след 2020 година, както и апела за по-строг режим за внос в страните от ЕС.

Неков цитира последни проучвания на Европейската агенция по безопасност на храните, според които палмовото масло е продукт, който е канцерогенен и генно токсичен и допълни, че суровината има все по-широко приложение заради ниската цена в сравнение със сходни продукти.

"Тази токсичност на палмовото масло се получава при преработените растителни масла. Рафинирането на самия продукт при висока температура крие риск за здравето. Бебетата са изложени на стойности над допустимото равнище за храните за бебета и кърмачета", коментира Момчил Неков.

По думите му за миналата година само в България са консумирани над 12 хиляди тона палмово масло.

"Потребителите с по-ниски доходи стават неволни жертви на тази подмяна - вместо да се използват реални млечни съставки. Реално в ЕС имаме излишък на мляко, в същото време обезлесяваме тропическите гори в Малайзия и Индонезия, за да може да се произвежда палмово масло. Това е т.нар. "неустойчиво развитие", заключи евродепутатът.

Самите етикети на много продукти в България съдържат подвеждаща информация - записано е "растителна мазнина" без да се обозначи каква е, подчерта Момчил Неков.

Експерименталните проучвания върху животни са много сериозен сигнал за изводи, които трябва да бъдат направени спешно през следващите години. Това мнение изрази проф. д-р Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи.

"При рафинирането на палмовата мазнина, при високата температура се получават вещества с канцерогенен потенциал за хората, установява се невротоксичност по отношение на бъбреците. Този ефект е особено изявен при по-младите хора, при кърмачетата. Това поставя на съвсем друга плоскост възможността за използванета на рафинираното палмово масло в хранителните продукти. Това е най-евтината и широкоизползвана мазнина при производството на храните. Нейното влагане в храните е сериозен здравен проблем", настоя тя.

Производството на тази евтина мазнина води до екологична катастрофа в страните, които я произвеждат, там се унищожават горите, за да се засаждат палми, допълни проф. Петрова.

В момента има истинска война между производителите и учените, защото ограничаването на употребата на палмово масло ще доведе до сериозни икономически проблеми, каза в заключение тя.

Около 80% от маслото се употребява за храна – за пържене, за салата, в хранителната промишленост го прибавят в сладолед, шоколад, чипс, тестени и сладкарски изделия, замразени полуготови или готови продукти. Останалото количество масло се прибавя в козметични и миещи препарати, паста за зъби, за производство на биотопливо и за най-разнообразни технически цели. Европейският съюз употребява около 10% от световното производство. 

Аз бих добавил, че всички сладкиши, детски закуски,бисквити,солети, козунаци ,торти и др. са пълни с това масло. Така че необходимо е всеки да внимава като чете  надписите на стоките и да решава какво да купува за децата, внуците и за себе си.
по данни от нет-а






Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869788
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава