Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2010 19:14 - Как обират туриста & Bob Baldwin - Never Can Say Goodbye
Автор: avangardi Категория: Туризъм   
Прочетен: 1342 Коментари: 1 Гласове:
18

Последна промяна: 24.06.2010 19:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как обират туриста, докато зяпа   Лятото дойде и пътуванията по света набират скорост. Все по-трескаво започва да работи и въображението на престъпниците, които правят всичко възможно да споделят поне част от парите на туристите.

Повечето от измамите не са особено сложни и това ги прави толкова опасни, особено като се има предвид колко разсеяни са туристите, обяснява мениджърът на сайта VirtualTourist.com Джанпиеро Амброси. Електронният портал подреди 10 от най-често срещаните начини да ви измамят в едни от най-известните туристически дестинации.

Bob Baldwin - Never Can Say Goodbye
Dmitry_Shvarts

image

Боб Болдуин (Bob Baldwin, род. 09.12.1960) - американски джазов пианист. Дебютен албум в 1988 году. Ръководител на група Soul Providers.

image

image


"Ние посочихме страните, в които тези престъпления се срещат най-често. Всяко едно от тях обаче може да ви сполети навсякъде, ако не внимавате", предупреждава Амброси:

1. Златна халка в краката ви, Франция

Ако се разхождате по улиците на Париж и някой ви каже, че е намерил златна халка в краката ви, поздравете го и продължете напред. Бижуто ще се окаже трик за привличане на вниманието ви. После ще трябва да изслушате цялата покъртителна история на спрелия ви нещастник и ще ви се наложи да му дадете някакви пари, за да се отървете от него.

2. Маймунски бизнес, о-в Бали

О-в Бали доказва, че крадците невинаги са на два крака. Маймуните в храма “Улувату” са известни с гадния си навик да отмъкват от туристите всичко, което успеят - от слънчеви очила до фотоапарати. После бягат и го крият в близките храсти. Секунди по-късно се явява техният лукав дресьор, облечен като служител към храма. Той обяснява, че ако му дадат няколко рупии, за да купи банани, той може да примами маймуните да върнат заграбените вещи.

3. Банкомат крадец - Тринидад и Тобаго

Използвайки рентгенов филм, крадците в Тринидад правят джоб, който се поставя в отвора за картата на банкомата. Когато я вкарате вътре, той я прихваща и не япуска. Изненадващо край вас се появява любезен минувач, който предлага да ви помогне. Той ви съветва да напишете отново пинкода си, за да се освободи картата. По-късно, когато крадецът извади джоба от банкомата, вашата кредитна карта ще олекне.

4. Картички от Италия

На жп гарите в Италия могат да ви спрат деца на имигранти, които държат картичка и химикалка и ви молят да им помогнете да напишат писмо "до вкъщи". След това те ви диктуват разказа си за глад и нищета, който е толкова покъртителен, че вие често сте прикоткани да им дадете някакви пари. След 5 минути обаче историята се повтаря с някой друг турист с добро сърце.

5. Помощ - румсървис! САЩ

При тази измама можете да се разделите с част от парите си, когато ползвате румсървис в хотел в САЩ. Не забравяйте, че регистратурата на хотела вече има номера на кредитната ви карта и всички услуги се изплащат директно от нея. Ако сервитьор или сервитьорка ви поискат пари или номера на кредитната карта, когато ви донесат храната, знайте, че ще ви изпържат много повече от яйцето в чинията.

6. Нацвъкани от гълъб, Аржентина

Ако някой ви спре на улицата в Буенос Айрес и предложи да изчисти ризата ви на гърба, току-що нацвъкана от гълъб, не му вярвайте. Крадци, работещи по двойки, използват техники за отвличане на вниманието, за да ви оберат ловко през това време. Има и още по-гадна френска версия, при която вниманието на туриста се отвлича с истинска горчица върху дрехата.

7. Изненада за клиента - Бали

На острова са се специализирали в още един трик за източване на парите от кредитната карта на чужденец, решил да тегли пари от банкомата. На някои машини, които гълтат карти, са поставени лепенки "Обслужване на клиенти" с фалшив номер за спешни обаждания. Когато нищо неподозиращата жертва набере този номер, той или тя трябва да даде ПИН-а на своята карта, в кой хотел е отседнал и телефон и мейл за контакт. Гласът по телефона го уверява, че ще му върнат картата скоро.

8. “Изгодна” обмяна на валута - Зимбабве

Улични измамници често предлагат на туристите невероятно изгодни курсове за обмяна на валутата им. Условието обаче е размяната да стане в някое закътано кафене. В заведението парите се броят на тезгяха, но пачката се навива на руло с ластик отдолу. Аргументът е, че полицаите следят всичко. Когато по-късно туристът провери парите си, установява доста голяма разлика между договорената и получената чужда валута.

9. Измамници на рецепцията, САЩ

Това е прост, но много подвеждащ трик. И ще ви ужили силно. Телефонно позвъняване "от рецепцията" буди спящите и нищо неподозиращи гости на хотела много късно вечер или рано сутрин с искане за данните от кредитната ви карта. Едва доста по-късно клиентът установява, че "регистратурата" всъщност е била параван за престъпна група, нямаща нищо общо с рецепцията.

10. Фалшиви банкноти, Китай

Макар че китайските власти положиха доста усилия за изкореняване на проблема, фалшивите пари продължават да циркулират масово на пазара там. Много от тези банкноти накрая се оказват в ръцете на туристите, които не могат изобщо да ги различат. Тъй като не е удобно да разнасяте навсякъде със себе си детектор за фалшиви пари, най-добрият начин да се предпазите е или да отказвате да вземате банкноти от 50 и от 100 юана, или да ги приемате само в банка.
(24часа)


Тагове:   музика,   туризъм,


Гласувай:
18



1. iliada - Честит Еньовден,приятелче!:)
24.06.2010 19:48
Еньовден

Цветан Диковски
Стихотворение публикувано във виртуална библиотека "Словото".

Венец от билки сплело в утринта,
със стъпки боси сред полята тича,
коси разплело, с песен на уста,
по бяла риза влюбено момиче.

Камбанен звън във въздуха трепти,
мъждукат свещи в църкви полутъмни,
в девичето сърце любов тупти,
то моли Бога в изгрева разсъмнал:

“О, Боже мили, пълен с благодат,
дари ми, Боже, моя мил възлюбен!
За мен животът свършва в този свят,
ако си тръгне, ако го загубя!

О, Боже святи, всемогъщ Творец,
дарувай Твойта чудотворна сила
на този дар – благословен венец,
да го замае с туй омайно биле!”

И коленичи в росната трева,
ръце издига, и снага превива,
и шепнат устни пламенни слова,
душата чиста от любов прелива.

А слънцето разпръсква топлота,
и в светлина я цялата облича,
а птиците възпяват любовта –
непоправима, искрена, езичница…
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8327246
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95873
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930