Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2012 16:45 - Роксолана епизод 1 сезон 1
Автор: avangardi Категория: Видео   
Прочетен: 5667 Коментари: 5 Гласове:
16

Последна промяна: 10.10.2012 16:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
епизод 1







Украински филм-сериал
Славянката Роксолана омагьосва Сюлейман Великолепни Аглика Георгиева
"Роксолана", изд. "Емас"   Умната дъщеря на свещеник става могъща султанка

Почти четиридесет години една бивша робиня дърпа конците в Османската империя, пленявайки сърцето на могъщия султан Сюлейман Великолепни. Името й е Роксолана, а биографията й не спира да вълнува историци и писатели. Първите - заради романтичния ореол на любовта й с най-могъщия владетел в империята, а вторите - заради безспорната и нееднозначна роля, която тази велика жена играе в бляскавия Истанбул.

Роксолана е била прочута като покровителка на изкуствата и е била изключително образована и начетена. Образът й е претворен от велики художници като Тициан, стотици са книгите, които хвърлят сянка върху енигматичната й фигура. В наши дни Роксолана "оживява" на екрана чрез една от най-скъпите и мащабни турски продукции, правени някога - сериалът "Великолепният век". Той бе приет с огромна доза критика в страни като Сърбия, защото според съседите ни представял турското робство като едно прекрасно време. Турците също изразиха скептицизъм по отношение на достоверността му, тъй като любимия им Сюлейман Великолепни е показан като разхайтен и леконравен мъж. Отгоре на всичко не са спестени и жестокостите на владетеля в поробените християнски земи.

В поредицата на "Емас" - "Известните жени в историята" видният украински писател Павло Загребелни дава възможност на читателя сам да изгради своята истина за Роксолана чрез една впечатляваща биографична книга. Издателството ни я поднася в чудесния превод на Мария Петкова, удостоен с Националната награда за превод.

Как украинката Настя влиза в харема

Историята на Роксолана - (така венецианските посланици наричали всички руски хора) е като приказка от 1001 нощ - умната девойка не само успява с хитрост и ум да спечели сърцето на коравия владетел, но и впоследствие започва да играе важна роля в държавните дела.

Истинското име на Роксолана е Александра или Анастася (Настя) Лисовска. Родена е през 1506 г. в малкото градче Рогатин, по онова време в границата на Полша, а днес украинска територия. Баща й бил свещеник и порядъчната 15-годишна девойка тъкмо щяла да мине под венчило, когато при поредното си нашествие татарите я пленяват й отвеждат в Крим. Скоро те разбират, че са попаднали на "скъпа стока" и затова решават да вземат повече пари за нея, като я продадат на големия пазар за роби в Истанбул. Девойката не блестяла с особена красота на фона на плячката от невероятни красавици, тя обаче се смеела от сърце - нещо, което търговците не били виждали досега. Веднага я взели в харема и й дали името Хурем - смеещата се.

За сърцето на султана

Според официалния биограф на Сюлейман Великолепни в деня, в който на владетеля били представяни най-красивите нови момичета, едно дребно палаво девойче избутало всички и започнало да пее песен на странен език. Това било нещо нечувано и славянката лесно можело да увисне на въжето за дързостта си. Султанът обаче се засмял и още същата вечер я поканил в покоите си. В началото Роксолана била примерна и покорна и единственото нещо, което си пожелала, било да посещава дворцовата библиотека. Тя неуморно четяла и се ровела в книгите, а един ден, връщайки се от дълъг поход, Сюлейман Великолепни с изненада установил, че Роксолана вече говорела няколко езика. Освен това тя декламирала, пеела, танцувала с грация. Владетелят започнал все по-често да се усамотява с нея, влиянието й растяло, а в двореца скоро се заговорило, че малката му е направила магия. За да отвърне на нападките, тя бързо приела исляма. Султанът виждал само нея и скоро робинята се превърнала в негова законна съпруга.

Дворцова интригантка

Роксолана бързо разбрала, че в двореца властва един основен закон: бъди нащрек и унищожавай, за да не те унищожат! Тя се превърнала в съветница на султана по важни държавни дела, в мъдър психолог, внимателно следяла поведението на обкръжението си.
Сюлейман Великолепни бил невероятно щастлив с новата си съпруга, двамата си общували чрез стихове, говорели си за изкуство и политика. Бившата наложница имала светски обноски и впечатлявала чуждите посланици с ум, грация и стил.
По нейно време харемът се превърнал в просветителски център, еничарите получили нови казарми, изцяло реновиран бил дворецът Топкапъ.

Жестокостта на славянката - мит или реалност

Легенди се носят за дворцовите интриги на Роксолана и опита й да наложи сина си Селим като наследник на престола. Тя разбрала, че положението й е нестабилно, докато не се отърве от децата на първата законна съпруга на Сюлейман Великолепни - Гулбехер. Тя убедила владетеля, че Мустафа - собственият му син, му готви заговор. Той бил убит заедно с братята си. Скоро след това покрусената майка Гулбехер починала. Сред жертвите й е великият везир Ибрахим, обвинен в прокарването на профренски интереси. Наследникът му Рустем паша също няма щастлива съдба. В началото симпатизирал на Роксолана, а като награда получил 12-годишната й дъщеря. И той обаче бил уличен в предателство и убит. Селим наистина наследил трона, но след като брат му Баязид бил пожертван. Избити били и наследниците на всички наложници на султана.

Докато смъртта ги раздели

Роксолана умира на 52 години, постигайки всичко, за което една робиня може само да мечтае - богатство, власт, слава. Разказват, че Сюлейман Великолепни никога повече не повикал в покоите си друга жена. Няколко години по-късно и той умрял по време на военен поход, а последното му желание било да го погребат до любимата му в общ мавзолей.


 




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - заинтригува ме...
10.10.2012 16:57
тъкмо гледам и Великолепния век... пак
за Сюлейман Великолепни и рускинята Александра...
цитирай
2. avangardi - Здравей:)))
10.10.2012 17:06
mariniki написа:
заинтригува ме... тъкмо гледам и Великолепния век... пак
за Сюлейман Великолепни и рускинята Александра...

С този филм ще разширим представата си за Настя, ще обогати образа й. Ще видим и християнската Трактовка на книгата, както и образите описани в книгата. В турския сериал представата ми за главната героиня не се покрива. Ще изгледам с интерес и този сериал!
Приятно гледане и хубава вечер!
цитирай
3. erato7 - При първа възможност ще си го пусна ...
10.10.2012 18:04
При първа възможност ще си го пусна да го гледам.
Благодаря ти, Иле!
цитирай
4. hristo27 - Ще го гледам и аз.
10.10.2012 20:06
Ще го гледам и аз.
цитирай
5. ivesa - Привет,Авангарди!
10.10.2012 20:15
Беше ми много приятно да изгледам първата част на филма.Хареса ми!С нетърпение ще чакам продължението.Приятна вечер!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8335320
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95887
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930