Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2007 05:28 - Орфей бил македонец и написал азбуката. Отрязан език или 45 камили заради цинизми.
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 962 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.11.2007 05:51


Орфей бил македонец и написал азбуката image

проф. Иван Маразов

         Митичният певец Орфей бил македонец, а много вероятно е автор и на азбуката. Това бомбастично откритие за произхода на легендарния герой от древните епоси публикува вчера един от македонските вестници.
         Според публикацията митичният Орфей, който е един от символите на Древна Тракия, бил свързан „с едни от най-хубавите македонски митове" и бил своего рода „ натрапник в елинистичната култура". В скопското издание пише, че „Орфей бил персонификация на Христос" и образът му, според който той свирел на лира на дивите зверове, бил „символика за Македония, обкръжена от своите съседи".
         Орфей е тракиец, смятан за най-великия музикант и поет на древността. Предполага се, че родното място на певеца е в планината Родопи, Смолянско. Според легендата, той е син на тракийския речен бог Еагър и нимфата Калиопа. През юни друг македонски вестник съобщи, че в Прилеп ще правят паметник на легендарния Хитър Петър.
         Твърденията на македонските медии за произхода на Орфей са абсолютна глупост и не трябва да им се обръща внимание, заяви пред агенция "Фокус" проф. Иван Маразов. Според него това, че македонците си преписват повечето митологични български герои се дължи на факта, че им трябва някаква национална идентичност, а тя се постига с миналото. "Орфей е митологична фигура и тя няма националност, затова не бива да се използва за различни политически игри", каза още ученият.
www.monitor.bg

Орфей бара Еуридика у адот*
     И Орфей стана македонец. Това сензационно разкритие направи скопският "Утрински весник". Митичният певец получи гражданство на бившата югославска република Македония заедно с още няколко известни "македонци". Сред тях са Александър Велики, Кирил и Методий, българските възрожденци Димитър и Константин Миладинов, съставители на сборника "Български народни песни от Македония", и авторът на "Песен за човека" Никола Вапцаров. Очаква се и Хитър Петър да получи македонски паспорт.

*Орфей търси Евридика в ада 

novinar.bg

----------------------------

Отрязан език или 45 камили заради цинизми        Млад бедуин от Синай, който   подхвърлил нецензурни думи на млада овчарка, ще бъде наказан с отрязване на езика. Той обаче ще може да го спаси, ако даде известен брой камили на потърпевшата.
     Военен съд признал младежа, чието име не се съобщава, за виновен в нанасяне на обида на девойката, принадлежаща към друго бедуинско племе. Основавайки се на обичайното, съдът постановил да му бъде отрязан езика и да даде 40 камили. Ако жертвата се съгласи, той може да се спаси от жестокото наказание, като добави още 5 камили.
     В Синай правосъдие се раздава от армията, която упражнява властта на държавата. Строгата присъда цели да се запази мирът между номадските племена.
www.monitor.bg


Датата

7 ноември

Русия отбелязва Ден на съгласието и помирението - обявен с указ на Борис Елцин по повод 80-годишнината от Октомврийската революция. На този ден преди 90 години в Русия избухва (25 октомври 1917 г. по стар стил) Октомврийската революция, организирана и извършена от болшевишката партия под ръководството на Ленин, която променя историята на XX век. С щурм е превзет Зимният дворец в Петербург и е свалено временното правителство на Керенски. Голямата част от меншевиките и всички есери напускат Всеруския конгрес на Съветите и той преминава напълно под контрола на болшевиките - Ленин създава Съвет на народните комисари и го обявява за новото правителство на Русия. Установена е диктатура на пролетариата, в Петроград е публикувано възвание към гражданите на Русия и са приети Декрет за мира и Декрет за земята. На този ден през 1941-а се провежда и знаменитият парад в чест на Октомврийската революция на Червения площад в Москва, от който руските части директно отиват на фронта да защитават столицата.

50 години от премиерата на "Трабант" (1957) - от конвейерите на завода на "ВЕБ Захсенринг Аутомобилверке" в Цвикау слиза първото "траби". Легендарното двутактово творение на ГДР слиза от поточните линии на 30.IV.1991 г., след като от него са произведени 3,05 милиона бройки.

40 години от приемането с резолюция 2263 на Общото събрание на ООН на Декларацията за премахване на дискриминацията по отношение на жените (1967).

1783 - в Севиля хората стават свидетели на последното аутодафе, по време на което е изгорена последната жертва на испанската инквизиция.

1885 - след тридневни боеве българската войска разбива сърбите при Сливница и ги обръща в бягство по време на Сръбско-българската война (1885), с което се решава изходът на военния сблъсък и е защитено делото на Съединението.

1913 - в Мондови, Алжир, се ражда френският писател и философ Албер Камю (1913-1960) - авторът на романите "Чужденецът", "Чумата", "Изгнанието и царството", на есетата "Разбунтуваният човек" и "Митът за Сизиф", на драмата "Калигула", на разкази и др. Носител на Нобелова награда за литература през 1957 г. за есето "Размишления за гилотината". Израства в град Алжир, където започва да пише първите си литературни есета, докато учи философия в местния университет. Известно време сътрудничи на комунистическата партия, но след това ги изоставя и влиза в остри полемики с тях. През 1935-а основава Театър на труда (от 1937-а - Театър на отбора, който съществува до 1939 г.). Работи като журналист - сътрудничи на различни леви вестници - "Алже Репюбликен" и "Соар Репюбликен", а от 1940 г. е във Франция, където участва в Съпротивата и пише уводните статии на нелегалния в. "Борба". Дейността му като журналист, писател и театрал оставя забележима следа в културния живот във Франция в периода преди и след Втората световна война. След войната е в обкръжението на Сартр и прави обиколка в САЩ, където изнася лекции за екзистенциализма. Но критичността му към комунизма постепенно охлажда отношенията му със Сартр. През 50-те се посвещава на защита на човешките права, като през 1952-а напуска работата си за ЮНЕСКО, след като ООН приема за член франкистка Испания. Един от малкото привърженици на левицата, който през 1953-а критикуват потушаването на стачките в Източен Берлин от Съветската армия. Протестира активно и срещу подобните действия в Полша и Унгария (1956). До края на живота си се застъпва за отмяна на смъртното наказание по целия свят. Загива в автомобилна катастрофа на 4.I.1960 г. край Вилблевен, Франция.

1922 - с постановление щ6068 на правителството се забранява издаване на вестници по стария правопис.

1931 - основана е информационната агенция на Китай "Синхуа".

1989 - правителството на ГДР подава оставка под натиска на продемократичните протести.

1990 - Александър Шмонов прави покушение срещу Михаил Горбачов на Червения площад в Москва.

1991 - звездата на НБА и "Лос Анжелис лейкърс" Меджик Джонсън обявява, че е носител на вируса на СПИН и че слага край на баскетболната си кариера.

2001 - пред сградата на Военномедицинска академия - София, е открит паметник на военните медици, загинали във войните за национално освобождение на България.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305164
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031