Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2009 06:48 - ГЕРБ стои зад шествията. Пускат кръв на митинга - Сценарият за 14 януари
Автор: avangardi Категория: Политика   
Прочетен: 3221 Коментари: 15 Гласове:
0

Последна промяна: 13.01.2009 06:59


ГЕРБ стои зад шествията
Боян Расате
лидер на БНС
- Г-н Расате, в интернет има видеоклипове за протеста в сряда, но насрочен за 10 януари, с мотото на вашата партия?
- Всъщност идеята беше ние да го организираме заедно със студентите от СРОКСОЗ тогава, за да се повтори емблематичната дата от 97-а. Но се намесиха някои опозиционни партии, имаше политически натиск и нещата много се промениха.
- Кои партии са се намесили и как?
- Например ГЕРБ в лицето на земеделския предводител Адриан Цаконски. Организаторът на студентите Борислав Сандов пък е член на "Зелените". Тези хора са сериозно политически ориентирани и тези партии искат да яхнат протеста.
- Каква според вас е целта на протеста тогава, нали трябваше да е мирен?
- Напротив, искат хората да се сбият помежду си и да стане режисирано меле. Именно затова пенсионерските организации се отказаха да дойдат, част от студентите също няма да присъстват.
Надя Панкова 

Протести с провокатори

Организаторите във война, бойкот на митинга обявиха студенти
СОФИЯ. Провокатори са внедрени сред протестиращите пред парламента утре. Те ще провокират студентите да се сбият. Това съобщи за "Стандарт" лидерът на БНС Боян Расате, един от организаторите на протеста.
Из интернет форуми тенденциозно се пуска слухът, че на митинга на жълтите павета щяло да има и футболни агитки. Целта била да създадат безредици и да се провокира полицията да започне бой, каза Расате. В дъното на интригата той заподозря Борислав Сандов от организационния комитет на протестиращите. Протести в София, Пловдив, Варна и Бургас готвят студенти, млекари, многодетни майки и еколози. Те се канят да блокират и пътя София-Русе при разклона за село Горна Студена, обясни Сандов. "Настояваме за смяна на политическата система и пряк граждански контрол при взимане на важни за страната решения", заяви той. По време на митинга недоволните ще връчат на депутатите декларация с 19 искания. Сред тях са мораториум върху продажбата на горите за 20 години напред, а зeмеделците да получат обещаните им пари.
Агитацията за протеста тече втора седмица в интернет форумите. Според Сандов зад протестите не стои никоя политическа партия. "Не е вярно, той е политически обвързан като член на партия "Зелените", а Адриан Цаконски е подкрепян от ГЕРБ", контрира обаче Расате, който участва в преговорите за протеста.
Заради политическите амбиции към митинга пенсионери и студенти се отказаха от протеста. Из интернет форумите тръгна контравълна. Студентите от университета във Велико Търново обявиха бойкот и категорично отказаха да се присъединят към митинга, тъй като се политизирал. "Надслов като "Държавата не прави нищо за нас" не е достатъчен да ни мотивира", отсече шефът на студентския съвет Пламен Николов.
Надя Панкова
Румяна Милева

  • Искат на наш гръб популярност 
  • СТУДЕНТИТЕ 
  • Левскарите не участват 

    Полицаи на седенка

    Сценарият за 14 януари: Пускат кръв на митинга Насъскват студенти и фенове за бой пред парламента
    Провокатори може да предизвикат кърваво меле пред парламента. Такъв сценарий за утрешния митинг се готви тайно от близо месец, алармира лидерът на младите националисти Боян Расате. Студенти, многодетни майки и пенсионери ще протестират на жълтите павета. Сред тях има пратени от партии биячи, които да предизвикат схватка с полицията, каза още Расате, който е един от организаторите. Целта е да се пусне кръв и това да ескалира масови улични протести. Пенсионерските организации вече бият отбой, за да не пострадат. Част от студентите също няма да присъстват, каза още Расате. Из интернет форумите пък вървят слухове, че и футболни агитки ще протестират. От фенклуба на Левски обаче категорично отрекоха.


  • Тагове:   митинга,


    Гласувай:
    0



    1. avangardi - Студенти, земеделци и еколози на общ протест
    13.01.2009 06:58

    Недоволството си през седмицата ще изразят и полицаи, майки и металурзи

    Поне пет различни протеста ще се проведат в София до края на седмицата, стана ясно вчера.
    Най-големият се очаква да е на 14 януари, сряда, и е организиран от инициативен комитет от студентски, природозащитни и земеделски организации. Затова сряда е обявен за ден на обединен граждански протест пред Народното събрание. Представителите на студентските организации заявиха, че ще направят "жива верига" около парламента.
    Студентите огласиха вчера декларация от трите групи протестиращи, която ще бъде внесена в НС. В нея се казва, че "политическата система в България е лоша и генерира корупция", а протестиращите настояват "за смяна на системата, а не просто на лицата". Организаторите на протеста заявиха, че не представляват никоя политическа организация. Към декларацията са приложени и 19 искания, отнасящи се за субсидии за земеделските производители, за промените в Закона за горите, за промени във висшето образование и Студентския град, за национални плащания за млекопроизводителите, както и за неотложна държавна помощ за българското пчеларство. Има и искане за достойно възнаграждение на служителите на реда през 2009 г., за техните нормални условия на труд, съвременна материално-техническа база и социална защита. Подобни инициативи на 14 януари ще има в Пловдив, Бургас, Варна.
    Междувременно стана ясно, че Столичната община е съгласувала три искания за организирането на протестни действия на 14, 15 и 16 януари в центъра на София. На посочените дати с жива верига и протестен митинг ще протестират на пл. "Народно събрание" Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове, Студентско-ученическото движение "Призив за образование", Гражданското сдружение за защита на студентите в Студентския град.
    Другият разрешен протест е по искането на Златина Станкова, в което се посочва, че жени и майки от различни форуми, подкрепени от неправителствени организации, ще протестират на пл. "Народно събрание" на 14 януари в 11 ч.
    На 15 януари пък е разрешен митинг-шествие от 8 ч., организирано от националната федерация "Металургия" - КТ "Подкрепа" и ФСО "Подкрепа" - "Кремиковци" АД.
    Вчера стана ясно и че на 17 януари, събота, пред МВР ще се проведе най-масовият протест на полицаи. Увеличаване на работната заплата с 50% и инкриминиране на съпротивата при арест са част от исканията на полицаите, които ще бъдат връчени на министъра на вътрешните работи Михаил Миков, е било решено на среща в Габрово. Определена е и контактна група, която да представлява недоволните служители пред ръководството на министерството, съобщи вицепрезидентът на синдикат КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който е присъствал като консултант на срещата в Габрово.

    Анархистите предупреждават за манипулации

    Лилия Томова

    Федерацията на анархистите в България (ФАБ) няма да участва в протеста на 14 януари, обявен като граждански, съобщиха за ДУМА от ръководството на организацията. И посланията, и смисилът на изявата са неясни, а енергията на гражданските организации и на младите хора може да бъде използвана за нечисти политически цели, съобщиха още от централата на анархистите. От ръководството уточниха, че твърденията на някои медии за "гръцко участие" в протеста на 14 януари "са плод на нечие въображение".

    13.01.2009

    цитирай
    2. avangardi - Бунтът като фарс
    13.01.2009 07:10

    Търси се кой ще яхне протестите на анонимните
    Мартин Карбовски

    Протест без кауза е като тиква без семки. У нас обаче нещата вървят в тази посока - утре на площада се чакат едни хора, за едно нещо, по някакъв повод, а уговорката, да знаете, е в интернет.
    В един от хубавите вицове се разказва за хора, които излезли по улиците и викали -"менструация, менструация"!
    Не беше ли "революция", усъмнил се някой. Да бе, не е важно, важно е кръв да се лее - отговорили му.
    У нас има един синдром - това е радостта от протеста на другите. Това е като радостта да видиш, че някой е просяк, а ти не си. В Англия например просяците имат определена социална служба - винаги ти напомнят, че ти още не си изпаднал дотолкова, че да търкаш мрамора в метрото. У нас обаче винаги се радваме на чуждото нещастие - точно както чакаме някой друг да свърши протестите и животът да стане честит - без ние да сме се постарали за това. Има обаче нещо гнило в Страната на непротестиращите по принцип. Никой не знае кой организира този протест. Задаваме този въпрос неслучайно - студентите нямат лице, млекопроизводителите също. Кой е новият Яне Янев, Яне Сандански или Лидер Вождев? Организаторите на протеста виждат явно, че лицата у нас не вършат много работа - по-скоро отблъскват, отколкото да привличат протестиращи и затова хитро протестът е безлицев. Но така не отговаря на нито един стандарт за протести. Има такъв - вижте какво правят гърците. Техният протест носи черна маска. Нашият няма лице, което може да значи, че няма и глава Ако е така - управляващите са много закъсали.
    Второто гнило нещо в Cтраната на непротестиращите по принцип - за какво се борим? Ако е за осветлението в Студентски град, аз пръв трябва да изляза пред парламента. Обаче защо пред парламента?! Осветлението се троши от същите тези, които днес пищят, че няма лампи. Мога да се хвана на бас, че човекът, който ми открадна прожектора над гаража, ще бъде отпред на протестиращите. Това не е приятно.
    Трето - къде е опозицията? Необичайно и отново без лице опозицията е в интернет. Прилича на човек, който е влязъл в мрежата и не е могъл да излезе. Затова оттам говори, яде, спи и командва. В българския интернет, който мисли със слюнката си, и където слюнката е повече от мозъка, лесно може да се промъкне тайнствената организация на провалили се лидери, които да ни внушават, че нещата са зле. Тяхната кауза е симпатична - да махнем левите от властта. Как да ги махнем - с римейк на 1997-ма? Някой не е чел книги - историята се повтаря само като фарс
    И няма нужда да ни се внушава днес, че нещата са зле. Можем обаче да се окажем свидетели на интернет магия - някой те кара да излезеш навън да протестираш, а той да си остане пред компютъра да гледа порно. Това също не е приятно. Това компрометира въобще идеята за протест. Заради такиво полупротести нямаме традиция в протестите.
    Хората, които правят блогове, не са лидери на протести, да знаете. Трактористите, видя се, и те не са. Студентите са толкова объркани, че искат национализация (с което съм съгласен - като ще е ляво, да е ляво). Какво става - никой не може да обясни. Но ще има протест. Добре, хайде да ви видим.
    Вчера от един шофьор на такси чух най-страшното нещо, което съм чувал през живота си. Каза ми: "Никой нема да излезе, народът се предаде". Народът се предаде! Това е по-лошо и от революция, и от менструация. Откровено смятам, че кръвта на нацията е застояла. Трябва да й се пусне кръв, за да се разбере каква е диагнозата. Така става в нормалните страни. У нас - нищо не става. Ще гледаме протеста по телевизията, ясно. Длъжни сме да се съмняваме (Маркс го е казал) във вашия протест. Защото не ви познаваме. Дано се запознаем поне на площада.
    цитирай
    3. lyudmilstefanov - Кой, ако не ние и кога, ако не сега...
    13.01.2009 07:30
    Кой, ако не ние и кога, ако не сега!?
    Не бива вече да понасяме лъжите, кражбите и развращаването на нацията.
    Държавното ръководство не само, че не се бори срещу корупцията, но и умишлено създава предпоставки за корупция сред най-широки слоеве от населението. Полиция, данъчни, митничари, са поставени умишлено в ситуация да си добавят доходи сами чрез рушвети, като големи части от "постъпленията" отиват в партийните каси и в джобовете на техните покровители от най-високите етажи на властта.
    Жестоката истина е, че се превръщаме в нация от престъпници, рушветчии и данъкоукриватели.
    Истината вече се третира като глупост.
    Кой е виновен ли? Рибата се вмирисва от главата.
    Нека да сринем тази престъпна власт!!!
    цитирай
    4. slavuncho - Човек трябва да мсли за последствията
    13.01.2009 09:41
    от постъпките си.
    Ама... трудна работа!
    цитирай
    5. avangardi - Слав и аз това искам,
    13.01.2009 10:14
    човек да мисли с главата си.
    Не може хора, които са били във властта и нищо не са направили по време на тяхното управление - Ив.К. като министър -председател направи непоправими беди на България, а Б.Б. като секретар на МВР в управляваща партия - управлява с ефект, но не ефективно (защо тоава не напусна, защото не е съгласен провежданата политика на пратията си, а сега!?).
    Тези хора, нямат моралното право дори ида искат да са във властта. Другите сега образуват партии и искат да яхнат протестите за да се изявят, защото все повече виждат, че подкрепата на управляващата коалиция расте.
    цитирай
    6. diamant1965 - Какво да кажа, освен че - и аз мисля, ...
    13.01.2009 11:06
    Какво да кажа, освен че - и аз мисля, като анархистите! Основание за протести има, но те със сигурност ще бъдат използвани за целите на власт-имащите и власт-искащите!
    цитирай
    7. lilims - Какво ли не ще пишат, какво ли не ще ...
    13.01.2009 11:24
    Какво ли не ще пишат,какво ли не ще сторят,само и само да няма протест...
    НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ !!! ДА ИЗЛЕЗЕМ!!!
    цитирай
    8. avangardi - lilims - Излезте и се огледайте кои сте!
    13.01.2009 11:57
    Уморих се да гледам как без да се замисляте искате само разрушение на направеното. Трябва да си черноглед за да казваш на бялото черно.
    И аз искам да живея нормално, но не скачам по митинги за щяло и нещяло, а се опитвам да премисля положителните и отрицателните страни на нещо и да се аргументирам как трябва да е.
    Аз се пенсионирах с 146 лв. пенсия, а по времето на това управление нарастна на 249 лв.
    Тъй като работя сама и се издържам сама като ЕТ, с това не мога да покрия само кредита на машината, която купих за да мога да съм на конкурентно ниво с подобни фирми. Но не са само тези плащания - текущите раходи - ток, телефон, вода, интернет, материали, осигуровки, счетоводни услуги данъци и т.н.
    През тези няколко работни дни от годината изкарвам на ден от 0.50-10 лв. на ден. Как се плащат сметките. Нали е необходимо също да се храня и обличам, да помагам в издръжката на семейсттвото. На задължителна рехабилитация и лекар не мога да отида.
    Но това не прави скачаща по булевардите на София. Това не води до оправяне.
    Да, интернета е място да се чуе гласът и мнението на хората. Всичко се преосмисля и решава. Но с магическа пръчка не става.
    Не ми се иска да ви изброявам всичко положително, което се е случило през мандата на тази коалиция. Сами четете и мислете.
    5 милиарда са отпуснати от хазната в края на годината за да могат фирмите да се разплатят.
    Всеки иска, всеки дърпа чергата към него. Въпросът е той какво дава на държавата или си крие данъците от нея.
    Мисля, че затегнаха кранчето на крадците и хитреците и те решиха да вдигат народа. Но народа не е толкова лековерен.
    Преди да апелирате за стачки, помислете вие дали сте се издължили на обществото!!!
    цитирай
    9. ivoimv - войводат каза
    13.01.2009 14:21
    ""Преди да апелирате за стачки, помислете вие дали сте се издължили на обществото!!!""
    Мога да ви кажа само една преминал съм през всички иглени уши 1993 регистрирах фирма ет напуснах училище бях зам директор Повярвах че можещите ще успеят 2001 годинаработих по проекти от сапар изготвяне и фар занимавал съм се с търговия но винаги софианци са узорпирали всичкооколо тези пари и от 2004 не работя защото комисионната вземат софианци.
    Протестите са необходими народа сам трябва да повярва в себе си ако отново ченгета се появат тогава няма спасение
    Помислете 1990година комунистите се написаха конституция след това се оттеглиха истанаха много знаещи банкери раздадоха си кредити и стях купиха , а някъде и биз пари фабриките станаха капиталисти но те не могат да мислят разсипаха селското стопанство транспорна Жп кажете кие не разсипаха
    Такива като мен са едни дон кихотовци които казваха спрете некадърната приватизация а вие казвате че всеки дърпал чергата
    Дърпат конците едни исъщи в Българи я и докато не се отървем от тях няма да се оправим ще ни залъгват с вносни кризи и скакаво ли още не
    Трябва да се измете тази измет, не само от властта ,а да се вкара в затвора , това беше 1990 1997 и нищо те са пак те и ни се хилят ""вижте колко сте бедни

    А ние сме собственици ние ще кажим кой д акара влакя а бе хора кога ще узреете че власста трябва да ев полза на народа не в полза на шепа мафиоти

    Колко просто е всичко и колоко сложно те тереперят щяло да има анархия а сега е позле от анархия сега грабят само богопомазани ина други не дават дори да работят това е противоречие с приетата конституция правото на труд

    ЗА МЕН ТРАБВА КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ДА ОБЯВИ НАЦИОНЛНА КАТАСТРОФА И ПАРТИ УПРАВЛЯВАЩИ ДО СЕГА, ДА НЕ ВЛИЗАТ ВЪВ ВЛАСТТА,НО КЪМ ТАХ ДА БЪДЕ И ГЕРБ ЗАЩОТО ТАМ СА БИВШИ КОМУНИСТИ
    ДО ТОГОВО БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ И СЛЕЖЕБИН КАБИНЕТ БЕЗ ПРЕЗИДЕНТ ДО ТЪРСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ ,НО НЕ ОТ ТЕЗИ СЪДИИ СМяНА НА СЪДИИТЕ И ВЪРХОВЕТЕ НА ПОЛИЦИЯТА
    ЩЕ СЕ ОПРАВИМ, НО С РАЗУМ И БОРБА СРУЩУ КОМУНИЗМА И ТЯХНОТО МИСЛЕНЕ!!
    цитирай
    10. avangardi - Аз безкрайно уважавам
    13.01.2009 15:26
    чудовищния избор на моя народ.
    Пазете родината - почивайте зад граница.
    цитирай
    11. avangardi - НПСС се разграничава от протеста на други
    13.01.2009 19:11
    студентски организации утре


    13.01.2009
    Националнато представителство на студентските съвети се разграничава от протеста на други студентски организации утре.Това съобщи днес Драгомир Стефанов административен директор на представителството, след срещата на представителството с министъра на образовението Даниел Вълчев в МОН, предаде репортер на БГНЕС. Според него протеста на тези студентски организации е ръководен от частни интереси. Запитан от журналистите да конкретизира, той каза, че това са ДСБ и ГЕРБ. Очаквайте подробности./БГНЕС /
    БГНЕС
    цитирай
    12. avangardi - Студенти и синдикати извън протеста
    14.01.2009 06:08


    От КТ "Подкрепа" заявиха, че не са запознати с исканията на участниците в предстоящите протести. Не желаем за пореден път да бъдем употребени за неясни каузи, заявиха още синдикалистите. От КТ "Подкрепа" заявяват, че евентуално повторение на протеста от 1997 г. би се превърнало в политическа гротеска.
    И от КНСБ заявиха, че няма да участват в предстоящите протести. Оттам заявиха, че в ситуацията на финансова криза от първостепенно значение е защитата на интересите на работниците. От КНСБ смятат още, че предстоящата протестна акция не е подготвена и аргументирана добре с оглед постигане на конкретен резултат. "Поражда се съмнение за политическо влияние за допускане на инциденти и агресия, а употребяването на гражданското недоволство, без да е насочено в конкретна прагматична посока, на практика представлява изгърмени куршуми на халост", заявяват още от синдиката.
    Ръководството на Федерацията на младите социалисти във Варна също излезе с декларация, с която се обявява против протеста.
    Пенсионерски организации също се разграничиха от днешния протест. ОТ БСП-Бургас алармираха, че зад протеста стоят десни политически сили.

    14.01.2009
    цитирай
    13. avangardi - Броят по 50 лв. за бунт пред парламента
    14.01.2009 06:12

    София 5 дни в колапс, над 1000 полицаи дебнат за провокатори


    СОФИЯ. От 20 до 50 лв. се предлагат в Студентски град за участие в днешния протест, съобщиха младежи от квартала. Не стана ясно обаче кой и на кого предлага пари. Ако някой наистина го прави, да финансира самия протест, отрече Адриана Иванова от организаторите на бунта. Според нея това твърдение било забавно. Както "Стандарт" писа обаче, очаква се внедрени провокатори да предизвикат напрежение и безредици и да принудят полицията да се намеси.
    Над 1000 ченгета ще се грижат за реда. Междувременно се разбра, че София ще е в транспортен колапс от днес до края на седмицата. Шествия и митинги ще задръстят центъра. Пикът ще е пред парламента. Големи групи хора обаче ще има из целия град. Автобуси от провинцията ще се струпат пред "Св. Александър Невски". Студентите в София се отказаха от шествие и решиха да пътуват с рейсове 94 и 280 до ректората. От Пловдив също ще дойде голяма група, която ще мине от Централна гара по "Мария Луиза" и "Цар Освободител" до парламента. С рейсове ще са и работници от "Кремиковци", но в четвъртък. Те обаче искат да протестират не само пред парламента, но и пред МС. Утре до 19 ч ще е затворен бул. "Цар Освободител" в отсечката между "В. Левски" и "Раковски". Още по-голямо струпване ще има на 18 януари. Тогава 100 автобуса на движение "Напред" ще паркират на площада до "Св. Ал. Невски" от 10 до 14 ч. Протестът е срещу газовата криза.
    Раздават мляко на митинга

    СОФИЯ. По чаша студено мляко ще има за всеки протестиращ пред парламента, обяви сдружението на мандрите. Напитката няма да е топла, защото ни спряха газа, обясниха оттам. Над 200 производители на мляко ще има днес на жълтите павета. Агитация за протеста пък посрещна столичани вчера в градския транспорт. Из тролеи и автобуси бяха разлепени плакати с огромни черни букви, призоваващи за бунт пред парламента. "Да сложим край на кражбите" и "България над всичко" са част от призивите.
    Надя Панкова
    цитирай
    14. avangardi - Митингът на студентите трябва да е под прозорците на Борисов
    14.01.2009 06:29

    Политика и пари движат протеста
    Ако всички управници са маскари, значи сме народ от идиоти, казва Велислава Дърева


    Журналистката Велислава Дърева е родена в Пловдив. Тя е член на Висшия съвет на БСП, последният 47-и конгрес я преизбра в ръководния орган на партията. Дърева е неизменно будната съвест и един от най-острите критици на собствената си партия и управлението на тройната коалиция.

    Фото Виктор Леви- Г-жо Дърева, как гледате на сравненията на сегашните протести с тези на 10 януари 1997 г.?
    - Разбира се, че има опит да се повторят събитията отпреди 12 години, но всички много добре знаем, че историята се повтаря или като трагедия, или като фарс. Подозирам, че сега ще се повтори като фарс. Чета много внимателно сайтовете, призоваващи на бунт, и се опитвам да разбера точно за какво става дума и кой какво иска. Оказа се, че лозунгът е: "Всички са маскари! Да си ходят!". Ама кои всички? Мнозинството, парламентът, цялата политическа класа? Ако всички, които са в политиката, са маскари, това означава, че тези, които са ги изпратили във властта - всички ние, също сме маскари. Вкупом сме някакви идиоти.
    Няма отговор и на въпроса
    Какво става след това?
    Преди 12 г. беше ясно какво следва. Идва СДС триумфално, управлява още по-триумфално и също така триумфално си отива от властта. Хората, които заявяват, че ще участват, също са голяма енигма. От една страна, имаме студенти, но и студентски организации, които казват, че няма да се включат. В същото време тези студенти, които би трябвало да протестират под прозорците на Бойко Борисов, предпочитат най-лесния вариант - да протестират пред парламента. Само че Народното събрание не решава какъв да бъде Студентски град. Вече има внесен законопроект за него, проблемът е, че е внесен чак сега. Какво правиха 19 г. всички, които живеят и работят там, включително 19 академични випуска? Трябваше да загине едно момче, за да излязат от амнезията.
    - Демонстрациите, породени от гняв след убийството на Стоян Балтов, ескалираха до атака срещу управляващите и всички депутати.
    - Разбирам техния гняв. Аз също съм потресена от чудовищната и с нищо непредизвикана жестокост към това момче. Но през тези 19 години Столична община предпочиташе да се занимава с всякакви заменки и реституции, да печели от това и онова. Вече няма Студентски град. Той беше подменен с
    нещо средно между публичен дом, казино и наркомрежа
    Това обаче не се е случило днес или вчера. Случва се 19 г. пред очите на всички. И разбира се, най-голяма е отговорността на общината. Нямам спомен през това време някой от кметовете да е бил член на БСП.
    - Досега никога не е имало значим протест пред "Московска" 33.
    - Не сме виждали протест пред Столична община по една много проста причина - в България най-лесното и най-безопасното място за протест е сградата на Народното събрание. Помним протестите на таксиметровите шофьори, които дойдоха пред парламента, за да искат неща, които би трябвало да искат от своите работодатели. Нито един таксиметров шофьор не отиде пред офиса на своя работодател и не почна да хвърля камъни по неговите прозорци. Защото, ако отиде, ще бъде изхвърлен като мръсен пес и ще умре от глад на улицата. А като отиде пред парламента - политиците ще излязат да приказват, ще го поканят вътре, ще го приеме председателят на НС и ще го изслуша. Дори бяха тръгнали да карат крави пред същия парламент.
    - Кой би могъл да стои в дъното на митинга, не сме виждали отдавна толкова радикална атака срещу политическата класа.
    - В дъното на цялата история при всички случаи стои комбинация от политика и пари.
    Преди 12 години също имаше три митинга на едно място. Когато видя, че кмет на София разреши едновременно пред Народното събрание три протеста, ясно ми е, че изобщо не става дума за никаква социална политика, а за чисто политически интереси. Надявам се, че сега няма както преди 12 г. да минават колите на столичната "Чистота" и да разнасят чисто нови болтове, взети от един близък завод. Също така няма линейките да раздават чай с коняк на протестиращите.
    - Беше направена връзка с последния албум на Слави Трифонов и призивите на шоуто да се измете политическият боклук.
    - Когато има така формулиран протест: "Да вземем метлата и да изметем всички политици", от историята знаем какво следва - идва авторитарна власт.
    - Сегашният парламент е в края на мандата си, идват избори, а на тях ще се гласува за същите тези политици, които трябва да бъдат изметени.
    - Наистина до бъдещите избори не остана време. Но какво казва любимият ми нискостеблен ген. Атанас Атанасов: "И един ден по-рано да бъдат изборите, това ще е наказателна акция". Моля? Кого ще наказва ген. Атанасов? Да не говорим, че в протеста се включва ДСБ. Включва се с повторение на лозунгите: "Путин, Go Home!" и тук стигаме до газовия проблем. Вместо да бяха викали: "Путин, Go Home!" и да гонят руския президент, всички правителства досега трябваше
    да си строшат краката и да тичат до Москва за да сключат договорите за "Южен поток" и "Бургас - Александруполис". Договорите обаче ги подписа сегашното правителство. Ако бяха построени тези тръби, сега нямаше да се вайкаме и да се топлим на свещи.
    - Заради договора с "Газпром" опозицията иска оставката на Станишев. От друга страна, Русия и Украйна отрязаха доставките за цяла Европа, без да гледат с коя страна какъв договор са подписвали.
    - Всички европейски страни имат договори. Русия и най-вече Украйна ги нарушават. В Киев ситуацията е заплетена - неслучайно наричат премиера Юлия Тимошенко "газовата принцеса". Тя е в тежък конфликт с президента Юшченко за това кой да държи кранчето на руския газ. И точно в този момент спират доставките за Европа. Ситуацията е поразителна - не стига, че плащат на Русия много ниски цени, не стига, че крадат газа на Европа, ами и изведнъж Москва се оказва виновна. Някои хора трябва да проумеят, че Русия вече е капиталистическа държава - също като САЩ, Германия, Франция... И както те защитават своите интереси, така ги защитава и Кремъл. Така че за газовата криза трябва да се протестира първо под прозорците на украинското посолство, а после да се иде и пред руското. Защото очевидно и правителството на Русия не може да се справи със ситуацията и ощетява свои редовни клиенти.
    - Свидетели сме на перманентни демонстрации срещу управляващите - учители, полицаи, фермери... И при всички епизоди правителството подозира, че зад протестите стои ГЕРБ.
    - При всички случаи една от главните сили зад протестите е ГЕРБ
    Няма никакво съмнение. Не казвам, че правителството е прекрасно или че си е свършило работата, както трябва. Има още много какво да се желае. Аз също имам своите критики към кабинета, но знам какво искам от него. А тук се развява лозунгът: "Всички да си ходят!". Чувам от някои хора и много по-радикални възгледи: "Трябва ни един Пиночет, който да изпозастреля всички гадове на стадиона!". Искам да им кажа едно - Пиночет никога няма да затвори на стадиона мутрите, мафиотите, олигарсите, бандитите. На стадиона ще бъдем затворени ти, аз и такива като нас. Ще бъдат затворени българските интелектуалци, поети, писатели, журналисти и художници. Защото мутрите ще стоят зад Пиночет, както преди това стояха зад Хитлер.
    Всъщност в днешния протест има нещо, което не бива да бъде подценявано нито от политиците, нито от социолозите, нито от политолозите. Защото за първи път виждаме активно гражданско общество, солидарност между различни групи и най-важното - протестиращите искат смяна на системата. Те сякаш сами не разбират какъв голям проблем формулират. Протестът не е нито срещу правителството, нито срещу парламента с опозицията в него. Това е натрупаният гняв срещу криминалния преход у нас. Негови символи не са Народното събрание или Министерският съвет - символите на този преход са именно мутрите, бандитите, олигарсите...
    Хората искат да се сложи край на прехода, който унищожи държавата - индустрията, селското стопанство, образованието, науката... Това е най-важният знак в протеста. 20 г. българският народ живее по недопустим за края на ХХI век начин. Хората искат не непрекъснато разделение в обществото, а ясни действия, прозрачност, участие в управлението на държавата.
    Преходът свърши за т.нар. елит - нашият личен преход не е, той е мъчителен, дори провал за много хора. Днешният протест носи това послание в недрата си, въпросът е да бъде правилно разчетен от всички.
    Руслан ЙОРДАНОВ
    http://paper.standartnews.com/
    цитирай
    15. avangardi - 14. 01 18:19 - Опорочен е митинга, ...
    15.01.2009 09:09
    14.01 18:19 - Опорочен е митинга, обявен за мирен. Бой пред парламента, заплаха и за бомба
    http://avangardi.blog.bg/viewpost.php?id=277298
    цитирай
    Търсене

    За този блог
    Автор: avangardi
    Категория: Изкуство
    Прочетен: 8308295
    Постинги: 1978
    Коментари: 10400
    Гласове: 95681
    Архив
    Календар
    «  Март, 2024  
    ПВСЧПСН
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031