Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2007 06:00 - Златна маска и пръстен открити край Сливен. Тракийският владетел бил близък на Александър Македонски
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 1693 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 23.02.2010 17:10


Китов откри обезглавен цар
Купуват бронирани витрини за златната маска, намерена в същия гроб ПОНЕДЕЛНИК, 16 Юли 2007 - http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-07-16&article=196086
Това, което всички археолози очакваха след намирането на златната маска, се случи вчера следобед. Екипът на проф. Георги Китов откри край Сливен златен пръстен, който най-вероятно е на погребания тракийски владетел. Върху него е изобразен мъж с брада, който леко е оплешивял. Има и надпис на старогръцки. Проф. Маргарита Тачева, която бе на мястото на разкопките обяви, че надписът гласи: "На спасителя на Азия". Според проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, тракийският владетел е бил приближен на Александър Македонски.

  image
Златният царски пръстен, открит вчера
Фото БГНЕС
  Археолозите са категорични, че пръстенът е уникален не по-малко от златната маска. Той със сигурност е царски. Заедно с него бе намерен и малък съд от метал, върху който има изображение на жена. Това кара археолозите да смятат, че погребението е от края на V в. пр. н. е., а не както вчера се предполагаше, че е от IV в. преди Христа. При всички случаи анализите тепърва предстоят. "Стандарт" научи, че могилата, в която бяха открити златната маска и златният пръстен, е единствената от всичките 16 източно от Сливен, която не е била проучвана предварително от геофизиците на експедицията. Вчера стана ясно, че в гроба на тракийския владетел има нещо рядко срещано. Главата на царя е отрязана и археолозите я откриха до таза му. Тепърва това откритие ще се изследва. Вчера никой не се нае да каже какво означава. Освен конски украси в гроба бяха открити множество звънчета, топчета и други.
Проф. Китов предложи намерената златна маска на тракийски цар да бъде посветена на бащата на българските траколози покойния проф. Александър Фол. Вчера д-р Китов обяви официално намерението си в присъствието на съпругата на Александър Фол, Валерия Фол, която е ст.н.с. в Института по тракология. Истинско стълпотворение на учени от България стана на Далаковата могила край сливенското с. Калояново. Да видят златната маска дойдоха археолози от цялата страна. Лично директорът на Археологическия институт към БАН Рашо Рашев пристигна на могилата. Оказа се, че вторият ритон, за който археолозите съобщиха в събота вечерта, на практика е кентавър. В гроба на тракийския цар е погребано и животно, за което се предполага, че е елен. От двете страни около самия гроб, където има поставени дървета, бяха открити по два коня.
От вчера голямата работа вече се прехвърля на реставраторите, които да започнат да консервират многобройните находки, открити в Далаковата могила. Археолозите се натъкнаха и на множество малки керамични съдове, но част от тях са натрошени и трябва много внимателно да се облепят още на място. Всички открити находки се напояват със специална течност, за да може консервацията им да стане по-лесно. Археолозите се натъкнаха и на следи от тъкан, която ще се изследва.
Засега златната маска се пази със засилена охрана. В нощта срещу неделя откритието на д-р Китов бе пазено от четирима въоръжени полицаи от РПУ-Сливен. Те пристигнаха в събота вечерта и ще се сменят, докато маската е в района на Далаковата могила. Кметът на Сливен Йордан Лечков вече обяви, че ще поиска още средства от общинската хазна за покупка на специални бронирани витринни стъкла. Те ще са нужни за Историческия музей в Сливен, където да бъде поставено уникалното откритие на Георги Китов. По договор с общината археолозите трябва да предадат всички свои находки в Историческия музей в града под сините камъни. Очаква се стойността на експедицията да надхвърли 300 хил. лв.
Работата на екипа на д-р Китов през последните два дни се заснемаше от екип на канал "Дискавъри". Досега археолозите разкопаха три тракийски могили. До края на лятото те трябва да изследват още около селата източно от Сливен.
Георги Мангинов
image














Няколко часа по-рано проф. Китов откри и златна маска
Фото Ройтерс
Златна маска и пръстен открити край Сливен
Екипът на проф. Китов продължава разкопките в района - http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=126426&cid=1&eid=1112 НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА image СНИМКА: БГНЕС

Съкровищата от Сливен доказват хипотезата на Китов, че Долината на царете се простира на юг и обхваща територията и на днешния сливенски край.

Златна маска и пръстен, принадлежали на тракийски владетел, царувал в началото на IV век пр.н.е., откриха археолози от екипа на проф. д-р Георги Китов. Съкровищата бяха откопани от гроб в Далакова могила край сливенското село Калояново.
Намерената преди два дена златна маска е втората по големина, открита в България. Тя е с диаметър 23 см и е по-лека от маската на Терес, която екипът на проф. Китов намери през 2004 г. край Шипка. Маската е на неизвестния засега владетел, погребан на това място. Тя е плоска, с голям нос и със затворени очи.
Вчера археолозите откриха и златен пръстен. Около плочката на бижуто е изографисан профилът на погребания тракийски владетел. По думите на проф. Китов нарисуваният мъж е красив и интелигентен, с брада, мустаци и много прилежно сресана коса. Около изображението на тракийския цар е изсечен и надпис, който гласи: "На спасителя на Азия", обясни още проф. Китов.
Гробът на тракийския владетел, разкрит в Далаковата могила, е с размери 2 на 2,5 м. Стените на некропола са облицовани с дърво. Заедно с владетеля в него са погребани и два коня. В гроба бяха намерени още 30-сантиметров сребърен ритон, изобразяващ глава на сърна и бронзова хидрия. Археолозите се натъкнаха и на два златни съда с украси от канелюри и три много големи амфори, които са отлично запазени.
По време на разкопките екип на "Дискавъри ченъл" е снимал откопаването на гроба, както и намирането на ценните находки. За първи път в историята на телевизионния канал те снимат на живо откриването на сребърен ритон, обясни проф. Китов.
По договор с общината всички находки, които открие експедиция „Темп" край Сливен, ще бъдат предоставени на историческия музей в града. Това съобщи началника на музея Николай Сираков. Откритите досега съкровища ще бъдат отнесени в сградата на музея, където ще бъдат поставени под специална охрана. Кметът Лечков съобщи преди два дни, че ще внесе предложение в общинския съвет да бъдат купени бронирани стъкла за бъдещата експозиция на съкровищата.
Вчера Сираков съобщи още, че след като приключат разкопките на гроба, екипът на проф. Китов ще продължи експедицията си с откопаването на друга могила, която се намира в същия район.



Гласувай:
3




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8350828
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95923
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930