Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2007 06:55 - Сребърни пирони пазели Тадж Махал - Новите седем чудеса на света
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 759 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 17.07.2007 07:01


Владетелят на Агра прави храм на любовта за съпругата си
http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-07-17&article=196226
image
Поглед към Тадж Махал от двореца
Гробницата Тадж Махал е смятана за най-доброто творение на архитектурата от средните векове, което е запазено до наши дни. Създадена е в първата половина на ХVII в. в индийския град Агра. Тя е символ на силна и трагична любов.
Историята е като приказка и бележи най-бляскавия период от царуването но моголите. Принц Хурам се възкачва на престола на баща си през 1628 г. и приема титлата Шах Джахан. Той е женен за чудната красавица Арджуман Бану Бегум, която става Мумтаз Махал (Господарката на двореца), макар че е втората съпруга на владетеля. Любовта между двамата е космическа. Те са неразделни. Дори на военните си походи Джахан взима Мумтаз. Тя го ощастливява с 13 деца. Но раждането на 14-ото, дъщерята Гаухара Бегум, се оказва фатално. Махал умира. А Шах Джахан е в траур две години. След това заповядва да бъде изграден мавзолеят, който да отрази неговата непреодолима мъка по изгубената светлина на живота му.
Целият комплекс Тадж Махал е строен в продължение на 17 години. Пристигат хиляди каменоделци, зографи, калиграфи, скулптори, бижутери и зидари от Индия, Персия, Османската империя и Европа. Използвани са йеменски ахати, арабски корали, персийски оникс и аметисти, които са вграждани в мозайките и стените.
Белият мавзолей е вдигнат на река Ямуна, но не се вижда отвъд крепостната стена, а от двореца. До него се стига през Червената порта, която е архитектурно чудо и прилича на палат. Украсена е със стихове от Корана за любовта и задгробния живот. Навремето портата е имала врата от сребро, върху която са били заковани 1100 пирона с глави от сребърни монети. Но в края на ХVIII век индийските войски, биещи се срещу моголите, отмъкват вратата.
Градината на мавзолея е дълга 300 метра и широка още толкова - символ за мюсюлманския рай. В нея са прокопани канали с различни цветове, отразяващи вярата за четирите задгробни реки - от вода, мляко, вино и мед. Във всяка от четирите части на градината има по 16 цветни лехи с по 400 растения. Там са били засадени кипариси (символи на тъгата и смъртта) и плодни дръвчета (символи на радостта и живота). В каналите са плували пъстри риби, а сред дърветата се разхождали пауни и други екзотични птици.
Четири минарета обграждат мавзолея. Те са вдигнати наклонени навън, за да не паднат върху постройката при някое силно земетресение. Две джамии пък стоят отстрани. Западната е действаща, а източната никога не е била използвана, защото не гледа към Мека. Самата гробница е върху 7-метрова платформа, оформяща квадрат със стени по 95 метра. Единственото стълбище води към музея. Мавзолеят е със стени по 56 метра. Има голяма централна арка по средата и две по-малки отстрани. На всеки ъгъл има малък купол, а централният е висок 70 метра. Така се получава своеобразна бяла перла на четири колони - такава каквато Мохамед описва до трона на Аллах. Фасадата е инкрустирана с резба и скъпоценни камъни, които придават различен оттенък в часовете на деня. Тук са нарисувани цветя и са изписани стихове от Корана - по-горните редове са по-широки, но отдолу изглеждат равни. Вътрешната част на гробницата е за централната зала със саркофага на Мумтаз. Отстрани има 8 зали за членовете на семейството. Под централната зала има крипта, в която вече са разположени истинските гробове на Мумтаз Махал и Шах Джахан. Владетелят е предвиждал да изгради за себе си друг парк с огромен мавзолей. Но е свален от сина си Аурангзеб и заточен в Червената порта, където за 8 години единствената му гледка е Тадж Махал. След смъртта му е погребан до своята възлюбена, а саркофагът му е издигнат в централната зала. Там надгробните им плочи са украсени със скъпоценни камъни и сребърен обков, който е откраднат в по-късни години. Над саркофазите гори лампа. Според поверието нейният огън никога не трябва да загасва. Ако това се случи, Агра е щяла да бъде сполетяна от беди. Веднъж лампата е открадната и градът е подложен на суша и унищожение. Британският генерал - губернатор на Индия Карсън връща копие на светилото и Агра се възражда.
През ХIХ век британците искат да раздробят Тадж Махал и да го продадат на Острова. Но не се намират достатъчно купувачи за руините и паметникът е запазен за историята.
В днешно време почти нищо не е останало от оригиналния замисъл на градината. Но гледката пак е впечатляваща. До Тадж Махал се стига с електрически автобус, за да се запази светинята от вредните газове. В гробницата се стъпва само със специални книжни наметала за обувките. Екскурзиите от България до Агра са неколкодневни, включват и други забележителности на Индия. Цените им са обикновено над 2200 лв.
Георги П. Димитров


Тагове:   новите,   Махал,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8341371
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95895
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930