Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2007 07:21 - Кардиологът от “Александровска болница” д-р Весела Гергова: Тялото не е скачен съд - щом пиеш вода, кръвното да се качва
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 6952 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 19.07.2007 17:15


Въпреки хипертонията, върнете солта в менюто и пийте течности Веселина Мончева
image ­ Д-р Гергова, как организмът на здравия човек реагира на температури над 30 градуса?
­ Температури над 30 градуса принуждават тялото да работи при екстремни условия, тъй като се нарушава водно-солевият му баланс. При изпотяване организмът губи не само течности, но и електролити. Заедно с водата той се лишава от натрий и калий. В летните горещини здравите хора трябва да пият по 2 литра течности на ден, да ядат плодове ­ диня, домати, да пият айрян и таратор. И докато лекарите винаги съветваме солта ­ "бялата отрова", да се намали и избягва, сега е моментът да я върнем в менюто. В летните месеци и здравите, и тези със сърдечносъдови заболявания, трябва да добавят сол в чашата айрян и в таратора, за да са приятни на вкус. Идеята е, че загубата на течности по някакъв начин трябва да се компенсира с приема, но е важно водата да се задръжи в организма. Ако ядем безсолно и пием вода, тя преминава през тялото и по-голямата част от нея се изхвърля с изпотяване, дишане и с урината. А когато добавим сол, натриевият йон задържа в организма водната молекула и балансът се запазва.
­ На какво се дължи прималяването, от което се оплакват и младите хора в жегата?
­ Прималяването е един етап пред колапса. Младите хора могат да колабират, ако не са приели достатъчно течности, ако са излезли сутринта, без да са закусили и стоят гладни няколко часа под слънцето. Тогава компенсаторните сили на организма не могат да се справят.
­ Защо? Какво става?
­ Всяко тяло поставено на топло, както и човешкото, се отпуска, кръвоносните съдове се разширяват. Циркулиращата кръв и течностите се задържат в периферията. Мозъкът се обезкървява. Притокът на кръв към сърцето намалява. Това се съпровожда с чувство на умора, отпуснатост, без това да е проява на болест. А вечер, ако поседим 2-3 часа на прохладно място, се чувстваме по-добре, без нищо особено да се е случило. Достатъчно е да вземем студен душ или да попуваме в хладка вода, за да се ободрим. Това става, защото тонусът на кръвоносните съдове се повишава, подобрява се оросяването на жизнено важните органи. Това автоматично подобрява общото състояние.
­ А болните трябва ли да вземат допълнителни мерки?
­ Те продължават да пият предписаните им лекарства за сърдечносъдовото заболяване, което имат ­ високо кръвно налягане, исхемична болест.Тези медикаменти разширяват кръвоносните съдове и намаляват артериалното налягане. Един път кръвното е понижено с медикаменти, втори път с диуретика, който е част от лечението. Той, както и потенето в горещините, обезводняват. Не можем да разчитаме само на досетливостта на пациента да пие много вода. Трябва да го подсетим.
­ Да, ама повечето хора с високо кръвно се страхуват да пият вода, за да не го повишат допълнително?
­ Организмът не е скачен съд ­ като го пълниш с вода от едната страна, от другата, нивото на кръвното да се вдига. Водата, която поемаме, е жизнено необходима за функционирането на органите, а и тя непрекъснато се изхвърля от организма. Затова през лятото, пиенето на течностите е задължително. Те трябва да са поне 2,5 литра. Ако съветът за зимата е сиренето и маслините да се обезсоляват, през лятото към храна се добавя сол.
­ Налага ли се промяна в схемата на лекарствата?
­ Хора, с лека форма на хипертония, когато отидат на море, могат да нормализират кръвното си налягане, без да приемат лекарства. Лекарят трябва да ги посъветва, кои лекарства да намалят или временно да спрат и кои са задължителни. Така че, консултация с кардиолог, е наложителна. През септември е нужен втори контролен преглед, защото схемата на лекарствата по преценка на лекаря отново може да се промени.
­ Тревожен признак ли е ускореният пулс и "прескачането" на сърцето?
­ Това е обичайно оплакване в летния сезон. Слънцето и топлината повишават симпатикусовия тонус, което се отразява както на нервната, така и на сърдечносъдовата система. Човек усеща "сърцебиене" , но за това може да е "виновно" обезводняването и загубата на електролити. Това не е знак за тежко заболяване, а сигнал, че нещо малко се е объркало. Екстрасистолите могат да са резултат от прегряване, недоспиване, прекаляване с цигари, алкохол и храна. Много често стомашни проблеми ­ киселини, болка, погълнат въздух по време на хранене, могат да станат причина за поява на екстрасистоли.
­ Налага ли се да правим кардиограма?
­ Ако екстрасистолите се появят при човек над 45 г., който има хипертония и някакви сърдечни оплаквания, не можем да ги свързваме само с топлинния стрес, който преживява организма. По-разумно е да се направи кардиограма, дори това да е само за успокоение. Това също има лечебен ефект. Кардиограмата ще покаже дали в сърдечния мускул и коронарните артерии има органични промени, които са дали проява в този момент. Сърце на прицел Когато навън е над 30° image Върнете солта в менюто. Натриевият йон помага на клетките да задържат влагата в тялото.
Въпреки високото кръвно, пийте по 2,5 литра вода на ден.
Ако сте без тонус, вземете хладен душ или стойте на прохладно вечер в парка.
Направете консултация с кардиолог. Той може да промени схемата на лекарства, от които се нуждаете. През лятото някои от тях може временно да се спрат или дозите да се намалят.
Ако сте над 45 г., имате хипертония и сърцето внезапно започне да "прескача" , направете електрокардиограма. ПОД МИКРОСКОП. НОВИНИ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ПО СВЕТА image Тиква ­ за болните от диабет
Екстрактът от тиква има инсулиноподобен ефект и нормализира нивото на кръвна захар при болни от диабет животни. Китайски учени смятат, че тиквата ще помага на хора с начален диабет и такива, които са развили заболяването. Учени от Източно китайския университет в Шанхай установили, че животни с диабет, лекувани с екстракт от тиква, имали по-ниски нива на кръвната захар. Те отделяли повече инсулин и имали повече произвеждащи инсулин бета клетки от тези, които не били лекувани с екстракта.
image
Безсънието не се наваксва
Ако смятате, че през почивните дни можете да си наваксате недоспиването през работната седмица, това не е вярно. Човешкият организъм се старае да компенсира недостига на сън, заставяйки го да спи по-дълго или по-дълбоко. Когато обаче става дума за хронично недоспиване, този механизъм не работи, твърдят учени от Северозападния университет в САЩ. А това вреди както на физическото, така и на умственото и психическо здраве, обяснява професор Фред Тарек. Според статистиката, изготвена от учените, през 60-те години на миналия век повечето хора са спели по около осем часа всяко денонощие, а днес ­ около шест. Симптомите на недоспиването включват от увеличаване на теглото и раздразнителност до халюцинации и депресия. Освен това отслабва способността на мозъка да взима правилни решения.
image
Прозявката сваля градусите на мозъка
Когато сме сънливи, отегчени и не ни достига кислород, обичайно се прозяваме. Американски учен установи, че с прозявката мозъкът се охлажда, съобщава в. "Ню Йорк таймс". Хипотезата е на професора по психология в Държавния университет на Ню Йорк в Олбани Андрю Галъп и колегите му. Експериментите им показали, че доброволци се прозяват по-често, когато се намират в ситуации, в които мозъкът им е прегрял. Тъй като по-хладният мозък е "по-бистър", прозяването изглежда държи хората нащрек, предполага проф. Галъп. Заразителното прозяване пък може да се е развило, за да помага на човешките групи да бъдат бдителни срещу евентуална опасност. Магнезий бори пристъпите на умора МИКРОЕЛЕМЕНТИ, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕМ Д-р Атанас Михайлов image

Бобът съдържа много магнезий.

Може би са ви познати тези усещания ­ внезапно виене на свят, потрепване на клепачите, особено на левия, бърза умора, често главоболие, лоша концентрация, сърцебиене, аритмия, съпровождана често със силна и пронизваща гръдния кош болка. Ако не напълно, то отчасти за тези неблагополучия е виновен недостигът на магнезий. Един от сигналите за тревога, е утринната умора. Дисбаласът на хормоните се дирижира от магнезия. Обикновено кортикостероидите ­ хормоните, които ни позволяват да запазим бодрост през целия ден, се отделят в голямо количество от надбъбречната жлеза около 6 часа сутринта. Тогава сме в добър тонус през целия ден. Ако обаче магнезият в организма е недостатъчен, максимумът им се отделя вечер. Затова сутрин се чувстваме уморени, а привечер усещаме прилив на сили. Така сънят бяга, а на следващия ден сме като пребити.
На ден организмът има нужда от 350 мг магнезий, но на практика си набавяме едва половината. Причина за това е меката вода. Тя съдържа малко соли, поради особености на почвата. В градовете с «твърда» вода, жителите имат по-ниско кръвно налягане, по­ нисък холестерин и по-бавен пулс.МЕНЮРафинираната захар съдържа 200 пъти по-малко магнезий от своя изходен продукт меласата. При меленето на житото се губи над 70 на сто от съдържащия се в зърната магнезий. При беленето, лишаваме картофите от една трета от съдържащия се в тях магнезий. Затова трябва съзнателно да компенсираме загубите.
Най-много магнезий съдържа макът ­ 526 мг на 100 г, бобът ­ 523 мг, соята ­ 322 мг, пшеницата ­ 289 мг, булгурът ­ 274 мг, грахът ­ 187 мг, овесените ядки ­ 133 мг. Що се отнася до хляба, яжте черен, в белия няма и следа от магнезий.
Магнезият в растителната храна намалява от постоянното торене на почвата с калий. За липсата на магнезии в тялото ни пък е виновна и прекомерната употреба на успокоителни средства и неправилното хранене.

Първа помощ при слънчеви изгаряния

Грижата за предпазване от слънчево изгаряне започва, преди тялото да бъде изложено на слънце. Ако сте подготвени добре, може би няма да се наложи да прибегнете към мерките, изброени по-долу.
Най-спешните мерки са свързани с прекратяване въздействието на ултравиолетовата радиация - скриване от слънчевите лъчи и покриване на кожата, която е била изложена на слънце.

Мерките за намаляване на дискомфорта са:

- Медикаменти от типа на аспирин и ибупрофен могат да са от полза, особено ако са приети максимално рано.
- За средните изгаряния хладните компреси с еднакво количество вода и мляко най-често са достатъчни. Използвайте мека кърпа, като държите компресите поне 15-20 минути. Повторете процедурата няколко пъти.
- В аптеките и магазините за козметика все по-често се предлагат и различни кремове за облекчаване на изгарянията, които успокояват раздразнената кожа. Много от тях съдържат алое, чието действие в такива ситуации е доказано.
- Хладките (не студени!) бани също помагат. Избягвайте обаче употребата на соли, масла, шампоани, защото те предизвикват негативна реакция по раздразнената кожа. За избърсване ползвайте мека кърпа. Не търкайте, а попивайте водата по тялото. След това можете да ползвате овлажнители, за да дадете възможност на кожата да възстанови поне част от отнетата й от слънцето влага.
- Не ползвайте лосиони и кремове, съдържащи местни анестетици, защото кожата ви може да стане чувствителна към тях и впоследствие да се появи алергична реакция.
- Разбира се, в никакъв случай не се показвайте на слънце.

Медикаменти

Можете да използвате продукти, съдържащи като активно вещество сребърен сулфадиазин. Върху лицето избягвайте да ги прилагате или го правете с изключително внимание. У нас има поне два регистрирани такива медикамента - в аптеката трябва да знаят какви са търговските им марки.
Ако изгарянията не са сериозни, най-често са достатъчни различните нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) от типа на аспирина, както и различни лекарства в течна форма, чиято основна роля е да възстановят влагата в кожата.
Ако изгарянията са по-сериозни, консултацията със специалист е задължителна. Много вероятно е да се стигне до стероидна терапия (продукти на кортизонова основа) в продължение на няколко дни. При тежки изгаряния се изписват и по-силни болкоуспокояващи по преценка на лекаря.
Ако имате мехури в резултат на изгарянето, стероидите обикновено се избягват, за да не се стигне до инфекция.

-------------------------
Страницата е подготвена със съдействието на http://www.zdrave.bg



Ползването на слънцезащитни кремове и умереното излагане на слънце са достатъчни, за да не се стигне до изгаряне.

image

 

 

Снимка: Архив "Сега

 



Тагове:   вода,   болница,


Гласувай:
1



1. deninosht - !!!:)
19.07.2007 09:17
поздрав!:)
чудесно поднесено и- актуално!:)
цитирай
2. slavei - Много полезна информация!
19.07.2007 13:02
Благодаря!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307797
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031