Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2007 08:04 - ДОКТОР - СЛЪНЦЕТО МОЖЕ ДА НИ ДОКАРА ГОЛЕМИ НЕПРИЯТНОСТИ
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.07.2007 08:07


СЕЗОННИ БОЛЕСТИ
СЛЪНЦЕТО МОЖЕ ДА НИ ДОКАРА ГОЛЕМИ НЕПРИЯТНОСТИ
В: ДОКТОР, №28, 9 юли 2007, с. 4

 
image Опасното слънце е от 12 до 16 часа. Вземете мерки навреме!
Хората с много бенки или с папилома да забравят загара на кожата

Обривът, който се появява по кожата само след два дни стоене на слънце, е познат на много от нас. Нарича се фотодерматоза.
КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ НЕЯ?
Обикновено от фотодерматоза страдат най-вече хора, които имат известни нарушения на обмяната на веществата. Ако след контакта със слънцето кожата започне да ви сърби или се зачерви, потърсете причината в щитовидната жлеза и в имунитета.
На слънчевите лъчи реагират винаги силно и хора със светла кожа и светли коси. Те трябва много точно да спазват слънчевия режим - да ползват защитни кремове и да не излизат на слънце през деня. Не забравяйте, най-опасното слънце е от 12 часа на обяд до 16 часа следобед. През това време си стойте у дома или в хотела.
Хората с много бенки или папиломи също е необходимо да ограничат стоенето на слънце.
НАЧИНЪТ НА ЖИВОТ ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ
Появата на фотодерматоза наистина зависи от начина на живот, който водим. Ако имате чувствителност към цитруси, шоколад, кафе и орехи, напълно възможно е реакцията ви на слънчевите лъчи да е по-силна. В този случай е желателно да спазвате диета, като изключите от менюто си продуктите, които ви посочихме, както и алкохола.
Забелязано е, че пушещият и пиещият човек винаги по-силно загаря, защото при него се повишава способността на кожата към възприемане на слънчевите лъчи.
МЕРКИТЕ ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ
Стоенето на откритите слънчеви лъчи повече от 10-15 минути вече нанася вреда на кожата. Не ви препоръчваме съвсем да се откажете от загар. Пак ще повторим, че е нужно, на първо място, винаги да носите слънцезащитни кремове, особено ако живеете в по-студен район. Това най-вече важи за над 40-годишните. Жените в зряла възраст са вече в рисковата група. Затова не е желателно те да се подлагат на действието на ултравиолетовото излъчване.
ФОТОДЕРМАТОЗАТА МОЖЕ ДА СЕ ИЗЛЕКУВА ЗАВИНАГИ
Ако спазвате диета и водите правилен начин на живот, можете изцяло да се избавите от тези проблеми. Днес има много полезни препарати, които позволяват да се намали реакцията на кожата по отношение на слънцето и дори да се избавите от фотодерматозата завинаги.
Освен че предпазват от слънцето, тези препарати блокират възпалението, свързано с повишената чувствителност към излъчването. Те се нанасят на предварително измита кожа и равномерно и бързо се втриват.
Понякога може да усетите парене по кожата или слаб метален привкус в устата, но те изчезват само няколко минути след нанасянето.
Други препарати оказват противовъзпалително и противоалергично действие. Освен всичко друго тези кремове могат да отстранят и други нарушения по кожата.
Веществата, които съдържат специалните лосиони, засилват поглъщането от кожата на ултравиолетовите лъчи. Лосионът се нанася на увредените участъци от кожата три пъти на ден, като леко се втрива. След това вече можете да излезете на слънце. Но все пак, ако е много активно, изчакайте да премине най-силното слънчево излъчване за деня, и тогава излезте.
При правилно лечение отначало се наблюдава зачервяване на кожата, а след това тя постепенно потъмнява.
Важно е да знаете, че тези специални средства, за разлика от козметиката, е най-добре да ви ги предпише специалист. Те са лекарства, а не козметика, и ако не бъдат избрани правилно, може да се навреди на кожата.
Затова не проявявайте самостоятелност в това лечение.

ПЪРЖЕНЕТО НА ПЛАЖА ИЗРАЖДА БЕНКИТЕ И ДОКАРВА БРЪЧКИ
Дали някога сте си задавали въпроса, какво представлява загарът? Всъщност той е защитна реакция на кожата по отношение на слънчевото излъчване. Така тя се стреми да ни предпази от изгаряния, като в същото време в епидермиса се изработва пигментът меланин. Именно на него дължим привлекателния тен, който придобива тялото.
Но за всичко се плаща. По време на загара се уврежда повърхността на кожата, при това пигментираните клетки се обезводняват и губят своята еластичност. Поради това горният слой на кожата се удебелява, а това води до поява на нови и по-дълбоки бръчки.
Ако сте обгорели, не забравяйте, че кожата има памет - тя не забравя на какви мъчения сте я подложили и отговаря с израждане на бенките и пигментните петна.
ПРАВИЛА ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СОЛАРИУМ
Ако сте решили да посетите солариума и съответно нямате противопоказания за това, не бързайте, защото трябва да се подготвите.
Изисква се не само да овлажнявате кожата с различни кремове, но и някои други процедури.
Когато си избирате солариум, гледайте да има защита на лицето, защото изкуствено получените бръчки се премахват най-трудно. Ако не можете да откриете такъв солариум, си носете кърпа, с която да покриете лицето си.
• Рижавите хора и албиносите да не посещават солариум.
• Хората с руси коси и сини или пъстри очи да не посещават солариум повече от два пъти в седмицата.
• На тези, които имат много бенки по тялото, абсолютно се забранява да ползват солариум и въобще да се подлагат на ултравиолетово облъчване.

ЗА ПОЛЗАТА И ВРЕДАТА ОТ СОЛАРИУМА
Ултравиолетовите лъчи оказват бактерицидно въздействие и дават определен козметичен ефект. Освен това хора, които са минали четиридесетте, се хвалят, че след посещение на солариум са се отървали от ревматични болки.
Солариумът помага за лечението на псориазис например, както и на други кожни заболявания. И още:
1. В солариума трябва да бъде не просто чисто, а стерилно. Там непременно трябва да се съдържа информация за последния технически оглед на солариума. Ако няма, потърсете друг солариум.
2. Преди сеанса се поинтересувайте кога в солариума са сменяли лампите. Ако те се използват от половин година, значи ефектът ще бъде добър, ако са от цяла година - ще бъде слаб, а под съвсем новите лампи може силно да обгорите.
3. Няколко часа преди да посетите солариума, изчистете кожата си от всички козметични средства, които сте използвали, оставете само специалните кремове за загар.
4. Тези, които посещават солариума, готвейки се за плажния сезон, да не се отказват от слънцезащитните кремове, когато тръгнат на почивка. Запомнете, че загарът от солариума няма защитен ефект.
5. Не забравяйте, при грип и остри респираторни вирусни инфекция, предозировката на ултравиолетовите лъчи потиска имунитета. Това означава, че болестта ще протича по-тежко и ще премине по-бавно.
6. След излизане от солариума непременно постойте под хладен душ или поплувайте в басейн, за да премахнете стреса, до който неминуемо е довело ултравиолетовото облъчване.
7. Освен това няма да е излишно един път в годината да си правите медицински преглед, за да сте уверени в това, дали е разумно да си правите такива слънчеви бани.

ОГРАНИЧЕНИЯТА
• Внимателни трябва да бъдат жените с проблеми в пикочо-половата система. След пребиваване в солариум често при тях се откриват кисти и мастопатии.
• В никакъв случай не облъчвайте пъпките и целите си гърди.
• Ако приемате хормонални средства и антибиотици, те с ултравиолетовите лъчи могат да доведат до появяване на изродени пигментни петна.
• По време на бременност е най-добре да се въздържате от посещения на солариума: процедурата е вредна най-вече за бебето.
• Не водете в солариума деца. С тяхната чувствителна кожа в никакъв случай не трябва да загарят под изкуствени лъчи.


Тагове:   доктор,   може,   неприятности,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8336660
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95889
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930