Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2007 06:13 - Слугини носели огледалата на арбанашките кокони
Автор: avangardi Категория: Технологии   
Прочетен: 1324 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.09.2009 09:58


Мястото пази седем пръстена печати
Слугини носели огледалата на арбанашките кокони
Момите се кипрели с накити, сърма и свила
Проф. дин Николай Овчаров

Изключителното влияние на православната църква в богатото селище край бившата столица на Второто българско царство се потвърди от резултатите от археологическите проучвания на некрополите. Те се намират край главните храмове "Рождество Христово", "Св. Архангели Михаил и Гавраил" и "Св. Димитър". Археологът Хитко Вачев установи, че в Арбанаси практически не се наблюдават обичаи, явяващи се отклонения от изискванията на християнския погребален обряд. Напротив - забелязва се строго придържане към изискванията на църквата по отношение на православния погребален канон и това е съвсем закономерно предвид голямата роля, която играе тази институция в живота на селището.
Откритите при разкопките на некрополите находки от "градовете на мъртвите" дават важна информация какъв е светът на живите през XVI - XVIII в. Най-значителен е броят на намерените накити, които са били лично притежание на погребаните. Докато откритите в други некрополи от същия период предмети са изработвани най-често от бронз и мед, тези от Арбанаси в преобладаващата си част са от сребро и злато
Без съмнение икономическите възможности на жителите на селището им позволяват да носят накити от благородни метали. Нещо повече, при избора на накити те се съобразяват с модните тогава тенденции, предпочитайки продукцията на водещите златарски центрове. Голяма част от накитите - пръстени, обици, игли за коси, са дело на най-крупния и водещ златарски център от средата на XVI - началото на XVIII в. - този в град Чипровци.
Много са ювелирните произведения, които имат западноевропейски произход и са попаднали в Арбанаси вследствие на интензивните търговски пътувания на жителите от селището. Последните проучвания позволиха да се установи, че в самото селище Арбанаси функционира златарско ателие, продукцията на което се ползва както от жителите му, така и от хора от околните поселения и най-вече в старопрестолната столица Търново.
Откритите в гробовете накити са само малка част от това, което са притежавали
богатите обитателки на селището
Един съвременник разказва, че когато арбанашките кокони отиват на църква, слугините вървят до тях и носят огледала. Те са необходими, за да могат господарките им да се накичат с извадените от богато украсените касетки скъпоценни накити и да се огледат в тях, влизайки в преддверието на храма.
Не по-малко представителни са и облеклата на женската част от населението на Арбанаси. Много често в гробовете се откриват значителни останки от златосърмен и сребросърмен текстил. Част от тях принадлежат към сложносъставни украси за глава. Това са цели златни шапки, от които към гърба се спускат изплетени от златна и сребърна сърма плитки. Ленти обрамчват челото, придържайки прикрепени към главата и спускащи се отзад копринени воали. Със златосърмени гайтани са окантени горните дрехи в частта на раменете, гърдите и ръкавите. Под тях са носени копринени рокли в духа на тогавашната западноевропейска мода.
За това свидетелства едно стенописно изображение от църквата "Рождество Христово", където е представена живяла през XVII век арбанасчанка.
Тя е облечена в сукман а ризата под него е с богато надиплена яка, такава каквато може да бъде видяна в портретните изображения на жените, рисувани от четките на Рембранд и Халс.
Представително е и облеклото на мъжете. Друг един съвременник описва как тогавашните арбанашки боляри носят великолепни кожуси и под тях дълги копринени антерии с разцепени пешове отстрани. Краката им са обути с червени сукнени панталони, жълти обувки и копринени чорапи. На главата си пък слагат самурени калпаци с дъно от зелено венецианско кадифе.
Някои от откритите в гробовете находки хвърлят светлина и върху социалните различия сред населението на селището. Пръстените печати са накити, които често дават данни за положението на едно лице в обществото. През разглежданата епоха се свързват с появата на прослойка от заможни търговци и занаятчии. От Арбанаси произхождат седем такива пръстена, като два от тях са сребърни, а останалите пет са от висококаратово злато. И тук е голямата изненада - единият от златните пръстени печати е на жена. Върху него са изписани инициалите на личното и фамилното име, както и годината 1790. Съдейки по буквените означения, те вероятно се развързват като Мария или Маргарита Йоану.
Този паметник е поредната илюстрация, че живеещите в Арбанаси
жени са имали сериозно присъствие в икономическия живот на селището. Това се потвърждава и от наличните писмени документи. Така например през 1675 г. някоя си Елена от селото се оплаква в султанския Диван за нелоялните действия на жителката на Арбанаси Махи. Тя получила от Елена 1000 гроша, за да подхване търговска дейност, но впоследствие починала и наследниците й отказали на лихварката Елена да върнат дълга. За това тя търси съдействието на султанския съд и спорът се разрешава в нейна полза.
Друг пръстен е открит при археологическите проучвания на некропола при църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил". Той пък показва съдбата на балканската и византийската аристокрация през ранните векове на османското владичество. Пръстенът също е на жена, а върху щита му е изобразен двуглав орел. При изследванията се установи, че той е носен от представителка на фамилията Кантакузин, която е живяла в селището. Дарение от същата фамилия са
великолепните дърворезбени иконостаси на църквите "Рождество Христово" и "Св. Никола".
Трагедията на Арбанаси настъпва през 1798 г., когато селището е опустошено и разграбено от кърджалийските дружини. Те са включени в състава на 120-хилядната армия на Хюсеин паша, отправила се срещу господаря на Видин, отцепника от централната власт Осман Пазвантоглу. Впоследствие селището се възстановява донякъде, но никога не достига предишния си блясък.


Тагове:   открития,   обряди,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305881
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031