Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2010 07:25 - Майсторът на надлъгването - КОЛКО ГОДИНИ ЖИВЕЕ ЧОВЕК?
Автор: avangardi Категория: Забавление   
Прочетен: 4840 Коментари: 7 Гласове:
20

Последна промяна: 01.04.2010 09:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Майсторът на надлъгването КОЛКО ГОДИНИ ЖИВЕЕ ЧОВЕК?

Една вечер селяните се събрали на веселие. Там бил и Хитър Петър. Някои му рекли:

— Петре, я ни разкажи някоя приказка, да чуем и твоята мъдрост, та да се мине по-леко времето.

Хитър Петър помислил, помислил и рекъл:

— Ще ви разкажа как били определени годините на човека — колко да живее и как да живее. Едно време, след като направил земята, небето и животните, господ създал и човека. Казал му: „Ти ще бъдеш пълновластен господар над всички творения на света, ще се наслаждаваш на всички земни блага, ако изпълняваш моята повеля! Определям ти трийсет години живот!“ Неблагодарният човек помислил малко и рекъл: „Господи, тези години ми са съвсем малко! Дай ми още години!“ Дядо господ му рекъл „Почакай малко, като минат животните, ако някое каже, че му са много годините, ще ти ги дам на тебе.“ След малко дошло магарето. Господ му казал: „На тебе е определено да носиш товар, да слушаш господаря си и да се мъчиш за хората. Определям ти четирийсет години живот!“ — „Господи — заревало магарето, — за този тежък живот ми стигат и двайсет години!“ Тогава господ казал на човека: „Притурям ти тези двайсет години, от които магарето се отказа.“ На кучето господ казал: „Ти ще вардиш стадото и кошарата на господаря си, ще пазиш къщата му; може някой път да те набие или изпъди, но ти пак ще му бъдеш вярно! Определям ти четирийсет години живот!“. Кучето захванало да квичи и казало, че за този живот мустигат и двайсет години. „Дай ги на мене, господи!“ — казал човекът. „Давам ти и тези двайсет години, от които кучето се отказа!“ — рекъл господ. След това дошла маймуната. Господ й казал: „Ти Ще служиш засмях и закачки на хората, ще искаш да им подражаваш, та ще ти се смеят и децата. Определям ти шейсет години живот!“ Маймуната се изплашила и помолила: „За този неблагодарен живот ми стигат и трийсет години!“ Още неизрекла тези думи, човекът казал: „Дай ми, господи, и тези години!“ И господ му ги дал. Отишли си животните и господ казал на човека, че додето стигне трийсет години, ще живее весело, безгрижно — ще живее по човешки. От трийсет до петдесет години ще е замислен. Ще носи, ще слуша, ще тегли — това са магарешките години. От петдесет до седемдесет години той ще има господари: синове, дъщери, внуци й други, ще го тикат нагоренадолу, ще го е страх за имуществото, да му го не отнемат; ще му дават да яде, когато те искат — това са кучешките години. След седемдесет години настават маймунските години. Тогава човека го вземат вече на подбив и шега: той ще подражава на маймуните, ще служи за смях и развлечение на внуците си, ще го подиграват — това е маймунският живот.

— Така ще върви потомството — добавил Хитър Петър, — от род в род, до окончание века…

Авторско право


 

image



Най-известният сред българските фолклорни персонажи от смеховия спектър на народното творчество е остроумният бедняк Хитър Петър.
image
За Хитър Петър още от средновековето се разказват анекдоти из всички български територии.
Сред най-разпространените сюжети в тях е надлъгването (с поп, с чорбаджия, с другоселец). Надхитряването на високопоставени лица - царе, велможи, е любима тема в тези кратки приказки. Случката в тях често има значение на морално възмездие за народните неволи. С особена популярност се ползват анекдотите, в които обект на осмиване са духовни лица.

След като България пада под османска власт, до нас достигат анекдотите за ориенталския комичен герой Настрадин Ходжа. Те сякаш дават подтик на развитието и на образа на Хитър Петър. Появява се жанрът "Хитър Петър срещу Настрадин Ходжа". В тези разкази двамата находчиви мъже се надхитрят, понякога победител излиза Хитър Петър, друг път - Настрадин Ходжа. А понякога, премерили в спора умение и ловкост, двамата весели герои тръгват заедно по белия свят да лъжат, тоест да поучават с шегите си хората на ум и разум. Това интересно явление не се среща във фолклора на другите балкански народи.
През Възраждането П. Р. Славейков, В. Чолаков и Д. Манчов записват народни умотворения за Хитър Петър, Д. Войников си служи с името му за псевдоним, а Д. Паничков го избира за име на хумористичен вестник.
През 1873 г. Илия Блъсков издава книгата "Хитър Петър", която дава силен тласък за популяризиране името и анекдотите за българския комичен герой.
Хитър Петър е жив и днес - българинът продължава да дообогатява неговото анекдотично битие с мотиви и герои от съвремието ни.
Българското кино два пъти пресъздава историята на хитрия нашенец. През 1939-а Александър Вазов снима лентата "Настрадин Ходжа и Хитър Петър", на която е и сценарист, а през 1960 година Стефан Сърчаджиев създава филма "Хитър Петър" с Рачко Ябанджиев, Лео Конфорти и Константин Кисимов в главните роли.
В Прилеп пък имат паметник на Итар Пейо, македонския аналог на Хитър Петър. Разказчета за него събира фолклористът Марко Цепенков, който през 1870 г. изпраща до П. Славейков 400 пословици и 8 анекдота за Итар Пейо.

Анекдоти за Хитър Петър може да прочетете тук

Съдържание







Гласувай:
20



1. divna8 - Честит Празник на шегата, мила Илка!!
01.04.2010 09:54
Весела, усмихната и щастлива бъди и не само на Първи април!
Усмивки от мен :):):)
цитирай
2. injir - Мъдро за човешкия живот. . . Весел ...
01.04.2010 10:49
Мъдро - за човешкия живот... Весел ден на шегата!
цитирай
3. iliada - Само да намеря малко време!
01.04.2010 17:59
Ще изчета отново всичките анекдоти !:)
Прегръщам те Илка - умница такава и да си жива и здрава !:)
цитирай
4. avangardi - Илианче, от мъдроост и умност вай все си навличам беля... също като при Хитър Петър...
01.04.2010 18:04
iliada написа:
Ще изчета отново всичките анекдоти !:)
Прегръщам те Илка - умница такава и да си жива и здрава !:)


ОТ МНОГО УМ
То се знае, че от много хитруване човек може да си изпати здравата.
Това се случило и с Хитър Петър.
Веднъж той видял, че много хора влизат накуп при пашата. Помислил, че те отиват там, за да изкяруват нещо, та се пъхнал между тях и влязъл.
Но тия хора били извършили някакво престъпление и трябвало да бъдат бити на голо.
Та ка всеки от тях минал по реда си.
Дошъл ред и на Хитър Петра.
— Ами ти, Петре, какво търсиш тука? — го запитал пашата.
— Каквото търсих, намерих! Бийте и не ме питайте! — отговорил Хитър Петър.
----------------------------
Винаги си добре дошла и хубави великденски празници!
цитирай
5. avangardi - Честит рожден ден, Дима не на шега!:)
01.04.2010 18:05
divna8 написа:
Честит Празник на шегата, мила Илка!! Весела, усмихната и щастлива бъди и не само на Първи април!
Усмивки от мен :):):)

Здраве и много късмет!
Поздравления с прегръдки за теб!
цитирай
6. avangardi - Благодаря ти и на теб весели мъдрости
01.04.2010 18:10
injir написа:
Мъдро - за човешкия живот... Весел ден на шегата!

от торбата на Хитър Петър!
Весели Великденски празници!
цитирай
7. mileidi46 - :)))
02.04.2010 14:11
Svetli praznizi,mila...
Jiva i zdrava da si...i blagoslovena..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305378
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031