Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2009 12:45 - Два налога за доходите?! Пак не сме в час с кризисни мероприятия!
Автор: avangardi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1430 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 10.01.2009 13:20


Два налога за доходите на еднолични търговци
С два различни данъка се облагат доходите на едноличните търговци. Доходите им от стопанска дейност, получени през 2008 г., се облагат с 15%. В същото време за доходите, подлежащи на облагане с плоския данък, ще се плащат 10%. Например ЕТ, който произвежда сладкарски изделия, ще плати 15% върху доходите си от реализацията на продукцията. В същото време, ако собственикът на ЕТ получи хонорар по граждански договор, ще плати върху него данък от 10%.
Едноличните търговци, които през 2008 г. не са осъществявали стопанска дейност, не трябва да подават декларация през 2009 г. Декларацията за облагане на доходите на физическите лица може да се изтегли от интернет сайта на Националната агенция за приходите - www.nap.bg. Формулярите се подават до 30 април 2009 г., като декларираният данък за довнасяне трябва да бъде платен в същия срок. 5% отстъпка от данъка за довнасяне ползват гражданите, които подадат декларацията си за доходите и внесат дължимия данък до 10 февруари 2009 г. Същата отстъпка ползват и тези, които изпратят декларацията си по интернет, подписана с електронен подпис до 30 април. Подават се само приложенията от декларацията, които са попълнили. Декларацията е в интернет във формат, който позволява да бъде попълнена на компютъра. Очаква се след 15 януари при попълване на формуляра автоматично да се генерира баркод и компютърът да прави проверка за изчисленията в декларацията. 


Съкращават и в малките фирми   -  четвъртък, 08 януари 2009 
Стара Загора

Икономическата криза вече удря и по-малките фирми за търговия и услуги в Старозагорско. От началото на годината започнаха да се регистрират като безработни и доскорошни работници в малки семейни фирми, казаха от Бюрото по труда в Стара Загора.

Нови заявки за масови съкращения в нямало, но и срокът за уведомяване на синдикатите и службата по заетостта бил повече от месец. Драстично свиване на персонала още през декември бе обявено в машиностроителните предприятия на Холдинг „Загора” – Прогрес, Сърп и чук, Хранинвест, и в текстилната фирма Булинвестмънт. И те започнаха новата година с по 150-200 работници по-малко.

Предприемачите се страхуват, че кризата с газоснабдяването може да наложи допълнително свиване на персонала. Ако продължи месец-два неминуемо щяло да има отдръпване на клиенти и партньори, а оттам и намаляване на производството и работниците.

Матей Бонев


100 000 души остават без работа в разгара на зимата България е с най-ниски заплати от всички страни в Европа. Минималната заплата в Македония е 175 евро, в Унгария – 285 евро, а в Словения - 540 евро, казаха от синдикатите. Според техните изчисления за издръжката на едно четиричленно семейство са необходими над 1000 лв. месечно.

По този показател половината от домакинствата в България едва свързват двата края и живеят със средства под минимално необходимите за един месец, смятат синдикатите. В същото време според данните от националната статистика работещите българи са над 3 млн. души. Голяма част от тях получават или се осигуряват върху минимална заплата.

Все повече хора остават без работа, предупреждават още от синдикатите. В момента работна група на профсъюзите и социалното министерство търси начини да подпомогне с финансови средства останалите без работа.

Според разчетите на Масларова ще може да бъде осигурена допълнителна половин минимална работна заплата за 11 000 българи, преминали на четиричасов работен ден заради намалената работа в техните фирми и предприятия. Според синдикатите обаче заради кризата в следващите месеци над 100 000 българи ще останат без работа. 


Въпроси!!! А Едноличните търговци сами работят и се осигуряват: 

- На тях кой да им вдигне заплатите, като няма работа? 
(ако остане без работа, не може да закрие фирмата - по закон ако умре се наследява от семейството с всичките активи и пасиви)

- Как да си плащат данъците с този двоен аршин, а от това му зависи собственото работно място и прехрана от семейния бизнес? 
(за големите фирми 10% данък, а за малкия търговец, който отговаря с цялото си имущество с 15% + 10% от хонорари + патентен данък)

- Или да излезе на Трудовата борса да висне на гърба на държавата, защото тя цъфти и процъфтява?

НЕ ОТНЕМАЙТЕ ЗАЛЪКА НА ХОРАТА!
НЕ СПОНСОРИРАЙТЕ БАНКИ И БРАНШОВЕ - БАНКИТЕ ЗА МАЛКИЯ БИЗНЕС НЕ МИСЛЯТ, А ОПРЕДЕЛЕНИ БРАНШОВЕ НЕ МОГАТ, ПРИМЕРНО КАТО СТРОИТЕЛНИЯ НЕ СПАСЯВАТ ОТ КРИЗАТА .

ОСТАВЕТЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС 
ДА ИЗХРАНВА СЕМЕЙСТВОТО СИ, 
АКО ТОВА Е ВЪЗМОЖНО НА ТОЗИ ЕТАП!

АКО НЕ Е ВЪЗМОЖНО САМ ДА СЕ ИЗХРАНВА, 
ТУК Е МЯСТОТО НА ДЪРЖАВАТА ДА ПОМОГНЕ!

Препоръка при криза!!!

Одобрените мерки при криза да включват също така данъчни облекчения за малките фирми и семействата, както и намаляване на ставките на данък общ доход.

ТОВА Е СПАСЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА!!!

09.01 12:11 - Приветствие Привет О, Кризо,

от: evrazol

Банкери съветват: Свалете заплатите Само така ще спасите икономиката си, твърдят анализатори от "Райфайзен"


България да се върне към ниски заплати. Това е рецепта за спасение на икономиката, посочва Петер Брециншек, главен анализатор на Райфайзен Централбанк. За дългосрочното й развитие е необходимо България да се прости с екстремните увеличения на заплатите от над 20% и да се върне към едно много ниско ниво на възнаграждения, което съответства на производителността на икономиката. Едва тогава ще е възможно страната да се справи с голямото неравновесие във външната си търговия, значително да намали двуцифрения дефицит по текущата си сметка и да си върне доверието на чуждите инвеститори, коментира анализаторът пред българската секция на "Дойче веле". Според него неблагоприятните ефекти от кризата няма да подминат България.
През 2009 г. страната ще изпита значителен спад в икономическия ръст. Нашата прогноза е за ръст от около 2,5 на сто, казва Брециншек. Сложната икономическа ситуация ще се отрази негативно върху износа от Централна и Източна Европа. От финансовата криза са засегнати изгодните възможности за финансиране на кредитите, а ръстът на заплатите в последните години значително е надминал производителността на труда. Всичко това са фактори, които намаляват конкурентоспособността на Източна Европа и привлекателността й за чужди инвеститори, смятат от Райфайзен Централбанк. Конкретно за България проблем е също фактът, че в страната липсват значителни инвестиции в сферата на производството, ориентирано към износа на стоки в чужбина. В бъдеще ще е необходимо да се привлече чужд капитал за индустрията, която ще може да генерира приходи в чужбина, подчертава експертът.

Вести
Новите сгради с 15% по-малко
Строителните работи са намалели с 15% само за месец. Това сочат данните на Националния статистически институт за ноември. Причината за отлива е заради зависимостта на работата от климатичните условия, коментират от НСИ. Браншът е и силно повлиян от кризата в имотния сектор, признаха инвеститори. Изграждането на жилищни сгради представлява около 60-70% от общия обем на работата. През ноември 2008 г. делът на сградното строителство е 68% от общото производство в бранша. В този сектор спадът спрямо октомври е 15,7 на сто. Инженерното строителство е намаляло с 13,2%.

Парите на БНБ се стопиха с 916 млн.
Активите на управление "Емисионно" на БНБ намаляват с 916 млн. лв. за първата седмица на 2009 г. до 23,95 млрд. лв. Това показват данни на институцията. С 268 млн. лв. до 7,02 млрд. лв. намалява депозитът на правителството и бюджетните организации в БНБ. С 390 млн. лв. до 8,79 млрд. лв. намаляват банкнотите и монетите в обращение. Депозитът на търговските банки в БНБ, който включва основно минималните задължителни резерви, намалява с 409 млн. лв. до 4,6 млрд. лв. за първите седем дни на 2009 г. С 80 млн. лв. до 3,18 млн. лв. се увеличава депозитът на управление "Банково" в баланса на управление "Емисионно", а със 72 млн. лв. до 362 млн. лв. се увеличават депозитите на други депозанти в БНБ.

Промишлеността се срина с 8,8%

Промишленото производство през ноември се сви с 8,8% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт. В преработващата промишленост производството пада с 10,9%, а в добивната промишленост - с 6,7%, като най-значителен е спадът в добива на метални руди - с 33,1%. Сривът в приходите от продажби в промишлеността са още по-големи от намалението на производството. През ноември приходите от продажби са с 11,5% по-малко спрямо същия месец на 2007 г.



Тагове:   час,   мероприятия,   налога,


Гласувай:
0



1. avangardi - Въпроси!!!???
10.01.2009 14:06
Едноличните търговци сами работят и се осигуряват:

- На тях кой да им вдигне заплатите, като няма работа?
(ако остане без работа, не може да закрие фирмата - по закон ако умре се наследява от семейството с всичките активи и пасиви)

- Как да си плащат данъците с този двоен аршин, а от това му зависи собственото работно място и прехрана от семейния бизнес?
(за големите фирми 10% данък, а за малкия търговец, който отговаря с цялото си имущество с 15% + 10% от хонорари + патентен данък)

- Или да излезе на Трудовата борса да висне на гърба на държавата, защото тя цъфти и процъфтява?

НЕ ОТНЕМАЙТЕ ЗАЛЪКА НА ХОРАТА!
НЕ СПОНСОРИРАЙТЕ БАНКИ И БРАНШОВЕ - БАНКИТЕ ЗА МАЛКИЯ БИЗНЕС НЕ МИСЛЯТ, А ОПРЕДЕЛЕНИ БРАНШОВЕ НЕ МОГАТ, ПРИМЕРНО КАТО СТРОИТЕЛНИЯ НЕ СПАСЯВАТ ОТ КРИЗАТА .

ОСТАВЕТЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС
ДА ИЗХРАНВА СЕМЕЙСТВОТО СИ,
АКО ТОВА Е ВЪЗМОЖНО НА ТОЗИ ЕТАП!

АКО НЕ Е ВЪЗМОЖНО САМ ДА СЕ ИЗХРАНВА,
ТУК Е МЯСТОТО НА ДЪРЖАВАТА ДА ПОМОГНЕ!

Препоръка при криза!!!

Одобрените мерки при криза да включват също така данъчни облекчения за малките фирми и семействата, както и намаляване на ставките на данък общ доход.
ТОВА Е СПАСЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА!!!

цитирай
2. iliada - Илка !!!
10.01.2009 18:07
ПРАВА СИ !ДАНО СЕ ЧУЕ ТВОЯ ГЛАС!
нАИСТИНА Е ТАКА!
тВОЯТА ПРЕПОРЪКА ЗА ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА МАЛКИТЕ ФИРМИ И СЕМЕЙСТВА И НАМАЛЯВАНЕ НА СТАВКИТЕ НА Данък общ доход е МНОГО НАВРЕМЕННА И УМЕСНА!

сПОКОЙНА ВЕЧЕР ТИ ЖЕЛАЯ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8339885
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930