Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 13:09 - Уреждаме разводa преди сватбата
Автор: avangardi Категория: Бизнес   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.10.2009 06:37


Депутатите разрешиха да не правиш секс, ако не искаш Уреждаме разводa преди та От днес младоженците разпределят имоти и пари с договор


 

image
Ако подпишат брачния договор, младоженците могат да са напълно спокойни
ФОТО Георги Николов Бракът официално вече е сделка, а семейството - фирма. Дори разводът е уреден още преди да си казал "да". От днес влиза в сила новият брачен кодекс. Там се дели предварително всичко.
Юристите казват дипломатично, че най-честата причина за разделите е "несъответствие в характерите". Само миналата година са сключили брак 33 000 двойки. Край са сложили 14 104. В около 60 на сто от случаите бракът е разтрогнат по взаимно съгласие. След това обаче започва делба като във "Войната на семейство Роуз". Скандалите са за апартамента, вилата, пералнята, телевизора и дори за старите снимки, на които двамата сте усмихнати и щастливи.
Дано не стигате дотам, но промените в Семейния кодекс наистина са в сила от днес. Те позволяват на двойката сама да избира по какъв начин и дали въобще да дели имуществото си.
Хора с чувство за хумор твърдят, че дълбокото и непоправимо разстройство на брака в никакъв случай няма да ви направи нещастни, а щастливо разведени.
Брачният договор пък се води гаранция, че след евентуален развод няма да останете на улицата. Според закона споразуменията ще се сключват пред нотариус преди или по време на брака. А такъв договор могат да подписват дори и отдавна женените.
"Новобранците" пък, стига да искат, ще парафират декларация за избор на един от трите варианта - "брачен договор", "режим на общност" или "имуществена разделност". Ако не го направят, апартаментът и китарата стават общи, както беше и досега.
Декларацията се заверява от нотариус и се вписва в регистър. Не се заблуждавайте обаче, че можете да напишете каквито си искате ограничения в този договор и с малко чар да накарате жена си да не забележи условията и да подпише. Защото съпрузите ще могат да променят клаузите в договора по всяко време.
Красивото в закона е, че ако имат сключен договор, двойките вече няма да са длъжни да делят спестеното по време на брака. Не само това, но и правилата уреждат само имотни отношения между партньорите. Тези правила са за най-различни ситуации. Например - за кого остават апартаментът и колата при развод, кой колко трябва да внася в семейния бюджет, каква ще е издръжката на децата след евентуална раздяла и т.н.
И досега по-имотните нашенци подписваха предбрачни споразумения, но те не важаха при семейни драми пред съда. Добрата новина е и за най-богатите - личните спестявания на съпрузите остават неприкосновени при развод. Така заможните господа могат да са спокойни, че бившата им жена няма как да сложи ръка на влоговете и акциите им.
Ежедневните разходи, както и заемите за текущи нужди на семейството - сметки за ток, парно, вода и телефон, обаче остават общи.
Банкови сметки и влогове няма да попадат в брачните договори. Лични и интимни вещи също не подлежат на преговори. В документа не се споменава и колко пъти двойката трябва да прави секс, както и кой да изхвърля боклука. Там обаче могат да бъдат включени неустойки при неизпълнение на определени задължения, като миене на чинии, чистене с прахосмукачка и т.н.
Това е, ако изберете "брачен договор". Другият вариант е "режим на общност", или иначе казано, всичко е общо. Така при евентуален развод на всеки се полага половината. Съпругът ви обаче няма права над къщата, наследена от родителите ви.
Третият вариант е "имуществена разделност". Това означава, че който каквото купи, то си остава негово и след развода. Затова юристите съветват да си пазите фактурите за всичко, за което давате пари по време на брака.
Ако не изберете нито една от трите възможности, тогава автоматично влизате в режим на общност и тук важи правилото, че всичко е общо.
Вратичка в закона обаче дава право на  съпрузите да избират и свои си имуществени отношения или пък да прекратят договора. Ако се стигне до раздяла, процедурите ще са същите както и досега.
Антония Кюмюрджиева



Богатите слагат халката зад граница

По-имотните българи предпочитат да се женят зад граница. Причината е в кризата у нас. Именно затова богатите не искат да парадират с лукс пред останалите.
Освен това такива хора търсят в чужбина и уединение от голямото внимание и медиен шум, които подобни тържества предизвикват у нас.
Наскоро Менделсон зад граница чу известният тв продуцент Андрей, който каза "да" на избраницата си Даниела в родната й Сърбия.
Церемония в чужбина планират и певицата Емилия и любимият й Коко Динев. Влюбените са си заплюли за сватбата Лас Вегас.
За Димитър Бербатов и Елена, които тези дни чакат бебе, пък въобще не се говори, освен със суперлативи по страниците на английските вестници.

 

Нова такса за сделките с  и коли действа от днес

 

image

Фотограф: Анелия Николова

image

Подавачите по сделки с недвижими имоти и коли от утре ще трябва да представят пред нотариуса удостоверение за режима на имуществените отношения със съпруга си. Изискването произтича от новия Семеен кодекс, който влиза в сила на 1 октомври и позволява на съпрузите да изберат дали цялото им имущество е общо, дадени имоти са лична собственост на мъжа или жената или пък да съставят за това брачен договор.

Издаването на удостоверението струва 10 лв. и става в Агенцията по вписванията. То е задължително, въпреки че утре имотите на всички двойки ще се водят общи, тъй като никой няма да е имал време да регистрара нов режим.

Проблеми могат да възникнат, тъй като по закон само подразделенията на агенцията в 28-те най-големи града имат право да издават такива удостоверения. Така ще се наложи хората от по-малките населени места да пътуват, за да си извадят документа. Призоваваме хората да използват електронен подпис и така ще получат удостоверението без губят време, а може и да си спестят пари, каза шефът на агенцията Даниела Митева.

Брачните договори ще се сключват пред нотариус и само той и съпрузите ще имат оригинал от него. Данните са лични и конфиденциални и няма да се представят нито в общината, нито в агенцията по вписванията, обясни тя. Процедурата предвижда, ако двойката иска да сключи брачен договор, той да е заверен от нотариуса още преди подписването в общината. Там лицето по гражданско състояние състава акта за граждански брак и в него се вписва само, че мъжа и жената са подписали договор, с който уреждат имуществените си отношения, номера на договора и нотариалните книги, в които е вписан. След като актът за брак е готов длъжностното лице по гражданската регистрация ще попълва удостоверение, което ще изпраща по електронен път в Агенцията по вписванията.

Всеки ще може да направи справка за режима на имуществените отношения между съпрузите, но в нея ще се вписват само имената им, номера на акта за брак, няма да има никакви данни за това, ако са избрали разделност кой имот на кой е или ако имат договор, какво са регламентирали с него, каза Митева.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8338647
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930