Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 15:37 - Ако адвокатите бяха импресионисти...
Автор: avangardi Категория: Бизнес   
Прочетен: 1273 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 02.12.2009 15:50


Ако адвокатите бяха импресионисти...    
 


 Къде е мъжа?

 

imageПокрай нестихващите скандали за Красьо, Стенли, Чики и Пики (по израза на министър-председателя) проблемът с неразумния скок, наложен за осигуровките на хиляди българи, остана обвит в мълчание. Опита се да го повдигне Кирил Вълчев от Дарик радио, обаче Симеон Дянков се разгневи, накара му се, обвини го, че крие доходи, и напусна пицарията, където правеха интервюто за „малката пица", т.е. бюджета за 2010 г.

 

Премиерът Бойко Борисов има редкия шанс едновременно да защити интересите на половин милион българи и да се покаже като държавник, който чува опозицията. Трябва само да убеди депутатите от ГЕРБ, че вършат огромна несправедливост, като безропотно приемат правителственото предложение и вдигат задължителната сума на самоосигуряващите се от 260 на 420 лева месечно. Както е известно от акциза за ракията, народните представители уважават лидера си, когато той хукне да оправя грешките на подопечните си министри.

Покрай нестихващите скандали за Красьо, Стенли, Чики и Пики (по израза на министър-председателя) проблемът с неразумния скок, наложен за осигуровките на хиляди българи, остана обвит в мълчание. Опита се да го повдигне Кирил Вълчев от Дарик радио, обаче Симеон Дянков се разгневи, накара му се, обвини го, че крие доходи, и напусна пицарията, където правеха интервюто за „малката пица", т.е. бюджета за 2010 г. Колкото и детинско да изглежда това сръдливо поведение, то всъщност е мъдро. image

По-добре да измислиш за какво да се фръцнеш, щом не можеш смислено да отговориш на директния въпрос как е изчислено толкова драстичното увеличение на сумата, върху която са задължени да правят социални и здравни вноски самоосигуряващите се. Така остана открит въпросът всички те наистина ли изкарват минимум 420 лева на месец, та държавата ги принуждава да плащат осигуровки върху толкова пари.

В тази категория попадат хората, които не са наети от работодател, регистрирали са се, че упражняват някаква дейност, и сами си плащат разходите. Например занаятчии, журналисти, преводачи, писатели, художници (в т.ч. импресионисти), адвокати, търговци и т.н. Минимумът, върху който са длъжни да внасят осигуровки, през 2009 г. е 260 лева. Максимумът е 2000 лева, както за всички останали работещи българи.


Колкото и да е странно, идеята за вдигане на сумата тръгна от едрия бизнес още при предишното правителство. Докато се бореха за сваляне на осигуровките с 2% и отхвърляха всякакъв намек за повишаване на минималните осигурителни прагове за различните категории наемни работници - криза е!, кой знае защо работодателски организации все подмятаха, че може да се вдигне единствено сумата за самоосигуряващите се.

Обосноваваха се главно с адвокатите в разнородната група. По принцип е лош тон да искаш намаляване на своите разходи, пък да пледираш увеличаване на нечии други, но кой казва, че точно на едрите работодатели трябва да им пука за стъклари, обущари, дребни търговци, художници или писатели? През май зам. социалният министър Лазар Лазаров чрез „24 часа" отговори на предложението от Българската стопанска камара „адвокати, нотариуси и други самоосигуряващи се да спрат да внасят на минимума от 260 лв." ето така: “Не всички са с доходи колкото техните, за да вдигаме летвата.

Повечето са със среден доход 256 лв., върху които плащат и осигуровки, и данъци.” Съмнително е, че доходите на самоосигуряващите се междувременно много са се повишили. И е направо невъзможно да са скочили до 420 лева. Криза е, всички пазари се свиват, не е логично работата и печалбите на самоосигуряващите се да нарастват. Е, може би сумата ще излезе, като съберем доходите на някой софийски топадвокат и на обущаря от пазара “Димитър Петков” и ги разделим на две. Но това е като вица за статистиката, според която българите ядат свинско със зеле - някои ядат свинското, други зелето.

Като виц за духа на законите, икономическата логика и здравия разум е самоосигуряващите се да бъдат задължени да внасят осигуровки върху пари, които не изкарват. Голяма част от тези хора живеят на социалния минимум, но се стараят да се издържат сами. Нито са се регистрирали като безработни и социално слаби, за да висят на гърба на останалите данъкоплатци, нито са се скрили в сивата икономика. Полагат усилия да работят и да хранят поне себе си и семействата си. Честно и почтено си внасят всеки месец към 77 лева осигуровки и по 10% данък за всеки заработен лев.

imageА прословутите адвокати и нотариуси, ако имат по-високи доходи, могат да се осигуряват на колкото искат лева до 2000.
Друг е въпросът дали имат интерес да го правят. Той опира до голямата тема за модела на сегашната осигурителна система, при която т.нар. вноски за старост влизат в общ фонд и съвсем не гарантират достойни пенсии.

Но вместо да промени системата и да създаде интерес, държавата се опитва насила да накара българите да плащат.
Когато сумата е непосилна за масата хора, задължени да я плащат, става не само несправедливо, но и опасно. Стотици хиляди просто ще престанат да правят вноски и ще потънат в сивата икономика. И кой ли може да ги съди, че минават в нелегалност, щом се оказват единствените, на които десноцентристката партия на Бойко Борисов вдига осигуровките? Така в крайна сметка социалното осигуряване ще загуби.

Премиерът, който самоотвержено защити хората, „копали лозето", е длъжен да се погрижи и за хиляди дребни занаятчии и свободни професии. Достатъчно е да попита финансовия и социалния министър какви сметки са правили, за да наложат минимум чак от 420 лева. Вероятно ще се окаже, че предложението на БСП за 340 лева минимум има повече връзка с българската реалност.

И тогава Борисов може мъдро да въздаде справедливост - за стотиците хиляди онеправдани и даже за опозицията, предложила най-сетне нещо смислено.

Димитрана Александрова
24chasa.bg



Тагове:   бюджет,


Гласувай:
7



1. iliada - Добро утро, Илче!
03.12.2009 09:25
Днес си постанива за разглеждане сложен казус............Да интересно какво щеше да се полумчи ако адвокатите бяха импресионисти.......
цитирай
2. avangardi - Импресионизъм - “замахване с четката”, което изолира изкуството от личността, емоциите и техниките на твореца
03.12.2009 09:45
През 1874 г. художниците Моне, Реноар, Дега, Писаро, Сисле, Базил и Берта Моризо организират изложба, по повод на която Луи Льороа (гравьор, художник и утвърдил се драматург) пише остра критика във вестник "Ле Шаривари" (“Le Charivari”). В статията, озаглавена “Изложбата на импресионистите”, Льороа заявява, че “Импресия. Изгрев слънце” на Клод Моне е неясна и объркана - просто една скица, план на творба, която не може да се нарече завършена композиция. Той сравнява импресионистичните творби с рисунки правени от маймуни и твърди, че те са толкова живопис, колкото ходенето на котка по клавиатура на пиано е музика. Жлъчната статия на Льороа дава и името на това ново направление в изобразителното изкуство. Художниците импресионисти не харесват това определение, съдържащо подигравка. Самите те предпочитат да се наричат "независими". Запазено е писмо на Реноар, в което той се оплаква: "Наричат ни импресионисти...".
Импресионизъм от Уикипедия
цитирай
3. avangardi - Добър вечер, Илиянка!
03.12.2009 18:56
iliada написа:
Добро утро, Илче! Днес си постанива за разглеждане сложен казус............Да интересно какво щеше да се полумчи ако адвокатите бяха импресионисти.......

Казусът е сложен за новите ни финансисти и правителство, което ще доведе икономиката ни до колапс, както и целият български народ.

420 лева става минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, реши парламентът като прие на второ четене текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване.
Минималният размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводителите пък става 240 лева.
Как ще се плаща, като неможем да заработим тези пари - хората са стрестнати и обезверени. Отрезвяването настъпва по-рано, отколкото прогнозирах. И как няма да е - финансистите вземат само от бедните, а богатите са недосегаеми. Магистратите си раздават 24 млн. лв бонуси. Някои ще се облажат с до 4 работни заплати. А решиха да пестят от коледни картички, от пенсиите, социалните придобивки на инвалидите, от помощите за майките, от образованието, от здравеопазването. А за войничетата на мисии да не говорим - няма заплати, няма жилища. За пенсионерите само над 75 години увеличение, защото те няма да ги доживеят с търгашите-доктори, а другите кучета да ги ядат! Ще декларираме заемите си от хора 5 години назад!? Който крие мръсни пари ще декларира, че е вземал от иванчо, петканчо, драганчо - но те дали знаят, че са ги натопили и та и те да си декларират парите!? Ами фирмите, които ще се откриват за 2 лева. Преди при 5000 гаранция правиш ЕАД и се нароиха 1 500 000 фирми, а се пререгистрираха едва 200 000. Сега кой ще спре фирмите фантоми!?
Дошло е време - да лягаме и да умираме "доброволно", защото новите ни подготвиха зорноволно геноцида!!!
Такова некадърно, самодоволно и грандоманско правителство все се имали, но точно такова не!
А и с гласуването на чл17 , който позволява на правителството да съкращава държавните разходи без ограничения, в случай че прогнозите вещаят по-неблагоприятно развитие на икономиката от заложеното в сметката на страната. С този текст се дава възможност на министъра на финансите и на Министерски съвет еднолично да решават да намаляват и орязват разходите на всички сектори, които преценят и това да става без ясни критерии.

Хубава вечер ти желая!



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304824
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031