Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2007 06:41 - Алергия пълзи по кожата на всеки трети. Предизвикателствата са стрес, околна среда и гени. ПОД МИКРОСКОП. НОВИНИ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ПО СВЕТА
Автор: avangardi Категория: Други   
Прочетен: 3646 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.09.2007 09:49


Спешна помощ Ако усетите, че кожата ви е раздразнена, не чакайте възпалението да мине от самосебе си. Вземете спешни мерки.
- Измийте лицето с преварена хладка вода. (преваряването неутрализира хлора).
- Почистете кожата с тампон, напоен с бадемово масло.
- Може да ползвате за обтриване и розова вода.
-  Ако кожата е твърде раздразнена, направете компрес с отвара от слез или запарка от лайка. Полезни са също така компреси с черен чай, но той не бива да съдържа допълнителни ароматизатори.
- При остри възпаления помага компреси с извара (прясна, несолена, пълномаслена извара). Колкото лапата се държи повече върху лицето, толкова по-добре. Слънце, сапун и спирт са й врагове image Враг номер едно е силното слънце. И  в края на лятото кожата се нуждае от защита, защото последиците са за цял живот.
При изкачване в планината на височина над 2000 м, край язовири и на пясъчния бряг, се изгаря бързо. Освен преките лъчи, кожата изгаря и от отразените. Всяко изгаряне - зачервяване, мехури, пъпки, лющене,увеличава риска от рак на кожата.
Враг номер две са горещата вода и сапунът. Те буквално "смъкват" защитния филм на кожата. Прекомерното миене пък често причинява сухи екземи.
Кожата не обича лосиони, които съдържат спирт, както и дезодоранти. Някои от тях съдържат консерванти и синтетични аромати, които могат да причинят алергии и обриви. Друга причина за обрива е остарялата козметика. Дори да е качествена, в комбинация с прах и пот, може да причини обриви.
Чувствителната кожа реагира на някои етерични масла и естествени аромати. Същото важи и за солите за вана, които се използват в ароматерапията. Избягвайте твърде силните аромати. Програма за дълбоко освежаване Д-р Атанас Михайлов Постоянната грижа за кожата иска да я зареждаме системно с вода и мазнина. Освен външно с кремове, термална вода, лосиони и освежаващи маски, тези два елемента трябва да се приемат и вътрешно.
Мазнина отвътре осигуряват "полезните" храни - царевично, соево, маслиново и нерафинирано слънчогледово масло. Мазнина отвън може да дойде от козметичния крем или от естествените сусамово, бадемово или масло от пшеничен зародиш. Те могат да се използват ежедневно, успоредно с крема или периодично да се включват в състава на подхранващи маски. По-полезна е козметика без емулгатори, особено ако кожата е чувствителна. За да сте сигурни, че кремът не съдържа  емулгатори, купувайте така наречетата медицинска козметика - тя няма оцветители и аромат, затова пък съдържа противовъзпалители съставки.
Помощник на освежаването са различните екстракти от водорасли. Те в голяма степен могат да заменят естествения защитен филм на кожата. Алое вера, например, свързва влагата, дезинфекцира и успокоява. Гама-линоленова киселина, която растението съдържа, засилва защитните функции на кожата и поддържа водномаслената емулсия. Хиалуронова киселина свързва големи количества вода. Уреята насища горния слой на кожата, който съдържа едва 1 процент от нея. Тази съставка помага за заздравяването на пъпките и разраняването, задържа вода и е подходяща, ако кожата се лющи. Витамин Е помага за клетъчното делене и предпазва от вредното влияние на околната среда. При избор на козметичен продукт, проверете съставките и изберете този, който съдържа най-нужните за вас. 
Хубавата кожа иска да се храним разнообразно и да пием поне 2,5 литра вода на ден. Веднага след водата идва ред на каротина - яжте повече моркови, спанак, коприва, боровинки. Ориентирайте се и по цвета - колкото по-оранжев или пък тъмнозелен е един зеленчук - толкова повече каротин съдържа. Бирената мая е особено полезна. Добре е да се пие редовно или всяка година да правим поне два едномесечни курса. Как да определим чувствителността й image Драснете кожата с острието на пилата. Ако чертата изчезне бързо, всичко е наред. Ако се задържи по-дълго, а около драскотината се яви оток и зачервяване, трябва да сме по-внимателни и да определим докъде стига нейната чувствителност. Наблюдавайте за допълнителни симптоми - променя ли се цветът й, без особени причини и дали след като вземете душ, тя стои опъната като барабан и ви сърби. Ако кожата над веждите, около носа и устата се лющи и е зачервена, това е сигнал, че къпането е нарушило  водномаслената й защита. Такава реакция издава по-висока чувствителност.
Понякога, 24-48 часа след както сме ползвали козметични средства, кожата се зачервява, пари, сърби и се явява обрив. Тогава трябва да се търси лекар, тъй като при сенсибилизация имунната система отговаря на дразненето като образува антитела. Алергичният отговор се нуждае от по-специално лечение.
Ако зачервяването премине бързо, става дума за възпаление, което обаче може да е сигнал за бъдещи проблеми. 
ПОД МИКРОСКОП. НОВИНИ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ПО СВЕТА Мазнините се натрупват  в сърцето
image Мазнините се трупат в тъканите на сърцето още преди да се появи диабет или някакви симптоми на заболяване. Екип от медицинския център към университет в Тексас откри мастните отлагания с помощта на образна диагностика и компютърен софтуер. "Заради дихателните движения и работата на сърцето, то се изследва много трудно. Ние установихме, че мазнините се трупат в тъканите на сърцето още преди нивото на кръвна захар да се вдигне, а при хора с нарушен глюкозен метаболизъм, това става, независимо, че са слаби или с нормално тегло, обясни д-р Лидия Сзчепаниак.

Пушачите с по-висок риск от деменция
image Пушачите са по-застрашени от развитието на болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, в сравнение с хора, които са спрели или никога не са пушели, твърдят специалисти от Медицински Център Еразъм в Ротердам. Те наблюдавали над 7000 души на възраст над 55 години в продължение на 7 години. Известно е, че генът, който повишава риска от деменция, е APOE4. Тютюнопушенето не увеличило риска за тези, които носят гена. Но за тези, у които генът липсва, повишението е със 70%. Тютюнопушенето уврежда съдовете на мозъка, което вероятно е една от причините за деменциите.

Авокадото пази от тумори
image Авокадото предпазва от рак на устата, установи проучване на Центъра за ракови изследвания към университета на Охайо, САЩ, цитирано от "Сайънс дейли". Някои съединения в авокадото пречат на предраковите клетки да се превръщат в ракови. Мазният плод е богат източник на антиоксиданти и фитонутриенти - витамин С, фолат, витамин Е, фибри и ненаситени мазнини. Това е първото изследване за профилактичната роля на авокадото и учените се надяват, че то би могло да помогне и при други форми на рак.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8355054
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95934
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930