Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2008 07:25 - Малшансът да не те блъсне Максим. Кристиян от Радомир - четири месеца никой не подозира за трагедията му.
Автор: avangardi Категория: Други   
Прочетен: 2005 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 02.10.2008 09:10


Пиян шофьор превърна Кристиян от Радомир в жив труп Малшансът да не те блъсне Максим Само 200 лева са събрани за лечението на 17-годишното момче
Съдбата на Мануела Горсова застигна още едно дете. Нелегално авторали превърна тийнейджър от Радомир в жив труп. Вече четвърти месец 17-годишният Кристиян Каменов е в кома. Пияният Ивайло Атанасов помита тийнейджъра с колата си през юни. Джигитът е с 1,8 промила алкохол в кръвта. Оттогава до днес Атанасов не пожелава да се срещне нито с Кристиян, нито с почернените му родители. "Не съм го виждала и не искам да го видя! Не знам какво бих направила, ако се срещнем очи в очи", нарежда през сълзи майката на Криси - Антоанета Асенова. Отчаяната жена е съвсем сама в битката за живота на детето си. За разлика от Мануела Кристиян няма "късмета" да е блъснат от звезда като Максим Стависки. И четири месеца никой не подозира за трагедията му. image
Антоанета денонощно е до Кристиян След катастрофата семейството на Криси разпродава цялата си покъщнина. "Баща ми продаде колата, търсим купувач и за апартамента", признава Антоанета. Жилището на Асенови обаче е в лошо състояние, а цените в Радомир са ниски. "Дори да намерим купувач, парите няма да ни стигнат доникъде", кахъри се майката на Кристиян.
Откакто ги сполетява трагедията, Антоанета не е мигнала. Не смее да се отдели от сина си дори за час. Най-големият й страх е да не загуби детето си заради липса на средства. За лечението на Криси Асенови разчитат само на чуждото милосърдие. На името на Кристиян е открита дарителска сметка. Откакто призивът за помощ се е завъртял по кабеларката в Радомир обаче, са постъпили едва 200 лв. Дарението направил шефът на Кристиян. С 300 лева пък помогнали от община Радомир. Бащата на Криси, който е безработен и живее в Самоков, се е примолил за средства и на тамошните общинари. Засега обаче пари не са отпуснати.   
Родителите на Кристиян отдавна не живеят под един покрив. През последните 5 години и половина Антоанета издържа семейството си с гурбет. Жената работи в испанско селце като барманка. Преди нещастието Антоанета изкарвала по 1000 евро на месец. Две години с нея в Испания живеел и Криси. Тийнейджърът обаче тъгувал за близки и приятели и решил да се върне в Радомир. Прибрал се в България, записал се като частен ученик и се хванал на работа. До деня на трагедията.
Когато Антоанета научила страшната вест за детето си, хванала първия автобус и се озовала право в "Пирогов". Спестените от гурбета пари хвръкнали бързо - за изследвания, консултации със специалисти и лекарства. А когато Криси отворил едното си око в реанимацията, ги изписали автоматично. "С дни обикалях софийските клиники и се молих да ни приберат. Никъде не ни искаха", спомня си с ужас Антоанета. Единствено в пернишкия профилакториум проявили човещина. В началото й вземали такса като за местен жител. После пък лекарите започнали да събират пари помежду си, за да им помогнат. "Добре, че са медиците, близките и приятелите - без тях сме обречени", благодарна е Антоанета.
Вчера Криси и майка му трябваше да бъдат преместени временно в столичната "Токуда". Шефът на пернишката болница за рехабилитация д-р Богдан Боянов е ходатайствал за изследвания в частната клиника. Поради липса на свободни места в интензивния сектор обаче прегледът е отложен със седмица. "Имам пари само за шест дни", притеснява се Антоанета. Каква ще е съдбата на Кристиян, след като ги свърши - жената няма представа. Знае само, че лечението ще е дълго.
Надежда за Криси обаче има. Откакто се е събудил от дълбоката кома, тийнейджърът има подобрение. "Първо прогледна с едното око, после - и с другото. Мърда си и едното краче", обнадеждена е майката. Въпреки това Криси не е готов за домашно лечение. Травмите му са много тежки, а го мъчат и усложнения - уринарни инфекции и кожни проблеми. Майка му обаче не губи вяра, че Кристиян отново ще бъде на крака. Сложила е 4 икони до леглото му и всеки ден се моли да оздравее.
"Лечението ще продължи поне година, без да е ясен изходът", не крие обаче д-р Боянов. В момента лечебницата е поела изцяло издръжката на момчето. "Това е наш дълг като лекари", убеден е медикът. Не всичко е въпрос на добра воля обаче. "Трябват и време, и скъпи процедури", обяснява д-р Боянов. За да има шанс, Кристиян трябва да премине през курс със стимулации на мозъчната кора. Преди това пък са нужни изследвания на скенер и магнитен резонанс. А семейството на Кристиян няма средства дори за тях.
Елена АНГЕЛОВА



Гласувай:
0



1. soho - Ето това е-
02.10.2008 10:29
все още тъпия двоен стандарт, дори при пострадали хора :(
цитирай
2. ninaantonova - Боже, колко мъка има на този свят!
03.10.2008 14:43
Трябва да се направи Закон или ако има такъв, да се направи промяна. За такива и подобни случаи, разноските за лечение трябва да поеме изцяло държаватна. Страшно е когато семейството не може да плати за дадена услуга, в случая за резонанс и скенер. Толкова ли не могат от болницата да поемат разходите? Къде е ечовечността и хуманността на Лекарите? Много още въпроси могат да се зададат, но не е необходимо, преди всичко трябва да имаш Душа, Сърце и Разум, за да помогнеш на човек в беда. Дай Боже това дете да си стъпи на крака. Дано Бог помогне на това семейство, както и всички близки и приятели.
цитирай
3. avangardi - soho, ninaantonova - мисля си,
03.10.2008 14:50
какво можем да направим ние, за да подарим усмивка на това дете.
Освен да поемем инициатива на днешния ден с декларация към министерството на здравеопазването и едрия бизнес да поемат и помогнат за лечението му. В България имаме много добри специалисти. А и ние, ако има открита банкова сметка - по лев, два и кой колкото може да го направи. Единствено фондацията на Горсов се е заинтересувала от случая.
Не съм силна в думите, но си мисля, че днес е момента. Ако някой може да я състави -
цитирай
4. mmmmmmmmm - Как
07.10.2008 14:07
да научим номера на банковата сметката?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8329276
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95875
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930