Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2008 07:24 - Не купувайте прясна риба без глава
Автор: avangardi Категория: Други   
Прочетен: 2069 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 04.12.2008 08:38



image 1. Искайте касова бележка за рибата. Тя е вашата гаранция за рекламация и сигнал срещу търговеца

2. Очите на рибата трябва да са бистри, не сивкави, хрилете - розови

3. Ако прясната риба е без глава, значи е отдавна на тезгяха. Търговците махат главата, за да скрият, че стоката е залежала. Главата се вмирисва първа

4. Миризмата трябва да е лека, а не силна

* Съвети на Павел Кърлев, шеф на Федерацията за защита на потребителите, и Божидар Петракиев, шеф на верига магазини "Елемаг".

Докторите: Хекът е най-безопасен
Едрите риби са по-безопасни за трапезата, защото имат по-малко кости. Това обясни за "Стандарт" д-р Димитър Кехайов от болница "Лозенец". Засядането на кост в гърлото е особено опасно в началото на ларинкса, където са отворите на хранопровода и дихателните пътища, подчерта специалистът. Той посъветва пострадалите при инцидент да търсят незабавно лекарска помощ при специалист по уши, нос и гърло или ендоскопист. Ако успеете да глътнете острото образувание, вече не е опасно, тъй като то ще се стопи от солната киселина в стомаха, обясни още Кехайов. Най-малко кости имат големите ципури, лавраци, сьомги и хекове. Най-опасни пък са каракудата и шаранът, тъй като имат множество дребни костици. Малките риби да се препържват, тогава костите стават хрупкави и безопасни, препоръча още докторът.
Румяна Милева

Здраве Рибеното масло отпушва клеясалите артерии То се усвоява 7-8 пъти по-лесно от зехтина и от кравето масло Д-р Атанас Михайлов Скумрията пази от инфаркт image Редовната консумация на риба, дори веднъж седмично, снижава риска от инфаркт с 50%. Най-полезни са мазните риби, за разлика от мазното месо, което е богато на наситени мастни киселини. Те повишават нивото на холестерина в кръвта и водят до атеросклероза. Докато рибата съдържа омега-3 мастни киселини, които поема от водораслите, с които се храни. Тези киселини имат изразен антисклеротичен ефект, подобен на ненаситените мастни киселини от слънчогледовото, царевичното и другите растителни масла.
Скумрията е една от най-богатите на омега-3 мастни киселини морски риби. От тази група са още сардината, херингата, сьомгата, рибата тон и цацата.
Рибата е богата на минерални вещества и съединения, които съдържат йод, фосфор и селен. А по съдържание на калций и фосфор тя се нарежда след млякото и млечните храни и доста преди месото. Известно е, че йодът е важен за щитовидната жлеза и недостигът му причинява болести. Те могат да се избегнат, ако наред с йодираната сол се яде и повече риба. image РЕЦЕПТИ image Чай от девесил успокоява болката при коксартроза
Името на девесила идва от 9 сили, защото според поверието той ни дава много сили. Малко известно е, че тази ароматна подправка успокоява болките и сковаността при коксартроза.
Половин супена лъжица листа девесил се кипват за минута в половин литър вода. След още 10-15 мин. чаят може да се прецеди. Разпределя се на 6 порции и се пие по 1 кафена чашка преди и една след закуска. Тези, които не закусват, да пият 1 кафена чашка на гладно и след 30 мин втора. След това процедурата се повтаря с по една чашка преди и след обяда. И отново преди и след вечеря пак се пие по една. Ако продължим лечението, след 10 - 15 дни болките започват да отзвучават. За да се постигне по-траен ефект, чаят трябва да се пие в продължение на месеци. image
Дафинов лист бори депресията
Дафиновият лист е богат на фитонциди, съдържа много необходими за нас микроелементи и дъбилни вещества. Той изхвърля отровите от организма и повишава имунитета. Особено е полезен през есента и зимата, защото бори сезонната депресия.
15 броя дафинови листа се поставят в 300 г вода. Водата се загрява до кипене и ври 5 минути. След това се сипва в термос и се оставя да покисне заедно с дафиновите листа 3- 4 часа. Чаят се прецежда и се пие на малки порции - примерно 1 супена лъжица, след половин час още една. И така за един ден се изпива цялото количество от около 300 г. Процедурата се повтаря 3 дни и се прави пауза от 2 седмици. След това отново се провежда 3-дневен курс с дафинов лист. Рецептата ободрява и помага при ставни болки и артрит. Отварата е полезна и при диабет. Но тук рецептата е друга. Вземат се повече дафинови листа - 30-40 броя за половин литър вряла вода. Запарват се в продължение на 15 минути. Сутрин на гладно се пият по 2 супени лъжици и още 3- 4 пъти дневно по 2 суп. лъжици. Екстракти от хрущял и черен дроб на акула Месото на акула е сред ценните подпори на имунната система.Тези морски хищници станаха обект на усилени проучвания в САЩ непосредствено след паниката от заплаха с биологични оръжия и най-вече с антракс. В резултат на многобройни експерименти учените откриха редица нови ценни вещества в акулата. Те изолираха примитивни като химическа структура, но високоефективни защитни белтъци, от които могат да се приготвят медикаменти срещу рак, инфекции и дори СПИН. Няколко години след това в аптеките и дрогериите се появиха екстракти от хрущял и черен дроб на акула. Те подкрепят имунната система на хора с онкологични заболявания, които са подложени на химиотерапия и облъчване, както и на страдащи от автоимунни заболявания, като мултипленна склероза например.



Гласувай:
0



1. drona - вече
04.12.2008 12:30
се оплаках в блог-а как се отрових от уж "прясна" риба
цитирай
2. krotalka - Ужасих се от цените на рибата!
04.12.2008 14:42
Не стига, че могат да те отровят, а така са вдигнали цените, че да ти се отще да празнуваш.
Май ще направя само коктейл от раци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8355826
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95938
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930