Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2009 14:55 - Сиренето без мляко - Шкембе + сухо мляко = сирене за 4 лева
Автор: avangardi Категория: Други   
Прочетен: 7007 Коментари: 7 Гласове:
0



30.05.2008 07:06 - Сиренето без мляко -Ментетата наблъскани с протеини и есенции

Сиренето без мляко

Ментетата наблъскани с протеини и есенции

image

Сирене без капка сурово мляко се продава по българските магазини. Това алармира бившият земеделски министър и настоящ депутат Нихат Кабил.
Ментето прилича на външен вид на истинското и носи името "бяло саламурено".
Направено е обаче от протеини, глутени, подобрители и овкусители, обясни Кабил по време на общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите.
Тези продукти отговарят на всички изисквания за безопасност, но не и за качество на храните, предупреди ексминистърът.
Той призова всички магазини да имат два отделни щанда.
На единия да продават качествените продукти, а на другия - евтините аналози.

Срокът за подобряване на качеството на българското мляко да бъде удължен с още четири години до 2013 г., поискаха млекопреработвателите. Сега той е до края на 2009 г., а след това фермите и мандрите, които работят с второкласна суровина, трябва да затворят. Млекарите настояват и за намаляване на ДДС върху техните стоки, а налогът за киселото мляко да е нулев. Те искат строга категоризация на фермите, които произвеждат първокласно мляко, както и защита на предприятията, произвеждащи традиционно национални продукти. Настояват и за целогодишна субсидия от 20 ст. за литър качествено мляко и въвеждане на Български държавен стандарт за млечните продукти.
Юлияна Узаничева

Млекарите в Европа въстанаха
След превозвачите и млекарите в Европа въстанаха. "Млечната стачка" обхвана първо Германия и Швейцария, но бунтът се разрасна в целия континент. Производителите на мляко протестират срещу ниските изкупни цени. Федерацията на производителите на мляко в Австрия се присъединиха към колегите си от Германия и Швейцария, които протестират вече цяла седмица. Земеделците от алпийската държава заплашиха, че ще спрат доставките за пазара. Белгийските производители също имат намерение да подкрепят европейските си колеги. Според представител на белгийската асоциация на производителите на мляко днешните изкупни цени, които са между 32 и 35 евроцента за литър, не покриват производствените разходи. Фермерите настояват за изкупни цени от 43 евроцента за литър, което от своя страна ще рефлектира върху цените на всички млечни продукти.
В Румъния животновъдите също се  надигнаха срещу изкупните цени на млякото, изкупувано от френската компания "Данон". Те обявиха от понеделник тридневна стачка, която ще проведат пред посолството на Франция и централата на компанията в Букурещ. "Ще протестираме срещу ниските изкупни цени на млякото и срещу политиката на тази компания да диктува цените и договорните условия", подчерта председателят на синдикалната федерация Николае Стафан. Той обвини компанията, че едностранно е прекратила договорите с някои от производителите точно в момента, в който те водели преговори с изкупвателните фирми. "Данон" от своя страна отхвърли тези твърдения.

КАК ДА ПРИГОТВИМ КИСЕЛО МЛЯКО И СИРЕНЕ

Както се знае, българското кисело мляко е неповторимо и известно по целия свят. Но освен киселото мляко, българите приготвят и изключително вкусно бяло сирене, извара и други продукти на базата на прясното мляко. Този път ще ви предложим няколко рецепти за приготвяне именно на такива продукти.

Макар че е течна храна, млякото съдържа 12,5 % сухо вещество и над 100 химични съставки. В един литър краве мляко се съдържат 35 г белтъци, 46 г захар, както и почти всички видове минерални соли и витамини. Освен че е хранително, прясното мляко се усвоява много лесно от организма. От мляко се приготвят различни млечни продукти - кисело мляко, сирене, кашкавал, сметана, извара, масло и др., които намират широко приложение в българската национална кухня.
 

КИСЕЛО МЛЯКО

Българското кисело мляко е оригинален национален продукт. Извън България то е известно под наименованието "югурт". Предполага се, че възникването на българското кисело мляко е свързано с развитото овцевъдство още по времето на траките. Овчарите преработвали големите количества прясно мляко в разнообразни продукти. Някои смятат, че най-добрите майстори на кисело мляко са от Разградския регион. Киселото мляко се получава от предварително загрято пълноценно прясно мляко, претърпяло млечнокисела ферментация при 40 - 45 градуса. В зависимост от млякото, от което се получава, киселото мляко бива овче, краве, биволско, смесено. Най-много мазнини съдържа биволското - 7,5 %, следвано от овчето - 6,5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3,6 %. Ето как можете да си приготвите и вие българско кисело мляко по рецептата на майсторите от Разград:
 

Необходими продукти

  • 1 л прясно мляко
  • 1 супена лъжица кисело мляко за подквасване.

  *уР* Киселото мляко се използва като продукт в множество ястия. От него се приготвя и характерния за българската кухня ТАРАТОР *
      БЯЛО СИРЕНЕ

Бялото саламурено сирене е концентрирана млечна храна с различни вкусови и ароматни качества в зависимост от технологията на приготвянето му. Приготвяло се е в домашни условия още от древността. Използва се като предястие или като съставка на безмесни ястия от българската национална кухня. Предлагаме ви рецепта за приготвяне на саламурено овче сирене, което е основна национална храна на българския народ. Може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други продукти.
 

Необходими продукти

  • 10 литра прясно овче мляко 
  • 20 капки мая за сирене /20 ml/ 
  • сол по 200 г на 1 литър вода за саламурата за осоляване, по 120 г на 1 литър вода за саламурата за съхраняване
Начин на приготовление
Прецедете млякото. 

Загрейте го за около 10 минути до температура 70 градуса, като не допускате да заври и след това го охладете до 33 - 34 градуса. 

Прибавете маята, разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.

Разбъркайте добре млякото и го оставете при същата температура в продължение на 1 час, за да се подсири. 

Така приготвеното сирене се изсипва в марля и се прецежда в продължение на 2 часа, за да се отдели суроватката. 

Изцеденото сирене поставете в цедилка и го пресовайте с тежести. Нека преседи по този начин поне 6 часа, след което можете да го нарежете на отделни бучки и да го оставите в саламура, за да се осоли. 

Саламурата се приготвя от 1 литър вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа, за да придобие леко солен вкус. След това можете да го подредите в съдовете, в които ще го съхранявате и да го залеете със саламура, приготвена от 120 г сол на 1 литър вода.

Сиренето е готово за консумиране след 60 дни, през които в помещението трябва да се поддържа температура около 10 градуса. След този период можете да го съхранявате в хладилник.

* Сиренето се използва като добавка в много ястия. Едно от тяхОсновните материали от рубриката "Българска национална кухня" са  подготвени от Калирой Пападопулу.

          Начин на приготовление           Сварете прясното мляко и го охладете до 38 - 40 градуса /трябва да е малко по-топло от ръката ви/. 

Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко за подквасване и разбъркайте добре. След това отново прибавете получената смес към прясното мляко. Разбъркайте добре, похлупете съда с капак, увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало и го оставете в топло помещение.

Температурата 38 - 40 градуса трябва да се запази в продължение на три часа, докато се развие млечнокиселата ферментация.

След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник.

Автор: avangardi Категория: Изкуство
Прочетен: 502 Коментари: 8 Коментари 1. leif - Точно в момента варя мляко за домашен кашкавал :)))
30.05.2008 08:36 Млякото се завира и се добавя по 1 с.л.на литър готварска сол. Ври още 10-15 мин.и се добавя лимонена киселина- пресича се веднага. Прецежда се, натиска се с тежест и се слага в хладилника. След два дни става за консумация, но е по- добре да се изчака поне седмица
 
2. letisi - да се чуди човек как след
30.05.2008 08:57 консумирането на такива нетрадиционни храни сме живи:))))
 
3. iliada - Поздравления!
30.05.2008 09:06 Аз тези рецепти ги ползвах преди 15 години в Алжир за приготвяне на тези продукти ! Сега се замислям над възможността да доразвия уменията си ,защото наскоро чух ,че Дунавията е абсолютно менте, а много я харесвах!
 
4. krotalka - Поздрави за постинга!
30.05.2008 09:31 Сиренето което се продава в България, по вкус се различава от българското сирене продавано в Германия! Явно това за износ е произведено от истинско мляко, а не от заместители.
Много слаб контрол има, за производството на всички видове храни у нас! 
 
5. avangardi - Образовани ли са българските потребители? И защо едва сега Нихат Кабил казва тази информация?
30.05.2008 10:16 Образовани ли са българските потребители? И защо едва сега Нихат Кабил казва тази информация?

"По дефиниция всички ние сме потребители", казва Джон Кенеди в обръщение до Конгреса през 1962 г. "Две трети от всички разходи в икономиката се правят от потребителите. В същото време това е единствената съществена група, която не е ефективно организирана и чиито възгледи често остават нечути."

В средновековна Европа проблемът е имал относително просто решение - продавачът на разредено или прокиснало мляко например за наказание е трябвало да изпие цялото количество. Във Франция през ХVІ век хората са имали право да замерят с развалени яйца този, който им ги е продал. В много страни е съществувала специална длъжност инспектор на пазара. В древен Китай тази мисия за известно време е изпълнявал философът Конфуций.

За щастие (или за съжаление) времената, когато купувачът е можел да замеря нечестния продавач с развалените му продукти, безвъзвратно са си отишли. Цивилизацията изисква по-хуманни начини за защита на правото на потребителите да получават качествени и безопасни стоки и услуги. Най-голямото наказание за всеки търговец или производител е санкцията на потребителя, когато той спре да купува."

Образовани ли са българските потребители?

Не са образовани, защото не са достатъчно богати. Каквото и да прочетат на етикета, каквато и информация да стигне до тях чрез медиите, те търсят евтиното, а то в повечето случаи е и вредно за здравето.

 
6. wanksta - .......
30.05.2008 11:23 Дали изобщо на пазара е останала някоя българска стока,произведена от наши сънародници ? Иначе рецептите са много полезни,супер.
 
7. slavuncho - Хубав постинг! Полезен :)
30.05.2008 12:07 Май трябва да извадя лъка и стрелите и да си утрепя някой заек - така, с пот на челото, ще знам с какво се храня...
Ако започнем да си правим повечето неща "домашно" то вече няма държава! Връщаме се към махалите и отделните домакинства. Всеки да развее родовият байрак на покрива и... напред към средата на ХХІ век!
 
8. mmmmmmmmm - Хм ....
30.05.2008 14:55 Бях чувала,че една докторка,известна диетоложка в Бг забранявала на пациентите си да консумират сирене от магазина.В състава му се съдържали вещества,които извличат калция от организма.
Чудя се да ли не е права?!....

Браво,Илче!:)))
Ценна информация!:))


Убиват всичко полезно още при обработката в мандрата Шкембе + сухо мляко = сирене за 4 лева Погнаха всички 247 производители в страната
90 на сто от мандрите в страната правят сирене, което няма нищо общо с истинското. Това алармираха водещи производители, след като вчера ДВСК започна масирани проверки на всички 247 млекопреработвателни предприятия. Те ще следят дали записаното на етикета съответства на технологията, която се използва. При неспазване ще бъдат глобявани до 1000 лева. При второ нарушение пък директно ще бъде затваряно предприятието, съобщиха от инспекцията.
Проблемът обаче е много по-сериозен, защото дори етикетът да съответства на описаната технология, самата тя няма нищо общо с традиционния начин на правене на бяло сирене. След като 90% от сиренето не е истинско, какво купуваме всъщност? И какво ядем? "Стандарт" направи опит да разбере истината както за сиренето, така и за кренвиршите, киселото мляко, лютеницата и всички продукти, в правенето на които има нещо гнило. Ще ви представим резултатите, пък вие решете какво да ядете. image
Много от българите вече търсят стикери за качество
ФОТО Димитър Кацаров Пенсионерите, които се тълпят на опашка да си купят "меко сиренце по четири лева", всъщност пазаруват храна, в която млякото далеч не е на почит. В някои от случаите сиренето "мирише" повече на палма и шкембе заради съставките, които съдържа, шегуват се мандраджии.
"Колегите използват понятието "сирене, което не е произведено по класическия метод", а не "фалшиво", поясни шефът на едно от водещите предприятия "Пършевица" Димитър Зоров. Според него онези, които заливат пазара с продукт извън стандарта, прилагат няколко основни врътки, за да ударят кьоравото.
- Най-популярният номер е да се повиши температурата при пастьоризация до ниво над технологично допустимото. По този начин още в началото на процеса млякото се лишава от всичко полезно. След това сиренето се извлича от суроватката и напомня повече на извара, отколкото на онова, което старите българи са слагали на масата. "Ако подобен продукт се сложи за изкисване, до вечерта ще се разпадне и сирене просто няма да остане", поясни Зоров.
- Друга хитринка е на мястото на животинската да се влага растителна мазнина. Най-често се използва палмово масло, защото е твърдо и "пази" ментето от разпадане. То обаче е сред най-вредните продукти, защото съдържа предимно мазнини, които увеличават лошия холестерол и втвърдяват артериите. Палмовото масло не се усвоява от организма и запушва кръвоносните съдове.
- Третият трик е вместо животински белтък да се влага сухо мляко или млечен концентрат. Някои твърдят, че дори се работи с протеини, извлечени от телешко шкембе. Те обаче заместват качествения белтък, който съдържа млякото, и не съдържат нужните за организма аминокиселини. По този начин хилядите купувачи на евтинийка не просто хапват ментета, а направо тровят организма си с възможно най-вредните мазнини. При това - нерядко със съзнанието, че се хранят здравословно, защото на много от етикетите с "антисирене" пише само "от растителни мазнини, без холестерол".
Всяко краве сирене под 7 лева, купено от тенекия, и под 9, ако е в опаковка, със сигурност съдържа нещо некачествено, предупреди Зоров. Евтините ментета, които купуваме по 4-5 лева, обикновено реално струват на създателя си 2-2,50 лв. В тези рамки варира цената на продуктите, които мандрата е вложила. Някои от фирмите ползват няколко врътки едновременно - хем палмово масло, хем сухо мляко, хем шкембе, като по този начин в така нареченото "сирене" не остава нищо, произведено от кравата.
Преди ден земеделското министерство лансира идеята тези продукти да бъдат на отделен щанд, а качественото сирене да се маркира със специални стикери. "Това е добре, защото кампанията в медиите срещу евтиното сирене може да изиграе лоша шега и на съвестни производители", заяви Зоров. Хората вече казват "Абе няма гаранция кое е некачествено и кое става, и се отдръпват от продукцията ни като цяло", предупреди той.
Стела Стоянова

Как да избираме
Експертите от Българската национална асоциация на потребителите предупреждават - когато избирате сирене, обърнете внимание на следното:
Цветът на сиренето е бял до бледожълт, в зависимост от млякото, от което е добито. Не трябва да има зелени, черни или червени петна. Ако видите такива, сиренето е негодно за употреба поради гнилостен процес.
Сиренето е твърдо на пипане, когато е достатъчно зряло. Ако ви се стори прекалено меко, не го купувайте.
Ако не можете лесно да установите производителя, не купувайте сиренето.
Ако сиренето е вакуумирано, но има пробив, не го купувайте. Ако пликът е подут, също не го вземайте.
 Ако след покупка сиренето е прекалено солено на вкус, най-вероятно производителят е добавил повече сол, за да избегне дългия процес на зреене и да продаде по-бързо продукта незрял. Не купувайте повече от тази марка сирене и кажете на близките си да не го правят.


Тагове:   сирене,   мляко,   шкембе,


Гласувай:
0



1. wanksta - :))
04.02.2009 14:59
Аз вече на магазина си им казвам "Един килограм тебешир" .Те стоят и ме гледат тъпо,но после се сещат,че за сиренето става дума.Нито вкус,нито нищо.Даже е трудно смилаемо ... та взимам си аз "сиренето" а то напоено с ... кой знае с какви киселини и гадости.Имах чувството,че тежи 3 кг.Даже ме заболя корема,докато го ядох.Ужас !
цитирай
2. krotalka - Докато си бях в България,
04.02.2009 15:33
опитах да подквася кисело млако. Бях взела домашно прясно такова. Използвах за подкваса кисело от кофичка и не се получи както трябва?! В Германия ми се получава с купешко прясно и кисело мляко. Какви ли още боклуци слагат в храните? После се чудят, че народът е болен...
цитирай
3. avangardi - 42 фирми признаха:
04.02.2009 15:40
Слагаме растителни мазнини в млечните ни продукти

Общо 42 млекопреработвателни предприятия в страната са вписали в технологичната си документация, че влагат растителни мазнини в някои млечни продукти, които произвеждат, съобщи Националната ветеринарномедицинска служба, която публикува списък на въпросните фирми.

Към 3 февруари 2009 г. всички тези предприятия са коректни по отношение на етикетирането на продукцията и обозначават върху етикетите на продуктите, че в тях са вложени растителни мазнини, се казва в съобщението.

Инспекторите на ДВСК проверяват дали при всичките 247 млекопреработвателни предприятия в страната записаното в технологичната документация съответства на записаното върху етикетите на млечните продукти.

Глобите за несъответствие между технологията и записаното на етикетите е до 1000 лв. при първо нарушение, при повторно може да се стигне и до затваряне на предприятието.

До края на месеца търговските обекти трябва да отделят млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, от останалите.

Влагането на растителни мазнини в млечните продукти не е забранено у нас и след отпадането на БДС няма задължителни рецепти за производството на млечни продукти, поясняват от НВМС.

Млекопреработвателите влагат растителни мазнини в млечните продукти, за да се постигне необходимата масленост на млечния концентрат.

Генералният директор на НВМС Йордан Войнов коментира, че има проблеми с качеството на българското мляко, тъй като голяма част от него се добива от ферми с по две-три крави.

В резултат на това част от млекопреработвателите купуват по-качествено и по-евтино мляко от чужбина.

Растителните мазнини не са опасни за човешкото здраве, стига да са преминали през задължителните процеси на рафиниране, които са отразени в сертификатите им, обясни Войнов.

Растителните мазнини, които са с произход от страните членки на ЕС, се придружават с търговски документи и се придвижват свободно в страната, а продукти, внос от трети страни, се контролират на граничните пунктове.

Контролът върху растителните мазнини се извършва от Министерството на здравеопазването.

Съвместно с асоциациите на млекопреработвателите у нас НВМС разработва и специална инструкция по примера на Българския държавен стандарт, която ще регламентира рецептите за производство на традиционни български продукти като българското бяло саламурено сирене.

Ще бъде разписано какъв трябва да е процентът на мазнините, на протеините, на калориите, калция, колко време трябва да зрее продуктът и т.н.

Инструкцията няма как да бъде задължителна в условията на свободен и конкурентен пазар, но производителите, които спазват технологията, ще получат правото да поставят на продукцията си специален стикер, се подчертава в съобщението. Планира се такава инструкция да бъде въведена и за месните продукти.

Район Млекопреработвателно предприятие
Бургас ЕТ “Марси – М. Бакалов”, гр. Бургас

“Хелиос Милк” ЕООД, гр. Айтос

Варна „Хранинвест” ООД, с. Кичево

„Милтекс-КК” ЕООД, гр. Варна

Велико Търново “Милки Лукс” ЕООД, гр. Бяла черква
Габрово “ЧЕХ – 99” ООД, с. Соколово

“Беталогистика” ООД, с. Гостилица

“Милпак” ООД, гр. Дряново

“Милкиекс” ООД, гр.Севлиево

“Габрово Милк” ООД, гр. Габрово

Ловеч „Кондов Екопродукция” ЕООД, с. Старо село

„Абламилк” ЕООД, гр. Луковит

Монтана СД “Войнов и сие”, гр. Монтана
Пловдив „Шипка 99” АД, гр. Първомай

“Ем Джей Дериз” ЕООД, гр. Карлово

ЕТ “Бор Чвор” с. Дълбок извор

“Филипополис РК” ООД, гр. Пловдив

“Млечни продукти” ООД, с. Маноле

Разград ЕТ “Росвер”, гр. Цар Калоян

„Маклер комерс” ЕООД, с. Брестовене

Русе „Сирма Приста” АД, гр. Русе
Силистра „Булдекс” ООД, с. Белица

„Лактоком” ЕООД, с. Калипетрово

„Дестан” ЕООД, с. Искра

„Интерес 2000”, с. Ситово

Жоси” ООД, с. Чернолик

Смолян “Родопея-Белев” ООД, гр. Смолян

“Медина” ЕООД, гр.Мадан

София-град „Дарко” АД, гр. София

„Май дей” ООД, гр. София

Софийска област ЕТ “Дея-Росен Деянски”, с. Опицвет

“Добрев” ООД, с. Драгошиново

“Дядо Либен” ООД, гр. Копривщица

Търговище “Младост 2002”, гр. Търговище

“Мизия Милк” ООД, гр. Търговище

“Хадад” ООД, с.Макариополско

“Си Ви ЕС” ООД, гр. Омуртаг

Хасково “Бул Милк” ЕООД, гр. Хасково

„Бяла Мечка” ООД, с. Минерални бани

“Българско сирене” ООД, гр. Хасково

Ямбол “Сакарела” ООД, гр. Ямбол

“Карил и Таня”, гр. Ямбол

www.dnes.bg

цитирай
4. avangardi - Сравнителен тест на български кисели млека
04.02.2009 15:46
България е известна с малко неща по света. Още по-малка част от тях са позитивни. Едно от тях е българското кисело мляко съдържащо типичната за България бактерия Lactobacillus bulgaricus.

ПРОДЪЛЖЕНИЕТО ТУК:
http://www.bnap.org/?p=89
цитирай
5. avangardi - 'Ройтерс': Искате да живеете 100 години?
04.02.2009 15:51
Яжте българско кисело мляко


30.04.2003
"Искате да живеете 100 години? Яжте българско кисело мляко", съветва в заглавие обширен материал на "Ройтерс" във Великобритания (Reuters.co.uk), поместен в рубриката за любопитни новини "Oddly Enough". В репортаж от Момчиловци авторката Анна Мъдева пише, че макар "Lactobacillus bulgaricus" да звучи като ужасна заразна болест, именно това, което то прави с млякото, може да е причината Мария Шопова да отпразнува наскоро 100-годишния си юбилей. Но тя не знае, че вероятно дължи дълголетието си на приятелски настроената бактерия, допълва агенцията и продължава:
"Това е късмет от Господа", обяснява Мария с усмивка, която разкрива двата й зъба. Жизнената столетничка, която и на 80-годишна възраст гледала крава, се е хранила основно с млечни изделия, и по-специално кисело мляко, а е прекарала по-голямата част от живота си в живописното планинско село Момчиловци в Южна България.

Балканската държава с гордост смята, че е измислила киселото мляко и е дала на света тайната на дълголетието. От падането на комунизма насам собственото й потребление на кисело мляко обаче постепенно спада.

С годишна консумация на мляко по 40 кг на човек от населението (най-висока в света през 80-те години), сега киселото мляко бавно изчезва от народната трапеза с 22 кг/човек през 2001 г. Този спад върви паралелно с упадъка на селскостопанското производство и срива в доходите през последните 13 години в трудния път на страната към пазарната икономика", цитира "Ройтерс" представители на млечната промишленост. Вероятно не е съвпадение и фактът, че броят на столетниците също е спаднал на 187 през 2001 г. при 8 млн. жители, или по-малко от един на 1000 души население, показва статистиката. Стотина години по-рано броят им е бил 4 на 1000, допълва агенцията и припомня:

"Сега киселото мляко може да се купи от супермаркетите в целия свят, но едва в началото на ХХ век руският учен Иля Мечников (носител на Нобелова награда през 1908 г.) прави връзка между него и дълголетието. Мечников, който работел в парижкия институт "Пастьор", сравнил статистически данни от 36 държави и установил, че в България хората, които доживяват до 100 години, са повече в сравнение с всяка друга страна. Според учения това се дължало на най-традиционната храна - домашното кисело мляко...". По-късно многобройни научни изследвания в Европа, Япония и САЩ доказали, че бактерията в киселото мляко помага за поддържането на добро здраве, като защитава човешкото тяло от токсини, инфекции, алергии и някои разновидности на рака, продължава "Ройтерс" и разказва:

"Историците смятат, че киселото мляко (на англ. yoghurt) е било част от хранителния режим на най-древните жители на България - траките, които били много добри овцевъди. На техния език "yog" значело "гъсто", а "urt" - "мляко", откъдето произлязла и думата "yoghurt" (йогурт).

Между IV и IV век пр.н.е. те слагали млякото в торби от агнешка кожа, които разнасяли със себе си, закачени за колана. От топлината на човешкото тяло и микрофлората на торбите то ферментирало.

Някои учени са на мнение, че предшественик на киселото мляко е една напитка от ферментирало мляко - кумис (kumis), която прабългарите (номадско племе, дошло на Балканите от Азия през 681 г.) правели от кобилско мляко.

Според легендите военният предводител на монголите Чингис хан давал на армията си именно кисело мляко заради хранителните му качества.

В Западна Европа то дебютира през XVI век в двора на френския крал Франсоа I, когато турски лекар излекувал непрестанните му стомашни проблеми, като му предписал диета с българско кисело мляко, пише проф. Христо Чомаков в книгата си "Българското кисело мляко - здраве и дълголетие" ("Bulgarian yoghurt - health and longevity").

"Традиционното българско кисело мляко е уникален продукт заради неповторимия микроклимат на страната - казва Цона Стефанова, която оглавява изследователския център в "LB Bulgaricum", държавната фирма, упълномощена да изнася ноухауто на киселото мляко. - То има свой собствен специфичен вкус и свойства. Кисело е и гъсто, така че когато обърнете бурканчето, млякото се задържа и не пада."

"LB Bulgaricum" притежава уникална сбирка от над 700 щама на булгарикус, което й позволява да произвежда различни стартови култури за кисело мляко и да постига различен аромат и гъстота. През последните 30 години фирмата е продала ноухауто на киселото мляко на над 20 държави, включително Япония, Германия, Швейцария, Холандия, Франция, Филипините и Австрия.

"Булгарикус може да се развива само в България, навсякъде другаде мутира, казва Георги Георгиев, мениджър на "Лактина", която се занимава с проучване и производство на здравословни храни. Неговият екип открил щамове на булгарикус в почвата, в кората на някои дървета и дори в термитници в някои от регионите с най-чиста природа, например Момчиловци в Южните Родопи. Експериментите показали, че ако дървена пръчка се остави за малко до термитник и след това се потопи в сварено и охладено мляко, то ще ферментира и ще се превърне в кисело мляко - както биха направили и античните сребърни монети, допълва помощникът на Георгиев - Николай Жилков.

Добър източник на витамин B, калций и белтъчини, киселото мляко е още отлична маска за почистване на лицето и носи облекчение при слънчево изгаряне. Многобройни изследователи са доказали, че ферментиралото мляко има силен противотуморен ефект, казва проф. Акиоши Хосоно от японския университет "Шиншо", който проучва тези свойства на млякото.

Световни производители на храни като френския "Данон", швейцарския "Нестле" и японския "Meiji Milk Products" също използват добрата бактерия. Макар местното потребление да е спаднало, България не е готова да се откаже от претенциите си като откривател на киселото мляко. От Министерството на икономиката казаха пред "Ройтерс" в София, че са поискали от Световната търговска организация (WTO) да предотвратят други държави да описват своето кисело мляко като "българско" или "в български стил", информира на финала агенцията и в заключение цитира думите на Георги Георгиев:

"Това ще бъде храната на новото хилядолетие. Светът буквално полудява по здравословната храна."
http://news.netinfo.bg/
цитирай
6. krotalka - Не само в България
04.02.2009 17:58
на целия балкански полуостров съществува бацилус булгарикус! В Гърция съм купувала такова кисело мляко, каквото у нас може да се намери само в Родопите. Мляко заквасено направо в глинено съдче. Невероятен вкус. Продаваше се в супермаркет, не в някой специализиран магазин.
цитирай
7. анонимен - не се заблуждавайте
24.01.2011 16:22
не прекалената употреба на кисело мляко е довело до една продължителност на живота на хора от балкана а точно обратното прди 100години тези хора са имали оскъдно меню иса го компенсирали с по бедни на протеини храни влючващи най вече орехи богати на омег -3 извара защото сирене не е могло да се съхранява освен в качета до позеленяване така нашумялото през миналата година сирене зелено от рибарица тетевенско билковия чаи и настоики са били основния прием на витамини ами горски малини боровинки дренки сега излезлите на мода разни оксиданти от канада можем да им пробием пазара само ни трябва решителни мъдри управленци а не посредници на добра воля
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308102
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031