Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2009 07:57 - Аз какво съм виновна, че съм без лекарства 5 месеца!?
Автор: avangardi Категория: Други   
Прочетен: 5654 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 26.05.2009 11:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Парите за лекарства на касата може да свършат след месец. Списъкът с безплатните лекарства бил сгрешен.
Аз какво съм виновна, че съм без лекарства вече 5 месеца!?
НЗОК 5 месеца ме размотава с протоколите за лекарство, което приемам от близо 20 години.
Вчера беше поредната гавра с мен, като отказаха да приемат документите ми в НЗОК, под предтекст, че им ги връщат от София. От юни се чакат изменения и те не знаят какви са и моето лекарство ще бъде ли включено в него.

Първия протокол от 27.01.2009 година скриха 3-4 месеца под същия предтекст, начало на годината, неутвърден лекарствен списък, несключени договори.
В последствие казаха, че не съм подавала документи.
Винаги си правя копия и на документите. С копие и входящ номер те бързо ги отриха, но изкараха че не били редовни, защото нямали име на лаборант (което не отговаря на истината - всички атрибути има, изследващ лекар, дата, печат на заведението).
Замесиха името и на лекуващият ме лекар - звънили му 2 пъти за да ме уведоми да си оправя документите.
Джипито от своя страна при направено запитване от моя страна каза:"Вярно е, че два пъти звъниха, но не за пропуск в документите, а да не ви давам лекарства, ако донесете протокол!
Вие сте пациенти, на които имам телефона и не бих пропуснал да ви извикам при нередовност на документите! Има злоупотреба с името ми!"
Ендокринолога, който ме лекува, каза, че НЗОК имат някаква нова наредба и ако не си лежал болницата, за да ти докажат заболяването, ще ти спрат лекарствата!
Наложи се да влеза в болницата. И то не можеш в коя да е болница, защото не признават изследванията, а само посочена от тях в наредбата.
Болеста ми е такава, че до гроб ще си я нося. Потвърдиха и курса на лечение след направените изследвания със скъпоструващото лекарство Рокалтрол 2х1 табл на ден!
С издадените документи и изследвания, както и съставено експертно решение от специализирана комисия и протокол за отпускане на лекарството се отравих към Здравната каса.
Отказаха да приемат документите. Пожелах да проверят дали поне са пълни, да не губя време и след 1 юни, ако нещо липсва - служителката отказваше да го направи.
Едва, когато вече загубих всичкото си търпение и им казах, че ще направя оплакване от недобросъвестно изпълнение на задълженията им и че по тяхна вина съм оставена 5 месеца без лечение, тя взе документите и ги занесе на оторизирания лекар да ги провери.
Каза, че са изрядни, но ще ги приемат след 1 юни, но не знаят дали все още моето лекарство ще е в списъка.
Така, че 5 месеца аз сама си купувам скъпоструващо лекарство, но с промените, то може и да изчезне от аптеките! Тогава лягам и умирам!!!
И това ако не е геноцид на народа, здраве му кажи!
Или ще се откажеш или ще умреш докато си търсиш правата за лечение!
Има човек - има проблем!
Няма човек - няма проблем!




Парите за лекарства на касата може да свършат след месец

image

Румяна Тодорова предупреди за проблеми с лекарствата на НЗОК

Фотограф: Асен Тонев

 


Новият позитивен лекарствен списък, който влиза в сила от 1 юни, може да източи парите за медикаменти на здравната каса за един месец, в зависимост от това как фармацевтичните фирми са организирали лекарите да ги предписват, предупреди директорът на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ д-р Румяна Тодорова. Тя обясни, че досега касата е поставяла редица ограничения пред отпускането на скъпи лекарства, като за някои заболявания като хепатит, множествена склероза и бъбречна недостатъчност имаше дори листа на чакащите. Сега обаче институцията е задължена да плаща всичко, което е включено в списъка, но документът не е съобразен с бюджета на НЗОК, въпреки че законът го изисква.

Сред лекарствата в новия позитивен списък има много съвременни и много екзотични, но въпросът е с какво ще ги платим, след като за втората половина на годината са определени 150 млн. лв., подчерта Тодорова. По думите й само за 731 от продуктите, които се плащат сега от касата, за месец се харчат по 25.4 млн. лв. В списъка обаче има още 418 нови препарата, за които остават само 600 хил. лв. на месец. В същото време в бюджета на НЗОК влизат около 60% от предвидените приходи. Очакванията са от 1 юли в списъка да влязат още над 700 медикамента, допълни Тодорова.

Друг сериозен проблем е този с инсулините. В министерството в момента се обсъжда ситуацията с фирма "Ново Нордиск", която засега не е подала заявление за работа с касата, тъй като не я устройват цените. Над 50 хил. пациенти обаче ползват нейните инсулини и ще трябва да си сменят лечението си, което означава да отидат отново на преглед при специалист и да натоварят допълнително системата. Подобни проблеми ще има и с препарати за множествена склероза, сърце и други. Общо 79 продукти от тези, които в момента са в списъка, между които препарати за сърце и високо кръвно налягане, не са подадени документи от фирмите за включване в новата листа, вероятно защото новите цени не са изгодни за производителите и вносителите, казаха от касата.
в-к Дневник


Синдикатите в здравеопазването алармират Списъкът с безплатните лекарства бил сгрешен Оказвали натиск върху експерти от НЗОК 24 Май, 2009
Марги Иванова image Снимка Венцеслав Юскеселиев

Експерти предричат, че новият списък бързо ще изчерпи ограничения бюджет на НЗОК, което ще наложи неговата актуализация или пациентите сами да си купуват лекарствата.

Новият списък с напълно или частично платени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лекарства бил с технически грешки. Чиновници от здравното ведомство оказвали натиск върху служители на касата и искали от тях да поправят цени на медикаменти, които са включени в лекарствения списък. За това алармираха в декларация представители на Националния синдикат на административните служители (НСАС) "Подкрепа" и на Федерацията  на синдикатите в здравеопазването на КНСБ в системата на НЗОК.

"Извън медицинската част в новия позитивен списък има и чисто технически грешки. Сбъркани са кодове, изчисления и цени, които ще създадат проблеми при влизането в сила на списъка от 1 юни", призна и д-р Румяна Тодорова, директор на НЗОК. С писмо до Комисията по позитивния списък тя е поискала грешките да бъдат изчистени, за да бъдат вкарани даннните в информационната система. Според законовите разпоредби здравната каса трябва да разполага с два месеца, за да настрои софтуера си с новия списък, но реално ще има само една седмица, за да направи това.

"В последно време върху служителите на НЗОК се упражнява неправомерен натиск от страна на работещи в други ведомства, за да им бъдат вменявани ангажименти, които не влизат в обсега им на дейност на съответната административна позиция. Подобно поведение е неприемливо и недопустимо. Правовият ред налага всеки да носи своите отговорности по компетентност и да спазва нормативно установената йерархичност и междуведомствена съподчиненост", пише в декларацията на здравните синдикати, подписана от Багряна Маркова от НСАС "Подкрепа". Натискът засягал промяна на цени на медикаменти, включени в новия списък.

След 1 юни НЗОК ще трябва да плаща напълно или частично за 731 лекарства от над 1100, които покрива в момента, както и за 418 нови. За тях обаче няма данни на колко пациенти ще бъдат предписани и колко средства ще струват.
в-к Монитор



Тагове:   новини,   общество,   НЗОК,


Гласувай:
0



1. iliada - Илка!!
26.05.2009 08:15
ТОВА Е АБСУРДНОСТТА НА ПОЛОЖЕНИЕТО В КОЯТО ИЗПАДАТ МНОГО ГОЛЯМ БРОЙ ТЕЖКО БОЛНИ ХОРА В СТРАНАТА !нЕВЕРОЯТНОТО Е ТОВА ,ЧЕ В СТРАНАТА НИ ОСТАНАХА БОЛНИ СТАРИ И НЕМОЩНИ ХОРА , А ЗА ТЯХ НАЙ-МАЛКО Е ПОМИСЛЕНО!КАТО СЕ ПРИБАВИ И БЕЗДУШИЕТО НА ХОРАТА ОБСЛУЖВАЩИ СЪОТВЕТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И БЕЗХАБЕРИЕТО -ТРАГЕДИЯТА Е ПЪЛНА!
СМЯТАМ ,ЧЕ ОТДАВНА СЛЕДВА ДА СЕ ПРОМЕНИ СОЦИАЛНАТА И ЗДРАВНАТА ПОЛИТИКА И ТО ОТ ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ И ОТГОВОРНИ ХОРА!
жЕЛАЯ ТИ ПО-БЪРЗО ДА ПОЛУЧИШ СВОИТЕ ЛЕКАРСТВА И НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ТЕ ТРЕВОЖИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ!:)
ПРЕГРЪЩАМ ТЕ!
цитирай
2. boyana - Престъпно!
26.05.2009 09:00
Престъпленията в здравеопазването са по-големи от тези с ДДС и източване по еврофондовете.Несъвместимо е дори.
цитирай
3. avangardi - По коридорите на поликлиниката сконфузени
26.05.2009 09:30
лекари се мяркат от време на време - и те не знаят как точно работят на това място. Здравните чиновници го наричат "входа на пациента към здравната система". А пациентите го наричат

Началото на края

От такива места започва неравната борба със здравната система на хиляди хора всеки ден. В тях ежедневно стоят стотици пациенти с тежки заболявания, които се нуждаят от скъпоструващо лечение, част или цялото от което се поема от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. На хартия процедурата за отпускането на тези изцяло или частично безплатни лекарства е кратка, точна и ясна (по принцип). Но на практика съвсем не е така.

През лабиринта на унижението

Схемата за издаване на протоколи за отпускане на лекарство е променена и никой не знае каква е точно, само здравната каса е наясно какви капани е заложила на болните и на лекарите.
При всяка следваща стъпка се оказва, че съм толкова далеч от решаването на проблема си, колкото съм била и в самото начало. Не за друго, а защото междувременно Националната здравноосигурителна каса е сменила схемата за изписване на частично или изцяло безплатните лекарства.

До следващата смяна на правилата

А иначе здравната каса има бюджет от близо няколко милиона за разяснителна кампания. Достатъчно е в кабинетите на общопрактикуващите лекари да има по една брошура, която да обяснява как точно се стига до частично или изцяло безплатните лекарства. И какво е работното време на всяка част от веригата например.
Връзката на логиката се къса някъде между личните лекари, специалистите, болничните заведения, здравната каса и липсата на елементарна комуникация между тези звена. Като към това се добави и честата смяна на правилата за изписване на безплатните лекарства, се получават гореописаната история.

"Така, като се замисля, бавното отпускане на скъпоструващите лекарства е и начин да се икономисват средства от лекарствения бюджет на касата", е потресаващото финансово откритие, което прави лекарят на пациента.

Всичко останало е въпрос на обикновено човешко унижение.
Като един бакалин с тефтерчето
----------------------------------------------------------
Половин милион остават без безплатни лекарства

Вестник Монитор 12/5/2009 17:00:00

70% от медикаментите в аптеките вече само срещу заплащане

Половин милион българи ще останат без лекарствата, които пият сега, или ще трябва да ги заменят с по-нисък клас до броени дни.

Някои от медикаментите обаче нямат аналози. За да не прекъснат курса на лечение и влошат състоянието си, хората ще трябва да плащат цялата им цена в аптеките, предупредиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). Производителите, които в голямата си част са утвърдени фирми от страни - членки на Европейския съюз и на САЩ, отказват да зареждат аптеките от 1 юни с лекарства по линия на Националната здравноосигурителна каса. Решението им е провокирано от промяна в наредбата за регулацията на цените, според която медикаментите за определено заболяване трябва да бъдат на едни и същи цени, за да бъдат отпускани безплатно или с намаление от касата.

Това изискване е неизпълнимо, тъй като няма как един лекарствен продукт или каквато и да е стока, произведена във Франция, да е на същата цена като тази, произведена в Индия например, обясни Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията. По думите му наредбата противоречи на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и нарушава свободната конкуренция. От асоциацията дори твърдят, че в нито една страна с пазарна икономика не се изисква медикаментите, поемани от здравните фондове, да се търгуват на една и съща цена.

НЗОК ще заплаща не повече от един-два продукта във всяка група заболявания, а за някои заболявания въобще няма да има безплатни медикаменти, заяви още Деян Денев и уточни, че от 1 юни пациентът ще бъде принуден да пие само определен медикамент независимо дали той му действа добре или не. Ако желае да го смени, ще трябва да брои пълната сума.

За да бъдат включени в позитивния списък, компаниите вече са предоставили най-ниските цени на производител за своите продукти в Европа. Те уверяват, че производствените цени на медикаментите у нас са намалени с 10-30 на сто спрямо тези в останалите страни на ЕС. Новата регулация обаче изисква те да ги продават значително под утвърдените вече стойности за Европа.

Чуждестранните производители са уведомили за позицията си с писмо премиера Сергей Станишев, депутатите от здравната комисия и посланиците на страните от ЕС.

цитирай
4. avangardi - Ефекти от разбиване монопола на НЗОК
26.05.2009 09:36
В момента, ако един човек не харесва услугата, която получава срещу плащаните от него здравни вноски, той не може да направи нищо по въпроса – нито може да спре да плаща, нито може да си смени здравната каса, нито може да се договори да плаща по-ниска здравна вноска заради ниското качество на услугите. Човек може да си смени мобилния оператор, училището, в което учат децата му, магазина, от който пазарува – но не може да смени здравната си каса.

Когато монополът на НЗОК изчезне, това вече няма да е така. Всеки осигурен ще може да решава сам в коя здравна каса да внася здравните си вноски, ще може да избира различни нива на покритие и по този начин да има реално влияние върху сумата, която плаща и качеството на услугата, която получава.

Ако една здравна каса предоставя по-некачествени здравни услуги, харчи много пари за бюрокрация и офиси и малко за лечение и лекарства – тогава тази каса ще загуби много бързо клиентите си и пазарния си дял. Други здравни фондове, които предлагат по-добро качество и конкурентни цени ще спечелят благоразположението на осигурените. Така, конкуренцията създава естествен стимул на здравните фондове да подобряват съотношението между цена и качество на услугите.

Конкуренцията между фондовете решава и друг проблем, причинен от сегашния монопол на държавната здравна каса – административното и едностранно определяне на цените на здравните услуги, които се заплащат на болниците, лабораториите и лекарите. Наличието на различни фондове дава възможности на болниците да се договарят с тях на пазарен принцип и по този начин да имат влияние върху своите приходи, а не да зависят изцяло от решенията на НЗОК или да разчитат на субсидии от министъра на здравеопазването.

При сегашния монопол на здравната каса всичко се договаря между НЗОК и лекарския съюз. На практика, два монопола се договарят как да похарчат парите на осигурените и колко ще получат болниците и останалите институции в сектора. Самите осигурени и самите болници са изолирани от процеса – въпреки че точно те съответно заплащат цялото здравеопазване и предоставят здравната услуга. При тази ситуация е съвсем нормално да се получават големи изкривявания, при които нито осигурените са доволни от това, което получават срещу парите си, нито болниците са доволни от това, което им се заплаща за много от техните услуги.

Когато има подобни изкривявания е съвсем нормално да се появяват проблеми. Хората нямат стимул да си плащат здравните вноски, защото ги възприемат по-скоро като данък, отколкото като нещо, срещу което получават адекватна услуга. Болниците, от своя страна нямат възможности да подобряват качеството на услугите си. Получава се омагьосан кръг, който води до появата на друго негативно явление в здравната система - „неофициалните“ плащания. Понеже тези плащания носят риск и понеже те не са нормални официални цени, които могат да се сравняват, в крайна сметка те са много по-високи отколкото биха били в нормална ситуация.

Това не е всичко – монополът на здравната каса води не само до неефективно разходване на средствата, но и до повече възможности за корупция. Според изследване на ЦИД тези възможности се използват дори по-често отколкото при други публични институции. Много по-трудно биха се случвали подобни неща при наличие на конкуренция – защото тогава касата няма да има гарантирани приходи и ще трябва да управлява ефективно разходите си, ако не иска да загуби клиентите си.

Георги Ангелов
http://georgiangelov.com/?p=430
цитирай
5. kleopatrasv - Иначе в Общините продължават изплащанията за лекарствата на ветераните и техните близки !
26.05.2009 10:17
Не свършиха ли вече тези патриоти и откъде извират все по- вече и по- вече ?
цитирай
6. avangardi - kleopatrasv - Не съм запозната с проблемите на ветераните,
26.05.2009 10:25
но хората са си ги заслужили. Не обичам да гледам в чуждото канче.
Гледам моето, но и аз цял живот плащам здравните си осигуровки, без нито един ден пропуск в живота си и искам да получавам при нужда адекватно лечение!!!

С опорочената схема да се вкарват лекари представители на НОИ в ТЕЛК комисиите, за да оспорват инвалидността на болните и отнемането на лекарствата и лечението, както и неразбориите на НЗОК - водят до геноцид на народа ни!!!

Срещу тази порочна схема протестирам!!!
цитирай
7. анонимен - Здравната ни система отдавна е на батерии!!!
26.05.2009 10:42
Мисля,че всичко се прави с цел...ти сама го каза:
-Има човек,значи има проблем,няма човек,няма проблем...
Гадничко е в 21-и век да цитираме другаря Сталин,но явно ни се налага!Заболявания от вида на остеодистрофията са много коварни и за съжаление нелечими и явно държавата прави всичко възможно да се отърве от тези пациенти,което само по себе си е абсурд,но е факт!!!По стщия начин постъпват и с онко болните......Абсурдистан!!!
Пожелавам ти успех в не леката борба!!
цитирай
8. tili - Няма ли начин да се даде
26.05.2009 11:12
под съд тази система? Тя нарушава Конституцията и всички възможни документи за човешки права!
цитирай
9. eien - Плаче ми се като чета тези истини
26.05.2009 11:30
Толкова ли нищо не можем да направим? Обречени приживе?
цитирай
10. lelya - Скандално е! Никой не поема отго...
26.05.2009 11:48
Скандално е! Никой не поема отговорност от управляващите. Здравеопазването е сфера, в която те тотално се провалиха. Наистина са за съд.
цитирай
11. diamant1965 - Ох Иле, как ми се иска с нещо да помогна, ако мога...
26.05.2009 11:58
А иначе, то за всичко е така в държавата ни...Накъдето се обърнеш - бюрокрация, некомпетентност и бездушие! Ужас!!! Но относно здравето на собствените си граждани, държавата върши страшни престъпления! Не знам, може би трябва международен съд за нея.
Дано нещата се решат час по-скоро, че както е тръгнало, скоро няма да има и кой да съди държавата!
цитирай
12. avangardi - ИНСУЛИНИТЕ НА КОМПАНИЯТА „НОВО НОРДИСК” ОСТАВАТ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ СЛЕД 1.06.2009 Г.
26.05.2009 12:39
http://www.mh.government.bg/News.aspx?lang=bg-BG&pageid=401&newsid=2417

Във връзка с проведените разговори между МЗ и компанията „Ново Нордиск” беше намерено решение в рамките на съществуващото законодателство.
Постигнатото решение е израз на проявена добра воля и грижа за здравето на българските пациенти.
След 01.06.2009 г. инсулините на компанията „Ново Нордиск” ще продължават да се отпускат по установения ред. В резултат на това няма да се налага смяна на досега провежданата инсулинова терапия и пациентите ще продължат да ги получават в аптечната мрежа, както и досега.
Лекуващите лекари ще имат възможност за избор на най-подходящото за пациентите лечение измежду всички инсулинови препарати, предлагани на българския пазар, които са с еднакво качество и ефикасност.
Постигнатото решение няма да доведе до увеличаване на разходите на НЗОК.
цитирай
13. mmmmmmmmm - След прочетеното ...
26.05.2009 23:47
май трябва да съм щастлива,че днес двама човека от моето семейство,изгубихме един работен ден,но успяхме да вземем заветните 60 таблетки за онкоболна...Това е дозата за един месец.След 30 дни одисеята ще се повтори...Чакане пред кабинетите...висене на опшки...завардване по коридорите с молещи очи...+ 200км пробег...
Какво казват англичаните - Предпочитам да съм здрав и богат.
И аз!...
цитирай
14. ninaantonova - Голяма трагедия, направо всичко това което правят е безумие!
27.05.2009 08:26
Живеем в държава в чийто парламент няма работещи депутати, а има приемащи се закони. Закони които се нарушават още преди да се приемат.
Надявам се искрено, нещата при теб да се оправят, всичко да се нареди. Желая ти го от все сърце. Лошо е, когато се чувстваш в безисходица, и то, не защото не можеш да вземеш решение сам за себе си, а защото зависиш от хора, които нехаят за здравето на човека. Нека денят ти да е добър и светъл. :)
цитирай
15. анонимен - Здравната ни система тотално е изгнила!
03.06.2009 21:24
Видях го сгрешения списък и установих, че сега пациентите ще доплащат повече. Никой не може да каже със сигурност какво точно е сгрешено, но след като най-после ще започне да се работи по него, хаосът ще бъде тотален. Жалко е. Заблуждават, че е в полза на пациентите, пълни глупости!
цитирай
16. анонимен - Заради това не се ползвам от услугите на здравната система
07.07.2009 22:43
След като преди доста години лекари "осъдиха", първо мен, а после майка ми, да вземаме лекарства до края на живота си, потърсих други пътища и ги намерих. Оттогава (около 1995 год.) НЕ вземам лекарства! Изразът "ама няма начин" съм го изхвърлила! Намерих друг начин за БИВШИЯ МИ псориазис, както и за БИВШОТО пемфиго на майка ми. Просто взех нещата във свои ръце и намерих алтернативни начини, които са по-добри, по-ефикасни и за разлика от лекарствата от аптеката са насочени към премахване на ПРИЧИНИТЕ
цитирай
17. kostadin - За 16. анонимен
26.01.2010 21:58
Здравейте ,ако няма опасност за вашето собствено здраве, бихте ли добавили някой пояснения.
Възможно е и други хора да мога да преминат на друго лечение
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304699
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031