Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 07:16 - 5 бона за дубльор на изпит за висше
Автор: avangardi Категория: Други   
Прочетен: 2956 Коментари: 4 Гласове:
6



Асистенти сами си предлагат услугите за курсови и дипломни работи 5 бона за дубльор на изпит за висше По-евтино взимат, ако истинският и фалшивият кандидати си приличат

 

image

В миналия брой ви представихме някои от начините за уреждане на кандидатстудентски изпит "под масата". Днес продължаваме темата с придобилото популярност покрай аферата "Петкан" използване на дубльори.

  image
В СУ е по-скъпо, твърдят запознати Най-ефективно кандидатстудентски изпит се взема по схемата "Петкан", тоест с използване на дубльор. Тук уточнението е, че самият дубльор рядко взема над 2000 лева от сумата, която кандидатите плащат. Останалите пари обикновено си делят посредниците по веригата, разказа младеж, който се е явявал вместо друг на изпит по литература.
На практика твърденията, че дубльорът има някакъв неограничен достъп до теми или изпитни тестове във всичките им варианти, рядко отговарят на истината. По-често той няма контакт с изпитната комисия, просто си е много добре подготвен поначало. От него не се иска да закове шестица, но все пак да има достатъчно висока оценка за влизане в мечтаната специалност. Рядко контактува и с кандидата - обикновено вижда само "свръзката" с агента, който му дава поръчката и му плаща. Ако има макар и далечна визуална прилика с кандидата, дори не е нужно да се подменят личните документи. Просто взема личната карта на съответния кандидат - знае се, че човек рядко прилича на снимката в картата си изцяло, а и квесторите не се задълбочават в сравнения. Ако разликата е очебийна обаче, на помощ идват подменените лични документи. В тези случаи кандидат-студентите плащат повече, защото рискът е по-голям - все пак става дума за фалшива лична карта. Кандидатствали в Алма матер казват, че там дори било по-скъпо, отколкото при дубльорите в УНСС.
Най-много се търсят "двойници" за изпитите по математика, разказаха запознати. Причината е, че на съчиненията по български език и литература оценяването е субективно и няма гаранция, че ще изкараш висока оценка. При математиката обаче се иска точен резултат, затова дубльорът не може да се издъни, ако е добре подготвен.
Освен с подмяна на личните документи по-хитрият и лесен вариант включва кандидатстване и от двамата - титуляря и дубльора. Те подават документи един след друг на опашката, така че да им се паднат поредни входящи номера. След това шансът да се паднат в различни стаи е минимален. Най-често те сядат един зад друг и докато дубльорът решава тест, титулярят драска нещо, колкото да демонстрира участие. Най-възловият момент е подмяната на листата преди изпита, така че двойникът всъщност да вземе изпитните материали на реалния кандидат.
Мнозина студенти обаче твърдят, че методът с дубльори излиза доста скъп на фона на това, че за четири бона човек може да си купи и цяла диплома. "Защо ми е да дам толкова пари за двойник и после да се бъркам отново на всяка сесия, след като мога с едно плащане да си взема тапията и да си реша проблема", пита кандидат-студент. Според мнозина методът с дубльорите бил по-ефективен преди години, когато все още се ползваха зелените лични паспорти, тъй като снимката можела да се отлепва и залепва. С въвеждането на личните карти с по-голяма защита тази дейност станала изключително трудоемка и рискована.
В Нов български университет пък, където следването по принцип струва немалко пари, има практика да се плаща на асистент, за да ти разработи изпитната тема. Студенти във форуми споделят, че им излиза доста евтино - петдесетина лева на курсова работа, само дипломната била по-скъпа. За нея човек може да се бръкне от 300 до хиляда лева в зависимост от специалността и темата, а ако е на чужд език, сумата може и да надхвърли хилядарка. Много студенти от НБУ обаче признават, че самите им преподаватели дават за курсови работи теми, по които са писали, и след това съветват от кой сайт да се препише разработката. Въпреки плагиатството кандидатите получават нелоши оценки.
Стела Стоянова

 

Младежи търсят дубльори за 200 лв. в нета, по-скъпа е поправката Погват още два вуза за купени изпити Разпитват преподаватели и студенти по аферата "Петкан"
Аферата "Петкан" е на път да взриви още университети. Преподаватели и от други вузове също са уреждали изпити срещу заплащане. Освен УНСС, Софийска градска прокуратура погва и други висши училища по сигнали за корупция. Магистратите са разпратили писма до вузовете с молба да им бъдат предавани всички жалби от студенти в случаите, когато са им искани пари за изпит или заверка на семестър. Ще бъдат разпитани голяма част от преподавателите в УНСС и много студенти.

  image
Най-скъпо се плаща за дубльор на кандидатстудентски изпит В момента има образувана една преписка и едно досъдебно производство във ВИАС, както и дознание в Лесотехническия университет, съобщиха вчера от прокуратурата. Те не са свързани със случая "Петкан", а корупцията там не е организирана в такива стройни схеми, казаха магистратите. И трите проверки обаче са срещу неизвестен извършител.
Вече има и осъдена преподавателка - Надка Моллова от ЛТУ, която е поискала 3 компютъра, за да даде заверка на студент. Тя е получила 1,5 години условно с тригодишен изпитателен срок. Дамата бе заловена миналата година, но присъдата й е от тази пролет.
Междувременно интернет форумите се пълнят с проверени и непроверени сигнали за търговия с изпити във всички висши училища. "Търся студент втори-трети курс за вземане на изпит" - тази обява например не е университетски фолклор, а съвършено истинска. Пусната е в младежки форум, а авторът на офертата обяснява по-долу, че става дума за вземане на изпит от първи курс, на който веднъж вече е изкарал двойка. Твърди, че плаща 300 лева.
Схемата "Петкан", която МВР разби преди дни, всъщност съществува от години и не само в УНСС. Става въпрос за услуги, които се предлагат от множество "агенти". В известен смисъл онова, заради което изгоря Илиев, е редовна практика и дава прехрана на някои от добрите студенти в горния курс, които вземат изпитите на зайците срещу далеч по-приемливи тарифи от четирите бона, които Илиев е прибирал. "Дубльор" за кандидатстудентски изпит например може да се пазари и само срещу хилядарка, а ако е за текущо препитване от сесията, закъсали колеги, които не са при този преподавател, се навиват и за двеста лева.
Тарифите за различните "услуги" са различни, разказват студенти. Едно е да ти вземат конкретен изпит, друго - да се прехвърлиш от непрестижната специалност, в която те е запратил компютърът в първи курс, във финанси втори курс. Това е честа практика и в Софийския университет, където първокурсници по педагогика във втори курс изведнъж отскачат в право и на никого не му прави впечатление. Слуховете за цените ходят от човек на човек и понякога не може да се разбере кое е конкретна оферта и кое - студентски фолклор. Всички младежи обаче са единни, че тарифите скачат, колкото повече хора по веригата са замесени, тъй като всеки агент прибавя за себе си поне стотачка отгоре. Другата твърдо установена практика е, че най-евтино е да ти вземат изпит на редовна сесия. На поправка е по-скъпо, а на "ликвидация" цената скача поне двойно.
Стела Стоянова
Десислава Георгиева




   


Тагове:   изпит,   дубльор,


Гласувай:
6



1. анонимен - GIF картинки
30.07.2009 07:29
Здравейте, харесва ми това, което пишете, блогът Ви е интересен. Имам един технически въпрос. Как качвате GIF картинките така, че да се движат в самия блог. При мен се получава само след като се кликне върху тях. Моля ви за разяснение. С уважение - Краси.
цитирай
2. tota - Решението на проблема е ...
30.07.2009 09:06
Отваряне на вратите на висшите училища за всички и след това въвеждане на високи критерии. Ситото да отсява онези, които нямат мотивация да учат. Да продължат образованието си онези млади хора, които знаят защо са там.
цитирай
3. avangardi - Краси, за GIF картинките, ако ги прикачам чрез качи картинка
31.07.2009 07:10
анонимен написа:
Здравейте, харесва ми това, което пишете, блогът Ви е интересен. Имам един технически въпрос. Как качвате GIF картинките така, че да се движат в самия блог. При мен се получава само след като се кликне върху тях. Моля ви за разяснение. С уважение - Краси.

от постинга, също не се движат.
Трудно е като не можем да ползваме спец кодове в блога.
Просто за момента маркирам картинката, която ми харесва и я пейством по постинга. Друг начин не откривам.
Благодаря ти за прекрасните думи!
Прекрасен ден ти желая!
С каквото мога ще помагам при въпроси, но с малки закъснения, за което се извинявам!
цитирай
4. avangardi - tota - Права си, но системата в редното ни образование
31.07.2009 07:23
tota написа:
Решението на проблема е ...
Отваряне на вратите на висшите училища за всички и след това въвеждане на високи критерии. Ситото да отсява онези, които нямат мотивация да учат. Да продължат образованието си онези млади хора, които знаят защо са там.

и слободията и неписано законово правило, която допуснаха в отношенията ученик+учител+родител=на заето работно място и осигурена работна заплата, доведе до некачествени кандидати за висше образование.
Малцина са призваните, можещите и учещите се.
Как тогава ще се осигурят качествените кадри и не е ли това разковничето за последващата корупционна схема!?
Да има студенти+преподаватели, които да осигуряват дипломи и заплати!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8359291
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95948
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930