Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2010 07:41 - Легенда за Кадин (невестин ) мост
Автор: avangardi Категория: История   
Прочетен: 2898 Коментари: 3 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Легенда за Кадин (невестин ) мост

Кадин мост е средновековен каменен мост над река Струма, в село Невестино, Област Кюстендил. Известен и като Невестин мост.image
Най-известната легенда за построяването на Кадин мост гласи, че били наети трима братя от съседно село за построяването на този мост, но работата никак не им споряла. Това, което изграждали през деня, нощем водите на Струма го отнасяли. Станало ясно, че за да върви всичко добре, на водната стихия трябва да се принесе скъпа жертва. Затова тримата братя решили да вградят в каменния зид онази от техните съпруги, която първа донесе храна на мъжа си. Разбрали се като се приберат, да не казват нищо на жените си. Вечерта братята се прибрали по домовете си. Но само най-младият майстор Манол не споменал нищо за тяхното решение на жена си. На другия ден младата невеста, след като напразно канила етървите си да отидат заедно да занесат храна на мъжете, тръгнала сама. В едната си ръка носела първата си рожба пеленаче, а в другата - яденето. Когато видял отдалече младата си невяста, майстор Манол заплакал мълчаливо. Щом тя се приближила, той я помолил да потърси пръстена му, който уж бил паднал до свода. Младата невеста се навела да го потърси и в този момент другите майстори я повалили и започнали да я зазиждат. Докато я вграждали, тя плачела и се молела да оставят отвън гърдите й и да й направят дупки за очите й, за да може да кърми и да гледа детето си. Майсторите склонили най-накрая и изпълнили молбата й. Тя дълго време кърмила детето си и плакала, докато накрая издъхнала. Казват, че дори и сега, щом придойде реката, гласът й се чувал нощем да проплаква. Млякото от гърдите на злочестата майка се вкаменило, докато текло по камъните.
Затова в миналото много безмлечни майки от Кюстендилско идвали на моста, откъсвали си парчета от гранита, който после варели и след това пиели водата, за да им дойде кърмата. imageСпоред втората легенда, мостът е построен по заповед на султан Мурад като сватбен подарък на една смела българска невеста. Когато тръгнал на военен поход, на това място султанът срещнал сватбари. Те не се побояли от султанските войски, а невестата се поклонила на султана. когато той я попитал какъв дар иска, тя пожелала да се направи мост над реката. Мостът бил направен и наречен "Невестин " или "Кадън" (по късно видоизменено в Кадин.
Според трета легенда, мостът бил изграден по настояването на местен турски съдия - на турски "кадия", и оттам получил и името си "Кадин" мост.



Тагове:   мост,   легенда,   Кадин,   невестин,


Гласувай:
24



1. ninaantonova - Много е тъжна тази легенда!
13.03.2010 08:13
Винаги в нашата история има по някой друг предател, като тези двама братя. Благодаря и хубав ден. :)
цитирай
2. sande - Поздрави за авторката
13.03.2010 08:39
Чудесен разказ за известния мост на река Струма.
Най-жив и емоционален е първия вариант - за майстор Манол и неговите братя. Но и най-малко вероятен.
Наръдът обича легендите и за него те са дори по-важни и "достоверни" от истинските обстоятелства. Легендата дава дух на народа, тя му е жизнино-необходима и затова оцелява през вековете.
Иначе подобна легенда има и за други стари мостове в България, а и на Балканите.
Втората легенда също е красива - тя е възхвала на красивата българка, но също така и на турския големец, който откликва на молбата на гордата българка, пленен от красотата й.
Днес близо до Моста, над чешмата има красив паметник на Струма невеста.
Третият вариант е по-малко поетичен, на най-вероятен. Мостът е изграден по необходимост, така да се каже "необходима инфраструктура" на отоманската империя.
Поздрави за авторката!
цитирай
3. therainss - И от мен
18.03.2010 23:40
Аз пък ще си вярвам в първата легенда, колкото и да е...хм...неавтентична :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305389
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95674
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031