Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2012 12:54 - Сензация: Изплува дворец на Омуртаг
Автор: kostas Категория: История   
Прочетен: 4066 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Още една загадка от средновековната българска история бе разгадана. На 15км от Силистра изплува търсения от десетилетия палат на Омуртаг. За двореца се знае отдавна благодарение на известния надпис на Омуртаг върху колоната в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Надписът бе разчетен от известния наш учен Веселин Бешевлиев, но от описанието не е било ясно точното местоположение на двореца, освен това, че се е намирал близо до Дунава.

image
Снимка: kras.net

Преводът на целия Търновски надпис на kан Омуртаг, в превод на Бешевлиев, гласи:

Кан сюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунав и по средата на двата всеславни дома, като измерих (разстоянието), направих на средата могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунав има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис. Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години.

Откривателят на двореца, открит от директора на музея в Силистра проф. д.и.н. Георги Атанасов, е напълно уверен в находката си. Причината е надпис на гръцки върху колона, напълно идентична с тази от храма "Св. Четиридесет мъченици" в Търново. Текстът върху нея гласи "Ювиги kан Омуртаг".

image
Находки от двореца на Омуртаг
Снимка: standartnews.com

Освен колоната обаче дворецът изобилства с още редица надписи и текстове, доказващи тезата на Атанасов.

Архитектурата тук съвпада напълно с тази на ханския дворец в първата българска столица Плиска – обитаван от предшествениците на Омрутаг, Аспарух, Тервел и Крум. Има обаче една съществена разлика – край Силистра Омуртаговото селище е далеч по-укрепено – край него са открити останки от 14-метрови стени, подсилени с нагъсто разположени издадени кули, от които нападателите са били подлагани на кръстосан обстрел.

"След толкова много спорове и хипотези можем да сложим точка - дворецът на kан Омуртаг се намира в Дръстър!", щастлив е проф. Атанасов.

Дворецът на kан Омуртаг е запазил военните си функции и след падането на България под византийска власт. Разрушен е през ХI век, най-вероятно от нахлуващите по това време в българските земи печенези и узи, след което е изоставен и постепенно е потънал в забрава.

Ако се потвърди, че това наистина е дворецът на kан Омуртаг, откритието би могло да се нареди сред най-великите археологически находки в нашата история, плътно зад тази на първата българска столица.

www.epochtimes-bg.com
 




Гласувай:
8



1. gocho52 - На 15 км след Силистра
02.12.2012 16:25
се намира с.Ветрен, от другата страна на ез. Сребърна...
Що са тъй близо двата града?
Дръстър е по-стар, правен е от римляните на Клавдий.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kostas
Категория: Други
Прочетен: 3274162
Постинги: 1970
Коментари: 3540
Гласове: 5324
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031