Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2021 15:47 - Мариета
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3149 Коментари: 12 Гласове:
33


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Това е името на братовчедка ми.
Сигурен съм ,че , ако не първата, е една от лървите Българки с това име?!  Аз станах неволен виновник, родителите и да се запознаят? Бях хлапе. С лоши сливици и баба ми често ме водеше в Пловдив, за преглед Ангините следваха една след друга!Но близо до Пловдивската гара писнах за сладолед В моя подкрепа се намеси достолепен възрастен човек, бащата на бъдещия ми калеко, както се казва на свако в този край!
Леля ми, сестра на майка ми и той се запознаха и ожениха! Скоро заговориха за име на дете- Александър, ако е момче и Мая- момиче
Но Мая не им харесваше особено- на другата баба- Мария
С днешна дата се чудя -защо? Име на богиня, май месец носи нейното име!
Калеко ми се зае да измисли по- добро име
Учил във Франция, често повтаряше това, как изкачил Айфеловата кула по външните стълби! Намери кръстници от Франция и от тях дойде името на  момичето- Мариета!
Спомням си, като видя  за пръв път майка ми ,как реагира.  Обърна се към леля ми и каза ,че майка ми е по- хубава от нея!?  Те си приличаха наистина, тъмноруси, със зелени очи! Майка ми реагира, каза ,че не е вярно,леля ми е по-хубавата
Тогава той и каза нещо на френски!  Майка ми веднага му огтовори Той, изумя, къде е учила френски, той го е учил във Франция?  Е, не във Франция, но го е учила
Той от старо, буржоазно и богаташко семейство, баба ми и дядо ми, работливи ,но бедни хора, не е очаквал ,че майка ми  може да говори добре френски?

Роди се Мариета.  Французите и лепнаха маса допълнителни имена след името , спомням си две Филип, Полен....
Вниманието се насочи към нея, но аз не ревнувах, обичах да бутам количката й.
Но скоро връзката ни се прекъсна Баба ми почина, те се изместиха в София
Виждахме се през летата . Към Мариета бяха насочени големи амбиции , първо да завърши училище като първенец, да е спортистка, след това -висше , да направи кариера и да се омъжи за човек от елита
Аз вече завършвах, когато тя беше още в гимназията Караха ме да и помагам по химия Виждах ,че е травмирана от натоварванията ,на които е подложена, но не казвах нищо Хвалех я за знанията,въпреки ,че очаквах повече!

Калеко ми беше с деспотичен характер И мен обработваше/ вероятно с добри намерения/ . От мен искаше само пълно подчинение и послушание Изпълня ли това, успехът ми във всичко е гарантиран- брак с момиче от елита, работа, всичко
Да, но аз съм си аз!  Хванах се дори на контра и той каза ,че ще си счупя главата!....

Но Мариета явно беше подвластна на щенията му
Влезе да следва, където той искаше, ожени се за син на министър или зам- министър, роди дете още като студентка .Заработи, след завършването,  във Външна Организация!
Но министерският син явно не възприе подчиненото положение и я напусна
Но Мариета продължи нетипичния за него период  живот  у  нас  и в чужбина! 
В редките ни срещи все пак се държеше като човек от хайлайфа, личеше си ,че не ме прима като човек от нейното обкръжение Запозна ме с неин тогавашен приятел ,син на посланик в Куба и Мексико С него установихме приятелски отношения даже той  потърси съдействие от мен за оправяне на отношенията им-явно и на него беше направила  номерата  си
Разделиха се , не след дълго!
Дойде промяната! Мариета бързо намери човек със синя кръв в Гърция и вече 30 години живее там Той излезе свестен човек, прие първия и син и си имат и втори


Един път тя нистина ме трогна! Не знам откъде беше намерила телефона на директора! ?Секретарката ми звънна и каза да се кача, търсят ме от Гърция? Репликирах, че сигурно  е грешка ,нямам работни отношения с никой в Гърция! Нямало грешка, да се качвам веднага, братовчедка ми ме търси!
Беше в най- гадния период след промяната.....
Разтревожена ме попита, как сме ,добре ли сме, как се справям? Знае ,че положението е изключително тежко, ако трябва ,ще помогне! Да кажа, от какво се нуждая!?
Е, благодарих и ,секретарката слушаше с интерес, казах и ,че засега удържам фронта Ако се влошат нещата, ще разчитам на нея!
Подозирах, че иска да изпита удоволствието ,да изпадна в унизително положение на молещ помощ? Пък тогава може и   да помогне?
Така го възприеха и родителите ми, когато споделих с тях 
Но ,все пак, наистина звучеше тревога в гласа и! Кръвта вода не става!
И на мен не е безразлична  Пътищата ни в живота се разделиха, в различни посоки!Но, знам я от няколкодневно бебе,често си мисля за нея!

И и желая доброто!



Гласувай:
34


Вълнообразно


1. notfun - :-))))
05.05.2021 18:17
ну, и для кого, eтo так важно?
цитирай
2. leonleonovpom2 - Фънке, важно е за мен, като си тол...
05.05.2021 19:58
Фънке, важно е за мен, като си толкова любопитна!
Не пиша на руски и не виждам причина, да ми пращаш коментари на руски?
Какво, забравила си Българския ли? Това ,че е език, произлязал от Българския е друг въпрос!
цитирай
3. panazea - Мисля , че е имала най-доброто желание.
05.05.2021 23:25
В същност както и да живее , в каквато и среда да се движи , може да си остане човек ! Дано да е щастлива , защото просперитетът и щастието не са синоними.
По- принцип всеки родител желае доброто на чедото си !
Сигурен ли е кое е доброто?
Да имаш положение и пари не знам дали може да ти напълни сърцето.
Аз съм човек от миналото хилядолетие и имам други ценности.
Тони
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
06.05.2021 00:53
2. panazea - Мисля , че е имала най-доброто желание.
05.05 23:25
В същност както и да живее , в каквато и среда да се движи , може да си остане човек ! Дано да е щастлива , защото просперитетът и щастието не са синоними.
По- принцип всеки родител желае доброто на чедото си !
Сигурен ли е кое е доброто?
Да имаш положение и пари не знам дали може да ти напълни сърцето.
Аз съм човек от миналото хилядолетие и имам други ценности.
Тони
цитирай

Благодаря ти за отзива!Заради това именно написах постинга!
Заради раздвоението в мен относно постъпката на Мариета!
Сигурен съм ,че в него момент искаше да помогне, предвид общото положение в страната! И сигурно щеше да го направи, ако бях казал ,че изнемогвам!
Но си мисля, че тя можеше да помогне, ако иска, на майка ми -леля си и на баща ми, без дори да ме пита!
Аз, дори и да изнемогвах, пред секретарката никога нямаше да и го призная!
Така е и аз съм от миналото хилядолетие, конкретно от втората половина на миналия век и имам друга ценностна система !В която парите не са на първо място! Дори на първите три места- Пари, пари, пари!
Мисля ,че в твой постинг писах, как раздадох,в преносния смисъл, 10 милиона! Колкото на останалите поотделно, толкова и на мен!

Лека нощ!
цитирай
5. barin - По-рядко се среща име Мариета, А...
06.05.2021 05:56
По-рядко се среща име Мариета, Адаш. Познавал съм само едно момиче в детството с такова име. Произлиза може би от Мария, а сега има име Миа, което също е оттам. ВСАЩ на единия братовчед на съпругата ми момиченцето е Миа.
Поздрави!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
06.05.2021 08:20
barin написа:
По-рядко се среща име Мариета, Адаш. Познавал съм само едно момиче в детството с такова име. Произлиза може би от Мария, а сега има име Миа, което също е оттам. ВСАЩ на единия братовчед на съпругата ми момиченцето е Миа.
Поздрави!


Благодаря ти за отзива!
Името е свързано с Мария и вероятно е френско, като Мариет. Фсъщност, произнасянето му е като Мариетъ! Мариета е побългарена форма

Хубав ден, Адаш!
цитирай
7. panazea - Здравейте !
06.05.2021 11:01
Мариета , означава малката Мария .
Марион е голямата Мария.
Привет!
цитирай
8. panazea - Здравей, Лео !
06.05.2021 11:09
Така сме ние гордите Българи !
И да умираме , няма да поискаме помощ.
Свикнали сме сами да си подреждаме живота.
Привет !
Тони
цитирай
9. panazea - Не юнам каква е връзката между различните жени с името Миа.
06.05.2021 11:23
Миа Сантова е родена на 11 май 1974 г. в България. Завършва основното си образование в Хелзинки (Финландия). Средното си образование завършва в Национална гимназия за древни езици и култури в София, а след това журналистика в Софийския университет.
Миа Вашиковска е родена и отраснала в Канбера, Австралия. Майка ѝ е фотографка от Полша, а баща ѝ е австралийски художник.
Миа Славенска с моминска фамилия Чорак е родена в град Славонски брод, по това време в Австро-Унгария, на 20 февруари 1916 г. в семейството на фармацевта Милан Чорак и съпругата му Хедвига Чорак.Тя е първата хърватска примабалерина. Година след раждането ѝ семейството се премества да живее в Загреб. Там Миа посещава школа по балет към Националния театър при Жозефина Вайс и Маргарита Дягилева, руска емигрантка, балерина на Болшой театър.
Мия Фароу е родена на 9 февруари 1945 г. в Лос Анджелис, в семейството на режисьора Джон Фароу и на актрисата от ирландски произход Морийн О’Съливан.
Миа Мейсън (на английски: Mya Mason) е американска порнографска актриса, родена на 4 ноември 1984 година в град Денвър, Колорадо.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Благодаря, Тони!
06.05.2021 11:58
7. panazea - Здравейте !
11:01
Мариета , означава малката Мария .
Марион е голямата Мария.
Привет!
цитирай

Да, с твоето допълнение всичко си отива на мястото!
Другата баба е толямата Мария, братовчедка ми е малката Мария
Аз бях дете тогава ,но нищо не ми убягваше, знам ,че кръстниците от франция измислиха името!
Мариета беше и жената на Емил Димитров Вероятно е доста по- голяма от Мариета, братовчедка ми Но той е половин французин Майка му ,Сиси е французойка Бяха циркови артисти, тя и баща му, факира Мики! И синът им, по. малкият се подвизаваше с тях! Даже на 10 12 годишни копелдаци като нас се фукаше ,че е брат на Емил Димитров А пък по- големите от нас твърдяха ,че лъже и той побесняваше
Защото продаваше билети на входа
Но после, стреляше с пушката и майка му ловеше сачмата, в цирка!
И на другия ден ни пита, дали сме се уверили ,че е брат на Емил Димитров!
И получи единодушно-Да!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
06.05.2021 12:12
8. panazea - Здравей, Лео !
11:09
Така сме ние гордите Българи !
И да умираме , няма да поискаме помощ.
Свикнали сме сами да си подреждаме живота.
Привет !
Тони
цитирай
Изтрий

Така е, абсолютно вярно!
Тя ме изненада с обаждането си и , че ме откри
Усещах и погледа на секретарката Тя беше добре настроена към мен Но обикновено такива обаждания отклоняваше с думите ,че телефонът е служебен!
Нямаше как ,пред нея, да приема някаква помощ!
Впрочем, единственото ,което бих могъл да приема е ,да помогне на родителите ми, с каквото и е присърце! Там наистина се затруднявах, въпреки че правех ,каквото мога!
Но пред външен човек, колкото и да е добронамерен не бих го казал!
Но тя, така или иначе, не се сети!

Хубав ден, Тони!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Пустолчо!
06.05.2021 19:42
Сега разбрах, какво те притеснява в пелтека Л.Д. син!
Че ти е конкуренция в едно нещо, в което явно е взел тертип от тебе!
Не знам дали си и ти пелтек, не е изключено, но и той като тебе раздава неадекватни минуси? Не че ти си само там неадекватен!По- трудно е да се намери нещо, в което си адекватен!
Но явно минусопоставянето ти е приоритет?
Да покажеш превъзходство!?
Правилно си се ориентирал !То ти е единствената възможвост да демонстрираш нещо подобно!
За пред себе си!
Само!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9139263
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102601
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031