Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2007 06:49 - Български гласове омаяха Вечния град. Броени часове след обявяването на Колизеума за едно от новите седем чудеса на света, в Рим аплодираха българските уникати
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 774 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.07.2007 06:53


http://www.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-07-17&article=196223 image
Жана Яковлева и
Даниел Владимиров
Броени часове след обявяването на Колизеума за едно от новите седем чудеса на света, в Рим аплодираха българските уникати Теодосий Спасов, Стоян Янкулов и Елица Тодорова. Божествената музика прозвуча на брега на Тибър, под Моста на ангелите, на сто метра от площада "Свети Петър" и Ватикана. И докато италианците тънеха в еуфорията си от международното признание на амфитеатъра, между чиито полуразрушени стени вероятно продължават да бродят душите на хиляди избити хора и зверове, публиката изживяваше феноменалните инструментални звуци и безподобните гласове на звездите ни. И през двете вечери меломаните бяха окупирали околните перила, откъдето ръкопляскаха на изключителните изпълнения. Така както бяха го направили и за танците на балет "Арабеск", с които стартира седмицата на националната ни култура.
Теодосий излезе с двама отлични професионалисти - гъдуларя Пейо Пеев и китариста Петър Миланов. Тримата направиха концерт за милиони, въпреки че входът беше свободен. Етно джазът побърка познавачите, които, без да подозират каква наслада за сетивата и сърцето биха могли да изпитат, не бяха планирали шоуто в нощните си разходки. Те се спираха, омаяни от кавала на Теодосий, който като истински Орфей ваеше мелодии за душата. Като двестапроцентов космополит, който е наясно със стойността на родното си изкуство, Теодосий непринудено и артистично обявяваше на два езика пред българи и чужденци, че тази мелодия е от Сливенско, а пък другата - от Ямболско. Така той направи открит урок по национално самочувствие в сърцето на Европа.
Стунджи и Елица също удариха тъпаните и барабаните в центъра на някогашната римска империя. Така стана ясно, че няма по-грабваща музика от българската, която се излива в толкова различни ритми, че може да побърка всеки разминал се с идентичността си. И когато Елица продъни небето над Рим с "Море на реката, Митре, ле...", овациите избухнаха с пълна сила. Така нашенската "Вода" се вля в Тибър.
Третото издание на Дните на българската култура беше сред хитовете на безкрайния празник, наречен Римско лято и провеждан под егидата на кмета на Вечния град Валтер Велтрони. Неслучайно логото на нашата седмица, осъществена с благословията на Стефан Данаилов и с помощта на област София и област Лацио, беше "Страсти и емоции". Конците на събитията дърпаха актрисата Жана Яковлева от арт асоциация "Феникс", Иво Йонков и Даниел Владимиров от културния ни институт в Рим.
Познавачите чуха още изпълненията на "Звездици", видяха бижутата на Милка Александрова и картините, представени от галерия "Минерва", дегустираха вината на "Вила Любимец" и "Вила Хисар". Сред съмишлениците на събитията бяха посланикът Никола Калудов и съпругата му, зам.-кметът по културата в Рим Силвия ди Франча, Марко ди Стефано от област Лацио, бизнес дамата Мария Горанова, оперната дива Драгана Молес. Сред ВИП гостите беше и една от най-забележителните жени в римското общество - Мария Пиа дел"Утри. Дамата е създател на женския клон на Форца Италия и е съпруга на Марчело дел"Утри - дясната ръка на Силвио Берлускони.
Албена Атанасова
Рим - София



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304500
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031