Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2007 20:37 - Магическото колело: Зодия ГЪСКА - 22 декември–19 януари
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 8579 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 13.11.2007 20:53


imageГЪСКА

 1. Месец на раждане
2. Земно влияние
3. Слънчево влияние
4. Влияещ вятър
5. Влияещ елемент
6. Елементен клан
7. Рожден и животински Тотем
8. Растителен Тотем
9. Минерален Тотем
10. Тотем на полюрността
11. Проявление на личността
12. Любов и секс
13. Здраве
14. Подходящ цвят
15. Благоприятни периоди
16. Външна цел и вътрешно желание
17. Духовна алхимия
18. Предизвикателства на живота
19. Жизнен път и основна задача
20. Триграма на Идзин
21. Как да се отнасяме с хората с тотем
 

ОБОБЩЕНИЕ

 Дата на раждане: 22 декември–19 януари
Земно влияние: Време на обновлението.
Влияещ вятър: Северен.
Тотем: бизон.
Посока: Север­­–северозапад.
Преобладаващи елементи: Земя с въздух.
Елементен клан: Клан на костенурката (земен).
Функция: Да подготвя почвата.
Рожден и животински тотем: Гъска.
Растителен тотем: Къпина.
Минерален тотем: Оливин.
Тотем на полярността: Кълвач.
Афинитет към цвят: Бял.
Музикален резонанс: Ре диез. Една октава над бизоните.
Личност: Взискателни към себе си. Надеждни. Разумни. Сурови.
Чувства: Егоцентрични.
Намерение: Доверие.
Характер: Строг.
Положителни черти: Амбициозни. Решителни. Постоянни.
Отрицателни черти: Сурови. Песимисти. Претенциозни. Себични.
Сексуалност: Чувствени.
Съвместимост: Бизони, кафяви мечки и гарвани. 
Съзнателна цел: Запазване.
Подсъзнателно желание: Съвестност.
Жизнен път: Адаптация.
Триграма Идзин: image Гън. Спокойната планина. Смелост и решителност.
Трябва да култивира: Общителност. Ефективна самоизява.
Трябва да избягва: Съмнение в себе си. Песимизъм.
Духовна алхимия: Преобладаваш ин.
Начални тотеми: Гъска. Бизон. Костенурка. Къпина. Оливин. Кълвач. 

10.1. Месец на раждане: 22 декември –19 януари

10.2. Земно влияние: Време на обновлението

Това е първияimageт цикъл от зимата, периодът на зимното слънцестоене, което носи със себе си идеята за освежаване и обновление.

Хората, родени по това време, са практични и амбициозни и макар че обичат да се обграждат с хора, не са склонни да задълбочават връзките си с тях. Дори да харесват определени хора, те изглеждат резервирани, защото се чувстват емоционално уязвими, ако прекалено много се разкрият пред другите.

10.3. Влияния на слънцето

В началото на месеца с най–късия ден и най–дългата нощ е моментът на зимното слънцестоене, който отбелязват един мощен етап в годишния цикъл. Слънцето сякаш безвъзвратно си е отишло и земята е останала пуста, заспала, студена и пренебрегната, а цялата природа има суров вид. Но и най–тъмният ден е предвестник на радост и промяна, защото това, което изглежда отминало, се възражда, за да започне отново да расте. Колелото на живота продължава да се върти и скоро ще възвести идването на новия живот, който природата ни обещава.

Семената на новия живот започват да помръдват в утробата на земята, въпреки че ние не ги виждаме.

В древността Коледа е била много радостен празник за народите от Северна Европа. С нея се чествало съживяването, възраждането и обновлението, започвал нов цикъл в летоброенето на живота. Тогава се празнувал Фестивалът на прераждането, олицетворяващ връщането към живот не само на небесното слънце, а и на слънцето, изгряващо в душата на всеки човек. Фестивалът бива заменен от християнската Коледа, отбелязваща раждането на Христос, което, според някои учени, е станало в съвсем различно време на годината (през септември), но духът на Коледа, изразен в желанието да сториш добро, в семейните събирания, празненствата и веселието, живее и до днес.

 10.4. Влияещ вятър: Северен

Северните ветрове се свързват с чистотата и обновлението. Те бушуват с най–голяма сила по времето, когато земята спи, скована в ледената прегръдка на зимата. Това е време, когато хората и животните търсят убежище и топлина, и бягайки от острите зъби на мраза, се оттеглят от заниманията на открито, за да се обърнат навътре, очаквайки нетърпеливо по–топлите и ярки дни, които предстоят.

Влиянието на северните ветрове е парадоксално. То не се проявява само под формата на движение на студен въздух, който превръща водата в лед и кара ледените кристалчета да танцуват по повърхността на вечнозелените дървета. Това носи една скрита, субективна по своя характер, сила, която действа невидимо и неосезаемо. Това е силата, чиято енергия прониква и дава сили на спящите семена, спотаили се в някаква летаргия дълбоко под замръзналата земя да се пречистят и подготвят и да дадат началото на нов живот, когато слънцето отново поеме земята в топлата си прегръдка. Северните ветрове учат на търпението и вътрешното, невидимо обновлението на тялото и духа. Те помагат да намерим път към чистите намерения и цели.

Силата на Севера е символизирана от някои коренни американски племена с тотема на бизона. Във времената, когато оцеляването на племето е зависело от лова, големи стада от бизони са бродели из просторите на Северна Америка. Те не само осигурявали месо за прехрана, но кожата им давала материал за дрехите и колибите, в които живеели, а костите служели за изработването на различни инструменти. Бизонът се раздавал докрай, за да могат хората да оцелеят, затова бил почитан повече от всяко друго животно.

Северът олицетворява великата, обновяваща сила на препитанието и сигурността, която е нужна на всяко живо същество на тази планета. Това е силата на ума, добил свежест, бързина, знание и мъдрост. Тя се проявява и в мощта на красивото, пълно с енергия тяло, както и в съживения дух, открил свободата да броди, изследва и експериментира без никакви ограничения. Силата на Севера е носител на нови мисли и идеи, на нови измерения на живота.

 10.5. Влияещи елементи: Земя с въздух
image

Въздухът е елементът, които се свързва с ума, с мислите и идеите, както и с бързата, понякога неочаквана промяна и движението. Докато огънят дава енергия, водата освежава, а земята задържа, въздухът съживява и трансформира. Точно въздухът оказва онова влияние, което дава възможност на нещата да бъдат преобразувани и завършени чрез силата на новите идеи и мечти.

Подобно на въздуха, родените по Времето на обновлението са бързи, резки и приспособими, надарени със способности да извършват най–неочаквани неща. Те са активни и вечно забързани. Земята поражда в тях стремеж към стабилност и сигурност, като ги дарява със способността да бъдат предсказуеми и надеждни.

 10.6. Елементен клан: Кланът на костенурката (земен)
image

Хората, чиито рождени дни са между 22 декември и 19 януари, принадлежат към Клана на Костенурката и се намират под стабилното влияние на земята. Здравината, сигурността и спазване на традициите са типични качества за хората от Клана на Костенурката. За тях думите и делата са двете страни на една и съща монета, затова обикновено държат на думата си и се разстройват, когато не успеят да изпълнят дадено обещание.

Хората от Клана на Костенурката са жертвоготовни и взели веднъж някакво решение, твърдо се придържат към неговото изпълнение.

 10.7. Рожден животински тотем: Гъска
image

Гъските са едри птици, с дълги шии и къси крака, които летят на големи ята, издавайки гръмки кресливи звуци. Техните убежища са блатата, тресавищата и пасищата край реките и езерата. Въпреки че са добри плувци, те се изхранват предимно на сушата.

Гъската е любим тотем на келтите в предхристиянска Британия. Тя е често срещано действащо лице в много приказки (Майката–­гъска; Гъската, която снася златни яйца и т.н.). Това е показателно за мястото, което е заемала в древната келтска култура, защото народните приказки и басни съхраняват същността и символиката на древните езотерични учения.

Високо летящите гъски, гмуркащи се с крясък в зимното небе, са асоциирани със силите на Севера, които са носители на пречистването и обновлението. Не случайно традиционното коледно меню включва гъска. Може би то води началото си от ритуалните ястия, направени от гъше месо, които се поднасяли по време на церемонии.

Съществуват много видове гъски, но видът, почитан от коренните американци, е снежната гъска, наричана така не само поради снежно белите си пера, а защото животът Ј на американския континент сякаш се управлява от снега.

Коренните американци назовавали снежната гъска “птицата отвъд северните ветрове”, защото когато през есента започна да вали сняг, тя мигрира от районите, в крайния север на Арктика, в които гнезди, и се завръща едва през ранната пролет. Както всички гъски, така и снежната гъска лети на ята, като по време на миграцията тези ята са огромни, понякога наброяват няколко хиляди птици. Твърди се, че някои от тях прелитат всяка година по пет хиляди мили до своите райони за гнездене в северната част на Арктика и обратно.

Подобно на своя тотем гъската хората, родени по Времето на обновлението са надарени с богато въображение, което им позволява да прекосяват нови граници и да поемат към нови посоки и цели.

Хората–гъски са перфекционисти и подобно на своя тотем са склонни към дребнавост, позволявайки да ги тревожат сравнително маловажни въпроси. Когато падат духом, срещайки пречка по пътя си или ако видят, че няма скорошни изгледи за реализиране на техните мечти, изпадат в меланхолия и привличат над себе си мрачните облаци на унинието. Когато са в добро разположение на духа, удивляват околните с енергията, която влагат във всичко и с искрящия си ентусиазъм. Гъската е бяла, носи цвета на чистотата – качество, което е много силно в живата на хората–гъски. Понякога то се проявява под формата на чистота на намеренията и тогава привидно невъзможното става за тях достижимо.

В индианската символика гъската е определяна като Великият мечтател. Способността да мечтаят се проявява и в хората–гъски, чиито въжделения ги вдъхновяват да правят обикновените неща необикновено добре, дори съвършено. Гъските притежават вродени дарби, които ги правят добри учители, особено на бавноразвиващи се деца. Те намират удовлетворение във всяко начинание, което е свързано с деца или с хора, нуждаещи се от специални грижи.

Шаманът Сребърната Мечка ми обясни, че хората–гъски носят в себе си отражение на своя висш Аз. Той искаше да каже, че те притежават ясни стремежи и решителност да изпълнят това, което виждат със зрението на ума. Гъските търпят разочарования, когато не могат бързо да реализират мечтите си.

 10.8. Растителен тотем: Къпина
image

Къпината (Rubus Villosus) е многогодишно пълзящо растение с тънки клони и остри бодли. Назъбените Ј листа имат фини власинки. Къпината цъфти с бели петлистни цветове от юли до септември, а плодовете Ј узряват през есента.

Коренните американци използвали листата и корените на къпината като лекарство при стомашно разстройство, а чаят от изсушени листа бил прилаган за лечение на ентерит и колики. Те дъвчели листата за лечение на кървящи венци. Бодливите тръни на къпината едновременно я защитават и причиняват страдания на всеки, който се приближи. Гъските, по същия начин, често срещат опасности, с които не могат да се преборят, макар че изглеждат защитени от всякакви злини.

В качеството си на зимен тотем, олицетворяващ времето на зимното слънцестоене и “смъртта на слънцето”, къпината също притежава способността да преобразява. Самата Ј природа подсказва, че болката и страданието са ни необходими, за да достигнем до нашите най–зрели плодове. Като щедри плодове, родени от майката земя, според коренните американци къпините олицетворяват вдъхновението – основно качество на Севера. Затова този тотем има отношение към творческата мисъл, смелостта и упоритостта, които са необходими, за да достигнем мечтите си.

 10.9. Минерален тотем: Оливин
image

Оливинът е магнезиево–железен силикат, който се намира в магмените скали. Познат е и под името кризолит. Това е един изящен зелен камък със стъкловиден блясък. От по–светли видове се изработват бижута.

Коренните американци го възприемали като вкаменено “небесно” лъчение, идващо директно от слънцето. Като камък на светлината той бил свързван с далновидността и яснотата на ума, както и с духовното слънце, затова вярвали, че той дава духовни сили и духовна прозорливост. Оливинът бил асоцииран с интуитивната проницателност, с вътрешното зрение и със способността да се гледа в бъдещето. Оливинът облекчава болките, особено ако се носи в прическата или в основата на гърлото и въздейства върху чакрите на главата.

10.10. Тотем на полярността: Кълвач
image
Гъските
имат остро зрение за детайлите и вътрешен стремеж за усъвършенстване, но често излизат от равновесие дори от най–дребните дрязги и провокации. В тях съществува вътрешна съпротива към внезапни промени, затова понякога трудно се справят с неочакваните неща и с грешките на другите, които имат отношение към живота им.

Те могат да извлекат поука как да се справят с подобни трудности, като се позоват на качествата на кълвача, който цени значението на сигурността и хармонията, както и на необходимостта да споделяш с другите. В духовен смисъл кълвачът може да научи гъските, че стремежът към намиране на духовна посока и съвършенство трябва да се балансира с чувство за сигурност, а в любовта за да получиш, първо трябва да дадеш.

 10.11. Проявление на личността

 Възрастни

Решителни, амбициозни, практични и съобразителни, родените по Времето на обновлението притежават голяма енергия, когато преследват собствените си интереси, но общо взето предпочитат да се пазят да не вземат участие в живота на другите.

Тази сдържаност не означава, че гъските са безчувствени. Те истински се интересуват, но само от любимите си хора и от тези, чиято лоялност и надеждност е издържала изпитанията на времето, но се пазят да не се ангажират с делата на другите, и макар че поддържат много връзки, нямат много приятели.

Гъските са способни да извличат от вътрешната си същност сила, която им дава възможност да работят неуморно, неумолимо да се лишават от удоволствията на живота, дори да страдат, за да реализират амбициите си, особено в материален план. Тази способност да черпят енергия от самите себе си ги дарява с проницателност да разпознаят истинските стойности на нещата и да превърнат неблагоприятните обстоятелства в предимства.

Въпреки че са родени по време, когато навън е пусто, гъските обичат природата, но съдбата на хората ги занимава повече от съдбата на другите живи същества.

Те притежават идеализъм, който ги кара да взимат всичко прекалено на сериозно и да преувеличават някои дребни проблеми до небесата. В резултат на това са подложени на голямо напрежение. Склонни са към пристъпи на песимизъм и мрачно настроение и когато им се струпат неприятности, те се чувстват неразбрани и ощетени. Ако позволят на тази тенденция да се задълбочи могат много да се ожесточат. Тогава всяка малка провокация може да ги накара да действат разрушително.

Гъската е груба, тежка птица, но има меко и нежно сърце.

Положителни черти: Амбициозни. Решителни. Надеждни. Разумни. Търпеливи. Постоянни.

Отрицателни черти: Сурови. Песимисти. Тесногръди. Конвенционални. Претенциозни. Себични.

Професионални възможности: Земеделие. Изкуства. Банково дело. Икономика. Търговия. Колекционерство. Фермерство. Танци. Право. Политика. Военно дело. Занаяти.

 Деца

Бебетата–гъски са добродушни и приветливи, със странни познания, които смайват възрастните.

Като кърмачета и през ранните училищни години понякога изглеждат плахи и боязливи същества, на които липсва увереността на връстниците им. Понякога дори проявяват нежелание да се включват в игрите на останалите деца и са доста необщителни. Когато стават самостоятелни, може да им се гласува доверие и често служат като арбитри на останалите деца. Обикновено са чисти и спретнати деца и не обичат безредието.

 Родители

Гъските не са възторжени родители. Не че са безчувствени или безотговорни, просто се чувстват по–щастливи, когато децата сами се занимават, вместо да са зависими от тях. Родителите гъски не разглезват децата си. Те предпочитат децата им да се държат според изискванията на обществото и да бъдат възпитани и с добри маниери.

 10.12. Любов и секс

Гъските обичат закрилата и сигурността на едно продължително партньорство и не са склонни да се влюбят от пръв поглед. При тях е по–вероятно любовта да се развие от едно дълготрайно приятелство, отколкото от случайна среща. Не са склонни да демонстрират нежността си на открито, но насаме се проявяват като чувствени и страстни любовници. Както всичко, което върши гъската, така и сексът според тях трябва да се прави добре. Гъските са способни и отзивчиви любовници, имат изразена сексуална активност и са доста издръжливи.

Мъжете–гъски се грижат за семейството, те са надеждни и верни. Жените–гъски са прекрасни къщовници и блестящи домакини.

Съвместимост: Гъските са съвместими с бобрите (родени между 20 април–20 май), кафявите мечки (родени между 22 август–21 септември) и гарваните (родени между 22 септември–20 октомври).

10.13. Здраве

Гъските имат здраво телосложение. Те не се поддават лесно на болест и издържат на крака по–дълго от останалите, преди да легнат на легло.

Невродермитите и алергиите са обичайно явление сред гъските и често са в резултат на потиснати емоции. Предразположени са към болки и контузии в коленете и често се оплакват от ревматични пристъпи.

 10.14. Подходящ цвят: Бял
image

Белият цвят отразява другите цветове и е символ на чистотата и психичната енергия. Той символизира простотата и чистотата на намерението.

Гъските излъчват мисли и впечатления, които влияят на околните и доста от тях се смятат за медиуми. Склонни са да прекаляват в мърморенето си, затова с тях не се живее лесно.

Музикален резонанс: Гъските са настроени на вълната на нотата Ре диез – една октава над бобрите.

 10.15. Благоприятни периоди

Най–добрите месеци на годината за гъските са 22 декември–19 януари, 20 април–20 май и 22 август–21 септември.

Най–добрият ден на седмицата е събота.

Най–добрите периоди на деня са от 9 до 11 часа и от 21 до 23 часа.

 10.16. Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание

Външната (съзнателна) цел на гъските е да организират и запазват постигнатото, но вътрешният им импулс ги тласка към пречистване, като не става дума само за пречистване в нравствен смисъл. Ударението пада върху нуждата да се превърнат в самоуверени и ярки индивидуалности.

Много е вероятно родените по Времето на обновлението да страдат от духовна самота и да преминат през много изпитания, които да стоварят на плещите им много изисквания. Подобни изпитания са част от процеса на трансформация, който придвижва човека по посока на по–голямо съвършенство. Това е един процес на обновление, който цели развитието на духовни мускули, нужни за изкачване на определени висини.

 10.17. Духовна алхимия

Гъските са материалисти по природа, защото са повлияни от елемента земя. Те са и най–променливи сред хората, които изпитват въздействието на елемента въздух. Притежават упоритост и издръжливост – качества, свързани със земята, но влиянието на въздуха влива в тях много мощна енергия, която ги тласка да преодолеят това, което на пръв поглед изглежда непреодолимо.

Движението на посоката е към студеното (– –), елементните на полярността са въздух (+) и земя (–). Духовната сексуалност е женска (–). Това прави тези хора отзивчиви и интровертни, склонни да се вглъбят в себе си. Комбинацията е (– –, + – и –).

 10.18. Предизвикателствата на живота

Животът на гъските е изпълнен с постоянство, упорита работа и непрекъснат стремеж към сигурност. Всеки успех се постига с цената на големи усилия.

По време на най–критичните периоди в живота си гъската често се сблъсква с ограничения и пречки, създадени от други хора, но всички пречки всъщност са предизвикателства, които, ако към тях се подхожда конструктивно, водят до личностно развитие и успех. Никоя пречка обаче, на която се натъкват гъските, не е по–голяма от собствения им песимизъм и съмнение в себе си.

 10.19. Основна функция и жизнен път

Основната задача на гъската е довеждането до завършък – тоест пълна реализация на започнатото. Жизненият им път минава през периоди на адаптация. Една стара поговорка гласи: “Превий се, за да не си строшиш главата” и тя е особено подходяща за гъските. Пътят им ги тласка към възможността да станат съвършени изпълнители. Когато този принцип се приложи в нравствен аспект – особено при оценката на поведението и постъпките на околните – той се превръща в пречка и създава бариери пред възможността им за развитие.

Гъските носят свой вътрешен подтик към свобода, но за да я постигнат, трябва доброволно да променят навика си да упорстват и да се придържат към някакви строги правила, за да се освободят от оковите на миналото. Гъските често представят пред света лице, много различно от това, което са в действителност. Когато постигнат истинска свобода, няма да имат нужда от преструвки.

Тръгвайки по този път, основният урок, който трябва да усвоят, е постигането на разбирателство с околните. А разбирателството е нещо, което не може да се научи по книга с течение на времето. То се поражда за миг. Въпросът е гъските да бъдат готови да го приемат.

 

image 10.20. Триграмата Идзин: Гън. Спокойната планина

Хората, родени през Времето на обновлението, се намират в сектора север–северозапад върху Колелото на годината.

В тази триграма назъбеният скалист планински хребет символизира предизвикателствата, които изникват пред човека и трябва да бъдат преодолени. Тя е знак за смелост и решителност.

 10.21. Как да се отнасяме с гъските

По същество гъските са практични и големи материалисти, така че слезте долу на земята. Не ги прекъсвайте, когато са се захванали с работа, от която ще спечелят.

Гъските рядко откликват на емоционален зов и ненавиждат всичко, което мирише на неискреност.



Тагове:   ЗОДИЯ,   гъска,   Магическото,


Гласувай:
0



1. amrak - (:
13.11.2007 20:52
доста интересни неща прочетох.. ще имам и да си допрочета :)
поздрави !
цитирай
2. tvoqsam - :))
14.11.2007 08:42
това е моята зодия ;))
цитирай
3. majkata - Аз отдавна се шегувам, че съм голяма
15.11.2007 12:14
бяла птица с къса шия, заради доверчивия си нрав, а то ми било зодията :-))))
цитирай
4. анонимен - deni
19.08.2008 16:52
hybava i interestna sranica
цитирай
5. анонимен - qkisa
19.09.2009 12:10
mnogo krasiwi
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304339
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031