Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2007 09:12 - 21 Ноември - Въведение Богородично: Ден на християнското семейство и християнската младеж
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4477 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 20.11.2007 05:20


Въведение Богородично: Ден на християнското семейство 
На този ден Църквата празнува Въведение Богородично, денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея. Денят е обявен и за Ден на християнското семейство. 

Ден на християнското семейство - 21 ноември
imageimage        
Автор: Avangard
Номер: #452574
Категория: Разное
Дата создания: 19.11.2007 - 16:19:09

Кликни > Посмотреть в новом окне
 
Честит да е празника на всички християни!
А, стихотворението и детската песничка харесаха ли ви?
Празнува се като ден на християнското семейство и християнската младеж - Въведение Богородично е един от големите вселенски празници, който в църковните песнопения се назовава "предвестник на Божието благоволение към хората". Според Светото писание на този ден тригодишната Мария е заведена от родителите си в Иерусалимския храм и отдадена в служение Богу.

Това е паметно събитие за семейството на Майката Божия и затова се тачи от православната църква и като Ден на християнското семейство. Според православната традиция Въведение Богородично се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

image

      Празникът се посвещава на християнското семейство. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот.
     Християнското семейство е Ноев ковчег в потопа на живота. То е школа за здрави семейни добродетели - на чиста любов, съпружеска вярност, мир, трудолюбие, целомъдрие и пр. То е домашна църква, в която се служи Богу, възнасят се молитви и се слави Божието име. Тук, в християнския дом, гори кандилото на вярата и благочестието.

Макариополски епископ д-р НИКОЛАЙ
Из „Слово за Въведение Богородично” 


При мама и при таткоКолко мило, колко сладко
е при мама и при татко!
Те за нас се много трудят,
те за нас от сън се будят.
Щом очи от сън отворим,
със кого ще заговорим?
С нашта мама кротка, мила
със зората подранила.
Тихо татко да събуди
да отиде да се труди -
да печели и набави
дрехи и обувки здрави,
и тетрадки, и писалки
за дечицата си малки.
Колко мило, колко сладко
е при мама и при татко!
Чичо Стоян

Въведение Богородично в храма
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва един от големите Богородични празници – Въведение на Божията Майка в храма, честван и като Ден на християнската младеж и семейство.

Най-ранното известие за този празник в древната Църква е от края на І век. През VІІ век патриарх Тарасий го въвежда в Константинополската църква, а в Римокатолическата е установен от папа Григорий ХІ и за първи път е празнуван през 1374 година.

В основата на празника е едно важно събитие от живота на Света Богородица. Когато тя била на три години, нейните родители Йоаким и Ана изпълнили дадения обет и тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм, за да я посветят на Бога. Тя за почуда на всички изкачила сама 15-те стъпала до входа и се спряла на най-горното. Първосвещеникът Захария посрещнал малката Мария и я въвел в Светая Светих на храма. Тя заживяла там в служба на Бога, прекарвала дните си в усърден труд, молитви и се подготвяла да стане майка на Божия Син. Когато Дева Мария навършила пълнолетие, тя пожелала да не се омъжва, а да се посвети изцяло на Бога. Тогава свещениците по внушение на Светия Дух я сгодили за престарелия й сродник Йосиф. Той уважил обета й пред Господ, станал покровител на Света Богородица и пазител на родения от нея Иисус Христос.

Според църковния ни календар Въведение Богородично попада в периода на Коледните пости. На този ден по време на празничната Света Литургия, вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света. На 21 ноември във всички храмове у нас се излага осветената икона с изображение на тригодишната Света Богородица, възкачваща се по стъпалата на Йерусалимския храм. Вярващите й се молят да им бъде закрилница и да им помага.

Неслучайно Църквата е отредила Въведение Богородично като Ден на християнското семейство. Подобно на влизането на Света Богородица в храма е и семейното идване в църква на 21 ноември. То символизира въвеждането на детето в лоното на християнската църква и вярата – духовно задължение на всеки родител. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род. И днес българинът проявява, според възможностите си, традиционната благотворителност по повод Деня на християнското семейство. За да може и лишените от домашен уют да се почувстват по-малко самотни и изоставени. Приходите от различните благотворителни прояви отиват за сиропиталища и старчески домове, за подпомагане на инвалиди и социално слаби хора.

В ценностната система на българина семейството е заемало и заема главно място. Няма път, който да не започва от къщата, казват мъдреците. Пак от нея започва и пътят към Църквата и вярата. Затова и празникът Въведение Богородично е на особена почит сред православния български народ. 

Въведение Богородично

Въведение на Пресвета Богородица – ден на християнското семейство и младеж: интервю за БНР на Мая Пеловска.

Въведение Богородично | Orth-o-matic
Въведение на Пресвета Богородица – ден на християнското семейство и младеж: интервю за БНР на Мая Пеловска. сподели отметка: These icons link to social ...
www.orthomatic.net/?p=212 - 25k - Кеширана - Подобни страници


Тагове:   ден,   ноември,   младеж,   въведение,


Гласувай:
0



1. doka - Много хубав пост,Илка...! :)
19.11.2007 10:56
... Пълен ... и изчерпателен...!
И много точно и вярно е отразено - какво тарябва да бъде християнското семейство...!
С едно мъничко допълнение(ака ми позволиш)... -
денят на християнското семейство се празнува и сред католическите и протестантсиките среди...!
Благословена седмица ти желая! :)
цитирай
2. mmmmmmmmm - Нека Бог
21.11.2007 11:11
да пази теб и тези,които обичаш!:)
Честит празник!:)))
цитирай
3. avangardi - Да бъде! Амин!
21.11.2007 13:48
Благодаря и на двете Ви, doka и mmmmmmmmm - Девата да бди над вас!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306218
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031