Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2007 06:05 - Любов по време на работа
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
0



Развлечение или бреме са интимните отношения в службата?

imageАмурните отношения в офиса се срещат все по-често, твърдят юристи и психолози, а за зевзеци романът в службата е доста популярна тема за обсъждане. Колегите дори не се притесняват да си пращат валентинки или цветя. А според резултатите на едно изследване 43% от работещите в САЩ са признали, че са ходили на срещи с колеги, а много често подобни отношения прерастват в по-сериозни връзки или дори брак.

Те ходят на работа. Всеки делничен ден. Скучно. Неизменно. Монотонно. А после... После всичко става различно. Постепенно или изведнъж? Трудно е да се каже. Те са колеги. Работят в една стая. Зад съседни бюра. И ето - забелязват се.
Става им по-приятно да идват в офиса, не ги мързи да стават рано, с нетърпение чакат края на почивните дни. Така твърдят и двамата в началото на връзката им.
Тя все още непрекъснато мисли за него, но само на работното си място. Месец по-късно вече го намразва: "Не стига, че седим в един офис, а трябва и да обядваме заедно, налага се да го гледам как дъвче, а това е отвратително. И да се преструвам, че нищо не е имало между нас." Без да се карат, спират да си говорят. Чувствата като че ли са се изпарили. Тя се опитва да не среща погледа му, той се прави, чу не му пука...
Не общуват близо месец, а после всичко продължава както преди. Тоест като че ли не е имало никакъв роман. Сега са само приятели. Обясняват вече приключилата помежду им връзка просто: все пак не може само да работиш, добре е и с нещо друго да се занимаваш - защо да не е с любов?

Връзка без последствия

imageСлучва се да има и чувства, останали без отговор, когато някой се опитва да улови погледа на другия... Трудно е да се каже, защо точно го прави? Дали иска да пита нещо, свързано със служебните задължения, или просто му е скучно сам да се разхожда по коридора. Често колеги на "влюбените" забелязват огнените погледи и започват да шушукат по ъглите...
Оказва се обаче, че по-чести са не любовните романи на работното място, а случаите на тривиален секс. Така хората се разтоварват от напрегнатото всекидневие, твърдят психолози. Между другото вече и научно е доказано, че емоциите и физическото удоволствие в службата повишават работоспособността. Това не е призив, а факт. Но най-важното е да няма тежки, никому ненужни последствия.

Договор за чувствата

Често любовниците се стараят да запазят в тайна отношенията си. Но когато те станат публично достояние в офиса и за тях разбере дори началството, двойката се чувства притисната. Шефове на някои западни компании все по-често карат подчинените си, забелязани да флиртуват на работното място, да оформят връзката си като сключат "любовни договори". Според някои адвокати това е нещо като брачно споразумение, което "застрахова" работодателите от отговорност и евентуални щети в случай, че чувствата на двойката се влошат.
"Споразумения за доброволни отношения", както официално наричат любовните договори, за пръв път са се появили преди близо 8 години. Твърди се, че идеята да се узакони "служебният роман" е реализирана след скандалната връзка на президента на САЩ Бил Клинтън със стажантката в Белия дом Моника Люински.
Подобни договори са най-популярни в развлекателната индустрия. Още повече, че чувствата между известни артистични личности могат да повлияят (не винаги положително) върху резултатите от тяхната работа или да предизвикат обществено порицание.

Съдържанието и приложението

Има поне няколко хиляди варианта на "контрактите на чувствата в офиса", изработени от юристите на предприятието. Обикновено "служебните" любовници потвърждават, че са запознати с политиката на компанията в сферата на сексуалните отношения и се ангажират да се разделят, ако тяхната връзка започне да заплашва интересите на фирмата или работата на останалите колеги.
"Любовният контракт" може да предвижда горе-долу следното: "За нас е извънредно важно ръководството на фирмата да е сигурно, че отношенията ни са абсолютно доброволни и няма да навредят на интересите на компанията". Юристите и консултантите гарантират конфиденциалността на подобни договори и за двете страни.
Такава декларация например можеше да бъде изключително полезна за бившия директор на компанията "Boeing" Гари Стоунсайфер, чиито извънбрачни отношения със служителка от средно звено на фирмата са потресли пуританите през 2005 г. и довели до неговото уволнение. Мнението на специалистите по "любовните договори" е, че ако Стоунсайфер бе декларирал отношенията си в самото им начало, съветът на директорите би реагирал по друг начин.

Поощренията и стимулите

Според американски изследователи, ако през обедната си почивка работникът се отдава на секс, неговата производителност се увеличава два пъти. Заради това в някои компании започнали да поощряват интимните връзки между служителите на фирмата. Началството дори удължило времето за обедна "почивка", а в някои офиси осребряват допълнително секса в хотел на онези двойки, чиито любовни отношения са се зародили на работното място.

Корпоративният секс

В някои държави, като например в Австралия, сексуалните развлечения в офиса отдавна са станали нещо обичайно. Преди няколко години за "модерен" се смятал т.нар. корпоративен секс за Нова година. Тогава дори се ангажират цели публични домове, които се радват, че по празниците са засипвани като със сняг от фирмени поръчки за еротични забавления.
Никой обаче не задължава никого да участва в подобни купони - това не е включено в длъжностната характеристика на нито един работник, дори във фирмата да е обичайно явление организиране на такива партита. Просто там нещата са доста различни - след чаша вино или уиски всички се гледат с други очи.

Причините

Има 4 основни причини за секс на работното място: като служебно задължение (класиката в жанра са шефът и секретарката); заради кариерата (подчинен и работодател); за удоволствие (необвързаните млади хора) и като един от начините за създаване на сериозна връзка или дори семейство.
Факт е, че в задълженията на една секретарка влиза не само машинописът, вдигането на телефона и правенето на кафе. Не случайно някои дори наричат тази професия "секретутка". А и в обявите за работа често фигурира изискването за възраст и атрактивен външен вид. Но връзките между шефа и секретарката са краткотрайни. Рядко се оправдават надеждите, че подобни отношения ще прераснат в нещо повече.
Според статистиката към интимни отношения от кариеризъм прибягват 32% от жените и 18 на сто от мъжете. Най-важното в подобни връзки е всеки да разбира какво прави и защо го прави.
Най-добрият и безболезненият от морална гледна точка е сексът заради самия секс. Но в офиса, където колегите могат случайно да забележат осъществяването на физическия контакт, адреналинът увеличава удоволствието и сексът на работното място става още по-приятен и вълнуващ.
Има хора, които смятат, че най-здравите връзки се създават именно между колеги. Според тях подобни отношения са най-сигурният път към ритуалната зала и менделсоновия марш. Когато съпрузите работят заедно, по-сигурно е винаги да намират обща тема за разговор, а и ще са пред очите един на друг.

Страницата подготви Альона Нейкова
http://www.duma.bg/2007/1207/151207/index.html




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308242
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031