Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2007 06:14 - Предпразнично - Традиции, ритуали, трапеза - в България и по света
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2703 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.12.2007 06:28


Рай, от който не можем да бъдем изгонени

Когато дружно две стрелки среднощни
ударят новогодишните камбани
в съзрялата за рождество тъма,
ще плисне звън от чаши и клавиши.

Зеленооките елхи намигат
с клепачи от сребро и звезден огън.
В ръцете ми бенгалска свещ искри.
А аз мечтая за съдбата на звезда...

Димитър Михайлов

image
Българска коледа  - Ангел Ангелов


Рождество Христово (Коледа) е един от най-светлите християнски празници. С него идва изпълнението на обещанието за Спасител, който да възстанови прекъснатата от грехопадението на Адам и Ева връзка между Бога и човека. Не всеки човек приема тази връзка със сърцето и душата си, но за дълбоко религиозните хпистияни тя е житейска позиция, поведение и практика. За не толкоз вярващите Бъдни вечер и Рождество Христово (Коледа) също е светъл празник, по-скоро като една многолетна приятна традиция. Така или иначе всички празнуваме - кой по-скромно, кой по-богато, според възможностите. Дори най-бедните намират начин да отличат тези празници от делника и така е по цял свят. Читатели на средна възраст се обърнаха към вашия верен Хаджия с молба за малко повече знание за корените на Коледните празници. И друг път сме си говорили, че Коледа е още преди Христа от времето на езичниците като честване на Слънцето. По-късно тредициите се преплитат с християнската ритуалност. Няма лошо, навсякъде говорим за приемственост. Тази година съм решил да купя и украся жива елхичка, която после ще намеря подходящо масто да засадя.

Ваш хаджи Васил

Легендата

Раждането на Младенеца


Исус Христос - Божият син се ражда като обикновено бебе в обикновено семейство. Избраната за Негова майка Мария и съпругът й Йосиф трябвало да се приберат в родния си град Витлеем за преброяването на населението. Малкото градче било препълнено, в страноприемниците нямало свободни места. Бременната жената вече имала силни родилни болки. Един скотовъдец се смилил над тях и им дал подслон в пещерата, в която държал добитъка си. И така, Спасителят се родил в обор. Вместо в креватче, сложили го да легне в яслите, в които се дава сено на животните.
Първите, които поздравили Исус с идването Му на този свят, били овчари, пасящи наблизо стадото си. Радостната новина им съобщил ангел с думите "Не се страхувайте, защото ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всички хора. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, който е Христос, Господ. И това ще ви бъде знакът: ще намерите младенец, повит и лежащ в ясли". (Евангелие от Лука 2:10-12)
След тях дошли мъдреци от изток, водени от предсказания и пътеводната витлеемска звезда. Първоначално те потърсили новороденото в двореца на цар Ирод в Ерусалим, но свещениците ги упътили към Витлеем. Там мъдреците се поклонили на Божия син и го дарили с царски дарове: злато, ливан и смирна.

Традиция

Как се празнува Рождество

До IV в. църквата не празнува Рождество на точно определена дата. Денят на Христовото рождение не е фиксиран нито от летописците на времето, нито от първите християнски мислители. Денят 25 декември е избран, защото съвпада с периода на зимното слънцестоене, което езичниците отбелязвали с пищни празненства. Дори другото име на празника - Коледа е с езически произход. Коледа е божество, символизиращо слънцето, което носи радост и плодородие. Смята се, че именно то осигурява хубаво време, добра реколта, грижи се за семейното щастие. В съзнанието на народа се смесват образът на Спасителя с този на добрия Коледа и езическите ритуали се преплитат с религиозната символика.
При католиците и протестантите Рождество е най-любимият, най-красивият и най-чаканият празник. Много от ястията се приготвят само и единствено за този ден, затова домакините се стараят всичко да се получи както трябва и започват подготовката за празника няколко месеца по-рано. Във всяка страна си има празничен специалитет.
На коледната трапеза има ястия от свинско месо, домашни колбаси, патица, пуйка или гъска, баница с яйца и сирене, сладкиши. След четиридесетдневните пости започва голямото ядене.

Бъдни вечер

В навечерието на Коледа се празнува Бъдни вечер, последният ден от великите пости. Тогава цялото семейство се събира на празнична трапеза. Това е единственото хранене за деня. На масата се сяда при изгряването на първата звезда, обикновено към 18-19 ч. Всички ястия се слагат наведнъж, за да не се става от масата, в огнището се запалва бъдникът (крушов или дъбов пън) и стопанинът прекадява трапезата с тамян. Броят на ястията е нечетен - седем, девет или единайсет, като трябва да има от всичко, което се произвежда в стопанството (в Русия и Украйна - също православни страни, броят на ястията е дванадесет, според броя на учениците на Иисус Христос).
Вечерята започва с обредния хляб, наречен бъдняк, боговица, богова пита или вечерна. Той е кръгъл по форма и върху него има украса от тесто - кръст, кръг, слънце или стилизирани цветя и птици. В питата се слага сребърна паричка и на когото се падне, той ще е късметлията през годината. Първият залък от хляба е за Богородица, а момите, които искат да разберат за кого ще се омъжат, слагат парче хляб под възглавницата си, за да сънуват бъдещия си съпруг. Следват вареното жито, чорбата от зрял фасул, приготвена без мазнини, пълнените чушки (с фасул или ориз), сармите - лозови или зелеви, зелниците с праз (лучник) или с кисело зеле, тиквеник. Вместо вода се пие компот от сушени плодове - ошав. Добре е на трапезата да има и мед, орехи, чесън (за да предпазва от нечисти сили) и плодове.
От масата всичи стават заедно, за да изкласи хубаво жито. В полунощ тръгват коледарите, които до сутринта обикалят по домовете. Коледарите пеят песни с пожелание за семейно щастие и благополучие. Тях ги даряват с коледарски краваи, пари, месо, брашно, вино, сланина, боб и др. Коледуването завършва с обща трапеза на участниците в ритуала.
На следващия ден се коли прасето и с това идва краят на постите.

Трапеза

Гозбите трябва да бъдат поне седем

Най-възрастният прекадява софрата, разчупва питата и раздава на всички

image

И в най-трудни времена българското семейство е намирало сили, средства и време да направи традиционни ястия за празничната трапеза. За Бъдни вечер се приготвят само постни гозби и те трябва да бъдат нечетно число, поне седем. Ако броите, броите и сметката не излиза, добавете фруктиера с плодове, купичка с ядки или нещо подобно. Най-възрастният прекадява подредената софра, разчупва питата или хляба и раздава на всички. Масата не се раздига цялата нощ.
След като по време на Коледните пости християните са пречистили душите си чрез смирение и молитви, иде ред да угодим на телата си с блажни манджи на Коледа и Нова година. Предлагаме ви някои традиционни ястия. Като разбира се нищо не пречи да добавите фасул яхния, лозови сармички, гозби с кисело зеле и каквото знаете от бабите си. Весели празници!

За Бъдни вечер

image

Питка с паричка

1 кг брашно, 300 г вода, 10 г сол, 1 пакет бакпулвер, смесен с брашното, монета от 5 стотинки. В пресятото два пъти брашно се прави кладенче, в което се слага солта и се сипва постепенно хладката вода, докато се получи тесто. То се омесва добре, оформя се на питка, в която се слага измитата монета и се пече в силна фурна.

Пълнени чушки със стар фасул

2 1/2 ч. ч. фасул, 1/2 ч. ч. олио, 10-12 сухи червени пиперки, 2 глави лук, 1 ч. л. червен пипер, джоджен и сол на вкус. Фасулът се залива с кипяща подсолена вода, захлупва се добре и се оставя 10-15 минути да набъбне. След това се прецежда и се счуква. Пиперките, предварително почистени от дръжките и семето, се накисват в топла вода да омекнат. Прави се запръжка от олиото, нарязания на ситно лук, червения пипер. Изсипва се върху фасула. Разбърква се с джоджена и солта и се пълнят пиперките. Нареждат се в тенджера, заливат се със зелев сок или вода и се варят, затиснати с чиния. Поднасят се студени.

Зелеви сарми

1 кисела зелка, 2 глави лук, 1/2 ч. ч. олио, 1 ч. ч. ориз, сол, черен пипер, чубрица. Разрязват се листата на зелката, като се отстранява твърдата им част. Запържва се ситно нарязаният лук, прибавя се добре измитият ориз и малко вода и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер и чубрица на вкус и се сваля от огъня. Със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се добре, нареждат се плътно едно до друго в тенджера, чието дъно е постлано с остатъци от листата. Сармите се заливат със сок от киселото зеле, притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Ошав

500 г сушени плодове (сливи, ябълки, кайсии, череши), 100 г мед или 100 г захар. Сушените плодове се измиват добре и се накисват в студена вода за около 12 часа, след което плодовете се изваждат, а водата се прецежда през гъсто сито. С нея отново се заливат плодовете и се варят до омекване, тогава се прибавя медът или захарта. Компотът се оставя в тенджерата, докато изстине, след което се слага в дълбок стъклен или порцеланов съд.

Варено жито

500 г жито, 200 г захар, 50 г орехови ядки. Изчистеното и добре измито жито се залива с вода и се вари на тих огън докато омекне, след което се изцежда, оставя се да изстине и се смесва със счуканите орехови ядки и захарта.

Тиквеник

200 г брашно, 100 г вода, 100 г олио, 500 г тиква, 100 г орехи, 150 г захар, лъжичка канела. От брашното и водата се прави тесто, от което се точат 5 кори. Тиквата се сварява, обелва се от кората, наръсва се със захар, счукани орехи и канела и след като изстине, се слага по корите (без най-горната). Тиквеникът може да се направи и с плънка от сурова настъргана тиква, смесена със захар, канела и орехи. Опечен, тиквеникът се поръсва с пудра захар.

 

За Коледа

image

Коледна пита

1 кг брашно, 3 яйца, 1 1/2 кофички кисело мляко, 1 к. ч. олио, мая, колкото кибритена кутийка, 1 ч. л. сода, сол. Маята се разтваря в малко хладка вода, сол и щипка захар. В брашното се прави кладенче, изсипва се втасалата мая и останалите продукти и се замесва тесто. Питата се оставя да втаса. Намазва се с 1 жълтък и се пече.

Пържоли

750 г пържоли, 2-3 моркова, няколко скилидки чесън, 1 дафинов лист, 1/2 ч. вино, 1 с. л. доматено пюре, сол, 1/4 ч. ч. олио. Пържолите се изпържват леко в олиото. Половината от тях се нареждат в плитка тенджера. Покриват се с нарязаните на колелца моркови и чесън. Натрошава се дафиновият лист. Отгоре се нареждат и останалите пържоли. Заливат се с виното и 1/2 чаша вода, в която е размито доматено пюре. Тенджерата се захлупва и пържолите се задушават 30 минути на слаб отън. Поднасят се с пюре или пържени картофи.

Баница с късмети

1 кг брашно, 300 г сирене, 7 яйца, 1 ч. л. сол, 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, 1 ч. кисело мляко, пакетче краве масло. От брашното, солта, олиото, 1 яйце и оцета се омесва средно твърдо тесто. След като престои 10-15 минути се разделя на 7 топки. От всяка топка се точи кора и се разтегля с ръце върху стара покривка. Кората се поставя в намазана с мазнина тава. Плънката се приготвя от натрошено сирене, шестте яйца и киселото мляко. Ръси се равномерно с плънка и разтопено масло. След нареждане на половината от корите, се слагат късметите - клончета от дряново дърво, които означават различни пожелания, и монета, която носи щастие. Последната кора се поръсва само с мазнина. Баницата се пече в умерена фурна. След като се изпече, се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

Баклава

1 пакет готови кори, 200 г счукани или смлени орехи, 1 непълна ч. ч. захар, 1 ч. л. канела, 3 супени лъжици разтопено краве масло. За сиропа 1 1/2 ч. ч. захар и 2 ч. ч. вода. Корите се разделят на две. Отделно се приготвя плънката от посочените продукти. Половината от корите се нареждат в тава, като върху всяка се ръси по малко мазнина. Слага се приготвената плънка и продължава по същия начин реденето на корите. Баклавата се пече в предварително загрята умерена фурна. След като изстине се залива с горещ сироп. Той се вари, докато леко се сгъсти. Баклавата ще стане ароматна и не толкова сладка, ако към сиропа се прибавят няколко капки лимонов сок. Не се поднася веднага, а се оставя да престои най-малко 5 часа, за да се напои добре.

 

За Нова година

Погача

1 кг брашно, 3 яйца, 2 с. л. олио, 1 с. л. захар, 20 г мая, 200 мл прясно мляко; за намазване: 1 яйце, 1 с. л. прясно мляко, 1/2 с. л. сусам, 1/2 с. л. ким. Маята се размива на кашица с малко прясно мляко и се оставя да набухне. Брашното се изсипва в по-дълбок съд, прави се кладенче и се изсипват маята, млякото, яйцата, олиото, захарта и солта. Измесва се и се оставя да втаса. Разделя се на 8 части, които се разточват на въжета върху набрашнен плот. В средата на по-голяма намаслена тавичка се прави геврече, въжетата от тестото се оформят във формата на охлюв и се притискат в средата. Яйцето, млякото и подправките се разбиват и се намазват отгоре. Пече се в умерена фурна до златисто.

Печена пуйка

1 пуйка, 1 глава лук, 3-4 с. л. масло, 1 ч. ч. ориз, бульон, 1 к. ч. стафиди, 1 ч. л. черен пипер, 1/2 ч. л. канела, ситно нарязан магданоз и сол. Пуйката се посолява отвътре и отвън. Дреболиите се сваряват в подсолена вода и се нарязват на ситно. Ситно нарязаният лук се задушава с маслото до омекване, прибавя се оризът, който се пържи, докато стане прозрачен. Залива се с 1 1/2 чаши от бульона на дреболиите и се прибавят стафидите, черния пипер, канелата, магданоза и солта. С тази смес се пълни пуйката и се зашива. Слага се в тавичка, намазва се с масло, отстрани се сипва 1 чаша от бульона и се пече в умерена фурна. За да остане пуйката сочна, се полива често със соса. Можете също, докато се пече, да я покриете с листа от кисело зеле, за да не изсъхва месото, както и да я печете върху 1 нарязана на ситно кисела зелка.

Празнична торта

5 яйца, 80 г пудра захар, 150 г брашно, 200 г мед, 1 ч. л. сода за хляб, 50 г кисело мляко, 100 г нарязани орехи, 50 г стафиди, 2 ванилии, 2 с. л. какао, 1 ч. л. канела, 5 счукани карамфилчета, 1 чаша конфитюр, 1 чаша желе, желирани бонбони, плодове от сладко. Яйцата и захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се медът, содата, разтворена в киселото мляко, какаото, брашното, конфитюрът, стафидите, орехите и подправките. Разбърква се добре, изсипва се в тортена форма или по-малка тавичка и се изпича. След като изстине, се слага в подходяща чиния, намазва се обилно с желето и се украсява с бонбоните и плодовете от сладкото.

Салата "Часовник"

1 кг картофи, 2 готови майонези, 10 маслини, 2 кисели краставички, 1 червена пиперка, 500 г грах варен или консервиран. Сварените картофи и киселите краставички се нарязват наситно и се размесват с част от майонезата. Изсипват се в голяма плитка чиния и внимателно се оформя правилен кръг като часовник. Този кръг се залива с майонеза и се заглажда с нож. Маслините се нарязват на еднакви лентички, от които се правят цифрите на часовника. С две по-дълги ленти от пиперката се правят стрелките, които показват полунощ - Нова година. Около часовника се нарежда грах като рамка.

-----------------------------------------------------------

Празникът по света

В Австрия на коледната трапеза се сервира задушен шаран със сос от бира, хляб с джинжифил и понички с крем и карамелено-кайсиев сос.
В Англия сервират греяно вино, тарталети със сладко от сушени плодове и коледен пудинг, украсен с клонче имел, символ на трънения венец на Христос.
В Германия на Коледа се консумират огромен брой сладкиши - бисквити с джинджифил и подправки, торти във формата на елха или коледна звезда, сладки с марципан и Щолен - великолепен коледен кейк.
В Холандия традиционно се поднасят oliebollen (маслени топченца), които представляват малки топчета от тесто със стафиди, изпържени с масло и поръсени със захар.
В Дания се яде гъска, шунка и маринована херинга, а за десерт се поднася оризов пудинг.
В Испания по традиция хапват печена и пълнена с лимони риба, а за десерт turron, сладкиш, който наподобява нуга, направен от бадеми и мед.
Италианците на Коледа обичат да си угаждат с Cotenchino, пресен свински колбас, поднесен с леща, а за десерт - коледния козунак Панетоне със сушени плодове или захаросани кори.
Във Франция се сервират морски дарове, печена гъска, и коледно руло Пънче - класически коледен десерт.
В Полша на празнината трапеза се сервират дванадесет ястия, като задължителни са шаранът - символ на семейното благополучие и makowiec - кекс с маково семе, стафиди, бадеми и мед.
В Чехия също се приготвя шаран, дори по четири начина: пържен, печен със сушени сини сливи, желиран и на супа. Десертът е kolaches, сладки рулца с пълнеж от мак, сушени плодове и извара.
В Словакия трапезата на Рождество започва с oplatky - вафли, намазани с мед и греяно вино.
В Норвегия на този ден се приготвя риба треска, ароматни бисквитки и специален пунш.
В Мексико на децата им подаряват картонени животинки, напълнени с бонбони. На места се правят bucuelos - анасонови бисквитки, които се сервират със сироп в глинени чинйки. След като се изядат бисквитките, чинийките се чупят за щастие.
В Армения се приготвя сладък ориз със сушени плодове и ядки, задължително се поднася риба (по традиция пъстърва) и се пекат малки козуначета, като в едно от тях се слага монета за късмет. На когото му се падне, той ще е късметлията през следващата година. Пие се сладко вино от нар или се вари полусухо вино с подправки и захар.
В Естония традиционните ястия за празника са задушено кисело зеле с кървавица, салата от тиква и пипаркоок - бисквитки с глазура.

Подаръците

Какво очакват децата

Под елхата децата очакват големи и светещи, ходещи и пеещи играчки. Предпочитани подаръци са мобилен телефон (с капаче, с камера), лего, кукла, голямо плюшено мече, MP3 плеър, домашен любимец, камера за компютър, истински компютър, количка с дистанционно, самолет, колело, шейна.
Момченцата желаят писти, радиоколи, комплекти с отвертки, чукове и други инструменти на домашния майстор. Акумулаторни джипове или мотори. Музикални влакови композиции на ток, които се движат по метални релси, изпускат пушек и издават звукови и светлинни сигнали, съвсем като истинските.
Момиченцата желаят почти истинско бебе с невероятно мека кожа, което трябва да бъде хранено с кашичка, повивано, може да плаче, да пишка и да се смее, като аксесоар към него децата искат столче за хранене на бебето, пеещо легло или количка за разходки. Желана е играчката глава на кукла с аксесоари за гримиране и фризиране, замъкът на Пепеляшка, музикална кухня с микровълнова печка, пералня и мивка. На мода са бременните кукли, от чието коремче се вади друга малка кукличка - бебе, както и куклите булки. Децата се готвят усърдно за времето, когато ще бъдат възрастни.
Наред с материални желания, децата искат здраве, щастие и работа за мама и татко. Някои искат сестричета или братчета, да имат татко, нова къща, да са винаги усмихнати и мир за всички хора.

От имейла на Дядо Коледа
-----------------------------------------------------------------------------------

Подаръците са част от настроението, но най-баналното е да намериш сред тях чехли

 От яхта и арабски кон до... четка за зъби

imageПо традиция в Коледния ден си разменяме подаръци с най-близките, които обичаме и уважаваме. Представете си, че нежно привличате съпругата си до прозореца, показвате й лъскавия автомобил до тротоара и й връчвате ключовете. Тя пък ви отвежда в задния двор, където потропва с копито чистокръвен арабски жребец, подарък за вас. Или получавате от баща си изящна яхта. Да, това го има по филмите, но и у нас се навъдиха новобогаташи, повечето от които са откровени парвенюта.
На нас, обикновените хора, невинаги ни достигат средства или добри идеи как да зарадваме близките си. Затова ето няколко възможности.
Възрастните са трудни за подарък, особено бабите и дядовците. Но доста неща биха ги зарадвали. Например снимка на цялото семейство в рамка или само на внуците. Жизнерадостна, лъчезарна и усмихната снимка на своето дете или на всички внучета, правена през годината. Купете подходяща рамка. Опаковайте в хубава хартия и подаръкът е готов.
Изборът на подарък за мъже също не е лека задача. Мъжете са по-капризни, трудно може да се оцелят вкусът и предпочитанията им, дори ако сте заедно от години. Класиката е бутилка хубаво питие. Но по-често се спираме на риза, колан или портфейл. Може би ще ги зарадва книга, диск с любима музика, някакво техническо устройство, прибор или инструменти за хобито им. В краен случай най-лесното е мъжка козметика.
И с подаръка за жената има риск да се развали празникът. Да се спрете на пантофи е толкова банално, колкото бяха найлоновите чорапи през 50-те години на миналия век. Затова помислете за нещо прагматично, от което благоверната ви има нужда. Може би едно хубаво бижу носи най-малко рискове, но направете справка кой метал и кое камъче отговарят на зодията й или са подходящи за следващата година.
Сред подаръците за близки и познати, може да прозвучат добре и следните:
- кошница с лакомства, шоколади, бонбони, кафе, екзотични плодове, може и бутилка вино;image
- за по-зрели семейства - бутилка скъпо вино или комплект подбрани вина със синьо сирене;
- за гастрономи и лакомници - книга с кулинарни рецепти, добре опакована, плюс набор подправки.

Най-важни в коледните дни са децата, не бива да ги разочароваме. Те очакват подаръци, лакомства и обич. Изборът на играчка за малчуганите следва да е съобразен с пола и възрастта им. Тук опаковката е също от изключително значение, моментът на разопаковането повишава магията и трепета, носи още повече изненада.
Добрият и щедър Дядо Коледа сбъдва мечтите. Затова децата развихрят фантазията си. Обикновено желанията им се влияят от онова, което са виждали по витрините, рекламите или на гости у приятелчета. Под елхата те очакват големи и светещи, ходещи и пеещи играчки, никой не очаква да открие дрешка или пантофки. Колкото и необходима или модерна да е дрехата, детето ще остане разочаровано. Спомнете си Пипи Дългото чорапче, когато разбира, че за послушните бедни деца наградите са розови гащички. Детските очаквания са за нов мобилен телефон с капаче и с камера, лего, кукла, голямо плюшено мече, коала, панда, MP3 и вече МР4 плеър, домашен любимец като куче и котка, камера за компютър, количка с дистанционно, самолет, колело, шейна.
Момченцата, както винаги, желаят разнообразни отвертки, чукове и други принадлежности на домашния майстор. Малките остават възхитени и от музикални влакови композиции, които работят с ток, движат се по метални релси, изпускат пушек и издават звукови и светлинни сигнали, съвсем като истинските. Внимание: Известно е, че с тези влакове повече си играят татковците!
Желанията при момиченцата са "почти истинско бебе с мека кожа", което да бъде хранено с кашичка и повивано, може да плаче, да пишка и да се смее, да има столче за хранене, пеещо легло или количка. Искат и Барби с всякакви аксесоари за гримиране и фризиране, замъкът на Пепеляшка или музикална кухня с микровълнова печка, пералня и мивка. На мода са и бременните кукли, от чието коремче се вади "бебе", както и куклите булки. Има и не толкова претенциозни момиченца, като например малката Луиза, чиято кукла изведнъж остана без дрешки. Луизка помоли по-възрастната си приятелка: "Хари, уший някаква рокличка, хайде, ти все ще измислиш нещо!" Как да откажеш?
Една бърза анкета сред приятелите на "2 и 200" показа, че почти всички обмислят какво да подарят и го правят не за да отбият номера. Така Милка, чийто съпруг е банкер и всекидневно се движи в блестящ костюм, риза и вратовръзка, се е спряла на нещо по-веселичко за уикенда - пъстра блуза и джинси. Виолетка е приготвила за баща си топъл анцуг. Симчо отива да търси лава лампа за брат си (онези светещи цилиндри, в които плуват разноцветни петна).
Ако сте нерешителни и трудно правите избор, вземете някой за компания, когато обикаляте магазините. Това е добро решение - прекарвате време с приятен за вас човек или роднина и вършите нещо полезно, като получавате безценни съвети. Ако компанията ви изнервя или не можете да огледате всичко на спокойствие, както бихте желали, не вземайте със себе си никой.
Не забравяйте любовта. Купувате, опаковате и подарявате не защото така трябва и така правят всички, а защото наистина искате и обичате хората. Не мислете, че близките няма да усетят, ако подаръците са просто така. Помнете, по-добре малко с любов, отколкото много без никакъв ентусиазъм и желание.
Дори една собственоръчно изработена картичка би могла да стопли сърцето много повече от скъп и красиво опакован подарък, защото така показвате, че сте отделили време за този човек, мислили сте за него и сте се надявали той да хареса творението ви.

Картички и поздравления

Ако шефът ви натовари да изпратите коледни картички до фирмените партньори или до различни държавни институции, не му мислете. Личностите, които получават по 50-тина коледни картички на ден само защото са в съответната позиция, обикновено нямат нито време, нито желание да ги четат. Каквото и да напишете, оригиналността ви няма да бъде забелязана. Затова заложете на традиционното здраве, щастие и професионални успехи. Дори да копирате миналогодишния поздрав, няма да има проблем. Все пак внимавайте да не объркате годината или да не допуснете груба правописна грешка.
Стандартни коледни пожелания в бизнес сферата:
Желая крепко здраве и професионални успехи

Нека 2008 г. бъде изпълнена с повече радост, по-добри перспективи и по-големи успехи

Нека 2008 г. бъде едно добро начало за едно по-добро бъдеще

Заедно към предизвикателствата на бъдещето

Една по-добра финансова година за едни по-усмихнати хора

2008 г. ново начало, нов късмет

Добър бизнес, добри приятели

Овладей стихията на промяната с нас - 2008 г. - трамплин към бъдещето

Нека коледната надежда да ви съпътства през цялата година

Американски лекари препоръчват

Лекари, физиотерапевти и диетолози от медицинския факултет на университета в Сейнт Луис препоръчват да изберем здравословни подаръци за близките си. Например:
* Спортно облекло, крачкомери, видеоигри за раздвижване.
* Малки чинии, защото помагат да се ограничи храната.
* Сборници със судоку, кръстословици, шах или предизвикателни литературни класики, които допринасят за поддържане на умствените способности.
* Дискове за медитация или уроци по йога, които помагат срещу всекидневния стрес.
* Готварска книга със средиземноморски рецепти, защото тази кухня е полезна за сърцето.
* Електрическа четка за зъби за децата, защото те обичат технологиите и това ще ги накара да мият зъбите си по-дълго.
* Тъмни очила, които предпазват от ултравиолетовите лъчи, причиняващи катаракта.
* Хранителни добавки с антиоксиданти, които се продават без рецепта.

Страницата подготви Васил Попов - Дума

http://koleda.start.bg/



Тагове:   България,   трапеза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8340233
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930