Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2007 06:40 - Виенски ухания - Виенски валс и аромат на пунш
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2747 Коментари: 3 Гласове:
0



Коледните базари на открито в града на Щраус датират от 700 години и примамват с кокетни дървени щандове и пъстри сувенири, с медени курабии и печени кестени

image image

"Виена е град на насладата, запазил възприемчивостта към всичко цветно, звучно, празнично" - пише младият Стефан Цвайг.
Днес, столетие по-късно, предколедна и новогодишна Виена е все така красива зимна приказка. Туристи от цял свят и жители на австрийската столица се потапят в празничната атмосфера на града, избирайки между многобройните музикални вечери в разкошните концертни и оперни зали, баловете в пищните имперски дворци, експозиции в празнично украсените музеи и галерии или оживените търговски улици.

image image

В дните около Коледа красотата и въздействието на величествената архитектура в центъра на Виена са подсилени от ефектно осветление. Клоните на дърветата в австрийската столица също са отрупани с разноцветни светещи украси и при здрач градът грейва и заприличва на блестяща феерия от багри. Разноските за светещата украса са 600 000 евро. Поделят си ги Виенската община и собствениците на магазини от големите търговски улици.
Според статистиката средно 9,4 милиона туристи годишно посещават Виена, като кулминацията е през зимния сезон. Тази година в дните около Коледа търговските вериги

очакват оборотът да достигне 1,5 милиарда евро

в резултат от повишената покупателна активност на жителите и гостите на града. Чуждестранните туристи, които посещават Виена, могат да закупят специална карта на стойност 18,50 евро, която за 72 часа им осигурява безплатен транспорт и преференции при посещение на 210 забележителности в австрийската столица. Зад грандиозната фасада на построения през 1891 г. музей за изящно изкуство Kunsthistorischesmuseum са изложени експозиции, които привличат в декемврийските дни ценителите. Само там до 6 януари могат да се видят шедьоври от късното творчество на Тициан. Интересна изложба в момента предлага и музея "Албертина" - картини, предоставени от частни колекционери, а сред авторите са Моне и Пикасо. Атракция за туристите е и най- голямата в Австрия аукционна къща "Доротеум", която през 2007 г. чества 300-годишен юбилей.

image image

След разходка из града витрините на прочутите със своя стил виенски кафенета примамват сетивата с огромния избор на сладкиши. В зимните дни онези, които желаят да се докоснат до традициите и романтиката на стара Виена предпочитат да посетят легендарното кафене "Хавелка" в близост до катедралата "Св. Стефан" или прочутата сладкарница "Демел", която предлага прекрасния "Моцарттее". A защо не и да похапнат от

добилата световна известност торта "Сахер",

чиято оригинална рецепта от 1832 г. вече 175 години се пази в тайна от наследниците. С общо 360 000 броя продадени торти годишно този шедьовър на сладкарското изкуство осигурява една трета от оборота на легендарния холдинг "Сахер", включващ хотели във Виена и Залцбург. През 1998 г. е приготвена и специална торта "Сахер" с диаметър 2,5 м, която е вписана в рекордите на Гинес.

image image

Истинска атракция със своето подкупващо очарование са Коледните базари на открито, около които се носи ухание на медени курабии, печени кестени и плодов пунш. Има ги в цяла Австрия, но най-пищните са във Виена - в дворцовите градини на палатите "Шонбрун" и "Белведере" и особено прочутия "Christkindlmarkt" пред внушително извисяващата се в готически стил сграда на Виенското кметство Rathaus.
Традицията на Виенските коледни базари е 700-годишна. Още през 1294 г. принц Албрехт II разрешава на търговците в града да продават през декемврийските дни своите стоки на специално уредени базари в определени райони. Купувачите са привлечени от пъстротата на сергиите и традицията се съхранява векове наред. Сред забавленията на някои Коледни базари оттогава е останал и кукленият театър, който разиграва сценки с библейски сюжет.
Днес стълпотворението в дните преди Нова година се е запазило. Всяка година базарът пред кметството подрежда 143 кокетни щанда и привлича 3 милиона посетители, от които 500 000 са чуждестранни туристи. Предлагат се всевъзможни коледни аксесоари, играчки за елха, ръчно изработени уникати-свещници, украшения, ефектна керамика. Хит сред децата са курабиените сърца, върху които с цветна захар са изрисувани фигури или новогодишни пожелания. Към тях е прикачена панделка и мачуганите ги окачват на врата си като медалиони преди да се изкушат да ги схрускат.
Като магнит в мразовитите предколедни вечери привличат многобройните щандове за пунш. Само в центъра на Виена те са 356.

Между 3 и 5 евро струва чаша от топлата ухаеща напитка,

смес от греяно червено вино, черен чай, ром, захар, подправена с канела и ароматизирана с вкус на ябълка, капина, портокал или череша. Според статистика на Виенската стопанска камара, в дните преди Нова година в австрийската столица се изпиват общо 950 000 литра пунш, а самите продавачи отчитат в пикови периоди продажби до 240 литра на час и оборот от 11 000 евро на ден.
Сред атракциите на зимна Виена са и бумтящите черни старинни печки на улицата, върху които се пекат кестени. Продават се на бройка и обикновено 8 кестена струват 1,50 евро. Лиценз за този доходен вид търговия във Виена имат 190 души - всички те заедно продават за сезон 1000 тона от този плод и отчитат оборот от 19 милиона евро.
Около Рождество и Нова година виенчани обичат да даряват близките си и устройват истински десант по магазините. Според проведена анкета в едно австрийско семейство се заделят общо 500 евро за новогодишни подаръци. Любими търговски улици са прочутите "Kертнерщрасе" и "Марияхилферщрасе", както и площадът "Грабен" с известни маркови бутици, на който всяка година по традиция поставят голям коледен венец с четири свещи. Нарича се Adventkranz и четири седмици преди Рождество всяка неделя се запалва по една от свещите, на Бъдни вечер - последната. Адвентът се почита в католическата традиция и се тълкува като "Идването на спасителя".
Виена е столицата на класическата музика и в дните около Коледните тържества изборът от събития е впечатляващ. Сред кулминациите е традиционният концерт "Christmas in Vienna", който за пореден път от 1992 г. ще се състои на 22 декември в залата на Концертхаус. През годините солисти на коледния концерт са били Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Грейс Бъмбри, Хосе Кареерас, а тази година публиката ще може да се наслади на изпълненията на

прочутия тенор Хосе Кура и младата оперна звезда Елина Гаранча.

В програмата са включени коледни песни от цял свят, билети се предлагат на цени от 40 до 220 евро, по традиция концертът ще бъде предаван от и 30 телевизионни станции. Самата вечер на Silvester, както тук наричат 31 декември, се отпразнува от виенчани обичайно с посещение на концерт или оперно представление и вечеря в изискан локал след това. Традиционно Виенската Щатсопер представя на Нова година и 1 януари шедьовъра на Йохан Щраус "Прилепът" .
Сезонът на прочутите в цял свят Виенски балове също започва от 31 декември с "Kaiserball", който се провежда в имперските зали на двореца Хофбург, някогашна резиденция на династията на Хабсбургите. Срещу куверти от 130 до 540 евро гостите са посрещани на парадния вход от актъори преоблечени като Кайзер Франц Йозеф и принцеса Сиси и се наслаждават на изискано меню и музикална програма, включваща танци. В полунощ камбаните на най-внушителната катедрала в града "Свети Стефан" отбелязват настъпването на Новата година със своя мощен звън, а виенчани обичат да се шегуват, че той се чува дори в Будапеща.
На първи януари милиони меломани очакват с интерес музикалния поздрав на Австрия към света - традиционния празничен концерт на Виенската филхармония, предаван директно по телевизията от златната зала на "Музикферайн", а както винаги в края на концерта публиката настойчиво очаква да чуе на бис любимите си мелодии "Радецки марш" и "На хубавия син Дунав".
Боряна Йосифова, Виена - Специално за ДУМА
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Опашати комети, светлинни водопади и дворцови полилеи огряват австрийската столица

image

Виена ухае на Коледа. Ароматът, който ви съпътства по улиците, особено в местата на известните коледни базари, пръснати из центровете на всички квартали на града, е смесица от боров дъх, мирис на глювайн, наденички на скара, всевъзможни хлебчета, гевречета и кифлички и, разбира се, печени кестени. А когато започне да се здрачава около 4 часа след обяд, градът засиява в разноцветни светлини във всевъзможни фигури - над прочутата изискана "Кертнерщрасе" се изсипват опашати комети, върху "Колмаркт" се стичат светлинни водопади, а по луксозния "Грабен" греят дворцови полилеи. Всеки булеврад и уличка, всяка сграда и къща има собствена, типична визия от пъстра коледна украса, подредена сякаш с главната цел да спечели състезанието за най-ефектно и привлекателно оформление.

image

През седмицата туристите си личат - извънредно много са и само те се реят из улиците и площадите, по музеите и дворците, спирайки на всяка крачка да снимат поредния паметен кадър. Виенчани доста енергично и целенасочено се движат по града си, по трамваи, автобуси и метрото (както е известно, транспортната уредба на този град може да породи луда завист дори в сърцето на най-благородния софиянец). Другото масирано нашествие по улиците целодневно е от безкрайни групи деца и ученици, които, организирани от своите учители, се събират от ранна утрин пред вратите на културните институти. След 3 часа след обяд в петък обаче центърът буквално за минути се изпълва с виенчани. Излизайки от работа, те тръгват да пазаруват по магазините, към уредени или случайни срещи около катедралата „Св. Стефан“ и други емблематични места, както и към коледните базари. Изключително удоволствие изпитват да изпият в сладка приказка на крак насред улицата по един горещ пунш.

image

Казват, че традицията на виенските базари идва още отпреди седем века. През 1296 г. император Алберхт станал инициатор на т.нар. Децембермаркт - частни стопани предлагали там своята продукция. Много по-късно - през ХVIII век, в богатите домове за Коледа започнали да украсяват елхи и да си разменят подаръци. Тогава на тези базари се появявили и различни предмети, изработени специално за коледните празници. В най-ново време, през 1975 г., големият коледен базар се настанил пред Ратхаус - кметството на Виена, където до днес привлича много посетители. Статистиката сочи, че всяка година оттам минават над 3 милиона души, повече от 500 000 от тях са чужденци. Тази година пред кметството са построени над 140 къщички, в които се продават всевъзможни неща - елхови украси, предмети на изкуството, детски играчки, дрехи, книги, козметика, компактдискове и DVD, съдове от стъкло и керамика, неизброими вкусотии от хлебчета, кифлички, понички, тортички до месни и пчелни продукти, чайове и др. Не липсват и артпроизведения от Африка или Индия. И разбира се - елхови дръвчета от половин метър до 2-3 метра. Елхови дървета се предлагат и край черквите, и дори в центъра на лъскавата улица "Грабен", пред Колоната на чумата. Можете, излизайки от работа с официален костюм, съвсем спокойно да си купите елха - опаковат ви я в сезалова мрежа така, че нито ще се убодете, нито ще се изцапате.

image

Огромната елха пред кметството тази година е дар от жителите на Бецау и е украсена с повече от 1000 електрически лампички. След като свършат празниците дървото ще бъде преработено в градински пейки и къщички за птици.

image

Коледните базари във Виена се откриват на 18 ноември и продължават до 26 декември. Също толкова мащабни са тези в парковете на дворците Белведере и Шьонбрун. В Шьонбрун обаче преобладават артпроизведенията - ръчно изработена коледна украса, дървени фигурки, аранжировки от декоративни дървета и цветя, разнообразни светещи обекти, фигурки на ангелчета и елфи, ръчно изработени кукли и мечета, разбира се, не липсват и традиционни австрийски специалитети. През последните години изключителен интерес има към детските работилници, казват виенчани - в тези базари под ръководството на майстори в сладкарството или приложното изкуство децата имат възможност да се научат да правят и украсяват традиционните коледни сладки, както и сами да изработват подаръци.

image

Изключително посетен в празничните дни е и прочутият, любим не само на домакините Нашмаркт, който се намира между IV и VI район на Виена. Едва ли съществува нещо от областта на кулинарията, което да не може да бъде намерено там. Той също си има специфичен аромат - на подправки. За някои от тях не съм и чувала. В магазин, наречен "Кезеланд" (страната на сиренето), преброих до 36 вида сирена и кашкавали и спрях. Между всичките открих и бяло сирене, сплетено на различни плитки...

image

Страницата подготви Вилиана Семерджиева




Гласувай:
0



1. mmmmmmmmm - Искам
15.12.2007 08:24
да съм там ...
цитирай
2. avangardi - И аз много искам,
16.12.2007 14:39
защото никога не съм била там.
Много е празнично, като в приказките.
цитирай
3. drona - uf ...
20.12.2007 10:19
v momenta trjabvashe da sme tam, imahme rezervacii i9 prochee, obache chovek predpolaga, Gospod-razpolaga.

sorry za latinicata
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307874
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031