Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2007 06:09 - В празничната суетня едно от най-важните неща си остава украсата на дома.
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 16.12.2007 06:26


Смокинови листа са първата декорация на масата
В празничната суетня едно от най-важните неща си остава украсата на дома. А накипрената маса е безспорно един от акцентите на коледната и новогодишната вечер.
 От незапомнени времена покривката служи за украса на масата и е признак на изисканост и вкус, задължителен елемент от дизайна на интериора и гостоприемството.
 Според древните традиции в зестрата на всяка девойка, бедна или богата, влизало т. нар. бельо за маси и столове: покривки, салфетки, кърпи, понякога изтъкани от самите младоженки. Затова и до днес безупречно подредената маса и правилно подбраните аксесоари са комплимент на всяка домакиня.
 Един от най-ярките елементи в декорацията безспорно са салфетките, чието разнообразие е толкова голямо, че често пъти са обект на колекционерски страсти. В древна Гърция за салфетки служат листа от смокиново дърво, които робите почистват с гъба след употреба. Платнените пък идват от Римската империя. През Средновековието този аксесоар получава разпространение и в Европа, като най-голям успех има в страни, където мъжете носят бради и мустаци.
 От този период датират и някои правила, които и днес не са загубили своята актуалност. Сред тях е известната максима, че ако искате да се представите добре пред любимия, трябва да го изненадате с романтична вечеря .
 Ако целта ви обаче е да вземете акъла на свекървата - най-добре изкарайте нещо в стила на нейната младост, което определено ще е успех по пътя на мирното ви общуване.
 Огромното разнообразие от покривки и салфетки днес ще ви позволи да направите точния избор. За приготвянето им се използват най-различни материали - от най-евтините (хартиени) до най-изисканите - от тъкани материи. Класика си остават моделите от памук или лен. Ленът е благодатна плътна тъкан, която обаче лесно се мачка. Затова покривките най-често се правят от смесени влакна - лен с памук или лен със синтетика.
 Предимство на жакардовите покривки е голямата им плътност и дълготрайност, както и възможността върху тях да се рисуват орнаменти с различна сложност
 Често такива покривки се правят от тъкани, в състава на които влизат 50-60% естествена коприна и 40-50% синтетика.
 При всички случаи изборът им зависи от предназначението им - дали са за обяд, за чай, за банкет (новогодишно, юбилейно, коледно, сватбено), за частно или фирмено парти. В най-тържествените случаи се използва класически вариант - покривка с пискюли и блестящи акценти или по-изчистена от лен, памук и други естествени тъкани. Според специалистите по вътрешен дизайн е най-добре да бъдат бели или в пастелни тонове.
 Цветът на аксесоара за масата трябва да е в тон с приборите. На пъстра покривка може да се поставят само едноцветни прибори за да не се провокира усещане за претрупаност или кич.
 Светлите "облекла" за масата са подходящи за всички случаи.
 При избор на цвета не забравяйте, че червените и жълтите тонове са приветливи, сините и зелените са хладни и сдържани. Пъстрите плътни тъкани създават радостна атмосфера за детски празници и рождени дни.
 Покривките с щампи или везани рисунки подчертават тържествеността на празниците Рождество и Възкресение.
 Според обичая цветна покривка се поставя на шведски маси. Мрежести модели пък вървят на по-скромни чаени партита. За обикновен обяд може да се използва
 покривка с ярки, наситени тонове тъмносиньо, зелено, червено. За тях е удачна и определена посуда в същия тон.
 Каквато и да е покривката обаче, масата най-добре изглежда, когато виси от плота с 15-25 см.
 Кръглата маса може да украси покривка в стил чехъл. Тя се състои от основа по размера на масата и "пола", която се прави от същия материал като основата, но отгоре се прибавя материал от друг цвят или текстура. Добре стоят и двойните покривки в контрастни цветове, които придават повече тържественост на обстановката.
 
 

 Елхови клонки красят трапезите преди 100 г.
 Преди повече от 100 години започва традицията на украсата на масата с елхови клонки. Според експертите по дизайн те не само допълват празничната атмосфера, но и придават уют на тържествената вечеря. Дали ще бъдат артистично разхвърляни или подредени в строг букет зависи изцяло от вкуса на домакинята. При всички случаи е добре да не се съчетават с други украси като венци или вази с цветя, за да не се претрупа масата. Допълнителен акцент може да се постави с декоративните фигурки на елени или Дядо Коледа, които изобилстват в специализираните магазини. Цените им се движат между 1-2 и 50-60 лв. в зависимост от големината и "уменията" им, които най-често варират в различни мелодии.
 
 
 Пръстени фиксират салфетките
 1. Салфетката се сгъва като правоъгълник така, че като се разгръщат ъглите, всеки да е малко по-голям от следващия, но не много повече от връхния. Такава салфетка се поставя върху чинията.
 2. Съществуват специални пръстени-държатели, които отлично украсяват масата и фиксират елегантно набраната салфетка.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304663
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031