Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2008 09:15 - Трифоновден - Трифон Зарезан
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1762 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 01.02.2008 13:23


ЩО Е ТРИФОН - ДА Е ЧЕСТИТ!
ЩО Е ВИНО - ДА Е БЛАГОСЛОВЕНО!  
Именници на този ден са: Трифон (от гр. великолепие, наслада, разкош), Трифона, Трифо, Тричко, но още Веселин, Веско, Весо, Радко, Рачо, Веселина, Веса, Радка, Лозан, Гроздан и др. 

Трифон Зарезан
imageimage        
Автор: Avangard
Номер: #520006
Категория: Разное
Дата создания: 01.02.2008 - 13:18:36

Посмотреть плэйкаст в новом окне

Както и да го погледнеш, денят вече расте, и то с повече от просено зрънце. На нас, дето сме отгоре върху земята, ни е все още студено, свиваме се в зимните си дрехи и броим като пред старт месеците до лятото. Но долу под земята семенца и коренчета вече са готови и чакат затоплянето на времето, за да започнат онова пролетно тайнство, наречено живот. Има едно жилаво и прастаро растение, лозата, която си има и празник и той е първият от земеделския календар – Трифон Зарезан, денят на лозари и винари. 

Името на февруари произтича от латинското фебруариус, което означава месец на пречистването. Често месецът е наричан Малък Сечко, защото, знаем, Голям Сечко е януари. Сред лозарите и овощарите името на месеца се приема като покана за работа.

На 1 февруари е така обичаният и почитан от християните празник Трифон Зарезан. На този ден църквата празнува мъченик Трифон, славен като светец лечител, а народът го смята за покровител на лозята.

1 (14) февруари е неподвижен църковен празник. Св. Трифон живял през ІІІ в. Едва седемнадесет годишен той излекува дъщерята на римския император Гордиан и с това си спечелва голяма слава. Но наследникът на Гордиан Декий Траян се оказва непримирим враг на християнското учение. Изправен пред съд, Трифон не пожелава да се отрече от вярата си и загива мъченически.

07:34 - Св. мъченик Трифон - 1 февруари; Митрополит Трифон - (Туркестанов) 
Автор: miraculousreligion

За Трифон се разказват много легенди. Една от тях е за това как едва 17-годишен той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и спечелил признание и завидна слава.

Другото предание пък ни разказва за лозаря Трифон, който зарязвал лозето си и край него минала Богородица с малкия Христос, отивала да си чете молитвата по случай навършването на 40 дни от раждането. Трифон й се присмял, че е майка на дете без баща. Тя преглътнала обидата, но пътем минала край жена му и й казала да иде при мъжа си, защото си е отрязал носа. Трифоница веднага изтичала, а Трифон доста се зачудил защо е дошла и се обърнал към нея с думите "как ще съм си го отрязал носа, като държа косера на обратно, а не така”, показвайки и обърнал косера, замахнал и неволно отрязал върха на носа си. Затова го наричат Зарезан.

image


Според народната традиция Трифон е покровител на лозята. Този ден се нарича още Трифон зарезан, Зарезановден, Трифун чипия, Трифон Зарезой, Триун пияница. 

Според тракийския, славянски и прабългарски обичай на този ден, освен че се зарязва, трябва и да се засажда. Според народната мъдрост всяко момче, както и момиче трябва да засади най-малко пет овощни дръвчета или лози, защото човек, който отглежда лозе, сади цвете или овощно дърво не може да бъде лош.

В деня на празника всеки стопанин с бъклица вино, варена кокошка и топла пита (обредния хляб)  заедно с шише светена вода се слага в нова вълнена торба и  отива на лозето си. Отрязва три пръчки, полива отрязаното място с вино и благославя - "колкото капки в бъклицата, толкова грозда в лозницата”. След този ритуал лозарите се събират на обща трапеза и избират “цар на лозята”, не просто така, а той винаги е най-работливият след тях. Закарват царя с двуколка, теглена от самите лозари, като през цялото време го поливат с вино. Тази процесия минава през цялото село и накрая се отбива в дома на “царя на лозята”. Там всички сядат на обща трапеза, на която задължително трябва да има тутманик, варена кокошка, печена луканка и вино, много вино, разбира се. Има една много отговорна мисия, която царят трябва да спазва -  да не се напие, за да има много лозя и вино през настоящата година.



Обредна трапеза: вино, варена кокошка, омлет, прясна пита, тутманик 


Легендата за виното, разказва, че когато пленил велможите на разбития от него аварски хаганат, хан Крум започнал да ги разпитва кое е довело до унищожение такава силна държава. Много причини били посочени, сред които и кражбата, лъжата и пиянството. Това накарало Крум да предприеме мерки срещу тях. Строгият закон бил въведен веднага. Изкоренени били и всички лозя. Всеки, у когото откривали от забранената течност (виното), бил набиван на кол. Но смелостта на един млад мъж накарала хана да отмени тежката си дума.
Бедната вдовица Илая била принудена да отглежда първородния си син в голяма бедност. Лозата, която растяла в двора и, давала ценен плод. Според ханската заповед тя трябвало да я изкорени. Жената решила, че след като така и така ще загуби растението, поне да запази последните му плодове. Обрала гроздето и го скрила в една делва до огнището, всеки ден давала от плода на детето си. Минали много дни и един ден Илая с изненада установила, че тя е направила вино, без да иска. Жесток студ, глад и мор мъчили хората следващата зима. Но вдовицата не се бояла от студа, защото всеки ден момчето и си пийвало от чудодейния елексир.
Хан Крум имал лъвове, които всяка вечер пускал да се разхождат свободно из улиците на столицата. Но една сутрин едно от животните било намерено мъртво. Хората изтръпнали от страх от предстоящия хански гняв. Крум обещал, че който отиде при хана и си признае за стореното, ще получи голямо възнаграждение. Заедно с това трябвало да успее и да отскубне косъм от брадата на хана. Полакомени от бъдещото възнаграждение, десетина юнаци се престрашили да отидат в двореца, но отнасяли по 50 тояги за лъжата си. За голяма изненада на всички присъстващи, синът на Илая успял да отскубне косъма от посивялата брада на хана. Момчето разказало как е отгледано, благодарение на какво е възмъжал и кое му е дало тази изключителна сила. Накрая ханът го попитал за името му, което било Мавруд. Крум наредил: "Щом тази лозница ти е дала такава смелост, от днес нататък от нея ще се разсаждат новите лозя на държавата. И гроздето, и виното от него ще се наричат Мавруд, за да се помни твоята храброст. Такива юнаци са нужни на българската войска. Казах".




 



Гласувай:
0



1. inamay - Наздраве, Илче, за светлия праз...
01.02.2008 12:04
Наздраве, Илче, за светлия празник! И отново научих толкова неща от теб! Не засадих нищо, ама зарязах... и вместо лоза - китайска роза, но все пак зарязах! Слънчев ден! Поздрави, Калина.
цитирай
2. viovioi - Честит и на теб!!!
01.02.2008 13:11
Утре ще го празнуваме на село!!! Ще пресушим бурето на баща ми:)))
цитирай
3. avangardi - Наздраве,
01.02.2008 13:54
да сте живи и здрави, "колкото капки в бъклицата, толкова грозда в лозницата”.
цитирай
4. анонимен - selqni prosti
14.02.2008 10:48
:O
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308449
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031