Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2008 07:39 - Земният плъх иде - Според древния китайски календар през нощта на 6 срещу 7 февруари 2008 г. настъпва 4705 година - годината на земния плъх
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1812 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 09.02.2008 08:41


  • image Play Item 00:50 Chinese Warriors: Emperor Qin 21-May-07 Rated 2.25 427 Views 0 Comments In 247 BC, Emperor Qin constructed a tomb where he had an entire army created out of terra cotta. Emperor Qin is said to have been obsessed with im... By: explore.org
    image Play Item 02:39 Chinese Army Parade 22-Dec-07 Rated 3.89 36,569 Views 61 Comments Chinese Army Parade on Oct 1,1999 -- National Day It really give me a shock at that time and I have never seen this before It"s really great and yo... By: dsfeeeer
  • image Play Item 02:39 Chinese Army Rock 23-May-06 Rated 3.88 3,762 Views 4 Comments Chinese army - The vidio was takken on Parade in 1999, Beijing. By: jamesnorway

  •  image Plus13 Play Item 05:02 Crazy Army 11-Oct-07 Rated 3.99 9,464 Views 35 Comments Perhaps, the best military video I"ve ever seen! I"m not from China, but I always respected the capabilities of this great nation! Their training g... By: Stay_till_you_leave 

    Земният плъх иде В Китай Пролетният празник е повод за една седмица пищни веселби Павел Пашев 
    image 

    image 

    image 

    image 
    image 
    image 
    image 

    image 
    image 




    Изплащат се всички дългове В Китай не случайно наричат Лунната нова година Пролетен празник. В древността около Лунната нова година селяните вече били приключили със земеделската работа и се готвели за новия сезон, настъпващ с пролетта.
    Както пролетта, Новата година е символ на ново начало. До настъпването на утрото на първия ден от Новата година в миналото трябвало да бъдат уредени всички сметки, да бъдат платени всички дългове, за да може всичко да започне на чисто. Длъжниците се криели от кредиторите си, а те ги търсели с фенер в ръка. Смятало се, че щом кредиторът носи фенер, дори ако е съмнало, за него все още е нощ и той може да поиска изплащането на дълга. Длъжниците намирали спасение само в градските храмове.
    И днес преди Пролетния празник се плащат всички дългове. В дните преди Лунната нова година властите уведомяват населението за екзекуциите на заловените и осъдени криминални престъпници. В Пекин наблягат на пелмените В Северен Китай традиционно новогодишно ястие са пелмените. Китайците са изключителни майстори на пелмени и ги приготвят с най-различна плънка от месо, риба и зеленчуци. Добрите кръчми, специализирани в пелмени, предлагат над 100 вида. Пелмените са предпочитани на Нова година не само защото са вкусни. На китайски те се наричат "чжаоцзъ", което звучи като името на първите книжни пари, появили се най-напред в Китай. image Снимка: Синхуа

    По случай годината на плъха китайските пощи пуснаха специални юбилейни марки.

    Според древния китайски календар през нощта на 6 срещу 7 февруари 2008 г. настъпва 4705 година - годината на земния плъх.
    Дните около Лунната нова година в Китай сега се наричат Пролетен празник и заедно с Първи май и националния празник на Китай на 1 октомври са повод за отмора и пищни веселби. Около тези три празника китайците не работят по една седмица, купуват подаръци, пътуват и харчат пари на поразия, което според властите е добре за икономиката.
    Според китайските поверия първият император на Китай е бил Жълтият император. (Това не е първият император на обединен Китай Цинши Хуанди, който е завършил Великата китайска стена и е стандартизирал йероглифите и размерите на колелата и осите на каруците в цялата империя). Жълтият император, гласят легендите, се възкачил на престола през 2697 година преди Христа, което означава, че сега навлизаме в 4705 година според китайското летоброене. Китайският лунен календар е съобразен с циклите на Слънцето и е различен от лунния календар, използван от мюсюлманите, според който сега е 1428 година.
    Съгласно древните китайски поверия
    хиляди зли духове
    витаят из пространството и се мъчат да напакостят на хората. За избавление от тях са измислени най-хитроумни начини. Духовете, подобно на вредните лъчи, могат да се движат само по права линия и затова в старите китайски къщи всички врати и прозорци са обърнати към вътрешен двор. Пред или зад единствената порта, през която се влиза в двора, има масивна стена. Тя може лесно да бъде заобиколена от човек или животно, но не пропуска движещия се по права линия зъл дух. Тази стена е прадядото на паравана.
    Фирмените табели на китайските магазини не случайно са поставени напреко на улиците. Така те не само се виждат отдалече, но и пречат на придвижването на духовете. image

    Заради снежните бури преди Пролетния празник китайската транспортна система изнемогваше.


    Китайските домове се строят с извити покриви не само за красота. Извитият покрив отразява злата сила, ако тя се спусне надолу от небето.
    Стратегически най-важният момент в прогонването на злите духове е Лунната нова година. Древните китайци не искали по никакъв начин да позволят на злите духове да преминат от старата година в новата.
    Прогонването на духовете ставало най-лесно със
    силен шум и светлина
    В древността на Нова година китайците палели
    огромни огньове от бамбукови дървета. Светлината и пращенето на горящия бамбук били кошмар за духовете. С откриването на барута от китайците гоненето на духове претърпяло техническа революция.
    Днес гоненето на духове с фойерверки е малко занемарено, тъй като в големите китайски градове пиратките и ракетите са забранени. Властите бяха принудени да вземат това решение заради множеството нещастни случаи. Но забраната не важи за крайните квартали на големите градове и в другите населени места в Китай и на Нова година за духовете там настъпват тежки времена.
    Освен от фойерверки духовете се плашат и от метли. Затова в навечерието на Лунната нова година в Китай започва
    грандиозно почистване
    на улиците и на домовете. За стопанките е задължително да метат къщите от прага навътре, за да не изметат късмета. image Снимка: Синхуа

    Подготовката за посрещането на Пролетния празник тази година е под знака на Олимпиадата в Пекин.


    Заклет враг на злите духове е тигърът. Преди Нова година на вратите на китайските жилища се залепват ивици червена хартия с йероглифа "тигър" на тях или за по-сигурно изображения на тигри, тъй като духовете може да са неграмотни.
    Помощници на тигрите са двамата богове на домашната порта. Произходът им е много стар и неясен. Според една легенда император Тай Чжун, царувал от 627 до 650 година, страдал от безсъние, тормозен от зли духове. Двама от неговите юначни генерали, които току-що били завладели Корея, му предложили да го пазят нощем и императорът започнал да спи спокойно. Но генералите не можели да издържат дълго без сън и императорът решил да пробва дали духовете няма да се плашат само от изображенията на войните. Номерът минал и обичаят нарисуваните генерали да пазят портите бил възприет и от обикновените китайци. Днес често изображенията на древните генерали са заменени от съвременни воини от Китайската народноосвободителна армия.
    Освен с тигри и воини фасадите на сградите се украсяват с дълги червени ивици хартия, на които калиграфски са изписани пожелания за щастие и успех. Над фирмите висят надписи като: "Успех във всички начинания". Над вратите на кръчмите пише: "Дано клиентите ми са многобройни като облаците". Селяните се надяват на добра реколта, на дълъг живот и на много роднини и приятели. Популярни са и поетичните надписи - "Ярката луна осветява земята", "Колко красиви са нашите планини и реки", "Животът е необятен като Източното море". image Снимка: интернет

    В Хонконг са прочути майстори на фойерверките.


    В древността вярвали, че в дните около Нова година
    не трябва да се докосват ножове
    и други остри предмети, за да не бъде заклан късметът. По тази причина подготовката за празника включва предварителното приготвяне на планини от ястия, мезета и сладкиши.
    В първия ден от Новата година децата получават от родителите си и от баби и дядовци пари, завити в червена хартия. По-младите дават подаръци на по-възрастните роднини. Шефовете дават на подчинените си тлъсти премиални. В първите дни от годината китайците посещават театрални и оперни представления, играят карти, разменят си визити с роднини и приятели, горят ароматни пръчици в памет на починалите. В Северен Китай селяните сами организират театрални представления.
    В Южен Китай хиляди хора се събират за традиционните състезания с драконови лодки. Купонът продължава чак до 15-ия ден от Новата година, когато празничният сезон приключва с Празника на фенерите. 

    http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=147606&cid=30&eid=1284



  • Гласувай:
    0



    1. nadagr - отново
    08.02.2008 10:03
    интересно е при теб
    цитирай
    Търсене

    За този блог
    Автор: avangardi
    Категория: Изкуство
    Прочетен: 8338354
    Постинги: 1980
    Коментари: 10405
    Гласове: 95891
    Архив
    Календар
    «  Април, 2024  
    ПВСЧПСН
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930