Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2008 06:54 - Биографичен филм за живота и загадъчната смърт на генерал Скобелев
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4871 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.02.2008 06:57


Генерал Скобелев
image
 image
image00:43:45/190.06Mb
imageПератехнег
Дата: 26 сен 2007
Категория: Кино, ТВ, телешоу
image135   image1

Нов филм нищи смъртта на Скобелев Андрей Пантев и руски космонавт припомнят историята на Белия генерал [27-02-2008] от Димитър Николов [242 прочитания] Размер на шрифта: a |a |a| image

Портрет на Белия генерал Скобелев. Снимка личен архив


Биографичен филм за живота и загадъчната смърт на генерал Скобелев ще представи продуцентска къща "Мирамар филм" в Дома на киното утре от 19 часа. Лентата “Белият генерал” е създадена с помощта на много от най-големите български и руски експерти по история на 19 век и изследователи на живота на Скобелев като Андрей Пантев, Божидар Димитров и космонавта Алексей Леонов. 54-минутният филм ще се опита да припомни позабравеното име на една от най-важните личности в историята ни. Лентата включва неизлъчвани документални кадри от руските архиви, включително и от свалянето на паметника на Скобелев в Москва. За разлика от Русия, където паметниците на генерала са разрушени по политически причини, у нас те все още стоят. Според продуцента на “Белият генерал” Матей Константинов обаче “хората не знаят почти нищо за Скобелев, освен че има булевард до "Руски паметник”.
Брилянтният командир е наричан от подчинените си Белия генерал заради бялата униформа, с която се хвърлял в най-опасните схватки по време на Руско-турската освободителна война. Създателите на филма застъпват хипотезата на скобелевския комитет, че хора, приближени до руския цар Александър Трети, са замесени в смъртта на генерала. Официалната версия е за инфаркт, но още тогава е смятана за твърде неправдоподобна.
"Белият генерал" е субсидиран от Националния филмов център и е копродукция с Руската федерална агенция за кинопроизводство. Режисьор на лентата е Владимир Щерянов, създател на българо-руския филм “Стрелящи ангели” със Степан Михалков и Рупърт Еверет.
http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MjU3ODszNTk=

image image image  
Отваряне На Паметник В Плевен
времетраене: 03:34мин.
гледания: 67
качил: wildmutt
Генерал Михаил Скобелев
времетраене: 08:00мин.
гледания: 47
качил: casyopeq
Филм За Генерал Скобелев
времетраене: 43:45мин.
гледания: 59
качил: ednorog7

Свободата

Капитане, вземете Пловдив!

Гурко се разпорежда на шега, но смелият руски командир с една шепа хора изпълнява заповедта и завладява града

Иван Вълов

9 януари 1878 г. - сряда
Османските войски бягат от Чирпан.
Главнокомандващият, великият княз Николай Николаевич, уведомява военния министър на Турция Реуф паша, че предлаганите от Високата порта преговори за примирие могат да бъдат водени само с него, а примирие може да бъде сключено, само ако турското правителство приеме основите на мира.
Великият княз заповядва на ген. Гурко да провежда енергично настъпателна операция към Пазарджик и Пловдив.
Колоната на ген. Веляминов води бой при селата Драгушиново и Ново село.
Части от Троянския отряд на ген. Карцов освобождават Сопот и Карлово.

image image

10 януари - четвъртък
От император Александър II са получени допълнителни инструкции за преговорите за примирие.
Сюлейман паша пристига в Пазарджик, за да

ръководи отстъплението на османските войски

към Одрин, съгласно получена от военното командване заповед.
Румънската войска, която участва във военните действия на Балканите под личното ръководство на княз Карол, преминава в настъпление.
Султан Абдул Хамид II отправя лична молба към кралица Виктория за посредничество при започване на преговори за примирие и мир.

11 януари - петък
Главнокомандващият Н. Николаевич осведомява император Александър II за появата на парламентьори с известия за примирие.
Освободен е Самоков. Руските войски освобождават селата Ветрен и Бушуля и достигат околностите на Пазарджик. Започва отстъплението на войските на Сюлейман паша от позициите им в Ихтиманска Средна гора.

12 януари - събота
Колоната на ген. Н.П. Криденер освобождава Панагюрище. Части от Троянския отряд влизат в Карлово.
Парад на частите от Южния отряд край с. Шипка. Главнокомандващият Н. Николаевич приема парада, командван от ген. Скобелев и се среща с пленения Вейсел паша. Командващият Южния отряд ген. Ф.Ф. Радецки получава най-високото бойно отличие - орденът "Св. Георги" за победата при Шипка-Шейново.

Смущението на Скобелев

В своя дневник "Минаването през Балкана. Скобелев", художникът В. В. Верешчагин, който е между най-приближените лица от обкръжението на ген. Скобелев и по време на похода през Балкана и сраженията при Шипка-Шейново е изпълнявал ролята на негов адютант, споделя:
"Когато стана известно, че ще посрещаме главнокомандващия и че той ще командва парада в негова чест, Скобелев изпадна в паника. Страхуваше се да не би да изпусне нещо от установените изисквания при тази среща. Той нямаше понятие от тънкостите при смяна на караула и парадните учения и като се страхуваше, че главнокомандващият ще поиска да наблюдава церемониален марш на войската, стараеше се да запомни къде трябва да застане, как да командва и т.н.
Гледайки с каква сериозност той разпитваше и изслушваше, как се задълбочаваше в това, че "трябва да командва", аз се разсмях.
- Защо се смеете, Василий Василиевич? - попита ме Скобелев като обидено дете.
- Че как да не се смея: генерал, пред който турската армия сложи оръжието си, зубри като ученик разни думи, правила.
...Смущението на Скобелев ставаше все по-забележимо. Той като че ли се наежи, придоби неспокоен, нещастен вид. Забелязах, че лицето му става тъжно, когато му се налага среща с високопоставени лица, вероятно това му беше много тежко, измъчваше се какво ще му кажат, как ще го приемат..."

13 януари - неделя
Султан Абдул Хамид II изпраща телеграма до император Александър II, с която изразява готовността си да възстанови мира между двете страни и съобщава за назначаването на пълномощници на Високата порта, които ще водят преговорите за сключване на примирие.
Император Александър II нарежда на главнокомандващия Действащата армия да продължи настъплението си без каквото и да е забавяне. Главнокомандващият Н. Николаевич издава оперативна заповед за действия съгласно плана на руското командване за заключително настъпление.

Победа след победа

image

Оцелелите жители на Стара Загора, превърната в руини, посрещат за втори път руските си освободители. Този път това са кавалерийски части от колоната на ген. М.Д. Скобелев.
Към многото военни отличия ген. Скобелев прибавя и сабя с брилянти с надпис: "За переход через Балканы".

Битката за Пазарджик

В хода на отстъплението на войските на Сюлейман паша Пазарджик придобива за определен етап важно значение във връзка със съединяването на т.нар. Софийска групировка (Осман Нури паша, бившият комендант в София) с Орханийската армия. Изработеният руски план предвижда разгромяването им да стане чрез умело провеждане на бойна операция от север, от юг и фронтално. Около 14 ч на 14 януари руските войски сломяват окончателно яростната съпротива на турците. Отстъпвайки, Сюлейман паша иска да превърне и Пазарджик в пепелище, подобно на Стара Загора. Подпалени са около 1000 къщи и дюкяни. Руските войски с помощта на българското население още през нощта започват да потушават пожарите...

Смелият свещеник

Свещениците, които са зачислени към руската армия, най-вече към медицинските служби, също се включват в гасенето на пожарите в Пазарджик. Стотици са ранените, на които трябва да се помогне. В една от полуразрушените сгради руски свещеник намира, укрили се в големи дървени шкафове, двама турски войници. Той им завързва ръцете и ги подкарва кротки като агънца пред себе си...
Наистина, какво ли не се случва на война?!

Подвигът на капитан Бураго

imageТридневните боеве около Пловдив от 15 до 17 януари са едни от последните големи сблъсъци между настъпващата армия на ген. Гурко и отстъпващите турци. Движейки се към Пловдив, ген. Гурко трябва да изпрати опитен разузнавач за точни сведения за врага. Възлага на капитан Александър Бураго да проникне в града, да види всичко с очите си и да докладва своя план за превземането му. Капитанът пита какво по-точно се иска от него. Генералът както винаги е лаконичен: "Капитане, вземете Пловдив!"
Генерал Гурко изрича тези думи на шега на 15 януари 1878 г. Капитан Бураго обаче приема съвсем сериозно разпореждането на своя командир. С ескадрона си той прониква в пловдивския квартал "Каршиака" и чрез заловен пленник узнава, че в града има около 1000 турски войници. Вместо да се върне при своите и да докладва, капитанът преминава Марица, навлиза в града през квартал "Мараша", завземайки гарата и телеграфната станция. Заблудени от гръмките викове и песни на руските войници, турците изпадат в паника. Рано сутринта на 16 януари, когато констатира, че турската войска масово се е изтеглила от града към Станимака (дн. Асеновград), капитан Бураго изпраща докладна записка до ген. Гурко, че Пловдив е освободен.
Така след цели 514 г. турско робство пловдивчани посрещат с хляб и сол като освободител ген. Гурко. А смелият капитан Бураго окичва гърдите си с Георгиевски кръст...

19.01.2008


 

Скобелев, Михаил Дмитриевич. Гравюра I половина 1870-х гг.
Скобелев, Михаил Дмитриевич (1843-1882) – боевой генерал, генерал-адъютант, генерал от инфантерии. В военных экспедициях и боевых действиях выказал замечательную отвагу. Участник завоеваний в Средней Азии и в русско-турецкой войне 1877-1878 гг.

 

См. подробнее о боевых подвигах Скобелева в Русско-турецкой войне 1877-1878 гг.

 
image
imageТема внешняя политика, внутренняя политика, военное дело, общество
image
imageИсторический период Новое время
image
imageТип исторического источника Изобразительный источник
image
imageТерритория Российская империя, Болгария, Средняя Азия
image
imageНарод русские, болгары, турки
image
imageБиблиография Скобелев М.Д. Приказы. 2 изд. – СПб., 1913; Речь генерала Скобелева в Париже в 1882 // Красный архив. 1928. Т. 2 (27).

Кпорринг Н.Н. Генерал М.Д. Скобелев. Ч. 1-2. – Париж, 1939-19 40; Чанцев И.А. Скобелев как полководец. 1880-1881. – СПб., 1883; Кашкаров Д.Д. Взгляды на политику, войну, военное дело и военных М.Д. Скобелева. – СПб., 1893; Куропаткин А.Н. Действия отрядов генерала Скобелева в русско-турецкуюб войну 1877-78. Ч. 1-2. – СПб., 1885; Полянский М. Библиографический указатель литературы, относящейся к биографии М.Д. Скобелева. – СПб., 1902.

image
imageОбразовательный уровень основная школа, углубленное изучение
image
imageИсточники Советская историческая энциклопедия / Главный редактор Е.М. Жуков. Т. 12. – М.: Изд. «Сов. Энциклопедия», 1969.
image

image
Скобелев, Михаил Дмитриевич. Гравюра I половина 1870-х гг.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скобелев, Михаил Дмитриевич (17.IX.1843 — 25.VI. 1882) — русский военный деятель, генерал-адъютант (1878), генерал от инфантерии (1881).

Родился в Петербурге в семье офицера. Окончил Академию Генерального штаба (1868).

Участвовал в Хивинском походе 1873 и подавлении Кокандского восстания 1874—1876 гг. С февраля 1876 — военный губернатор и командующий войсками Ферганской области, проводил военно-феодальными методами колониальную политику царизма в Средней Азии.

Во время русско-турецкой войны 1877-1878 гг. вначале состоял при штабе главнокомандующего, затем был начальником штаба Кавказской казачьей дивизии, командовал казачьей бригадой при 2-м штурме Плевны (июль 1877) и отдельным отрядом, овладевшим Ловчей (август 1877). Во время 3-го штурма Плевны (август 1877) успешно руководил отрядом на левом фланге и прорвался к Плевне, но не был своевременно поддержан командованием.

Командуя 16-й пехотной дивизией, участвовал в блокаде Плевны и при переходе через Балканы (через Имитлийский перевал), сыграв решающую роль в бою при Шипке-Шейново. В феврале 1878 занял Сан-Стефано под Стамбулом. Все это создало большую популярность Скобелева в России и особенно в Болгарии, где во многих городах его именем были названы улицы, площади и парки.

В 1878-1880 командовал 4-м корпусом. В 1880-1881 руководил 2-й Ахалтекинской экспедицией, штурмом крепости Денгиль-Тепе (Геок-Тепе) и занятием Ашхабада.

Неоднократно находился в заграничных командировках, изучая состояние воен. дела в западноевропейских государствах. В 1882, находясь в Париже, два раза выступал в защиту балканских народов против политики Германии и Австро-Венгрии, что вызвало международные осложнения. Был отозван Александром III и вскоре внезапно умер в Москве.

Обладал большой личной храбростью. Его называли «белым генералом» за появление под огнем врага верхом на белом коне, в белом кителе и белой фуражке или папахе. Скобелев был талантливым военачальником и принадлежал к плеяде передовых в военном деле генералов своего времени.

Советская историческая энциклопедия / Главный редактор Е.М. Жуков. Т. 12. – М.: Изд. «Сов. Энциклопедия», 1969.

Русско-турецкая война 1877 - 1878. Михаил Дмитриевич Скобелев. Вехи военной биографии. 1878
Михаил Дмитриевич Скобелев приобрел огромную известность во время русско-турецкой войны 1877 – 1878 гг. Военное искусство, беспримерная храбрость, умение заботиться о солдатах выделили молодого генерала среди других военных. Автор кратких биографий героев войны, по горячим следам напечатанных в 1878 г., считал Скобелева одной из интереснейших личностей и предсказывал «блестящую будущность» «одаренному военной гениальностью генералу».
 
image
imageТема внешняя политика, военное дело
image
imageИсторический период Новое время
image
imageТерритория Российская империя, Болгария
image
imageНарод русские, болгары, турки
image
imageПерсоналии Зотов, Павел Дмитриевич, генерал от инфантерии, командир IV армейского корпуса в 1877 – 1878 гг.; Имеретинский, светлейший князь, Александр Константинович, ген.-ад., генерал от инфантерии; Осман-паша (Осман Нури-Гази), турецкий генерал, военный министр
image
imageЯзык оригинала немецкий
image
imageЯзык перевода русский
image
imageБиблиография Белый генерал (М.Д. Скобелев). – М., 1992; Белый всадник на белом коне (М.Д. Скобелев) // Глущенко Е.А. Строители империй: Портреты колониальных деятелей. – М., 2000; Гусаров В.И. Генерал М.Д. Скобелев. Легендарная слава и несбывшиеся надежды. – М., 2003; Зайцев М.С. Судьба памятников «белому генералу» // Московский журнал. – 2000. – № 7; Кашкаров Д.Д. Взгляды на политику, войну, военное дело и военных Михаила Дмитриевича Скобелева. – СПб., 1893; Костин Б.А. Скобелев. – М., 2000. – (ЖЗЛ); Куропаткин А.Н. Действия отрядов генерала Скобелева в русско-турецкую войну 1877 – 1878 гг.: Ч. 1-2. – СПб., 1885; Михаил Дмитриевич Скобелев: Слово белого генерала. Слово современников. Слово потомков / Сост., авт. вступ. ст. С.Н. Семанов. – М., 2000; Немирович-Данченко В.И. Скобелев: Личные воспоминания и впечатления. – М., 1993; Ольховский Е.Р. Загадка смерти белого генерала: О генерале М.Д. Скобелеве // Военно-исторический журнал. – 2004. – № 6. – С. 63–67; Полянский М. Библиографический указатель литературы, относящейся к биографии М.Д. Скобелева. – СПб., 1909; Приказы генерала М.Д. Скобелева (1876 – 1882) – СПб., 1913; Филиппов М.М. Михаил Скобелев, его жизнь, военная, административная и общ. деятельность: Биограф. очерк. – Челябинск, 1996. – (ЖЗЛ Биограф. б-ка Ф. Павленкова. Т. 18).
image
imageОбразовательный уровень основная школа, углубленное изучение
image
imageИсточники Русские герои войны 1877 года: Описание русско-турецкой войны. С 12 портретами / Перевод с немецкого. – Москва: Издание книжного магазина Б. Пост, 1878; Изобр. - http://lj.rossia.org/users/john_petrov/392894.html
image

image
Генерал М.Д.Скобелев на коне. Худ. Дмитриев-Оренбургский Н. 1883. Иркутский областной художественный музей


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ

МИХАИЛ ДМИТРИЕВИЧ СКОБЕЛЕВ

Одна из интереснейших личностей настоящей войны, произведенный в день первого сражения под Плевной в генерал-лейтенанты, Скобелев, сделавший такую блестящую военную карьеру, какая редко бывает во всех армиях Европы. Он по годам самый младший генерал-лейтенант в русской армии, ему только 32 года, а грудь молодого героя украшена множеством орденов. У солдат он пользуется величайшею популярностью; в самом деле это такая личность, которая должна произвести на солдат громадное непосредственное влияние. При располагающей к себе, импонирующей наружности, генерал Скобелев имеет личную храбрость, не знающую пределов, и забывает о себе. Всегда во главе своего отряда, он наэлектризовывает массы своими личными поступками, увлекая их к крайностям. Несмотря на свое личное презрение к смерти, он умеет беречь жизнь подчиненных, избегая бесполезного кровопролития и, где только может, заботится о благе своих солдат.

Скобелев потомок древнего дворянского рода. Получивши образование в Петербургском Кадетском корпусе, он сделался в 1863 г. офицером. Первый раз он выступил в Средней Азии. В конце 1870 года, он был в чине штаб-ротмистра в военном посте Красноводском, откуда тамошний комендант [С. 100] предпринимал различные опасные разведки для замышляемых предприятий против Хивы. В этих разведках в большом размере, молодой Скобелев участвовал, всегда обращая на себя внимание сделанными им в степи не только важными географическими открытиями, но и удовлетворяя военному характеру этой экспедиции топографическими съемками, занесением в план важнейших караванных дорог, изысканиями колодцев и пр. В 1873 году русские отряды явились перед Хивой и Скобелев, во главе своего Оренбургского отряда, доказал на деле свою чрезмерную храбрость, за которую и получил крест Св. Георгия 4-й степени. Два года спустя, по случаю военной экспедиции в Коканское ханство, он получил высшую степень этого ордена и золотую саблю «за храбрость»; он победил окончательно коканцев, вследствие чего все Коканское ханство было занято русскими в 1875 году. В 1876 году этот храбрый генерал, обнаруживший большую проницательность в военном отношении при управлении своими солдатами, разбил Кара-Киргизские орды и принудил их сдаться, за что получил Владимира 3-й степени с мечом и золотую саблю, осыпанную бриллиантами. Кроме этих почестей ему, 30-летнему генералу, дали место военного губернатора в ферганской области (бывшем Коканском ханстве). Скобелев постарался занести свое имя на скрижаль истории нынешней войны. В начале храбрый кавалерийский генерал начальствовал над кавалерийским разведочным летучим отрядом, передовые патрули его доходили в апреле до Барабаша и Браилова на Дунае; за совершившийся переход через Дунай он получил звезду Св. Станислава. Но самую видную его роль играл в сражениях при Плевне. Ему и князю Имеретинскому обязаны взятием важной в стратегическом отношении Ловчи 22 августа; он же был героем сражений 30 и 31 августа, где он штурмом взял две траншеи, соединявшие турецкие редуты и упорно защищал их против Осман-паши в течение 24 часов. Вследствие этих замечательных опытов его храбрости, генерал-лейтенанту Ско-[С. 101]белеву поручили командование 16-й пехотной дивизиею, принадлежащей к IV корпусу генерала Зотова. С тех пор стоустая молва провозгласила о многих его геройских подвигах. Хотя он всегда являлся первым в бою и первым при штурме, казался неуязвимым и заколдованным от пуль; хотя много лошадей под ним было убито, но первую рану он, на сколько нам известно, получил 3 ноября под Плевной и к счастью такую легкую, что мог продолжать командование своей дивизией. Этому храброму, одаренному военной гениальностью генералу, можно легко предсказать блестящую будущность; без сомнения весь мир еще много узнает в свое время о Скобелеве. [С. 102]

     

Мировая художественная культура XIX в. (третья четверть) XIX в. (четвертая четверть)
Литература XIX в. (третья четверть) XIX в. (четвертая четверть)
Музыка XIX в. (третья четверть) XIX в. (четвертая четверть)
История XIX в. (третья четверть) XIX в. (четвертая четверть)
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 6346362
Постинги: 1856
Коментари: 10007
Гласове: 79057
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31