Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2008 06:16 - 5 март - ден на национален траур, в памет на загиналите при пожара във влака София-Кардам. Национален траур в съвременната българска история - хроника
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4574 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2008 10:28


imageПравителството обяви 5 март за ден на национален траур за трагично загиналите при пожара на 28 февруари в бързия влак от София за Кардам девет души. Това реши Министерският съвет вчера на извънредното си заседание, което започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите. Националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина. В знак на съпричастност към жертвите и техните близки, правителството призовава да бъдат отменени планираните масови тържества. “Министерският съвет на Република България изразява своите искрени съболезнования по повод трагичния инцидент на 28 февруари във влака от София за Кардам, отнел живота на 9 наши сънародници. В случаи, когато смъртта връхлита така внезапно и жестоко, думите са безсилни да утешат страданието и болката на близките .Уважаеми роднини, споделяме дълбоката скръб от загубата на любимите ви хора. Поклон пред паметта им“, гласи официалното съболезнование на правителството.
image
Жертвите са:
студентките от Софийския университет и приятелки Антоанета Тодорова и Валерия Желева, 
кардиологът от София д-р Галина Георгиева Иванова, 
25 годишният Даниел Вичев от Добрич, който преди два дни трябваше да се жени, 
Елена Халачева от София, 
57-годишният Калчо Стефанов от Добрич, 
Мая Машева, 
директорът на Националния археологически музей проф. Рашо Рашев 
и 19-годишният студент от Шумен Стоян Ковачев.

Национален траур
в съвременната българска история се обявява от правителството по повод на големи човешки трагедии, засягащи страната, и в памет на жертвите от тези трагедии.

В деня (дните) на национален траур се спуска наполовина националният флаг и се отменят планираните тържества. Когато отмяната на тържествено събитие е невъзможна, то следва да започне с минута мълчание или слово в памет на жертвите.

image
В днешния ден ще бъде почетена паметта на загиналите при пожара във влака София-Кардам

От 1990 до 2008 г. правителството е обявило следните дни за национален траур:

  • 5 март 2008 г. - в памет на 9 загинали в изгорелите кушен и спален вагон в влака София - Кардам на 28 февруари 2008 г. малко преди полунощ. Община Шумен обяви траур на 4 март а община Добрич също на 5 март.
  • 10 декември 2006 г. - в памет на 18 загинали в катастрофа между градски автобус и камион край град Бяла на 7 декември. На 9 декември община Бяла обяви 5-дневен траур в памет на жертвите - всички от града.
  • 8 април 2004 г. - в памет на 12 загинали деца от Свищов при падане на автобус в река Лим (Черна гора) на 4 април с.г. Траур в памет на българските жертви обявяват българските градове Свищов и Смолян (откъдето са шофьорът и фирмата собственик на автобуса), и съседните на мястото на катастрофата градове - Биело поле (Черна гора) и Приеполе (Сърбия).
  • 30 декември 2003 г. - в памет на 5 загинали в Кербала (Ирак) военни от българския омиротворителен контингент при нападението на лагера с кола-бомба на 27 декември с.г.
  • 23 декември 2001 г. - в памет на загиналите на 21 декември с.г. 7 деца вследствие от смачкване и задушаване от тълпата в дискотека „Индиго“ (София).
  • 13 септември 2001 г. - в памет на жертвите от терористичните атентати на 11 септември с.г. в САЩ. Траурен ден по същия повод е обявен в повечето страни на света.
  • 2 септември 1997 г. - в памет на загиналите 11 миньори вследствие от експолозията на 1 септември с.г. в мини Бобов дол.
  • 15 август 1995 г. - в памет на 14 загинали войници от Транспортните войски при катастрофа на околовръстното шосе на София на 11 август с.г. между камиона, в който пътуват, и трактор.
  • 25 декември 1990 г. - в памет на удавените 10 военнослужащи в река Върбица (край Момчилград) по време на учение.

image

В почит към загиналите

10 декември 2006 г. - в памет на 18 загинали в катастрофа между градски автобус и камион край град Бяла на 7 декември. На 9 декември община Бяла обяви 5-дневен траур в памет на жертвите - всички от града. България в черно От началото на прехода това е осмият път, в който се обявява национален траур. На 7 декември при тежката катастрофа на моста в Бяла между автобус и камион загинаха 18 души и бяха ранени 11.

8 април 2004 година е обявен за ден на национален траур в памет на 12-те загинали деца от Свищов при катастрофата в река Лим.
На 6 април 2004 г. в Свищов и в Смолян, а също в Приеполе и Биело поле в Сърбия и Черна гора е обявен траур в памет на загиналите деца в река Лим. Първоначално правителството не обявява национален траур, като обяснява, че такъв се обявява, ако става въпрос за военни, държавни служители, хора, натоварени с мисия от държавата, или когато става въпрос за природно бедствие.

30 декември 2003 година е обявен за ден за национален траур заради загиналите в Кербала български войници.
В деня на национален траур всички национални знамена бяха спуснати наполовина. Отменени и ограничени бяха масовите и развлекателни прояви. Ако тържеството, юбилеят или церемонията не могат да се прехвърлят за друга дата, трагичният повод се отбелязва в рамките на проявата с едноминутно мълчание или слово в памет на загиналите.
На 27 декември 2003 г. първи базов лагер "Индия" в Кербала е атакуван и кола-бомба пробива загражденията и се взривява. При експлозията загиват петима български военнослужещи - командир на рота сержант Георги Качорин, младши сержант Антон Петров, командир на отделение, старши сержант Иван Инджов, редник Свилен Киров - мерач, старши-лейтенант Николай Саръев. Други 27 души от нашия контингент са ранени и са настанени в болница.

23 декември 2001 година е обявен за ден на национален траур. Два дни по-рано, на 21 декември 2001 г. при нещастен случай в столичната дискотека "Индиго" загиват 7 деца между 10 и 15 години, смачкани от тълпата. В 18.30 ч. около 600 деца напират да влязат в дискотеката. След минути вратите внезапно се отварят, под напора на тълпата 24 деца са смачкани, 7 от тях умират. Причината за смъртта е задушаване. Едно от децата умира на място, четири – по-късно в “Пирогов”, и две – в Първа градска болница.

13 септември 2001 година е траурен ден за загиналите жертви на атентатите в САЩ.
Терористичното нападение, извършено срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 година, отнема живота на хиляди невинни хора. Под рухналите небостъргачи загиват над 2800 души. Предполага се, че в сградата на Пентагона във Вашингтон загиват още около 800 души. Терористичният атентат е извършен посредством четири отвлечени самолета. Няма оцелели от 226- имата пътници в отвлечените самолети. Предполага се, че под развалините на Световния търговски център са погребани над 300 пожарникари и полицаи.

2 септември 1997 година е обявен национален траур в памет на загиналите 11 миньора при експлозия в Бобов дол.
Рудник “Иван Русев”на мини “Бобов дол” се свързва с една от най-големите трагедии в България през 1997 година. На 1 септември 1997 г. в рудника избухва газ гризу, които убива единадесет миньори и ранява тежко още 18 техни колеги.

15 август 1995 година е вторият ден на национален траур за 14-те войника от транспортни войски в София.
На 11 август 1995 година при неизяснени и до днес обстоятелства късно вечерта на Околовръстното шосе в София катастрофира камион, в който изгарят 14 войници от трудови войски. Впоследствие се установява, че по камиона е стреляно, но така и не се открива от кого и защо.
Войниците са от поделение 58410 на Транспортни войски. Смъртта ги застига на връщане от строителен обект "Манастирски ливади" към базата им в Обеля. Товарният камион ГАЗ 53А, с който се движели, се удари в трактор Т-150, собственост на "Агромеханизация" ЕООД, село Белчин, Софийско, и се запалва.
Впоследствие експертите установяват, че газката с войниците се е движела с около 60 км/ч, а тракторът с около 30 км/ч, като относителната скорост при удара между двете машини е била в границите на 80–90 км/ч. След удара избухва пожар, който овъглява почти на място войничетата, като единствен оцелява изхвърчалият от каросерията редник Кръстьо Дунчев, намерен впоследствие в канавката от пристигналите пожарникари.

25 декември 1990 година е траурен ден за загиналите 10 военнослужещи в река Върбица. Край Момчилград талазите на придошлата река Върбица поглъщат екипажите на два танка и няколко бойно-транспортни машини. 10 души са удавени и седем полуживи, са настанени в момчилградската болница.





Тагове:   национален,   ден,   март,


Гласувай:
0



1. avangardi - Българинът като изпечен търгаш търгува 150 лева за клипче от влака убиец
05.03.2008 06:34
- Дата: 03-03-2008 22:31

Скандално поведение демонстрират част от пътниците от злокобния влак София – Кардам. Те масово предлагат на медиите си клипове, заснети с мобилните им терефони срещу 150 лева, съобщава в. “Експрес”.
Пътници от фаталния влак София – Кардам предлагат клипове и снимки от огнения ад за по 150 лв., според журналисти от местни и национални медии. Пазарлъкът е започнал още от петък миналата седмица. В редакциите се предлагали клипове, заснети с мобилни телефони и кадри от дигитални фотоапарати.

Един от полицаите, спасявали пострадалите от горящия влак също сподели, че е потресен от гледката, на която е станал свидетел – всички пътници, заобиколили влака и снимали с мобилните си телефони без да си мръднат пръста да помогнат или да се включат в акцията за спасяването на горящите. - Afera.bg


цитирай
2. yuliya2006 - Ава, благодаря за позицията на г...
05.03.2008 08:57
Ава, благодаря за позицията на гражданин в тези тежки дни на майка България!
с обич ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
3. iseto - Лека им пръст!
05.03.2008 11:39
Лека им пръст и да се помолим душите им да почиват в мир, както и на загиналите моряци след потъването на корабът, в който един българин е имал голям късмет, че е оцелял. Най-страшното, което може да се случи на една майка е да надживее децата си!
цитирай
4. avangardi - 17:56 - Има външна намеса за трагедията във влака
05.03.2008 18:13
От интервюто с бившия екперт по бомбен тероризъм в Министерството на вътрешните работи Иван Бояджиев излиза, че РУСНАЦИТЕ са виновни за трагедията.
Има външна намеса за трагедията във влака
Николай Христов
Автор: nashinovini Категория: Новини
Прочетен: 5 Коментари: 0
Последна промяна: 18:07
цитирай
5. ninaantonova - Мир на праха им
05.03.2008 22:11
Но искам да кажа колко грозно и пшло е от страна на институциите този фалш. На 1 март, dnes.bg побликува статия в която пише как президента ни е на лов за вълци в Симитли. И как може и какво щеше да им струва, телевизиите да пуснат траурна ли симфонична музика, за да изразят позицията на всички българи към близките на загиналите.
Тази вечер само телевизия ТV2 пусна такава музика, макар и за кратко. Мисля, че и това е достатъчно, но никоя друга телевизия не го направи. Поне не съм чула или видяла. дано не греша.
цитирай
6. varg1 - аз
05.03.2008 23:07
съм бил в Момчилград и мога да кажа че военните там са луди
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305881
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95675
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031