Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2008 15:51 - На тази битка обществото ни е заложник от 19 години - едно интервю
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 834 Коментари: 0 Гласове:
0



Подземният свят е пълен с политици под прикритие Петков ще помогне на БСП, ако отиде за риба От премиера зависи дали скандалът в МВР ще се превърне в катарзис, казва Велислава Дърева
image
Велислава Дърева
Фото Георги Николов - Г-жо Дърева, политически ли е скандалът с МВР?
 - Скандалът е исторически и вече 19 години пребиваваме в него. У нас има паралелна власт, паралелна държава, в която са обвързани политици, хора от престъпния свят, прокурори, адвокати, следователи, журналисти.
 - И сега паралелната държава говори от СРС-тата?
 - Да, проявява се за пореден път, но си съществува непрекъснато. Същинската държава България се управлява от тази паралелна власт. Тя е абсолютно безконтролна, всеобхватна, контролира и политиката, и икономиката. Процесът в МВР щеше да е оздравителен, ако беше започнал отвътре, от самото министерство или от правителството. Но той тръгна от едно специално разузнавателно средство, което т.нар. ген. Атанас Атанасов засега не предоставя на никого.
 - Щом не е оздравителен процес, тогава какво е?
 - Когато по улиците се стрелят всякакви банди с разнообразни прякори, какво чуваме от МВР от 20 години насам - че се избиват групировките, тъй като преразпределят територии и наркоканали. Следва въпросът, когато висши полицаи и политици се замерят с активни мероприятия, СРС, независимо дали истински, измислени, фалшиви, това преразпределение на какво е? И отговорът е: на власт, политическа и икономическа, включително подземна. Случващото се днес започна по този начин - не като оздравителен процес, а като война кой
 да контролира организираната престъпност
 На тази битка обществото ни е заложник от 19 години. Това нещо ще се превърне в оздравителен процес, когато премиерът решително се намеси и вземе ясна и безкомпромисна позиция. Тогава започналото като провокация, мотивирана от чисто лични егоистични подбуди и политически стремления, ще стане катарзис за системата за националната сигурност, щом премиерът каже решителната си дума. Тук е неговата голяма отговорност.
 - Какво трябва да каже Станишев?
 - Той започна да го казва - че ще изиска Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) да направи пълна проверка на работата на ГДБОП за предишните десет години. Много правилно решение, защото ГДБОП е една клоака. Нещо чудовищно - хората, които трябва да се борят с организираната престъпност, са част от нея. Много от тези, които наричаме антимафиоти, са всъщност мафията.
 - И май се оказва, че когато групировки си преразпределят територии с взривове и куршуми, всъщност се избиват сътрудници на МВР?
 - Така излиза. Има мафиоти, които са агенти под прикритие в политическия живот, и политици под прикритие в подземния свят. Оздравителният процес ще се случи, когато скандалът, започнал като икономическа и политическа вендета на генерали, бъде пресечен и стартира истинското разследване.
 - Дотогава обаче какви ще са политическите поражения в държавата и най-вече за БСП?
 - Става дума за националната сигурност и тя е много по-важна от това какво ще загуби или спечели БСП. Подземният свят бе създаден от бивши спортисти и ченгета с благословията на политиците. Но хората си искат обратно държавата.  
 - И въпросът сега е какво конкретно трябва да направят за целта управляващите? И какво БСП, за да се съхрани като партия, след като публично звучат мнения, които говорят за разцепление в червеното ръководство?
 - Въпросът е дали премиерът ще успее да превърне скандала в катарзис. Отговорност носят и другите двама лидери в коалицията, разбира се. Всички те трябва да проумеят, че сега има психологически ресурс да се реформира МВР. Този скандал, който цели да раздруса правителството и БСП, е адресиран пряко към Румен Петков. Не е случайно - МВР е най-чувствителното и слабо място не само в управлението, а и в живота на държавата изобщо в годините на прехода. Това рефлектира драматично и в тройната коалиция, и в самата БСП. След случилото се с Румен Овчаров следващата стъпка с Румен Петков може да предизвика сериозни смутове в партията. Проблем е, и че Петков позволи да го поставят в отбранителна позиция. Вкараха го, а и той сам влезе в този коловоз да се оправдава, вместо да бъде атакуващ срещу всички тези персони, които си гледат личния интерес и злоупотребяват с МВР. Петков влезе в най-слабата позиция да се обяснява и направи собствени гафове - най-малкият от тях е да се държи като хулиган. Разбирам, че напрежението е огромно, натискът също, но един политик не бива да си изпуска нервите
 Не се прави така. Сега Петков е заклещен в ситуацията. Но в момента никой не може да каже къде свършва истината и къде започва лъжата, затова не трябва да съдим никого, докато не се изяснят нещата. Пространството е задръстено с компромати, фалшификати и истини, има един оголен скандал за преразпределение на властови ресурси.
 - И сега накъде, какво ще прави БСП?
 - Атаката срещу МВР не е само от ДСБ, Атанас Атанасов и знаковото участие на ген. Ваньо Танов от ГЕРБ. Среди от БСП също участват.
 - Кои - Татяна Дончева, която постави ултиматум на премиера да махне министър Румен Петков до 48 часа?
 - Да, разбира се. От публичната неприязън обаче не може да се прави политика, това е недопустимо. Да не говорим пък за опити за натиск върху премиера. Но тук става дума за друго - щом Татяна Дончева поставя ултиматум, значи Атанасов е приготвил нова интрига.
 - Има ли опасност да падне правителството?
 - Няма да падне, ако стои на принципна позиция. Ако проверката на ДАНС се състои. Един от изходите от тази криза се крие в личното решение на Румен Петков.
 Той е пуснат по улея на бобслея и трябва да е разбрал какви грешки е направил. Другото решение е в ръцете на министър-председателя. Третото равнище е президентът - Георги Първанов трябва да свика съвета по национална сигурност. Обществото не иска вече да е заложник, трябва да се намерят решителни управници, които да започнат да изриват авгиевите обори. Защото малко са политиците у нас, които не са зависими от престъпния свят и от мафиотските връзки.
 От какъв зор Румен Петков се среща с братя Галеви, какви са мотивите? Не знаем и се надяваме да получим отговор. Но в същото време всеки ден български политици от всякакъв ранг и цвят се срещат с представители на олигархията на техните яхти, сауни или вили по света - това е генералният въпрос. Да не би тези хора да не носят отговорност. Това е гангрената на българското общество.
 - Какво ще се случи оттук нататък?
 - Искат се много категорични действия без грам компромис за когото и да било. Всеки, който е нарушил закона, независимо от поста си, да понесе своята отговорност.
 - Да не закрием държавата?
 - Не, така ще я открием най-после. Румен Петков трябва да реши какво прави. И премиерът Станишев. Ако ще режем тумора, да го режем. Като начало Петков трябва да излезе в отпуск, да отиде за риба. После ще се види, след като излязат фактите. Но не става дума за главата за един министър. Той е фалшивата мишена, битката е между паралелната власт и обществото.
 В МВР се подслушват, снимат се като папараци, не воюват с престъпността, а помежду си. Защото някакви хора от системата били свързани с различни групировки. Най-накрая ще се окаже, че целият полицейски генералитет ще отиде в ареста, а държавата ще се управлява от братя Галеви. За да не стане това, ключовете държат Петков, Станишев, Първанов. Изключително важна е и позицията на Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски.
 Иначе ще продължим да си живеем в перманентен скандал и непрекъсната злоупотреба и с държавността, и с интересите на нацията.
 Юлиана ОНЧЕВА          


Тагове:   битка,   интервю,   обществото,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8335807
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95887
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930