Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2008 22:31 - Министърът или властта...
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 550 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2008 22:33


Министърът или властта... ...изборът е на премиера

 

image
Уголемяване Скандалът в роли
Автор: Моис Мошев
image
Фотограф: Анелия Николoва
image
Уголемяване Автор: Моис Мошев
var banarr = new Array(5,6,7); vbaneritxtcapital(banarr," Спонсорирани връзки

"Голям смях ще падне", "Оперативно интересни лица", "Дискът се счупи", "Дете върху купа сено с кибрит в ръка"…От всички крилати фрази, които родиха шокиращите разкрития около МВР през последните дни, най-споделена вероятно ще остане тази на главния прокурор (!) Борис Велчев:

"Не вярвах, че ще се стигне дотук"

Кой ли е вярвал? Никога досега не е имало новини в подобна последователност - антимафиот "снася" информация на разработвани и в замяна си поръчва подаръци; вътрешният министър признава, че се е срещал "един-два пъти" с други обекти на полицейска разработка; доскорошният му главен секретар е странно арестуван ден преди да говори в парламента по горещата тема...

Никога досега правителството на Станишев не е изпадало в по-непредвидима и опасна криза. Този скандал не е като всички досегашни. Трудно може се да прогнозира къде във властта ще ударят следващите разкрития. В последните епизоди се стигна дотам, че самият министър на вътрешните работи Румен Петков беше посочен като един от тези, които сериозно са нарушили правилата, а председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, на чието заседание това стана ясно, да обяви, че стенограмите трябва да отидат "по най-бързия начин" в прокуратурата. Самият секретар на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев призна към края на седмицата пред "Дарик радио": "Не мога да разбера къде минава границата между добро и лошо."

Изборът пред премиера Станишев е ясен и труден: да поиска оставката на Петков или да рискува последствията от още подобни новини. И в двата случая няма гаранции, че всичко ще свърши дотук.

Как стана така?

Това съвсем не е първият скандал около вътрешния министър. Всичко започна с началото на мандата му: опитите за налагане на генералското ДС движение в МВР; полицейският побой, довел до смъртта на благоевградската мутра Ангел Димитров-Чората; избирателното отваряне на досиетата на журналисти; тържествената поява на Маджо в Съдебната палата, "разследването" на журналистите от Би Би Си... След всяка от тези истории Румен Петков успяваше да излезе все по-силен.

Той обективно е смятан за най-силния министър в правителството и всички (твърди се дори и премиерът Станишев) се страхуват от него. И как няма да е така предвид силовия апарат зад гърба му, възможността да подслушва и статута му на самостоятелен център на власт в управляващата БСП. Собствените му съпартийци твърдят, че Петков е основна фигура в привличането на финансиране за социалистите, а зад гърба му стоят множество назначени от него кадри.

Затова е необяснимо как стана възможно по адрес на вътрешния министър да бъдат изречени толкова тежки думи. Съществената разлика сега е, че освен вездесъщото МВР в "играта" се появиха две нови институции. Едната е ДАНС (Държавна агенция за национална сигурност), която беше създадена наскоро по настояване на Станишев и към която бяха прехвърлени НСС, военното контраразузнаване и бюрото за финансово разузнаване. Другата е парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. Комисията винаги е съществувала, но след разделението в царската партия председателството й беше поето от депутата от НДСВ Минчо Спасов, който с активността си неочаквано я превърна в център на власт. Именно оттам излезе информацията, генерирала скандала от последните две седмици. Минчо Спасов отправи официално питане дали Румен Петков се е срещал с "оперативно известни лица" като дупнишките донове Ангел Христов и Пламен Галев и точно ДАНС първо отрече, но после все пак потвърди писмено, че среща между тримата е имало. Това даде нов тласък на скандала през седмицата. Вероятно без този фон фрапиращите разкрития, които направиха бившият шеф на контраразузнаването генерал Атанас Атанасов и бившият шеф на ГДБОП генерал Ваньо Танов нямаше да намерят подходящ институционален терен. За протокола - Атанасов и Танов са съответно членове на ДСБ и ГЕРБ, което даде и закономерен политически привкус на атаките срещу Петков, пък и Петият елемент

За да е още по-сложно всичко (а може би, за да е по-просто), в сюжета с ключова роля се намесва и европейската политика. Преди десетина дни до Станишев е стигнало доста конкретното послание, че в Брюксел не искат повече да комуникират с МВР в случаите, в които трябва да се разследва изразходването на европейски средства. Вместо това на правителството е предложено контактът да се прехвърли към бюрото за финансово разузнаване, което е към ДАНС. Информацията беше потвърдена пред репортери на "Капитал" от два независими източника. На една от срещите в белгийската столица ясно е било казано, че предприсъединителните фондове са замразени именно заради неспособността на България да гарантира, че средствата не отиват към криминални структури, и заради изтичането на информация от прокуратурата и МВР към разследвани от ОЛАФ (европейската служба за борба с измамите) лица.

Като по поръчка на върха на скандалите в МВР в петък в София пристигна председателят на Еврокомисията (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Ден по-рано говорителят на комисията Марк Грей обяви, че Барозу е обезпокоен от събитията през последните дни и даде да се разбере, че на премиера Станишев ще му се наложи лично да обясни случая. Източници на "Капитал" казаха, че през цялата седмица председателят на ЕК е изисквал подробни доклади за събитията в София.

Надали на срещата с Барозу на премиера ще му е удобно да повтори, че мистериозното рандеву между Петков и Ангел Христов и Пламен Галев е било необходимо и полезно за "обществения интерес". Едва ли премиерът ще е убедителен и ако представи и лансирания в обществото мотив на срещата - Петков в ролята на медиатор е увещавал дупнишките бизнесмени да не "правят пакости", защото България може да се размине с членството си в ЕС (те се виждат само няколко седмици преди страната ни да влезе в ЕС).

По-скоро няколко представители на властта прогнозираха, че ключовото посещение ще катализира радикални промени в системата на МВР или най-малкото ще е официалното "извинение" за провеждането на такива.

Скандал или оздравителен процес?

Много е важно къде премиерът Станишев вижда здравите места в МВР, когато казва, че случващото се не е скандал, а оздравителен процес. Не по-малко важно е дали коалиционните му партньори Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски ще го подкрепят за промени, или ще го оставят да си взима решенията сам. Официалният коментар на Симеон по случая е, както винаги: "Това е нещо много сериозно. Трябва всичко да се провери и проследи по един професионален начин от органите, които отговарят за това, и тогава ще стигнем до заключения или до отговорности." Но един от основните играчи срещу вътрешния министър е царският депутат Минчо Спасов.

Публичната позиция на Доган е близка до тази на Сакскобургготски, но неофициално източници от ДПС твърдят, че той е решил да използва повода и да подкрепи отстраняването на Румен Петков. Вътрешният министър се смяташе за ключов защитник на ДПС сред социалистите по времето, когато се съставяше правителството, но вече няма подкрепата на Доган заради избирателното изваждане на досиета, в това число на хора от ДПС, и след размяната на "удари" (разбирай разработки за купуване на гласове) на последните местни избори.

Каквото и да решат тримата партийни лидери, ще трябва да е скоро, в противен случай събитията ще решават вместо тях. С всеки изминал ден в разкритията се появяват нови и нови герои - днес - депутати, утре - други министри, други ден - опасни връзки с партийни спонсори...

А дали сме свидетели на обикновен скандал тип "ченгеджийница" (по думите на Станишев) или на истински оздравителен процес няма да може да се отсъди само по политическите решения. Това ще стане ясно, когато на мястото си застане основният играч в подобни ситуации. От него засега се чу само: "Не вярвах, че ще се стигне дотук."


Тагове:   Министърът,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8304227
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031