Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2008 09:11 - Тема с продължение - Хората обичат лудостта, но забравят бързо простаците. Гротеската ни вдига егото?
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 3236 Коментари: 4 Гласове:
0



Чешити еднодневки задръстиха ефира Хората обичат лудостта, но забравят бързо простаците
Телевизията е новата форма на позорния стълб. Същият, на който едно време са поставяли всички луди и уродливи елементи на средновековното общество. Да могат всички да ги гледат и да си кажат мнението за тях - къде с камъни, къде с псувни. Стига ви да се сетите за Квазимодо и картината ви е ясна. Колкото по-ненормален е човек, толкова по-голям шанс има за медийна реализация. Хората пак се събират да го гледат с небивал интерес, тъй като той е различен и скандален. А мнението си го казват по форумите, където пак могат да се хвърлят камъни. Скандалното много се харчи и продуцентите на всички шоу формати у нас надушиха това. Стотици есемеси, зрители и рекламодатели се избиват да действат там, където се вихри най-големият скандал. Или където знаят, че водещият ще им направи шоуто, дори сценаристите да не си мръднат пръста.
 Последният пример за успешно изтъргувана лудост е айтозлията Иван Ангелов-Айдъла. Момъкът с безконтролни действия спечели стотици хиляди почитатели, след като обърна с хастара навън принципите на поведение. След като бе безпощадно изгонен от "Мюзик айдъл", Иван започна собствено шоу по ТВ2. Още в първото издание той докара зрителите до ръба на отвращението, след като препика магистрала посред бял ден и нагруби 9-годишно момиченце. Чудесен старт, биха казали някои. Да се надяваме, че втората серия няма да включва ползване на сервизно помещение по голяма нужда в реално време!
 Простотията от всякаква порода се харчи като топъл хляб. Предшественикът на Иван - скандалният Боби Турбото, пожъна главоломен успех още в предаването "Сблъсък". Но доказа нагледно, че скандалното поведение е до време, тъй като вече никой не се сеща за него. Боби изпя няколко парчета и бе водещ на "Турбо лига". Но вече го няма. Православни отци дори го обвиниха в сатанизъм заради негов скандален клип. Народът в лицето на тийнейджърите обаче го обожаваше, докато не го замести по-достоен кандидат. Заслужилият радостта на простолюдието е щуракът от първото издание на "Биг Брадър" Найден. Изрусеният гигант успя да спечели непокорните тийнейджъри на своя страна с бунтарско поведение и с помощта на колегата по спалня Гроши. Тресавището на глупостта стигна неподозирани дълбини, щом Нед и Гроши стартираха шоуто си по телевизия ММ - No connection. Където се опитваха да възпламеняват газовете си. Причината двамата брадъри да напуснат риалитито по Нова тв отново бе свързана с уриниране. Явно това е козът за успешна медийна кариера! Уви, отново аудиторията изигра лоша шега на двойката водещи и шоуто умря. А Нед реформира скандалното си поведение като даде трибуна на другите да проявяват такова в "Нешоуто на Нед" по GTV. Това е нещо като "Искрено и лично", ама и малко неприлично. Когато въпросът с уринирането отпадна и дойде време за приказване, стана ясно, че Нед не е особено читав водещ. Опитите му да говори като тийнейджър определено не отговарят на ЕГН-то му. Но простотията продава и рейтингът на шоуто върви нагоре, както и на повечето пиперливи родни продукции. А на продуцентите и зрителите друго не им трябва - реклама и зрелища. Такова обещава най-новата звезда на небосклона на лудостта - изгоненият от "Мюзик айдъл" Иван Ангелов. Веднага щом хората му биха шута от шоуто, той зае своето място в ефира на ТВ2 - със свое шоу, разбира се. За Айтос Айдъл тепърва ще се говори. И както показва историята - не за дълго.
 Надя Панкова
 Гротеската ни вдига егото
image Ани Владимирова, психолог
 
 

 
 
- Г-жо Владимирова, защо са толкова популярни в ефира типажи със скандално и дори нелепо поведение?
 - Гротескното винаги привлича хората тъкмо защото е много различно. Обръщаме внимание на луди, пияни по улиците и всякакви скандални лица с опознавателна цел. Те са ни интересни, любопитни, различни от нас. Когато гледаме по телевизията такива хора, смятаме, че ето - щом един идиот е успял, значи и аз мога. Специално в риалити форматите фрийковете (откачалките - б.ред.) са много търсени заради този ефект върху зрителя.
 - Защо много зрители не харесват подобни "герои", но въпреки това гледат предаванията им?
 - Такива лица с тяхното поведение предизвикват смях, хумор, които са обратни на нормите. Те правят неща, които нормален човек няма да направи, и са много печеливши. Лудите са козът за успех на всяко шоу, тъй като ни разтоварват и разсмиват. Гледаме ги, защото са спасението от сериозния делник и от стреса.
 - Между хумора и съжалението има една крачка.
 - Точно така. Гледаш го и го съжаляваш за поведението му, но по този начин се поставяш над него. Обсъждаш го и го гледаш снизходително, с презрение понякога. Затова малко хора обичат да ги съжаляват, защото този, който съчувства, се поставя на по-високо от тях. И зрителите, които съжаляват подобни персонажи, сами се утешават, че стоят по-високо от тях и са по-добри. Това е другата причина да се интересуваме от такива хора.
 Надя Панкова
Петима родни тв зевзеци...и петима чужди ДЕНИЦА ТОДОРОВА Телевизията и нейните производни раждат героите на новото време. В повечето случаи със звездна тв слава се окичват безразсъдни бунтари, зевзеци, анархисти или просто луди, които не признават никакви правила и сценарии. Подобни образи обаче допадат на тв аудиторията. Те са мразени и обичани. Обират най-много негативи от страна на зрителите, но в същото време с пълни шепи берат плодовете на славата.
Появата на риалити формата и в българския ефир позволи на куп световно неизвестни да получат поле за изява на маймунджилъците и номерата си. Ако сте готови да псувате, плюете, уринирате, разгологъзвате… мястото ви в подобно шоу е гарантирано. Публиката ще се възмути, но и щедро ще ви възнагради.
Други пък "дарования", получили възможност от някоя кабеларка да разкрият интелект, криволичещ в различни посоки и вселени, също успяват да привлекат всеобщото внимание към себе си. Но, както във всеки цирк шутът е този, който винаги разсмива публиката.
image

Боби Турбото успя да издигне олигофренията на пиедестал в ефира на родната телевизия.


1. Боби Турбото Турбофеноменът се ражда в неделния "Сблъсък" на bTV. Рубриката му разбива всички очаквания на зрителското въображение. С визия на ексхибиционист, облечен само по синя престилка, и с очила, вечно обясняващ се в любов на крави и плюшени мечета, той предизвиква бурни реакции от страна на ранобудниците в неделя. Мнозина заставаха пред телевизора само и само да разберат каква глупост са пръкнали мозъчните му клетки този път. По-късно рубриката му прераства в самостоятелно предаване по Нова телевизия, но бързо бе свалено заради зрителско недоволство. След кратко отсъствие зевзекът се появи на тазгодишните награди на БГ радио в компанията на D2, заинтригувайки хорското любопитство дали пък няма да ни забавлява отново от тв екрана.
image СНИМКА: РАДИЛА РАДИЛОВА

Зрителите свикнаха на простотиите на Нед, така че каквото и да измисли и направи, никой няма да остане учуден.

2. Найден Първото българско издание на риалити шоуто Big Brother извади на светло не само сексапилни жени и приморски гларуси, но и двама хулигани. Найден и Гроши бяха първите, които нарушиха правилата на играта и съответно бяха изгонени от публиката. Въпреки буйството и несдържания език в крайна сметка Найден се уреди със собствено предаване в музикалната телевизия ММ. Отскоро се подвизава и в ефира на GTV като водещ на "Нешоуто на Нед".
image СНИМКА: bTV

Дали най-сетне ще чуем певческия талант на Иван Ангелов, ще стане ясно от неговото "Айтос айдъл" шоу.

3. Иван Ангелов Скандалният и вече прокуден участник в Music Idol 2 Иван Ангелов успя да вдигне шум около себе си и без да попее, каквато всъщност беше задача му в шоуто. Полигави се, повлачи се по сцената, побърка си в пъпа и спечели любовта на подрастващите. След изгонването му от музикалното предаване пък успя да накара конкурентни продуценти да поспорят за него. От моментната му слава тутакси се възползва ТВ2, предлагайки му ефирно време за свободна демонстрация на айтоски хуморески.
image

Във футболната си кариера Гацо Бацов е ритал топката в отбори като Бацова махала, Депортиво Лесичери, Левски, Челси, Реал (Мадрид), както и в Националния.

4. Гацо Бацов В друго едно шоу се появи образът на провинциалния български футболист, говорещ на диалект и коментиращ по своему всичко случващо се около родното и чуждото първенство. Краси Рaдков направи Гацо Бацов по-известен футболист от куп ритащи топката таланти. Врачанският му изказ кара зрителя да се превива от смях и да обновява жаргона си с думи като "зейе", "сиреньето", "пиеньето и яденьето", "сгодните женици". Нерядко по улиците могат да се чуят реплики, изречени от малки и големи, като "Жик так, баце!", "Ми къ а мислиш ти таа работа?", "Нема ли кръв, нема фал, я така играем!", "Къде отиваш ти може би, на работа едва ли не?".
image

Няма тема, по която проф. Вучков да не е компетентен.

5. Професор Вучков Малко хора знаят, че проф. Вучков е завършил "Театрознание" във ВИТИЗ, че има 20 публикувани книги и над 1500 статии в пресата. Всички обаче го познават като водещ, често попадащ в скечовете на "Господари на ефира". С нападките си към "пооошлиии прееедааавания и вооодещии", с любовта си към музиката на "Лос Хемелос" и "интелигентното" си чувство за хумор той печели противоречивата любов на зрителя. Отскоро професорът се появи с променен имидж и зъби в ефира на ТВ2 начело на новото си предаване "Времена и нрави".
image

В един момент Анди Кауфман решава да промени живота си, пробвайки се в кеча. Опитът му обаче се оказва неуспешен и доста болезнен.

1. Анди Кауфман Мненията за известния комик са доста противоречиви. Едни намират таланта и чувството му за хумор за очарователни, други смятат, че държането му граничи с лудостта. Още в най-ранна детска възраст той стоял с лице пред стената на стаята си и си представял, че тя е неговата публика. По-късно забавлява истински хора в комедийния клуб Improvisation в Охайо. Играе на "Бродуей", снима се в киното и телевизията, а през 1979 г. прави бенефис в "Карнеги Хол". До последно твърди, че героят му Тони Клифтън и Анди Кауфман всъщност са двама напълно различни човека. Години по-късно актьорът Джим Кери разказва за творческата лудост на Анди във филма "Човек на Луната". 


image

Анди Дик често попада под обективите на папараците с пиянските си изцепки и гейпохожденията си из улиците на Ню Йорк.

2. Анди Дик Попитали веднъж Анди Дик каква професия упражнява, той отговорил: "професията на шут". Родителите му твърдят, че е "роден да забавлява хората". Всъщност кариерата му започва в телевизията с епизодични роли в ситкоми. По-късно гигантът MTV му предлага да направи собствено шоу - The Andy Dick Show. Къдрокоското скандализира публиката с гейнамеците към гостите си, с нецензурираните си реплики по адрес на популярни личности от шоубизнеса, а най-често шокира с разголването си. Статута си на звезда обаче затвърждава с появата на собствено риалити "Асистентът", в което актьорът прави пародия на всички подобни шоута, появявали се в тв ефира, като "Стажантът", "Сървайвър", "Великолепната петорка" и др.
image

Голите изпълнения на Ричард Хач не приключват след участието му в "Сървайвър". На една от церемониите за кинонагради в Америка той разкопчава панталона си, за да покаже на водещата, че не носи бельо.

3. Ричард Хач Първият победител в историята на "Сървайвър", който шокира не само зрителите, но и участниците, и екипа в риалитито. Ричард Хач е актьор по професия, като във филмографията си има над 70 филма. Авантюрист по душа, той решава да участва в първия сезон на тв играта. Никой от продуцентите обаче не подозира в какво приключение ще ги въвлече Хач, избирайки именно него да замине за Острова. Още в първото изпитание на отборите той се съблича чисто гол и оставя съотборниците си с увиснали ченета. Голотата му обаче се оказва най-малкият проблем за останалите. Словесните му нападки и свалки към участничките въпреки хомопредпочитанията му не му попречват да стане победител.
image

Джони, изглежда, прекарва повече време с полицаите, отколкото със съпругата си, която неотдавна подаде молба за развод.

4. Джони Ноксвил Лошото момче на Холивуд, което винаги е замесено в проблеми и чиито "най-добри приятели" са ченгетата. Джони Ноксвил е един от създателите на MTV предаването Jackass, вдъхновило родните самобитни таланти Боби Турбото и Нед. С още куп приятели олигофрени той пробва лимита на човешките възможности. Болката за тях не е от значение, важното е публиката да се забавлява. Освен навика на Ноксвил да пъха предмети в ануса си той е известен и с бруталното си и перверзно чувство за хумор, често демонстрирано на публични места. От полицейски участък в Ел Ей заявиха, че дори имат запазена килия само за него.
image

Всъщност Madonna направи Али Джи известен, когато го покани да се включи във видеото към песента Music от 2000 г.

5. Али Джи Дали Али Джи е муза за създателите на Jackass, или те са го вдъхновили да се превърне в кретен. До него и Анди Кауфман би изглеждал напълно нормален човек. Въображението на актьора не търпи граници и Али Джи доказва това с пълна сила.
Всъщност истинското име на актьора е Саша Барон Коен и в началото на кариерата си е имал вид на мъж с всичкия си. Ролите, които получавал, обаче не го удовлетворявали и решил да вземе нещата в свои ръце. Превъплъщава се в ролята на Али Джи, превръщайки се в последовател на собствено движение West Staines Massiv. Снима се в клип на Madonna, а през 2006 г. излиза на голям екран в ролята на казахстанския журналист в авторския си филм "Борат". 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
16.04 06:21 - Докога медиите ще издевателстват над българския народ с простотии! Иван Айдъла се уреди с шоу по ТВ2. Ставал жиголо. Правил секс с 13-годишни??? Пледирам към медиите - запазете езика на нашите деди !!!
1 Пледирам към медиите - спрете терора над нас!
2 Пледирам към прокуратурата да се самосезира за педофилия и хулиганство за Иван Ангелов! Категория: Изкуство
Прочетен: 108 Коментари: 7


Тагове:   обичат,


Гласувай:
0



1. krotalka - Рибата се вмирисва от главата!
21.04.2008 09:30
Простотията ни е залива от всякъде. В гонене на рейтинг и печалби, телевизията бълва пошлости. Въпреки, че съм противник на цензурата, явно за някои е необходима.

Поздрави за постинга!
цитирай
2. ninaantonova - Каквото и да кажа, е излишно!
21.04.2008 10:58
Без думи. Всичко е казано. Ние обикновените българи сме абсолютни ......кой както иска да се нарече. Манипулират ни от всякъде и ние го позволяваме, радвайки се на "прекрасния живот" който ни предлагат да живеем, естествено за нечия сметка.
цитирай
3. avangardi - Милички, ние възрастните по-можем да си
21.04.2008 12:20
сложим спирачките и да кажем - НЕ!
Но децата ни копират и не се замислят за"егото си", както се изразява психоложката, а копира едно към едно. Не, че и доста от възрастните не се вдетениха. Само гледката на парламентарната трибуна и родната ни политика е предостатъчна.
цитирай
4. kassandra - Нали знаеш на простият народ му т...
21.04.2008 20:39
Нали знаеш на простият народ му трябват само хляб и зрелища....:(
така е било явно така и ще бъде....
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8339095
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930