Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2008 08:05 - Традиции - Древните майстори рисували върху черупките с восък
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2133 Коментари: 2 Гласове:
0



Първото се багри със залък в устата
По традиция първото яйце трябва да е боядисано с червени багри. Според християнските схващания червеният цвят символизира Христовата кръв. Езическите обичаи, останали и до днес, превръщат червеното яйце във връзка между божественото и човека. Затова, след като се боядиса, домакинята трябва да го насочи срещу слънцето и така да почерпи от космическата енергия. Преди да се захване с боядисването на червеното яйце, домакинята трябва да сложи в устата си късче хляб, за да се предпази от силата на яйцето и да не се разболее. След това с него се разтрива челото и бузите на децата, което вещае здраве и благополучие. В някои райони пък черупките от червените яйца се сипят по покрива, за да може слънцето да кръжи около дома. В други краища на страната сипят черупките и пред входната врата, за да пази дома. Според някои традиции първото яйце трябва да се зарови в нивата на Гергьовден, за да я пази от градушка. Червената боя пък се излива в градината до някое цвете, за да пази дома от злите духове. По стара българска традиция първото боядисано яйце не се включва във великденския бой, а се слага пред иконата на Богородица или при домашното кандило. Там то стои до следващия Великден. Тогава домакинята го разчупва и според това каква е вътрешността се гадае каква ще бъде следващата година. Ако е запазено и пълно, значи и стопанството ще бъде пълно и плодородно. Ако пък е изгнило и полупразно, това вещае лоша година.

Пасхальный JuiceDrops
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Древните майстори рисували върху черупките с восък Синьото яйце е на почит в Родопите В Ихтиман ги наричат с имена, лепят вълна и листа
Боядисването на яйцата е може би едно от най-интересните занимания по време на Страстната седмица. Традицията повелява то да се извърши на Велики четвъртък между изгрев и залез слънце. Но в символиката на боядисаните великденски яйца има както християнски, така и езически елементи. Как предците ни са украсявали яйцата разкрива изложба в Етнографския музей в столицата. Въпреки че старите майстори са боравели със сложни техники, в изложбата има интересни идеи как сами можем да направим празничните яйца по-красиви и интересни.
 Техниките за боядисването на яйцата в изложбата са толкова стари, че никой не може да каже от кога точно датират. Най-разпространената е восъчната технология. И днес много хора рисуват със свещ фигури по яйцата, които след боядисването остават. Древните майстори обаче използвали чист пчелен восък. Той се нанася върху яйцето с дървена "писалка" с метален връх. В различните региони на страната са разпространени различни видове шарки и украси за яйцата. Ихтиманските великденски яйца трябва да са чисто бели. При тях контурите са нарисувани с черен восък и после оцветени с различни багри. Украсите са предимно от растителни елементи. Заради стилизираните цветчета по тях всяко ихтиманско яйце си има и име - Карамфилчето, Дренките, Момина сълза. От Костенец яйцата пък са червени с бели геометрични фигури. След като се направят контурите, яйцето се боядисва с червено багрило, с каквото се е боядисвал и текстил. После черупката отново се нагрява, за да падне восъкът и да останат само фигурите. Във Велинград най-разпространеният цвят за боядисване е тъмносиният. Бабите ни не само са боядисвали, но и украсявали яйцата с най-различни материали. Така наречените "китанчета" са пъстри яйца с налепени по тях малки вълнени топченца от конци, подобно на мартеници. Използвали се и различни листенца и цветчета. По време на боядисването се прикрепят с мрежичка към яйцето и след като изсъхне, върху него остава реалистична апликация.
 При древните обичаи за боядисване на яйцата голямо влияние имат езическите традиции. В древни времена Великден е било времето, когато природата се пробужда за нов живот. Флоралните елементи символизират именно този процес. Друг езически символ, изписан върху яйцата, е петелът. Тъй като той отбелязва настъпването на утрото, в символиката на яйцата символизира слънцето. Ролята на небесните тела в езическите вярвания е била много силна. Със слънцето отново се акцентира върху пробуждането и новото начало. Интересно е, че от древни времена образът на жената също се е появявал върху боядисаните яйца. Той символизира богинята на плодородието, която дава живот на природата. Още преди идването на християнската вяра по нашите земи в обагрянето на яйцата са се вписвали и кръстове. За древните обаче той не символизирал разпятието на Христос, а отново слънцето.
 Езическата и християнската традиция срещат и съвременни техники за украсяване на яйца в изложбата. Там могат да се видят интересни експонати, "обути" в чорапогащник или изрисувани с въображението на модерното изкуство. От днес отваря врати и великденски базар. От него можете да станете горд притежател на изрисувано по древна технология яйце срещу 3 до 5 лв.
 Надежда Пламенова


Тагове:   майстори,   восък,


Гласувай:
0



1. mathilda - леле! :)
22.04.2008 14:39
каква феерия от цветове :) страхотни снимки, много настроение ми донесоха :) хубав ден
цитирай
2. avangardi - mathilda, желая ти да изпишеш
22.04.2008 20:01
най-красивите великденски яйца- писанки.
С поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8307749
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95680
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031