Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2008 06:30 - СВЕЩИТЕ СА ЧУДОДЕЙНИ ТЕРАПЕВТИ
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 6348 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 18.05.2008 07:13


СВЕЩИТЕ СА ЧУДОДЕЙНИ ТЕРАПЕВТИ image

imageКъсче сирене, цигулков ключ и парче портокал - какво е общото между тях?

Чудно нещо е свещта - тя и в домакинството е помощничка, и на празника е кралица, и гаданието без нея не е гадание! И макар че не може да се мери по яркост с обикновената лампа, в създаването на настроение и празнична атмосфера няма равна на себе си.

Восък и компания

Смята се, че първите восъчни свещи - хартиени тръбички от восък на насекоми и растителни семена - са се появили в Китай и Япония. По-късно за такива цели започнали да използват животинска мазнина - пчелният восък оставал скъпо удоволствие, макар че “медените” свещи горели много по-ярко. През XIX век механизацията на свещарския занаят направила свещите достъпни за всички - химиците получили стеарин от мазнина и парафин от непречистен нефт. От нефт днес се правят гелеви свещи - най-безопасните и дългоработещи. Те не се стичат, не изискват свещник и горят три-четири пъти по-дълго от парафиновите - даже най-малката гелева свещ издържа около 10-15 часа. Плаващите свещи пък успели да съединят несъединимото - огъня и водата. Могат да се намерят дори специални свещи за басейни - плаващи листа, цветя, звезди.

Обикновените разноцветни “таблетки” могат да украсят малък “водоем” - кристална чаша или скучаещ без работа аквариум бокал. Пусни във водата свещи и главички на цветя - орхидеи, лилии или просто розови листчета – вълшебство! Широките цветни бокали пък можеш да превърнеш във фенерчета - нека във всяка чаша плава по едно малко огънче.

Атмосфера на загадъчност и мистика могат да придадат на стаята черните свещи. Подреди ги в позлатени свещници в един ред върху комода и веднага ще се почувстваш вълшебница или маг.

Впрочем плаващи свещи можеш да си направиш и собственоръчно. Свещите не само плават, те и ухаят! Естествени ароматерапевтични свойства имат восъчните свещи - летните аромати на ливади, цветен прашец и мед покоряват веднъж завинаги. При горене такива свещи отделят фитонциди, които пречистват въздуха, потискайки бактериите и вирусите. Още по-богат е спектърът на действие на восъчните свещи с етерични масла - те отпускат, премахват умората и главоболието, помагат при безсъние.

Ароматен огън

Пикантните и свежи аромати на парфюмираните свещи създават празнично настроение. Често такива свещи представляват продължение на известни парфюмерийни линии - затова ако приятелката ти харесва определен парфюм, свещ с любимия й аромат би била прекрасен подарък за нея. Оригинална ароматна свещ можеш да си приготвиш и сама в кухнята. Разрежи един портокал напряко, извади меката част и постави в “чашката” от кора малка свещ стълбче - горейки, тя фино ще ухае на цитрус.

Можеш да използваш магическите свойства на свещта и без да си магьосница. Налегнали са те тъжни мисли или си уморена? Гледай пет минути пламъка на восъчна свещ - трепкащото огънче и медният аромат ще те отвлекат от тъгата и ще те успокоят, ще дадат отдих на очите ти. Пречистващата сила на огъня ще подобри и аурата на дома ти - обиколи стаята със запалена свещ и освети всички ъгли.

Свещи е хубаво и да се подаряват. По магазините днес могат да се намерят най-различни подходящи за даряване свещи - с изящни рисунки, във вид на цигулков ключ, портокал или... късче сирене, прозрачни гелеви с раковинки и мъниста - изборът е твой. Подарявайки свещ, ти сякаш даваш на близкия си човек топлина от своето сърце.

Потомци на канделабрите

Съвременните свещи далеч невинаги се нуждаят от поставки - малките “таблетки” в метални капсули могат да се нареждат дори на голия под, като с тях се изписват сърчица или думи. А фигурните свещи просто да ти е жал да ги запалиш! Всички тези парафинови цветенца, маяци, фигурки на животни и статуетки са прекрасни сувенири, чието призвание е да украсяват дома.

Свещниците също обичат оригиналните решения. Например кованият канделабър /свещник за няколко свещи/ прекрасно се вписва в банята - той не заема много място и оживява пространството. Стенните аксесоари пък ще направят антрето по-уютно, а високите сребърни свещници на масата с белоснежна покривка ще придадат на гостната парадност.

Като свещник може да се използва какво ли не - ниска чаша, миниатюрна чинийка, бокал, цветна саксийка и дори красива кутийка от крем могат да станат “дом” за свещи по твое желание.

Оригинални, макар и еднократни свещници се получават от ябълки. Избери красив здрав плод, изрежи ямичка и постави в нея къса свещ. Особено кокетно изглеждат големите разноцветни плодове - жълти, зелени и червени

КРИЕ ЛИ СЕ МАГИЧЕСКА СИЛА В ПЛАМЪКА   imageСвещ палим не само в черква пред иконите, но и в почти всички църковни обреди. Но сред тях са такива взаимоизключващи се като женитбата и смъртта, като кръщенето и опелото. Добре ли е или зле, че огънят на сееща гори в ръцете ни? Отговор на този въпрос може да се даде, ако се знае откога съществуват восъчните свещи

За пръв път се появяват

в Египет и на остров Крит преди 5000 г. Но употребата им била доста ограничена, защото стрували скъпо в сравнение с натъпканите с катран тръстики, които вършели същата, че и по-добра работа.

Обикновените хора освен това се изхитрили още в онези древни векове да правят свещи от животинска лой, потапяйки многократно конеца в разтопената мазнина. Проблемът бил, че те изгаряли много бързо, димели обилно и миришели отвратително. Въпреки това още в древността свещите били оцветявани, ароматизирани, доколкото може, позлатявани. Както се казва, нищо различно и от днешните индустриални времена, когато пазарът е наводнен със свещи във всякакви форми, цветове и аромати.

От едно време има обаче едни

по-особени свещи, които се правят на ръка, за да са магически.

Изработката на тези свещи не е просто стопяване на стеарина и наслагването му около някакъв конец. Маговете дълго обмислят необходимата форма и най-точния цвят за всяка свещ, която си има определена употреба. Така например светлозелената свещ може да донесе само подобрение на времето, сребърната е гаранция за успех в хазарта, а жълто-бялата носи душевно спокойствие.

Денят на производство също е важен. В понеделник се правят бели свещи, във вторник - червени, в сряда - виолетови, в четвъртък - зелени и т.н. Използват се и различни видове треви и билки за подобряване на магичното им действие.

В християнската църква свещите също са свързани със свещенодействието. Но те се налагат в практиката едва през XXII в., а в ранните години на християнството дори са били отричани и заклеймявани като остатък от езичес-твото. И това не е далеч от истината. В ранните векове на християнството - а в България дори и до наши дни - селяните прикрепят свещи по роговете на животните, за да ги защитят от болести, прочистват домовете си, обикаляйки със свещи из всички ъгли и т.н.

Освен всичко друго,

крехкостта на пламъка символизира несигурността на битието ни.

Може би затова и свещта присъства като един основен актьор в погребалните ритуали. Тази традиция се предполага, че идва още от древните юдеи. Те имали обичай да палят свещ в стаята на мъртвеца, която трябвало да гори една седмица. Според учените това си имало и чисто практическа страна - по този начин се пречиствал въздухът в стаята на мъртвеца. С времето обаче се натрупали и други поверия. Свещта в ръцете на умиращия например трябвало да прогони демоните. При друго поверие, ако някой по невнимание остави горяща свещ в празна стая, това означавало скорошна смърт на близък човек. Ако пък пламъкът на свещта е син, то значи някъде наоколо броди привидение. През Средните векове като основни потребители на свещите били нарочени вещиците, които според легендите ги използвали за демонските си обреди по време на сборищата.

Но да не си помислите, че свещта е характерна единствено за християнството и вярванията, свързани с него. Тя е неотменен атрибут и на вуду магьосниците, и при множество церемонии във всички източни религии.

Все пак, за християнина запалването на свещ в черквата не е свързано с общуването с духове, а е пречистващо действие, което ни помага по-лесно да стъпим с тяло и душа в святото пространство. // //

 

СВЕЩТА Е ВРЪЗКА С БОГА imageКакво прави обикновено човек, когато пристъпи прага на православния храм В девет от десетте случая, той запалва свещ. С малката восъчна свещ започва нашето практическо християнство, нашето приобщаване към обреда. Не е възможно да си представим православен храм, в който не се палят свещи. Тълкувателят на Литургията блаженият Симеон Солунски (XV в.) казва, че чистият восък означава чистотата и незлобливостта на хората, които го носят. Той се принася в знак на нашето разкаяние за упорството и самоволието ни.

Восъкът на църковната свещ е мек и податлив като нашата готовност да се подчиним на Бога. Горенето на свещта означава

превръщането на човека в ново създание

под въздействието на огъня на Божествената любов. Свещта е свидетелство за вярата, за причастността на човека към Божествената светлина. Тя символизира пламъка на нашата любов към Господ, Божията Майка, ангелите и светиите и затова се отнасяме с благоговение към нея.

Не трябва да запалваме и поставяме свещта формално, със студено сърце. Външното действие трябва да бъде допълнено с молитва, макар и най-простичка, със свои думи. Запалената свещ присъства на много църковни служби. Държат я в ръце приемащите кръщение и съчетаващите се с тайнството на брака. Сред множество горящи свещи се извършва и опяването. Прикривайки с длан огъня на свещта от вятъра, богомолците вървят в Кръстния поход.

Няма задължителни правила къде и колко свещи да се запалят и поставят в храма. Купуването им в притвора на храма е най-малката жертва Богу, жертва доброволна и необременителна. Тя е и жертва за нуждите на храма. Известно е, че заради такава жертва Господ е творил много милости. Различните по цена свещи само отразяват разликата в сумата на нашето пожертвование.

Голямата скъпа свещ в никакъв случай не е по-благодатна от малката. Вярващите християни, посещаващи редовно храма, се стараят всеки път да поставят няколко свещи: пред празничната икона в средата на църквата, пред иконата на Спасителя или Богородица - за здравето на своите близки, и в долната част на стоящите свещници за успокоение на душите на починалите.

Свещ може да се запали и на всеки светец,

ако това подсказва желанието на сърцето ни.

Понякога се случва, че в свещника пред иконата няма свободно място -всички са заети с горящи свещи. Тогава не е необходимо да се гаси друга свещ, заради нашата собствена. По-добре е да се помоли служителя да я постави в по-добро време. И ако са изгасили Вашата още недогоряла свещ преди края на службата, не се смущавайте - Всевиждащият и Всезнаещ Бог вече е приел жертвата. Не е необходимо да спазваме някакво правило за това, че свещта трябва да се поставя само с дясната ръка, да си мислим, че ако е загаснала, това означава нещастие, че да се разтопява долния й край, за да се закрепи в свещника, е смъртен грях и т.н. Суверията, свързани с църквата, са много и повечето от тях са безсмислени.

Восъчната свещ е приятна Богу. Но Той цени повече горенете на човешкото сърце. Нашият духовен живот, участието ни в богослуженията не се ограничават само със запалване на една свещ. Свещта не освобождава от греховете, не ни съединява с Бог, не дава сили за невидимата ни борба. Свещта е пълна със символични значения, но нас ни спасява не символът, а неговата истинска същност - Божествената благодат.

image image image
Blues Brothers - В Църквата
времетраене: 06:31мин.
гледания днес: 271
качил: pers
Бтв - Документите Ч.1- Чудесата В Църквата
времетраене: 23:21мин.
гледания днес: 2,241
качил: majesco
Бтв - Документите Ч.2- Чудесата В Църквата
времетраене: 23:44мин.
гледания днес: 1,640
качил: majesco

ОСВЕТЕНАТА СВЕЩ МОЖЕ И ДА ПРЕДСКАЗВА imageЦърковните свещи се използват с успех и при гадаене на восък.

Може и да звучи странно, но купена от черква свещ дава по-добри резултати и затова много от гадателите ги предпочитат. Но и всеки може да се опита да разбере бъдещето си, ако използва правилно определени ритуали и добре разчита получилите се фигурки.

Първи начин

Вземете свещ, налейте в плоска чиния малко вода, налейте във водата разтопения восък, като мислите за своето желание. По фигурката може да гадаете своята бъдеща съдба. фигурките могат да бъдат различни по форма: ако видите венец, скоро ще се ожените, ако видите змия е на болест, лебед - на добри вести, мелница - означава сплетни, подкова - щастие, корона - успех.

Втори начин

Вземете тънка църковна свещ и бял лист. Напишете на него името на своя жених или мъжа, който искате да ви обърне внимание. Запалете свещич-ката и излейте восъка върху хартията, където е написано името на жениха с думите: "Мила свещице, запали сърчицето на моя мил, Божия раб (името)". Когато изгори цялата свещ, а восъкът изстине върху листа, внимателно го увийте в хартията и го носете постоянно със себе си. Човекът, за когото сте гадали, непременно ще ви отговори с взаимност или ще ви обикне още повече.

Трети начин

Върху неголям лист хартия напишете името на жениха. Запалете свещта и на нейния пламък изгорете листа с името. Мислено попитайте ще бъде ли този човек с вас. Съберете внимателно образуваната пепел в шепа. Точно в полунощ идете до прозореца, отворете го и покажете ръката с пепелта. Ако пепелта се издигне във въздуха и отлети от дланта ви, човекът, чието име сте написали, никога няма да бъде с вас. Ако пепелта остане в дланта ви, вие никога няма да се разделите.

Четвърти начин

Вземете две църковни свещи - за вас и вашия възлюбен. Когато стане точно полунощ, поставете свещите в чаши със сол, очертайте кръг с тебешир около чашите и кажете три пъти: "Нека да изгасне моята свещ, ако рабът Божий (името) има друга. Восък, огън и свещички, кажете ми цялата истина, нищо не крийте". Запалете свещите. Ако вашата свещ угасне първа, то вашият жених има друга. Ако двете свещи горят, нямате повод за безпокойство - вашият мил ви е верен. 

По материали на http://www.chudesa.net/

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image



Гласувай:
0



1. letisi - невероятен и много интересен постинг...
18.05.2008 09:05
поздрави и добро настроениие днес:))))))
цитирай
2. yuliya2006 - АВА, ЧУДО СИ В ТОЗИ САЙТ, ЛЕЧИТЕЛ И ...
18.05.2008 11:45
АВА, ЧУДО СИ В ТОЗИ САЙТ, ЛЕЧИТЕЛ И МЪДРЕЦ!РАДВАМ СЕ ЧЕ В ТОЗИ СУЕТЕН СВЯТ ИМА ТАКИВА ЛИЧНОСТИ!
БЛАТОДАРЯ ЗА ВСИЧКО, КОЕТО НИ ДАРЯВАШ ПРЕЗ ТВОЯТА ДУША!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
3. slavuncho - Бих искал
18.05.2008 11:51
да присъствам на бал в някой дворец "на свещи". Представям си атмосферата - съвсем различна от разните интерпретации на тази тема по филмите :). Много от особеностите на тогавашния начин на живот се дължат на осветлението. Все пак, основния източник на информация са очите...
Прекрасен постинг!
цитирай
4. avangardi - Благодаря ви приятели,
18.05.2008 14:19
много сте мили!
Ще имам в предвид, когато организирам следващия бал за приятели, да го осветя по подходящ начин със свещи - разноцветни, ароматни и пърхащи с искрици от потока свеж въздух! А от балкона ще се разнася вълшебна музика...
цитирай
5. anabel4o - Чудесен постинг! Подейства ми м...
18.05.2008 17:56
Чудесен постинг! Подейства ми много успокояващо и вдъхновяващо. Благодаря ти!
цитирай
6. slavei - Иле, благодаря ти за...:)*
18.05.2008 19:50
този красив и светъл постинг!
Нека духовна светлина да осветява душите и сърцата ни!
Прегръдки!:)*
цитирай
7. avangardi - letisi, yuliya2006, slavuncho, anabel4o, slavei - БЛАГОДАРЯ
18.05.2008 20:00
ВИ ОЩЕ ВЕДНЪЖ!
Съжалявам само, че в другите форуми има разни глезотийки с които мога да ви приветствам - да добавя красив букет или емотикон и т.н.
Сега мога само да ви прегърна и да ви изпратя въздушни целувки.:-))
Приятна вечер с компанията на Индиана Джонс от 20.00 - моят супер-герой!
Здраве и усмивки ви желая - Илка
цитирай
8. tamzin - Пламенен
19.05.2008 11:44
поздрав и благодарности за разкошния постинг! Живият огън е чудо и магия, всяка вечер при мен гори свещичка...
Твой огне-поклонник
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8305164
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95673
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031