Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2008 06:12 - България - експресни новини
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 2346 Коментари: 2 Гласове:
0



Българи попълват редиците на "Ал Кайда"

България е сред европейските страни, чийто граждани се записват в редиците на терористичната мрежа на "Ал Кайда". Това пише италианският в. "Темпо", позовавайки се на поверителен доклад на Европол, полицейската служба на ЕС. На първо място в черния списък са французите, следват Австрия, България, Белгия, Германия и скандинавските държави. Това са страни с големи мюсюлмански общности. Щом влязат в "Ал Кайда", европейците на възраст 17-30 години първо се заемат с оказване на логистична помощ. Когато станат на около 26-30 години, те вече участват в операции и атентати. Ако оцелеят, поверява им се мисията за набирането на нови бойци от Европа, разяснява "Темпо".
Междувременно агенциите Франс прес и Ройтерс съобщиха, че съвсем скоро "много силно послание" щял да отправи лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен.

Ученици агитират с клип срещу матурите

Провеждането на задължителните матури провокира ученическото творчество в неподозирани размери. Клип с анонимни автори се върти в интернет като пародия на спотовете, които от няколко седмици рекламират матурите по националните телевизии. В него министърът на образованието Даниел Вълчев е представен като Ханибал Вълчев - с името на героя от култовия филм "Мълчанието на агнетата", а ведомството е наречено Министерството на матурите. На фона на "Тухла в стената" на Пинк Флойд се редуват надписите: "Випуск 2008 отвръща на удара...", "... но идват избори". Следва бюлетина, на която от трите възможности - НДСВ, ДПС и ДСБ, с червено е задраскана царската партия. Клипът завършва с карикатура на урна с бюлетини, над която пише "Не на НДСВ!".

Клипът може да се види на адрес: http://www.vbox7.com/play:8f854f4e

Училищата ще получават повече пари за униформи

image

Над 40 училища от страната получиха награди на второто ревю "Училищното облекло - вчера, днес и утре", организирано от МОН. Голямата награда - екскурзия до Париж, спечели ученичка от професионалната гимназия по облекло "Княгиня Мария Луиза".

Снимка: Юлиян Савчев

Ванина Стоянова Ванина Стоянова

"Училищата, които въведат униформи, ще получават по 40 000 - 50 000 лв.", съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев. За задължително облекло през тази година са осигурени 2 млн. лв. В зависимост от броя на желаещите училища министерството има готовност да удвои сумата, уточни Вълчев. Той припомни, че през 2007 г. училищата получаваха по 30 000 лв. за въвеждането на униформите.
Министърът на образованието откри вчера в НДК второто ревю на ученически униформи. "Искаме да покажем, че униформата не е насилие над децата, тъкмо обратното - близкото облекло в рамките на една организация няма нищо общо с униформеното мислене", заяви Вълчев. Според него въвеждането на униформи трябва да е по инициатива на училищните директори, учителите и родителите, а не да е задължително.
Спектакълът започна с "Клас стани! Клас мирно!". Веднага след това водещите Димитър Рачков и Зуека набързо "произведоха" министъра в "пионерче", понеже бил прошарен за чавдарче. След кратко ретро ревю на униформи от близкото минало, започна истинско шоу, в което над 100 училища представиха своите униформи, имаше и дефиле с облекла за свободното време и за абитуриенския бал. Някои училища представиха моделите си доста предизвикателно. Кулминацията обаче бе дефиле на модели от хартия и подръчни материали. Докато в залата шоуто течеше с пълна сила под звуците на младежки хитове, във фойето пред нея и на метри от министъра групи ученици излизаха за по цигара. След намесата на Вълчев обаче им забраниха.
Жури начело с модния спец Любомир Стойков раздаде над 40 награди - DVD плейъри, цифрови фотоапарати, лаптопи и др., осигурени предимно от спонсори, сред които и "Овергаз". За доброто настроение на гостите и участниците в ревюто се грижеше Графа.


Неосигурените ще влизат по-трудно в здравната система

Управляващите обмислят нови мерки срещу некоректните пациенти - Янина Здравкова

"Хората, неплащали здравни вноски, трябва да влизат по-трудно в системата", смята депутатът от НДСВ Антония Първанова. Тя е и един от авторите на модела за промени в здравеопазването, приет от тройната коалиция. Тя допълни, че се обмислят законодателни мерки за утежняване на връщането в системата.
В момента 1 милион души нямат осигуровки и нямат право да ползват безплатно услугите на здравната каса. По закон обаче човек става осигурен, ако плати 12 вноски накуп или се осигурява в продължение на 6 месеца. "Сега някои, когато имат нужда от лечение, влизат в системата, като платят 100 лв., срещу което ползват услуги за хиляди левове. Така се натоварва касата, освен това е некоректно спрямо тези, които си плащат редовно", смята депутатът. Според нея сегашните мерки за неплащащите (като това да им отнемат телевизора) не могат да изградят самосъзнание за коректно осигуряване.
Тепърва обаче ще се изяснява как да се затрудни връщането на некоректните платци, така че те да се мотивират да си плащат редовно осигуровките. Според Първанова има различни варианти. Единият е за влизане в системата да се искат повече от 12 вноски. Другият - след плащането накуп човекът да не може да ползва безплатна помощ 6 месеца, за да си прави сметката дали да се осигурява редовно или не. Може и да се въведе правило, че след плащане накуп 50% от първата медицинска процедура се поемат кеш от пациента.
Лесното влизане в системата беше регламентирано от НДСВ през 2004 г., когато се оказа, че без редовни вноски са 2 милиона души. Преди това законът казваше, че безплатна помощ може да се ползва само ако длъжникът изплати целия си дълг към здравното осигуряване, а не само вноските за последните 12 месеца. Законът обаче не се спазваше, тъй като преди 2004 г. никой не беше засякъл кой дължи здравни вноски и всички ползваха безплатно услуги, независимо дали се осигуряват или не.

Синдикатите поискаха затвор за неплатени осигуровки - Силвия Георгиева

Неплащането на осигуровки от работодателите да се криминализира, поискаха синдикатите на конференция за Лисабонския договор и Хартата за основните права на гражданите от ЕС, организирана от Икономическия и социален съвет (ИСС).
Темата за укриването на осигурителните вноски за пореден път противопостави профсъюзите и бизнеса. "Работодателите, укриващи осигуровки на служителите си, нарушават драстично техните права. Затова за некоректния бизнес трябва да се налагат жестоки санкции, в противен случай няма да се справим със сивата икономика", мотивира се зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров. По думите му от 2000 г. досега в резултат на намаляването на осигурителната тежест с над 10% у бизнеса са останали 9.3 млрд. лв. Според него трябва да се мисли за криминализиране и на други нарушения на трудовите и осигурителни права на гражданите.
"Ако аз като работодател съм сключил договор за обществена поръчка например с шефа на ИСС и той не ми е превел парите в срок, как да платя на служителите си и защо аз да влизам в затвора, каква е отговорността на шефа на ИСС в случая?", реагира обаче зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян. От БСК се противопоставиха и на желанието на синдикатите в Хартата за основните права на европейските граждани да се запише гарантирането на минимален доход на работещите в Евросъюза.


 


 



Тагове:   България,   новини,


Гласувай:
0



1. valiordanov - Тревога !!!! Но снощи научих нещо, ...
19.05.2008 07:26
Тревога !!!! Но снощи научих нещо, което може и да не е тайна за хора които се интересуват и занимават с политика за разлика от мен. Предстои големият разпад на Америка! Не съм сигурен , но много ми се иска, тази непроходила исторически държава да си заеме мястото в паяка и да се научи да ходи....От там са всичките ни беди! Това е лично мое мнение и не ангажирам никого. Поздрави приятелче!
цитирай
2. viki11 - Ами може да сме в Ал Кайда, ако дават ...
20.05.2008 13:44
Ами може да сме в Ал Кайда, ако дават кебапчета! С некадърните ни политици това е нормално.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8338513
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930