2. radostinalassa
3. zahariada
4. mt46
5. varg1
6. leonleonovpom2
7. wonder
8. sparotok
9. kvg55
10. planinitenabulgaria
11. rosiela
12. bven
13. apollon
14. getmans1
2. geraltofrivia
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. simonata
7. metaloobrabotka
8. djani
9. iw69
10. rosiela
Сиренето без мляко
Ментетата наблъскани с протеини и есенции Сирене без капка сурово мляко се продава по българските магазини. Това алармира бившият земеделски министър и настоящ депутат Нихат Кабил.Ментето прилича на външен вид на истинското и носи името "бяло саламурено".
Направено е обаче от протеини, глутени, подобрители и овкусители, обясни Кабил по време на общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите.
Тези продукти отговарят на всички изисквания за безопасност, но не и за качество на храните, предупреди ексминистърът.
Той призова всички магазини да имат два отделни щанда.
На единия да продават качествените продукти, а на другия - евтините аналози.
Срокът за подобряване на качеството на българското мляко да бъде удължен с още четири години до 2013 г., поискаха млекопреработвателите. Сега той е до края на 2009 г., а след това фермите и мандрите, които работят с второкласна суровина, трябва да затворят. Млекарите настояват и за намаляване на ДДС върху техните стоки, а налогът за киселото мляко да е нулев. Те искат строга категоризация на фермите, които произвеждат първокласно мляко, както и защита на предприятията, произвеждащи традиционно национални продукти. Настояват и за целогодишна субсидия от 20 ст. за литър качествено мляко и въвеждане на Български държавен стандарт за млечните продукти.
Юлияна Узаничева
Млекарите в Европа въстанаха
След превозвачите и млекарите в Европа въстанаха. "Млечната стачка" обхвана първо Германия и Швейцария, но бунтът се разрасна в целия континент. Производителите на мляко протестират срещу ниските изкупни цени. Федерацията на производителите на мляко в Австрия се присъединиха към колегите си от Германия и Швейцария, които протестират вече цяла седмица. Земеделците от алпийската държава заплашиха, че ще спрат доставките за пазара. Белгийските производители също имат намерение да подкрепят европейските си колеги. Според представител на белгийската асоциация на производителите на мляко днешните изкупни цени, които са между 32 и 35 евроцента за литър, не покриват производствените разходи. Фермерите настояват за изкупни цени от 43 евроцента за литър, което от своя страна ще рефлектира върху цените на всички млечни продукти.
В Румъния животновъдите също се надигнаха срещу изкупните цени на млякото, изкупувано от френската компания "Данон". Те обявиха от понеделник тридневна стачка, която ще проведат пред посолството на Франция и централата на компанията в Букурещ. "Ще протестираме срещу ниските изкупни цени на млякото и срещу политиката на тази компания да диктува цените и договорните условия", подчерта председателят на синдикалната федерация Николае Стафан. Той обвини компанията, че едностранно е прекратила договорите с някои от производителите точно в момента, в който те водели преговори с изкупвателните фирми. "Данон" от своя страна отхвърли тези твърдения.
КАК ДА ПРИГОТВИМ КИСЕЛО МЛЯКО И СИРЕНЕ
Както се знае, българското кисело мляко е неповторимо и известно по целия свят. Но освен киселото мляко, българите приготвят и изключително вкусно бяло сирене, извара и други продукти на базата на прясното мляко. Този път ще ви предложим няколко рецепти за приготвяне именно на такива продукти.
Макар че е течна храна, млякото съдържа 12,5 % сухо вещество и над 100 химични съставки. В един литър краве мляко се съдържат 35 г белтъци, 46 г захар, както и почти всички видове минерални соли и витамини. Освен че е хранително, прясното мляко се усвоява много лесно от организма. От мляко се приготвят различни млечни продукти - кисело мляко, сирене, кашкавал, сметана, извара, масло и др., които намират широко приложение в българската национална кухня.
КИСЕЛО МЛЯКО
Българското кисело мляко е оригинален национален продукт. Извън България то е известно под наименованието "югурт". Предполага се, че възникването на българското кисело мляко е свързано с развитото овцевъдство още по времето на траките. Овчарите преработвали големите количества прясно мляко в разнообразни продукти. Някои смятат, че най-добрите майстори на кисело мляко са от Разградския регион. Киселото мляко се получава от предварително загрято пълноценно прясно мляко, претърпяло млечнокисела ферментация при 40 - 45 градуса. В зависимост от млякото, от което се получава, киселото мляко бива овче, краве, биволско, смесено. Най-много мазнини съдържа биволското - 7,5 %, следвано от овчето - 6,5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3,6 %. Ето как можете да си приготвите и вие българско кисело мляко по рецептата на майсторите от Разград:
Необходими продукти
|
*уР* Киселото мляко се използва като продукт в множество ястия. От него се приготвя и характерния за българската кухня ТАРАТОР *
- БЯЛО СИРЕНЕ
Бялото саламурено сирене е концентрирана млечна храна с различни вкусови и ароматни качества в зависимост от технологията на приготвянето му. Приготвяло се е в домашни условия още от древността. Използва се като предястие или като съставка на безмесни ястия от българската национална кухня. Предлагаме ви рецепта за приготвяне на саламурено овче сирене, което е основна национална храна на българския народ. Може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други продукти.
Необходими продукти
|
|
Начин на приготовление Прецедете млякото. Загрейте го за около 10 минути до температура 70 градуса, като не допускате да заври и след това го охладете до 33 - 34 градуса. Прибавете маята, разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10. Разбъркайте добре млякото и го оставете при същата температура в продължение на 1 час, за да се подсири. Така приготвеното сирене се изсипва в марля и се прецежда в продължение на 2 часа, за да се отдели суроватката. Изцеденото сирене поставете в цедилка и го пресовайте с тежести. Нека преседи по този начин поне 6 часа, след което можете да го нарежете на отделни бучки и да го оставите в саламура, за да се осоли. Саламурата се приготвя от 1 литър вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа, за да придобие леко солен вкус. След това можете да го подредите в съдовете, в които ще го съхранявате и да го залеете със саламура, приготвена от 120 г сол на 1 литър вода. Сиренето е готово за консумиране след 60 дни, през които в помещението трябва да се поддържа температура около 10 градуса. След този период можете да го съхранявате в хладилник. |
Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко за подквасване и разбъркайте добре. След това отново прибавете получената смес към прясното мляко. Разбъркайте добре, похлупете съда с капак, увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало и го оставете в топло помещение.
Температурата 38 - 40 градуса трябва да се запази в продължение на три часа, докато се развие млечнокиселата ферментация.
След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник.
Отровно мляко: Режим забрани независими ...
Китайският режим отрича замърсяване
Много слаб контрол има, за производството на всички видове храни у нас!
30.05.2008 10:16
"По дефиниция всички ние сме потребители", казва Джон Кенеди в обръщение до Конгреса през 1962 г. "Две трети от всички разходи в икономиката се правят от потребителите. В същото време това е единствената съществена група, която не е ефективно организирана и чиито възгледи често остават нечути."
В средновековна Европа проблемът е имал относително просто решение - продавачът на разредено или прокиснало мляко например за наказание е трябвало да изпие цялото количество. Във Франция през ХVІ век хората са имали право да замерят с развалени яйца този, който им ги е продал. В много страни е съществувала специална длъжност инспектор на пазара. В древен Китай тази мисия за известно време е изпълнявал философът Конфуций.
За щастие (или за съжаление) времената, когато купувачът е можел да замеря нечестния продавач с развалените му продукти, безвъзвратно са си отишли. Цивилизацията изисква по-хуманни начини за защита на правото на потребителите да получават качествени и безопасни стоки и услуги. Най-голямото наказание за всеки търговец или производител е санкцията на потребителя, когато той спре да купува."
Образовани ли са българските потребители?
Не са образовани, защото не са достатъчно богати. Каквото и да прочетат на етикета, каквато и информация да стигне до тях чрез медиите, те търсят евтиното, а то в повечето случаи е и вредно за здравето.
Ако започнем да си правим повечето неща "домашно" то вече няма държава! Връщаме се към махалите и отделните домакинства. Всеки да развее родовият байрак на покрива и... напред към средата на ХХІ век!
Чудя се да ли не е права?!....
Браво,Илче!:)))
Ценна информация!:))
02.07.2010 12:05
04.07.2010 13:52
2. разкази за художници avangardi-блог вълна
3. ДВУЕЗИЧНА БИБЛИОТЕКА с преводна литература
4. онлайн радио
5. Музика
6. 65 думи със специфичен правопис
7. impressio
8. обекти
9. сензация
10. новото познание
11. sofiadailyexpress
12. fakti.bg
13. Искам да знам
14. братле
15. изумително