Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2008 07:06 - Сиренето без мляко -Ментетата наблъскани с протеини и есенции
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4223 Коментари: 10 Гласове:
2



Сиренето без мляко

Ментетата наблъскани с протеини и есенции

image

Сирене без капка сурово мляко се продава по българските магазини. Това алармира бившият земеделски министър и настоящ депутат Нихат Кабил.
Ментето прилича на външен вид на истинското и носи името "бяло саламурено".
Направено е обаче от протеини, глутени, подобрители и овкусители, обясни Кабил по време на общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите.
Тези продукти отговарят на всички изисквания за безопасност, но не и за качество на храните, предупреди ексминистърът.
Той призова всички магазини да имат два отделни щанда.
На единия да продават качествените продукти, а на другия - евтините аналози.

Срокът за подобряване на качеството на българското мляко да бъде удължен с още четири години до 2013 г., поискаха млекопреработвателите. Сега той е до края на 2009 г., а след това фермите и мандрите, които работят с второкласна суровина, трябва да затворят. Млекарите настояват и за намаляване на ДДС върху техните стоки, а налогът за киселото мляко да е нулев. Те искат строга категоризация на фермите, които произвеждат първокласно мляко, както и защита на предприятията, произвеждащи традиционно национални продукти. Настояват и за целогодишна субсидия от 20 ст. за литър качествено мляко и въвеждане на Български държавен стандарт за млечните продукти.
Юлияна Узаничева

Млекарите в Европа въстанаха
След превозвачите и млекарите в Европа въстанаха. "Млечната стачка" обхвана първо Германия и Швейцария, но бунтът се разрасна в целия континент. Производителите на мляко протестират срещу ниските изкупни цени. Федерацията на производителите на мляко в Австрия се присъединиха към колегите си от Германия и Швейцария, които протестират вече цяла седмица. Земеделците от алпийската държава заплашиха, че ще спрат доставките за пазара. Белгийските производители също имат намерение да подкрепят европейските си колеги. Според представител на белгийската асоциация на производителите на мляко днешните изкупни цени, които са между 32 и 35 евроцента за литър, не покриват производствените разходи. Фермерите настояват за изкупни цени от 43 евроцента за литър, което от своя страна ще рефлектира върху цените на всички млечни продукти.
В Румъния животновъдите също се  надигнаха срещу изкупните цени на млякото, изкупувано от френската компания "Данон". Те обявиха от понеделник тридневна стачка, която ще проведат пред посолството на Франция и централата на компанията в Букурещ. "Ще протестираме срещу ниските изкупни цени на млякото и срещу политиката на тази компания да диктува цените и договорните условия", подчерта председателят на синдикалната федерация Николае Стафан. Той обвини компанията, че едностранно е прекратила договорите с някои от производителите точно в момента, в който те водели преговори с изкупвателните фирми. "Данон" от своя страна отхвърли тези твърдения.

КАК ДА ПРИГОТВИМ КИСЕЛО МЛЯКО И СИРЕНЕ

Както се знае, българското кисело мляко е неповторимо и известно по целия свят. Но освен киселото мляко, българите приготвят и изключително вкусно бяло сирене, извара и други продукти на базата на прясното мляко. Този път ще ви предложим няколко рецепти за приготвяне именно на такива продукти.

Макар че е течна храна, млякото съдържа 12,5 % сухо вещество и над 100 химични съставки. В един литър краве мляко се съдържат 35 г белтъци, 46 г захар, както и почти всички видове минерални соли и витамини. Освен че е хранително, прясното мляко се усвоява много лесно от организма. От мляко се приготвят различни млечни продукти - кисело мляко, сирене, кашкавал, сметана, извара, масло и др., които намират широко приложение в българската национална кухня.
 

КИСЕЛО МЛЯКО

Българското кисело мляко е оригинален национален продукт. Извън България то е известно под наименованието "югурт". Предполага се, че възникването на българското кисело мляко е свързано с развитото овцевъдство още по времето на траките. Овчарите преработвали големите количества прясно мляко в разнообразни продукти. Някои смятат, че най-добрите майстори на кисело мляко са от Разградския регион. Киселото мляко се получава от предварително загрято пълноценно прясно мляко, претърпяло млечнокисела ферментация при 40 - 45 градуса. В зависимост от млякото, от което се получава, киселото мляко бива овче, краве, биволско, смесено. Най-много мазнини съдържа биволското - 7,5 %, следвано от овчето - 6,5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3,6 %. Ето как можете да си приготвите и вие българско кисело мляко по рецептата на майсторите от Разград:
 

Необходими продукти

  • 1 л прясно мляко
  • 1 супена лъжица кисело мляко за подквасване.

  *уР* Киселото мляко се използва като продукт в множество ястия. От него се приготвя и характерния за българската кухня ТАРАТОР *
      БЯЛО СИРЕНЕ

Бялото саламурено сирене е концентрирана млечна храна с различни вкусови и ароматни качества в зависимост от технологията на приготвянето му. Приготвяло се е в домашни условия още от древността. Използва се като предястие или като съставка на безмесни ястия от българската национална кухня. Предлагаме ви рецепта за приготвяне на саламурено овче сирене, което е основна национална храна на българския народ. Може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други продукти.
 

Необходими продукти

  • 10 литра прясно овче мляко 
  • 20 капки мая за сирене /20 ml/ 
  • сол по 200 г на 1 литър вода за саламурата за осоляване, по 120 г на 1 литър вода за саламурата за съхраняване
Начин на приготовление
Прецедете млякото. 

Загрейте го за около 10 минути до температура 70 градуса, като не допускате да заври и след това го охладете до 33 - 34 градуса. 

Прибавете маята, разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.

Разбъркайте добре млякото и го оставете при същата температура в продължение на 1 час, за да се подсири. 

Така приготвеното сирене се изсипва в марля и се прецежда в продължение на 2 часа, за да се отдели суроватката. 

Изцеденото сирене поставете в цедилка и го пресовайте с тежести. Нека преседи по този начин поне 6 часа, след което можете да го нарежете на отделни бучки и да го оставите в саламура, за да се осоли. 

Саламурата се приготвя от 1 литър вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа, за да придобие леко солен вкус. След това можете да го подредите в съдовете, в които ще го съхранявате и да го залеете със саламура, приготвена от 120 г сол на 1 литър вода.

Сиренето е готово за консумиране след 60 дни, през които в помещението трябва да се поддържа температура около 10 градуса. След този период можете да го съхранявате в хладилник.

* Сиренето се използва като добавка в много ястия. Едно от тяхОсновните материали от рубриката "Българска национална кухня" са  подготвени от Калирой Пападопулу.

        Начин на приготовление         Сварете прясното мляко и го охладете до 38 - 40 градуса /трябва да е малко по-топло от ръката ви/. 

Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко за подквасване и разбъркайте добре. След това отново прибавете получената смес към прясното мляко. Разбъркайте добре, похлупете съда с капак, увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало и го оставете в топло помещение.

Температурата 38 - 40 градуса трябва да се запази в продължение на три часа, докато се развие млечнокиселата ферментация.

След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник.




Гласувай:
2
0


Вълнообразно


1. leif - Точно в момента варя мляко за домашен кашкавал :)))
30.05.2008 08:36
Млякото се завира и се добавя по 1 с.л.на литър готварска сол. Ври още 10-15 мин.и се добавя лимонена киселина- пресича се веднага. Прецежда се, натиска се с тежест и се слага в хладилника. След два дни става за консумация, но е по- добре да се изчака поне седмица
цитирай
2. letisi - да се чуди човек как след
30.05.2008 08:57
консумирането на такива нетрадиционни храни сме живи:))))
цитирай
3. iliada - Поздравления!
30.05.2008 09:06
Аз тези рецепти ги ползвах преди 15 години в Алжир за приготвяне на тези продукти ! Сега се замислям над възможността да доразвия уменията си ,защото наскоро чух ,че Дунавията е абсолютно менте, а много я харесвах!
цитирай
4. krotalka - Поздрави за постинга!
30.05.2008 09:31
Сиренето което се продава в България, по вкус се различава от българското сирене продавано в Германия! Явно това за износ е произведено от истинско мляко, а не от заместители.
Много слаб контрол има, за производството на всички видове храни у нас!
цитирай
5. avangardi - Образовани ли са българските потребители? И защо едва сега Нихат Кабил казва тази информация?
30.05.2008 10:16
Образовани ли са българските потребители? И защо едва сега Нихат Кабил казва тази информация?

"По дефиниция всички ние сме потребители", казва Джон Кенеди в обръщение до Конгреса през 1962 г. "Две трети от всички разходи в икономиката се правят от потребителите. В същото време това е единствената съществена група, която не е ефективно организирана и чиито възгледи често остават нечути."

В средновековна Европа проблемът е имал относително просто решение - продавачът на разредено или прокиснало мляко например за наказание е трябвало да изпие цялото количество. Във Франция през ХVІ век хората са имали право да замерят с развалени яйца този, който им ги е продал. В много страни е съществувала специална длъжност инспектор на пазара. В древен Китай тази мисия за известно време е изпълнявал философът Конфуций.

За щастие (или за съжаление) времената, когато купувачът е можел да замеря нечестния продавач с развалените му продукти, безвъзвратно са си отишли. Цивилизацията изисква по-хуманни начини за защита на правото на потребителите да получават качествени и безопасни стоки и услуги. Най-голямото наказание за всеки търговец или производител е санкцията на потребителя, когато той спре да купува."

Образовани ли са българските потребители?

Не са образовани, защото не са достатъчно богати. Каквото и да прочетат на етикета, каквато и информация да стигне до тях чрез медиите, те търсят евтиното, а то в повечето случаи е и вредно за здравето.
цитирай
6. wanksta - .......
30.05.2008 11:23
Дали изобщо на пазара е останала някоя българска стока,произведена от наши сънародници ? Иначе рецептите са много полезни,супер.
цитирай
7. slavuncho - Хубав постинг! Полезен :)
30.05.2008 12:07
Май трябва да извадя лъка и стрелите и да си утрепя някой заек - така, с пот на челото, ще знам с какво се храня...
Ако започнем да си правим повечето неща "домашно" то вече няма държава! Връщаме се към махалите и отделните домакинства. Всеки да развее родовият байрак на покрива и... напред към средата на ХХІ век!
цитирай
8. mmmmmmmmm - Хм ....
30.05.2008 14:55
Бях чувала,че една докторка,известна диетоложка в Бг забранявала на пациентите си да консумират сирене от магазина.В състава му се съдържали вещества,които извличат калция от организма.
Чудя се да ли не е права?!....

Браво,Илче!:)))
Ценна информация!:))
цитирай
9. анонимен - Изкуствените заместители.
02.07.2010 12:05
Българите са образовани, ама ги мързи да четат. И, освен това как се разчитат надписи със много ситен печат. Винаги, най - важната информация, производителите я написват с много ситни буквички, за да избегнат прочитането им, и, не само хранителните продукти са написани с такива букви, ами лекарствата, ами торовете, ами пвц продуктите, ами много, много други продукти по щандовете.
цитирай
10. анонимен - izkustveni zamestiteli
04.07.2010 13:52
kakvoto i da kagem ,tova sme nie
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 6348224
Постинги: 1856
Коментари: 10007
Гласове: 79064
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31