Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2008 06:37 - Проектът "Севтополис" може да стане визитна картичка за културата на България
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 4749 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 08.06.2008 07:02


image
Зелена светлина за проекта “Севтополис"

Светла Тенева

2 юни 2008 18:17
image
  Кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов получи днес официално становище от министър Стефан Данаилов относно внесената от Общината в Министерството на културата докладна записка за проекта “Севтополис”. 
 В официалното писмо се посочва, че във връзка с инициативата за изграждане на кръгово язовирно съоръжение с многообразни културни функции и парково пространство около археологическите структури на Севтополис във водите на яз. “Копринка” и предвид значимостта на обекта за културното наследство на България и развитието на туризма в региона, се иска становище на Общината относно провеждането на международен конкурс. 
 Този конкурс ще даде възможност да се представят по-широк кръг възможни концепции за експониране на посочения археологически обект. 
 “Вашата позиция ще бъде от съществено значение за изготвянето на планово задание за подготовката и провеждането на конкурс, както и за определяне на конкретните ангажименти на държавата и общината по реализацията на проекта”, се казва в становището. 
 Министерството на културата е потърсило компетентното становище и на Националния археологически институт и музей при БАН и Центъра за тракология. 
 Кметът Стефан Дамянов е инициирал създаването на комисия от специалисти за изготвяне на становището, поискано от Министерството. Ще бъде сформиран и комитет от учени, общественици, деятели на културата и туризма от държавни, обществени и частни организации за подкрепа на проекта. 
  Древен град ще изплува от водите Автор: FloG | сряда, 18/юли/2007
Категория: Архитектура

image
Истински тракийски град може да изплува от дъното на язовир “Копринка” до Казанлък. Става дума за столицата на одрисите Севтополис, която в момента е погребана под водата. Идеята е на арх. Жеко Тилев, който е изготвил проект за възстановяването на древния комплекс.

Проектът предвижда да се изгради кръгла язовирна стена около града, която да отдели водата от него. Така Севтополис ще се превърне в малък остров по средата на язовира, до който ще се стига с малки корабчета и лодки. Когато туристите се приближат до него, ще виждат само ограждащия пръстен, а градът ще остава скрит от погледа им. Щом стъпят на стената пред погледа им ще се открива впечатляваща гледка - ще могат да погледнат цялото селище от 20 метра височина. За да слязат в него ще трябва да вземат панорамен асансьор, който ще ги спусне до древните руини. Там те ще могат да се разходят по древните улици, да посетят двореца на одриския цар Севт Трети и да видят големия централен площад, на който се събират всички улици.

image

“Севтополис ще се превърне в едно от чудесата на света. Подобно нещо няма в друга държава. За това обектът може да стане световна атракция” разказва авторът на проекта арх. Тилев.

Ограждащият пръстен ще служи едновременно за да задържа напора на водата, като пристан на пристигащите кораби и лодки и ще бъде една оживена улица, на която ще има ресторанти, кафенета, магазини, пунктове за наемане на велосипеди и кънки. В самия пръстен ще има хотелски комплекс, конферентни зали, офиси и други помещения по поддръжката на туристическия обект. Илюминаторите му ще гледат едновременно и към древния град и към водата около него. Ще има и богато озеленени тераси, които ще превръщат ансамбъла в парк с висящи градини. Тук ще могат да се провеждат разнообразни обществени прояви и събития, като симпозиуми, изложби и д.р. През нощта пръстенът ще е осветен и ще се вижда от брега и околностите.

image

Според арх. Тилев проектът “Севтополис” може да се реализира за две години и ще отнеме само 45 мил. лева (за сравнение ремонта на столичния булевард Шипченски Проход струваше на общината 6 мил. лева). Средствата ще се набират чрез специално създаден комитет и чрез различни международни програми.

Според CityBuild.bg, сканирането на дъното на язовир Копринка ще започне в близките дни за да бъдат очетрани границите на града. Сканирането ще се заснема от екип на Discovery Chanel, които подготвят филм за траките.

image

От Радостина Попова

Ще изплува ли градът на Севт III от дъното на язовир Копринка?

11 Юли 2007

Росица Стойкова  

image Компютърно изображение на бетонната стена в язовир Копринка, която ще извади на сухо древния град Севтополис. За да се осъществи проектът са необходими 85 млн евро. Снимка: Тилев Архитекти ООД

През 1956 година водите на току-що построения язовир Копринка потапят едно от най-големите археологически богатства на България. Под водата остава Севтополис – градът на тракийския владетел Севт ІІІ, столица на Одриската държава от края на ІV-ІІІ в.пр.н.е. Днес инициатива на общината в Казанлък е на път да извади древния град от водите на язовира и да го превърне в туристическа атракция. Това ще се случи, ако се намерят близо 85 млн. евро за проекта, който предвижда бетонен ринг да огради Севтополис от водата и да го направи достъпен за туристите.

В момента тракийският град се намира на 20 метра под водата. Той е разположен на площ от 50 декара на 7 км западно от Казанлък и на 2 км от могилата Голяма Косматка, където през 2004 година Георги Китов намери бронзовата скулптурна глава на тракийски владетел.

image Снимки на разкопките на гр. Севтополис от 50-те години. Градът е открит случайно през 1948 година и до 1954 е подробно проучен и документиран. Снимка: Тилев Архитекти ООД


Градът на цар Севт ІІІ е открит случайно през 1948 година, когато започва строителството на язовира. Тогава археологът проф. Димитър Димитров заедно със свои студенти решава да проучи тракийски могили по поречието на река Тунджа и така открива единствения цялостно проучен до момента тракийски град на българска територия. Работата на археолозите продължава шест години, като всичко е заснето и документирано подробно.

Тракийският владетел Севт III, обединител на одрисите, издигнал града най-вероятно около 320 г. пр. н. е. като своя столица след успешните борби срещу македонската хегемония в Тракия. Севтополис се намира върху развалините на укрепена царска резиденция и тракийско селище, на левия бряг на река Тунджа, наричана тогава Тонзус.

image Подробна скица на Севтополис, ограден от стената. В чертежа се виждат крепостните стени, дворците, улиците, светилището на Дионис и агората. Снимка: Тилев Архитекти ООД

Градът е опасан с крепостна стена, дълга 890 м. От двете градски порти тръгват две широки главни улици, които в центъра се пресичат под прав ъгъл и оформят голям градски площад със светилище на Дионис. Тук живеели 50-ина семейства на одриската аристокрация. Царската резиденция е в североизточния край. Дворецът на Севт III е двуетажен, фасадата му е дълга 40 м и е с богата украса. От многобройните помещения изпъква просторна зала, разкошно украсена с многоцветна мазилка, наподобяваща мрамор.

Севтополис съществувал до началото на III в. преди Христа, когато бил опожарен и разрушен. Археолозите са открили много луксозни старогръцки керамични съдове, украшения, фрагменти от каменни скулптури, амфори и др.

image Компютърно изображение на проекта за Севтополис, който се намира на 7 км от Казанлък и на 2 км от могилата Голяма Косматка. Снимка: Тилев Архитекти ООД

Идеята да се извади Севтополис от водата е огласена през 2005 година на научна конференция на празниците на Долината на тракийските царе. Там е представен проектът на доц.д-р арх. Жеко Тилев, според който в средата на язовира ще бъде вдигнат бетонен ринг. До него ще се стига с катери и лодки, които ще акостират на 15-меров кей. Кръглата язовирна стена ще бъде с външен диаметър 420 метра и ще опасва петоъгълния град. В нея ще има ресторанти, конферентни зали, хотелски комплекс и спортни зали с обща площ 23 160 кв. м. В комплекса ще има подводни етажи с прозрачни стъклени стени. До дъното на язовира ще водят панорамни асансьори, а терасите от вътрешната страна ще бъдат превърнати в парк „висящи градини”.

image Компютърно изображение на бъдещия проект за града на Севт ІІІ, построен в Долината на тракийските царе през 320 г. пр. н. е. Снимка: Тилев Архитекти ООД

Останките от Севтополис ще бъдат реставрирани и ще бъдат постоянно достъпни. Ще може да се разглеждат светилището на Дионис, кулите и крепостните стени, главните улици и двореца. Има план мястото да бъде свързано с другите обекти в Долината на тракийските царе със седемкилометрова въжена линия.

image Рисунка на останките от Севтополис, които сега се намират на 20 м под водната повърхност. Илюстрация: Тилев Архитекти ООД

Преди две години група интелектуалци заявиха своята подкрепа за възстановяване на древния град. Проф. Иван Маразов, Евтим Евтимов, Иван Гранитски и други писаха в призив към президента: „Убедени сме, че възстановяването на Севтополис ще предостави уникалната възможност той да се превърне в емблема на богатото ни минало, творчески потенциал и реално бъдеще”. Според доц. Тилев, за реализирането на проекта ще са необходими две години. Засега обаче той е на етап предварително проучване и набиране на средства.



Проектът "Севтополис" може да стане визитна картичка за културата на България
Арх. Жеко Тилев, автор на проекта за разкриване на подводния тракийски град Севтополис


Специално за Econ.bg


През октомври 2007 г. Сдружението "Национално обединение съхрани българското" и архитект Жеко Тилев официално стартираха кампания за разкриването на Севтополис. Това е първият и най-добре запазен тракийски град у нас, останал на дъното на язовир "Копринка" край Казанлък. Градът е бил столица на Одриската държава от края на ІV и началото на ІІІ в. пр.н.е. Проект на сдружението и архитекта предлага възможност античният град да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен - той трябва да се "отвоюва" от язовира чрез вътрешна кръгла язовирна стена, така че да се получи своеобразен кладенец, на дъното на който да се представи Севтополис. Чрез проекта изключителната историческа, образователна, културна и туристическа стойност би могла да се реализира в уникална архитектурна структура и природна среда. На 18 февруари на официална пресконференция Сдружението представи
отчет на дейността си по проекта до момента. Беше изтъкнато, че проектът е срещнал не само одобрение, но и съпротива и негативни оценки. За идейния замисъл на проекта, за неговото финансиране и за научната роля на инициативата разговаряме с арх. Жеко Тилев.



Архитект Тилев, кога за първи път обществото научи за проекта “Севтополис"?

Арх. Жеко Тилев:


Проектът беше лансиран в публичното пространство преди 3 години. През този период обаче се намериха и хора, които отрекоха значимостта на проекта, като изтъкнаха неговата икономическа неефективност. За съжаление, има и такива специалисти, които отрекоха значението на самия град Севтополис като археологически обект.

Тъй като той е единственият запазен град-столица на тракийски владетел, чрез проекта ние искаме той да бъде изваден от водите на казанлъшкия язовир “Копринка", под които се намира в момента.

Разкажете ни повече за града Севтополис. Как ще го покажете на хората? Какви дейности предвижда проектът, който изпълнявате?

Арх. Жеко Тилев:


Севтополис е установен през периода 1948–1954 г. Оттогава до ден днешен той предизвиква голям археологически интерес. Важен е както за тракологията, така и за световната историческа наука.

Нашият проект предвижда да се направи вътрешна язовирна стена, чрез която водата ще бъде изтеглена настрани и ще може или чрез стълби, или чрез специално изградени панорамни асансьори, да се стига до Севтополис. В рамките на вътрешната язовирна стена ще бъде разположена голяма музейна експозиция (на голямата снимка горе виждате макет на проекта, изработен от арх. Тилев)

Според мен на това място е хубаво да се събере всичко, което сме намерили до момента – всички съкровища и артефакти от тази цивилизация. Всички тези ценни експонати в момента са пръснати в различни музеи из страната. Искаме като съберем на едно място всичко намерено, посетителите да добият пълна представа за прототракийската цивилизация, която обхваща периода VI – III в. пр. н.е .

Освен това предвиждаме да бъде изграден научно-изследователски център, конферентен блок, хотелска част, заведения за обществено хранене - всичко, което е необходимо, както за пълноценен отдих, така и за цялостна научно-изследователска дейност. Така че обектът от чисто археологически се превръща в комплексно туристическо място.

Вътрешната стена е планирана като висящи градини, ще има и един парк, в който хората ще могат да си правят разходки. Нека да подчертая, че от техническа гледна точка, изпълнението не представлява никаква трудност.

Като цяло ние целим да създаден един мегапроект, който да се превърне във визитна картичка за културата на България.

Как предвиждате туристите да пристигат до обекта?

Арх. Жеко Тилев:


Посетителите ще пристигат с лодка или корабче, тъй като обектът е отдалечен от брега на около 300 метра. Това е едно допълнително изживяване за посетителите, защото когато лодките не се движат, от обекта се вижда само един тънък ръб на стената. Когато те попаднат на стената, целият град изниква панорамно и амфитеатрално.

С реализацията на този проект за първи път в световната практика се създава възможността един такъв археологически обект да се експонира и разглежда от височина 20 метра. Посетителите ще могат да го обикалят от всички страни, което е най-благоприятната зрителна точка. Те ще могат да слязат и долу, да се докоснат до самата история.

Очаквате ли реализацията на този проект да разкрие за науката нещо ново и непознато?

Арх. Жеко Тилев:


Самият проект сам по себе си предлага един нов прочит на проблема съвременност – история. Не изключвам след отвоюването на Севтополис от водата, да изникнат още предмети от тази култура.

Колко средства ще са необходими за цялостното осъществяване на проекта “Севтополис”?

Арх. Жеко Тилев:


По първоначални сметки - между 100 и 150 милиона евро, с всички извършени консервационни и реставрационни дейности на археологическите обекти. За такъв уникален обект тези средства не са много. По-голямата част от сумата е предвидена за изграждането на стената. Една трета от парите ще са за развитието на обектите за обществено обслужване. От предвидените финанси ще бъде заделена и част за продължение на научната дейност.

Споменахте, че има хора, които не одобряват проекта. В публичното пространство официално против този проект се обяви известният наш археолог проф. Николай Овчаров. Какви са според Вас неговите аргументи?

Арх. Жеко Тилев:


Той най-точно би трябвало да отговори на този въпрос. Аз смислен отговор до момента не съм получил. Предполагам, че става дума за някаква професионална ревност от негова страна. Според оценките, които имам от неговите колеги, той е изключително ревнив към собствената си дейност. Мисля, че изпитва някакви опасения, че с изграждането на този обект, неговите “Перперикон” и “Татул” ще бъдат засенчени. Искам да му кажа, че той не би трябвало да има подобни страхове. Обектите са с различно значение. Те са еднакво ценни и по никакъв начин не бива да делим обектите на наши и ваши – всичко е българско и всички усилия трябва да бъдат общи. Ако неговата позиция има подобни аргументи, това не е позиция на професионалист.

Проф. Овчаров счита, че проектът “Севтополис” е непостижим и безсмислено в него ще се инвестират много пари. Според него по-реалистично би било да бъде направено копие на града, извън водите на язовира. Как преценявате идеята за направата на макет на Севтополис?

Арх. Жеко Тилев:


За мен това е пагубна идея и не бива да се реализира. Тя ще "глътне” немалко милиони също. Също така макетът ще принизи стойността на самия Севтополис. Това ще бъде един фалшификат, една бутафория, а усещането за допир с подобни обекти никак не е добро. Не си струва когато имаме оригинал, да правим макет. Създаването на един изкуствен обект ще създаде усещането у всеки посетител, че тук нещо не е наред. По този начин ще се принизи цялата културно-историческа стойност на всички оригинали, които се намират наоколо. Не зная защо Овчаров си позволява подобна идея. Може би точно това иска – експонатите в Долината на тракийските царе да не се възприемат насериозно.

Оттук нататък какво следва да предприемете?

Арх. Жеко Тилев:


Предстои ни много работа. Най-напред трябва да убедим обществеността в значимостта на Севтополис. Разговори, срещи за консолидиране на мнението, включително и с тези, които са против. Аз дълбоко уважавам професор Овчаров и смятам, че по отношение на Севтополис, той просто е в някакво необяснимо за мен заблуждение. Обектът е от национално значение и изисква усилията на цялата българска общественост. Трябва да се създаде необходимият финансов проект и да се намерят подходящите форми на финансиране, след което ще започнат изходните данни, предпроектни проучвания и технически проект. След изработването на техническия проект ще имаме окончателната цена на проекта. Следва работен проект и започване на същинското строителство. Ако всичко върви добре, от днешна дата до 3-5 години проектът може да бъде реализиран.


Интервю на Апостол Апостолов
Региони: Стара Загора Източник:

 

1.Кой организира инициативата “Севтополис”? Кампанията за експонирането и реставрацията на Севтополис е инициирана отсдружение “Национално обединение съхрани българското” (НОСБ) по уникалния архитектуренпроект за изграждането на древния тракийски град, чийто автор е арх. Жеко Тилев. Инициативата стартира в края на септември 2007 г. Сдружение НОСБ е една от най-популярните български младежки организации. Названието „Съхрани българското” е създадено през зимата на 2005 г. като име нанационална инициатива за съхраняване и развиване на българските култура, история итрадиции. Впоследствие, по предложение и инициатива на създателите си, названието ставамото на организирана през лятото на същата година Първа национална младежка бригада„Съхрани българското ‘2005” и на Първи национален младежки събор под патронажа надържавния глава на Р. България. През пролетта и лятото на 2007 г., за да се запази идеята„Съхрани българското” и тя да придобие официално юридическо лице, се учредява исдружение с нестопанска цел в обществена полза със същото име. За времето от началото наидеята "Съхрани българското" до днес, са проведени много инициативи с патриотичен, граждански и образователен характер (повече информация за тях можете да намерите вописанието на сдружението или на неговия сайт). 2.Кой е създал проекта за Севтополис? Създател на уникалния архитектурен проект за експонирането на Севтополис е арх. Жеко Тилев. Арх. Жеко Тилев е един от най-популярните и награждавани в световен мащаббългарски архитекти. През 1987 г. арх. Тилев получава научна степен доктор, през 1991 г. става доцент и специализира “Технология на архитектурата” в Архитектурния факултет в Рим. От 1995 г. е ръководител на катедра “Сградостроителство” в Архитектурния факултет наУниверситета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). През 2002 г. основава „Тилевархитекти” ООД. Сред многобройните му проекти се нареждат такива като Великият египетскимузей – Египет (2003 г.), СГХГ – София (2000 г.), Олимпийският комплекс в Инсбруг, Австрия среконструкция на ски-шанцата (1991 г.), много проекти в София, Пловдив, Ботевград, Варна, Благоевград, Карлово; архитект на годината за 2003, носител на златен “Визарх” – 2005 г. Европейски награди за архитектура за проект “Севтополис”. 3.Какво представлява Севтополис? Севтополис е най-известният обект под вода в българската археология. Той е не самоуникален археологически и исторически обект, но и цяла съкровищница с данни за живота ибита на траките. Градът е разкрит и проучен между 1948 и 1954 г. при изграждането наязовир “Копринка” до Казанлък от екип под ръководството на проф. Димитър Димитров. Тогава той е напълно заснет и проучен. Градът на тракийския владетел Севт III остава на 20метра под вода след пълното изграждане на язовир “Копринка” до гр. Казанък. Въпреки това, той е отлично съхранен и в него се съдържат редица ценни данни и находки за траките съссветовно културно и историческо значение. Севтополис, създаден от тракийския владетел Севт III в сърцето на Казанлъшкиярайон, се е развивал бързо като първостепенен политически, икономически и културенцентър, столица на Севтовата държава. Той е основан през 323 г. пр. н. е. и загива през 270 г. пр. н. е. Оживените икономически и културни контакти на града с големите елинистическицентрове на гръцкия свят и развитието на местни занаяти очертават Севтополис като най- значимия център на тракийската икономика и култура в Казанлъшкия район. 4.Кой подкрепя проекта? Първата подкрепа за запазването на това уникално българско наследство със световнозначение предоставя арх. Жеко Тилев, който безвъзмездно създава архитектурния план зареставрацията и експонацията му. Благодарение на изключителните качества на проекта инеговата уникална идея, той се радва на голям интерес на редица международни форуми имного известен по света. След неговото създаване, проектът е официално представен и
--------------------------------------------------------------------------------
Page 2
Сдружение с нестопанска цел за осъществяване на дейност в обществена полза“НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ СЪХРАНИ БЪЛГАРСКОТО” получава подкрепата на българската държава и широката поддръжка на община Казанлък, както и на редица български и чужди инвеститори, проявяващи интерес да помогнат внеговото реализиране. За реализирането на проекта са се обявили редица българскиархеолози, историци, учени. Проектът за Севтополис е подкрепен и от сдружение “Националносдружение съхрани българското”, което, на базата на сключено споразумение с автора му, приема да популяризира проекта и да спомогне за неговото осъществяване. 5.Какво предвиждат организаторите на инициативата за проекта? За изграждането на подобен мащабен проект са необходими не само много средства, стабилна и постоянна подкрепа от много държавни институции и достатъчно време запроучване на археологическите находки и изграждане на самото съоражение. Кампанията заСевтополис е разделена на няколко етапа, първият от които цели неговата популяризация ипривличане на общественото внимание към стойността му. Следващи етапи са реализиранетона редица стъпки, които ще направят възможна подкрепата на обществеността, на различниевропейски и световни фондове за изграждането на Севтополис. 6.Как ще изглежда и ще се реализира проекта? Проектът за експониране на Севтополис предлага възможността градът да бъденапълно разкрит, консервиран, частично реставриран и постоянно достъпен. Античният градсе отвоюва от язовира чрез вътрешна кръгла язовирна стена, така че се получава своеобразенкладенец, на дъното на който е разположен Севтополис. Пръстенът е кей за пристигащителодки и корабчета. Това е и една оживена улица, парк, пристанище, панорамна алея. Богатоозеленените тераси превръщат ансамбъла в парк “висящи градини” с места за отдих, цветниплощи, открити изложби. Така оформен, Севтополис получава статут и качества нанационален и световен културно-исторически център. За цялостното изграждане и завършенвид на мащабния проект “Севтополис” ще се търси активната помощ на българската държава ина европейски фондове за запазване на културното наследство, помощта на обществеността ина инвеститори на местно и международно ниво. 7.Защо подобен проект е необходим? Значимостта на проекта е свързана не само с неговата ценност като туристически иинфраструктурен обект. Севтополис е неделима част от световното културно наследство инеговото разкриване ще направи възможно продължаването на археологическата работа пообекта. Севтополис е важна част от уникалното древно наследство на траките в България, представено под много различни форми в прочутата Долина на тракийските царе. Освен товапроектът, създаден от арх. Тилев предвижда Севтополис да бъде не само разкрит от водата, без това да пречи на язовира, но да го експонира като един от най-модерните световникомплекси, който ще привлича международен интерес заради своята древна история исъвременно уникално решение. Значимостта на подобен проект е огромна както забългарската история и култура, тъй като чрез него ще се създаде възможност за разкриване изапознаване с едни от най-древните символи на съвременната територия на България, но и запопуляризирането на страната пред света посредством символ, обвързан не само с България. Реализирането на проекта „Севтополис” ще превърне града-символ на траките в изключителноатрактивен археологически обект и ще позволи научната и изследователска работи по него дапродължат, за да може да заеме полагащото му се място в листата на ЮНЕСКО за световнокултурно наследство.



Тагове:   България,   може,


Гласувай:
0



1. анонимен - Твърдо ДА и от мен Тодор А. Гръблев
07.08.2008 00:54
Твърдо ДА и от мен
Тодор А.Гръблев
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8339029
Постинги: 1980
Коментари: 10405
Гласове: 95892
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930