Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2008 06:23 - Световни писатели спасяват думите
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 862 Коментари: 2 Гласове:
0



Световни писатели спасяват думите 60 творци от 30 страни търсят на среща в НДК мястото на словото в епохата на интернет Книгата се възражда, убеден е президентът Георги Първанов
image
Президентът Георги Първанов и поетът Любомир Левчев
Фото Виктор Леви Огромна част от воините на писаното слово се събраха на започналата вчера Девета международна писателска среща в НДК. Тя се провежда от 7 до 13 юни в София и Варна. Участват около 60 автори от близо 30 страни, представители на Европейската академия за поезия и на Европейския писателски конгрес. Сред известните имена са Владимир Бояринов и Валерий Тагански от Русия, Иван Драч от Украйна, Ана Бландиана от Румъния, Йоздемир Индже от Турция, Клодин Елф и Норма Боске от Франция, Ричард Хартайс от САЩ, Бранко Цветкоски от Македония, Ели Пеониду от Кипър, Анизе Колц от Люксембург, президент на Европейската академия за поезия, Нико Стоянов от Молдова. Родната гилдия се отчете с масирано присъствие на стотина автори на мерената и немерена реч. Организатори са Съюзът на българските писатели, фондация "Славяни" и поетът Любомир Левчев, който според шеговитата закачка на шефа на СБП Николай Петев е "организатор и участник в международните писателски срещи от няколко века". Срещата е под патронажа на президента Георги Първанов и със съдействието на Министерство на културата. "Световната писателска среща в България става традиция и успешно се вписва в националния и международния културен календар като събитие с голямо значение", посочи в словото си при откриването президентът. Той отбеляза ролята на СБП за възобновяването на традиционните международни писателски срещи, които се организират у нас от 1977 година. Темата, "Силата и слабостта на думите в информационната епоха", която е в центъра на дискусиите, е много актуална и адекватно избрана. "При бързото навлизане на информационните технологии във всички сфери все по-често човешката дейност се замества от машината. Заплашено ли е писменото художествено слово е въпрос, който постоянно трябва да получава отговори и от специалистите, и от обществото", посочи държавният глава. По думите му новите технологии крият неподозирани възможности, но интересът към книгата се възражда. "В България през двете години от предишната световна писателска среща има истински издателски бум - на преводна и на българска литература, на художествени и научни издания. И това е плод не само на носталгията на тези, които сме израснали с четеното слово, но и на разбирането, че общуването с книгата не може да бъде заменено от никаква машина. Всяка нова творба създава неповторима атмосфера, носи нови усещания - като всяка нова любов, възпитава", създава емоции, каза Георги Първанов. Според него компютърните технологии не са най-голямата заплаха. Има други много по-опасни предизвикателства за словото. То отстъпва на един друг тип слово, което носи заплахата, омразата и сблъсъка. И не е израз на носталгия, на наивен романтизъм. "Бих искал всички ние да дадем своя принос за възраждането на слово, което да поучава, да трогва и да радва", сподели той и продължи: "И най-сетне, когато говорим за свободното слово, мисля, че неговото най-важно измерение е да бъде отговорно, да е морален ангажимент.
То е дълг на всеки, посветен на творчеството и обществената дейност. Променя се ролята на думите в общуването, дори ако щете и в любовта. Сега младите, съдейки по моите синове, са много по-директни. Някои от изразните средства са останали непроменени през вековете, но има и промени, които не можеш да не забележиш. Аз не се наемам да бъда съдник, не казвам кое е по-добро или по-лошо, но това са тенденции, които си струва да бъдат анализирани".
Първанов изрази гордостта си, че България приема отново писатели от цял свят в период, когато страната ни се е утвърдила като активен и достоен член на Европейския съюз. Особено важно е, че чрез членството ни кирилицата, която е азбука и на други представени на срещата страни, се наложи като трета азбука в ЕС и това е признание за значението на славянската писменост и култура в европейската духовна съкровищница, посочи президентът. "Съдбата на Европа е във вашите ръце, защото Европейската общност е не само икономика и политика, а е преди всичко духовност. И докато икономиката и политиката се променят във времето, духът е вечен", завърши словото си държавният глава. "В предишните световни писателски срещи в България участваха забележителни творци като Ерве Базен, Жоржи Амаду, Уилям Сароян, Евгений Евтушенко, Янис Рицос, Николас Гилен и още много. Днес тук са едни от най-ярките представители на съвременната литература и затова тези срещи са натоварени с високи очаквания за защита на благородни каузи като световния мир, нравствения избор на хората по света", каза Стефан Данаилов. По думите му срещата ще допринесе и да се открои мястото на българската култура в новите реалности и членството в ЕС. "Очаквам вашите идеи за преодоляването на информационния шум в средата, в която живеем и творим, за налагането на критериите за пошлото и стойностното, защото именно културата остава след информационния шум, за да възстанови истинските духовни стойности", посочи министърът.
Николай Петев, председател на СБП, обобщи: "Историята ни показва, че разговорите между писателите санай-доброто предсказание за бъдещето на човека и човечеството. Вярно, че има и много утопия в тях. Още Виктор Юго и неговата писателска среща през ХIХ век са се заблуждавали, че могат да спрат войните. Но ние сега предоставяме възможност за многостранна, дълбока и отговорна дискусия, която ще даде надежда не само на читателите, а и на писателите".
Людмила Първанова



Гласувай:
0



1. nadagr - Здравей,
09.06.2008 09:36
искам да добавя нещо,което не е лично към теб, avangardi.
Николай Петев първо да спре да си издава книгите,докато е председател на СБП,както това е правил Димитър Димов като председател.Иначе между тях няма нищо общо!
цитирай
2. valiordanov - Има нещо по-важно което тия Господа ...
09.06.2008 21:35
Има нещо по-важно което тия Господа трябва да обсъдят за да тръгне разговора за загрижеността за словото. Имам предвид закона за меценатството. Някога Симеон Велики (той затова е Велики) е вземал от държавната хазна да не угасне пламъка на словото, а сега се слага в хазната само сделки и други подобни неща без да се мисли въобще за словото. Словото влиза в дебати само като има мероприятие и е засегната проблематика около него. Президента и управляващите са длъжници на словото и културата като цяло. Това няма как да е иначе докато се влияем от Европа, която не и пука за нашата култура от която всъщност и те са се учили....Боли, но има ли кой да ме чуе?....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8306427
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95676
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031