Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2008 05:44 - Защо за 21 години страната ни е остана с 1 270 590 души по-малко. Болестите, които съпътстват бедността, промените в ТЕЛК-а, Ще оценяват риска при работа
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1182 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 19.06.2008 06:34


Нежен и прекрасен ден пълен с усмивки!
image 


Болестите, които съпътстват бедността, промените в ТЕЛК-а, Ще оценяват риска при работа

Защо за 21 години страната ни е остана с 1 270 590 души по-малко

Д-р Кънчо Марангозов

През 1985 г. населението на България е 8 949 880 души. Тогава естественият прираст е положителен и е 1,3. През 2006 г. според официалната статистика е 7 679 290 с отрицателен естествен прираст от 5,1, със смъртност от 14,7 на хиляда и раждаемост 9,6 на хиляда.

Страшни, унищожителни числа.

Повече от 21 години, което е само един миг в историята, показателите са като топовни гърмежи сякаш искат да оповестят началото на края на България. Ние сме на 2-о място в Европа по намаляващо население. За тези години родината ни е останала с 1 270 590 души по-малко. Причината не е само миграцията към Европа, но и бедността, която води до тежки хронични заболявания. По тези показатели сме първи в Европа. Преди не много години се считаше, че от социално значими заболявания страдат хора живеещи в богати цивилизовани държави. Днес науката доказва и Световната здравна организация потвърждава, че хроничните болести покосяват страни с ниски и средни доходи. Тенденцията в България е при сегашната политическа система и провежданата неадекватна социална политика хроничните неинфекциозни болести да върлуват в близките десетилетия. Какви са причините?
Трудовите възнаграждения са ниски. Недалновидна здравна и пенсионна политика. Много социални домове нямат необходимата европейска материална база. Грижите за обитателите им са под критичния минимум. Нарушават се гражданските права. За майчинството и детството се полагат палиативни грижи независимо от конституционните изисквания. Незадоволителни са условията на труд и естествено много трудови злополуки завършват със смърт или инвалидизация. Увеличаващата се неграмотност води до болести.
Главни представители са: болестите на органите на кръвообращението, злокачествените новообразувания, хроничните белодробни болести и диабетът. В страната има

2 милиона хипертоници

и 250 хиляди диабетици с всички последици от това. Характерно за основните хронични неинфекциозни болести е,че имат дълъг безсимптомен период и се откриват късно, когато възможностите за лечение са намалени, а и самото то е скъпо. Прилагането на сложни технологии и иновации е недостъпно за много от нуждаещите се, особено за бедните. Факторите на риска се натрупват през живота още от вътреутробното развитие и определят тежестта на болестта. Седем са факторите: тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа активност, злоупотреба с алкохол, хипертония, увеличен холестерол и затлъстяване.

Тютюнопушенето в България нараства. В страната над 3 милиона са пушачите или това е около 40 процента от населението. В тютюневия дим има 4 хиляди токсични вещества. По-бързо се увеличават пушачите при жените и в детско-юношеската възраст. Долната граница на пропушване е под 13 години. На пасивно пушене са подложени близо 70 процента от децата. Този порок се превръща в начин на живот. Лош пример дават родители и учители, лекари, специалисти на всички нива в системата на управление. До цигарите има свободен безпроблемен достъп всеки, независимо от възрастта. Има ли изход? Да! И той е законова тотална забрана на тютюнопушенето на всички обществени места: от улиците през училищата и болниците, транспортните средства, заведенията за обществено хранене, магазините, хотелите, до най-обикновеното и малко кафене независимо от собствеността. Във всякакъв вид помещения и обществени сгради е наложителна забрана. Пушачите да получават по-ниски възнаграждения, да плащат по-големи данъци и осигуровки. И глоби, и то високи. Стойността на кутия цигари да нараства. Висок паричен лиценз за магазините, продаващи цигари. Можело да се появи черна борса. Ами нали има модерни и съвременни органи за борба с нея. Нарушавали се правата на човека. Да, но от пушачите.

Алкохолната консумация в България е широко разпространена. Възрастовата граница за първоначална употреба намалява до 12 години. Една от причините е

свободният достъп до алкохола.

Изследванията показват, че над 25 хиляди ученици от 9-12 клас са с рискова употреба на алкохол. В страната има около 300 хиляди злоупотребяващи с пиенето. Потвърдена е връзката на алкохола с цирозата на черния дроб, рака на устната кухина, фаринкса, ларинкса, хранопровода, стомаха, дебелото черво, гърдата. По-голям е рискът за инсулт, кардиомиопатия, увреждане на половата функция, нервната система. Алкохолът създава проблеми с производителността на труда, в семейството, насилието, самоубийствата, престъпността, транспортния травматизъм. Той е причинител на около 60 различни заболявания. Най-страшното е, че алкохолизмът е наследствен. Част от причините на злоупотребата с алкохол са денонощната реклама по медиите, достъпността до него по всяко време, ниските цени. В България вече има и алкохолен туризъм. Здравното образование не може да допринесе за разумно пиене. Рекламата е по-силна. Да, науката счита, че в малки дози особено червеното вино предотвратява тромбозите, има антиоксидантен и антистресов ефект. Лесна и бърза мярка е забраната на всякакъв вид реклама на алкохол в медиите и на обществени места.

Ниската физическа активност е фактор за българската заболеваемост, установена в 80-те години на миналия век. Най-голямо е намалението й във възрастта 15-24 години. Почти всеки втори мъж и жена са с ниска физическа активност, която е в корелативна зависимост с хипертонията, повишения холестерол и телесно тегло. За това допринасят автоматизацията на работните места и автомобилизацията на живота.

Моделът на храненето в България не е здравословен. Социално-икономическите промени след 1989 г. доведоха до намаляване дневната консумация на месо от 100 грама на 62 грама, на месни продукти от 78 грама на 30 грама, консумацията на захар е намалена на 45 процента, прясно мляко с 50 процента, млечни продукти с 12 процента, кисело мляко с 60 процента. Увеличена е консумацията на боб и леща с 30 процента, на плодове и зеленчуци с 2 процента. Над 60 процента от българското население приема по-малко от 2/3 от дневните потребности за минерали и витамини. Едва 30 процента от новородените се кърмят до 6 месеца. Така храненето се превърна в основен рисков фактор за редица болести. Повишеният холестерол е свързан с начина на хранене, като 17 процента от мъжете и 14 процента от жените са с увеличени стойности. Много честа е комбинацията повишен холестерол, затлъстяване, тютюнопушене. Затлъстяването възниква, когато има хроничен дисбаланс между приема на храна и разхода на енергия. Доказана е връзката на наднорменото тегло с хипертонията, исхемичната болест на сърцето, жлъчно-каменната болест. След тютюнопушенето свръхтеглото е втората по важност причина за преждевременната смърт. Водещите заболявания на умиранията в България са исхемичната болест на сърцето и мозъчно съдовата болест, които са над средния показател за Европейския съюз. В България съществува епидемия от хронични неинфекциозни болести. Намалението на зрението и слуха, слепотата и глухотата, болестите на устната кухина, генетичните отклонения са други причини за значителната тежест на заболеваемостта. И заедно с наркоманиите, които са вече елемент на масова култура, това, че всеки 5 българин е с психични проблеми, един процент са болните от шизофрения, увеличават се заболяванията на перинаталния период, нарасналите случаи на туберкулоза все повече

утежняват живота на българите.

Има и още: около 200 хиляди жени особено между 15 и 25 години страдат от анорексия, над 7000 души умират в болниците поради ниско качество на медицинската помощ от общо 21 хиляди починали след хоспитализация. А е известно, че всеки 5 лежи в болница без потребност. И така 21 процента от населението преминава през многото български болнични стационари за уж активно лечение. За Европейския съюз този показател е 18 процента. През 2007 година 1006 души са загинали при автомобилни катастрофи.

Трагедии без начало и край в болно и умиращо българско общество.
Тежките сериозни последствия са:
- Ниско качество на живота на заболелите.
- Преждевременна смърт.
- Големи отрицателни и недооценени икономически загуби за семействата, общините, държавата и цялото общество.
На България са нужни не само профилактични междуведомствени програми, здравна стратегия, която все още не се е появила, а цялостна промяна на политическия модел на държавно устройство и управление. Не вярвам това да се случи в следващите 5-6 години, имайки предвид настоящето. За страна член на ЕС трябват нови политици с друга визия и морал, защото хората, които страдат и са бедни, не могат безкрайно да чакат и понасят провежданата повече от 18 години политика на тъй наречения преход към демокрация.

Бел. на автора: Демографските показатели са по данни на Националния център по здравна информация. За 2007 г. все още не са официално публикувани от центъра.

19.06.2008

Ще оценяват риска при работа

КНСБ иска инспектори по труда в малките и средните предприятия

Евелина Димова

Стартира кампания под наслов "Здравословни работни места: Добре е за теб. Добре е за бизнеса. Европейска кампания за оценка на риска". Тя е под егидата на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа и се провежда в цяла Европа. Кампанията цели да направи работните места в Европа по-безопасни, по-здравословни и по-продуктивни. Проявата ще продължи две години (2008-2009 г.). На всеки три и половина минути в ЕС умира човек по причини, свързани с труда. Всяка година в Европейския съюз умират 5720 души като последица от трудови злополуки по данни на ЕВРОСТАТ. Освен това Международната организация на труда счита, че други 159 000 работници в ЕС умират всеки ден поради професионални заболявания. По-голямата част от трудовите злополуки и професионални болести са предотвратими, като първата стъпка в тази посока е оценката на риска.
Въвеждането на работнически инспектори по труда с ограничени правомощия, които да бъдат част от процеса на инспектиране на средните и малките предприятия, са предложили от КНСБ по време на вчерашното заседание на Националния съвет по тристранно сътрудничество. По думите на Иван Кокалов, вицепрезидент на синдиката, този инспектор може да предотвратява корупционни практики като арбитър между работодателя и инспектора от Главната инспекция на труда. Д-р Кокалов даде примери, че има такива инспектори в Чехия и Швеция. Не е задължително този инспектор да работи в определено място, той може да бъде предложен отвътре от работодателите. Според КНСБ работническият инспектор трябва да може да влиза в предприятията, да консултира нарушения по условията на труд, но не и да налага глоби или други административни актове.
В рамките на Европейската седмица за безопасни и здравословни условия на труд (20-26 октомври 2008 г. и 19-25 октомври 2009 г.) ще бъдат организирани редица събития с участието на информационно-координационните центрове, които обикновено са националните органи за безопасни и здравословни условия на труд на държавите членки. Кампанията предвижда също връчване на награди за добра практика, с които ще бъдат отличени дружества и организации.

Левите депутати "за" промените в ТЕЛК-а

Парламентарната група на Коалиция за България подкрепи концепцията за нова организация по отношение на медицинската експертиза за хората с увреждания, съобщиха от пресцентъра на "Позитано" 20. За децата и за хората в пенсионна възраст акцент се поставя върху степента и вида на увреждането, а за хората в трудоспособна възраст - и върху степента на намалена работоспособност. Медицинската експертиза за хората в пенсионна възраст ще се извършва по облекчен ред, основно по документи. За заболявания, които имат траен дефицит, се предвижда медицинската експертиза да определя пожизнен срок. За определени групи, като онкологични, вродени заболявания от ранна детска възраст, психични и други социалнозначими заболявания, да има твърд минимален процент степен на увреждане (трайно намалена трудоспособност на работещите). Целта на предвижданите промени е по- лесното установяване степента и вида на увреждане, както и разширяване възможностите за прилагане на по-целенасочени мерки за трудова и социална интеграция на хората с увреждания. Промените в закона за здравето налагат промени и в над 30 нормативни акта, което ще изисква висока степен на съгласуваност между всички институции при съответните технологични срокове. Предстои в най-кратък срок междуведомствена работна група да разработи и предложи проект за допълнение и усъвършенстване на сега действащата наредба и методика, съобразена с исканията на хората с увреждания.

19.06.2008



Тагове:   малко,   остана,   оценяват,


Гласувай:
0



1. yuliya2006 - ГЕНОЦИДЗа седемнадесет го...
19.06.2008 07:44
ГЕНОЦИД

За седемнадесет години-геноцид,
пенсионера-осъден.
На комат хляб,на режим,
болните почти умряха.

За седемнадесет години-геноцид,
младите в нервна криза.
Порнография,наркотик,поп-фолк,
лъскави коли,силиконов бюст.

За седемнадесет години-геноцид,
четиридесетгодишните-в чужбина.
Слугуват унизени,без закрила
и болни се завръщат у дома.

За седемнадесет години-геноцид,
тези който говорят-осмиват.
Биг Брадър утайки прибра,
героите-жалки отрепки.

За седемнадесет години-геноцид,
в парламента-гнусен педофил.
А зад него цяла групировка,
вулгарно и брутално го спасяват.

За седемнадесет години-геноцид,
лекарствата като вълшебства.
Продават ти на килограм
и ставаш тяхна жертва.

За седемнадесет години-геноцид,
народа плаща с бедността си.
За да са най-богати те,
в Европа и в света.

01.12.2006
ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. ivesa - А две години след седемнадесетте...
21.06.2008 16:15
колко от язвите на обществото са излекувани?!
Авангарди,предложението на КНСБ за инспектори по степента на риска е добронамерено,но ще се реализира ли успешно?Промените в ТЕЛК-а са наложителни,но кратък ли ще е срокът да се извършат и полезни ли ще бъдат?Много са въпросите,мила...и търсенето на отговорите не търпи отлагане.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8351989
Постинги: 1981
Коментари: 10406
Гласове: 95926
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930