Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2008 07:38 - Преизчисляваме всички пенсии, отпуснати до 2007= Пенсионират вече и по прякор
Автор: avangardi Категория: Изкуство   
Прочетен: 7379 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 24.06.2008 06:21


Преизчисляваме всички пенсии, отпуснати до 2007 г.

Когато промяната води до намаление, запазваме стария размер на парите, твърди управителят на Националния осигурителен институт

image Йордан Христосков

Разговаря Ева Костова

- Господин Христосков, в редакцията на ДУМА имаше много запитвания от читателите защо се преизчисляват само пенсиите, отпуснати до 2000 година. Стана ясно, че Надзорният съвет на НОИ ще гледа нов текст за преизчисляване на всички пенсии до 2000 година. Обяснете по-точно за какво става дума?
- Тексът, който НОИ е подготвил, съгласувано с Министерството на труда и социалната политика, и ще бъде обсъждан днес от Надзорния съвет, гласи, че се преизчисляват всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2007 г. с дохода от 2007 г.
Средният осигурителен доход за 2007 г. е 398,117 лв. В този текст има изрична разпоредба, че ако това преизчисление води до намаляване, се запазва старият размер на пенсията - действащ към 30 септември 2008 г. Няма опасност някоя пенсия да се намали. Увеличение обаче няма да получи максималната пенсия, увеличение няма да получат по-голямата част от пенсиите, отпуснати през 2001 г. и следващите години, защото доходът, от който те са изчислени, индексиран с промяната на пенсиите с коефициентите, е по-голям от 398 лв. Това е математически ясно - че те няма да получат увеличение. Увеличение също така няма да получат и пенсии, които са на минималния размер. Например те в момента са 80 лв., средното увеличение ще е с около 8,5%, значи ще имат увеличение 8-9 лв. и пак ще бъдат под 113 лв., колкото ще е минималната пенсия от 1 юли 2008 г. След преизчислението те ще станат 113 лв. Малък е техният брой, но има и такива пенсии, които ще бъдат на запазения размер от преди 2000 г. Когато те са били например 230 лв., преизчислени са по новата формула и е трябвало да станат 180 лв., но и тогава разпоредбата казваше, че преизчислението е само ако е по-благоприятно, иначе се запазва старият размер, тя е останала 230 лв., сега се е индексирала и вече е станала 350 лв. При преизчислението отново ще бъде по-малка, защото запазваме нейния размер от преди 1999 г.
- Колко пенсии няма да бъдат увеличени?
- Нашите разчети показаха, че от около 1 млн. и 850 000 трудови пенсии - за осигурителен стаж и възраст, инвалидни и наследствени, увеличение ще получат в резултат на това преизчисление някъде около 1 млн. и 1,1 млн. пенсии - т.е. горе-долу половината пенсии.
Опитахме се, макар и с малко, да разширим политическите послания от Катарино с цел да поставим хората на една основа. Пенсиите, които са отпуснати през 2000 г., също са отпуснати с доход от 180 лв. Знаем, че през 2006 г. пенсиите бяха индексирани с различен коефициент, с различен размер и затова си позволихме да разширим.
- Няма ли риск сам човек да си изчислява размера на пенсията с използването на пенсионния калкулатор - услуга, която НОИ предоставя?
- Това се прави с цел всеки да бъде информиран предварително. Защо човек трябва да се поддава на най-различни слухове - нека онзи, който желае, да може сам да си сметне парите за някаква ориентация. Ето например има вече въведени стимули той да остане, да продължи да работи и една година след придобиване право на пенсия да му се брои не за 1 процент, а за 5. Това ще му помогне да вземе своето решение - дали да продължи да работи или да си получава пенсията.
- Значи яснота при получаване на пенсията има - човек ще получи ли разпечатка какво ще получава, какво е изработил през годината или методиката на изчисляване е неясна като при сметките за парното...
- Значи данните ще си ги въвежда пенсионерът. Говорим за електронния калкулатор, защото ние не сме завършили напълно цикъла. В бъдеще ще има информация за целия осигурителен живот и човек ще получи писмо, в което ще има данни колко време е работил, какъв му е стажът, индивидуалният коефициент и какъв е размерът на пенсията. А при наличието на калкулатора сега той ще си въвежда данните сам. Ще влезе в персоналния регистър, ще си види данните оттам. Калкулаторът представлява едно средство за диалог. В момента, в който човек нанася дохода си, в съответната графа автоматично ще се появи средният за страната осигурителен доход и ще му излезе индивидуалният коефициент. Той ще си нанася стажа в брой години, в т.ч. трета, втора, първа категория, автоматично калкулаторът ще му смята стажа. Към момента той иска да си пресметне пенсията, или за в бъдеще това ще е предсказуемият размер. Ако му предстои буквално сега да се пенсионира, с много голяма точност ще има данните. Иначе ние не знаем какво има в трудовата му книжка, колко години точно е служил, той ще си нанася данните. Една жена, която е била в неплатен отпуск по майчинство, тя ще си нанесе едната година с акт за раждане например.
- Грамотни ли сме толкова за такава операция?
- Пенсионерите имат много знания.
- Да де, ама те изчисляват примерно субективно по-висока пенсия и накрая като излезе истинският й размер, са разочаровани.
- И частните фондове имат калкулатори. Днес обаче стойността на един дял е еди колко си, ама човек се пенсионира след 5 години и е паднала стойността, естествено че няма да получи това, което той си е сметнал. Или пък той работи с една таблица за смъртност със средни данни. Актюерът на съответния пенсионен фонд се е презастраховал срещу риска по-дълго да живеят хората и е вкарал други данни, естествено че ще се получи разминаване, но все пак това е нещо ориентировъчно.
- Да се върнем към преизчисляването на пенсиите от октомври - 8,5 на сто средно увеличение колко лева прави на човек средно?
- 18 лева средно на човек ще донесе преизчислението от октомври.
- С какъв коефициент ще е преизчислението - с 1,1 или 1,2?
- Не, не, не - това е само за преизчисляване на старите пенсии, макар че те не са стари, защото това е второ поред преизчисление. Това, за което вие говорите, е алтернативно.
- В смисъл?
- От 1 януари 2009 г. има идея една година стаж да носи коефициент 1,1, което автоматично означава всички отпуснати досега пенсии да бъдат увеличени с 10 процента и всички нови пенсии оттук нататък при равни други условия да бъдат с 10 на сто по-високи.
- Значи ли това отказ през 2009 г. от сега действащото златно швейцарско правило при изчисляване на пенсиите с 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход и толкова процента от ръста на инфлацията?
- Пак казвам - това е алтернатива. Другият вариант е 14,3 на сто увеличение от 1 юли на пенсиите. Разработили сме и двата варианта.

23.06.2008

Пенсионират вече и по прякор

Хората на НОИ влизат в ролята на детективи, търсейки истински имена по прашасали ведомости

Ева Костова

image image

В архивното стопанство на НОИ в с. Невестино, Кюстендилско, се пазят ведомости за пенсия на името на Анка сервитьорката. Така я е записал някога работодателят й от "горната махала". Тук е най-голямото "депо" за разплащателни ведомости на ликвидирани вече държавни и общински предприятия, бивши ТКЗС-ета и др., обяснява Кирил Тодоров, главен директор на териториалното поделение на НОИ в Кюстендил. В Невестино специалисти от фирма "Димяна" ЕООД, спечелила търг за дейността си, се справят с обработката на тонове документи, за да ги сканират, индексират и вкарат

в компютрите за "вечно" ползване.

Целта е хората да не се затрудняват и да не губят ценнно време в обикаляне за заветните документи за пенсия (особено когато няма насреща работодател или правоприемник на дадена дейност), пропускане на срокове, загуба на ценен стаж и др. С архивните стопанства на НОИ се цели и прекратяване на практиката за издаване на документи с невярно съдържание. А подобни примери не липсват, даже има случаи, дадени на прокурор. В селска община в Добрич например са издавани масово документи на хора, работили в кравеферма, каквато всъщност в селото няма. Надчет за 6000 лв. е направен на кмета на с. Ваксево край Кюстендил за 3-4 пенсионирани с неверни данни за мними текезесари. Друг кмет пък издал фалшива бележка на тъщата, за да й осигури липсващия стаж за пенсия.
С разработения в Невестино модул са приети и регистрирани 7472 осигурители, 521 414 дела и над 55 милиона листа. Продължава издирването на документация от осигурители, прекратили дейността си, като в определени случаи се прибягва и до принудително изземване на документи с цел защита правата на осигурените, каза управителят на НОИ Йордан Христосков. Между 5 и 7 години ще отнеме създаването на пълен електронен регистър на осигурените, допълни той. Така голяма част от

документите на хартия ще отидат в историята,

макар че засега се предвижда те да се пазят още 50 години. В бъдеще само с един електронен подпис и банкова сметка всеки може да се пенсионира и без да контактува със служители на НОИ, обещават ни експертите. Засега в малко страни в Европа действа подобна система като нашата. Дори и да сте от другия край на страната, но сте работил в Смолян, можете да получите бележка за стажа и доходите, без да се налага да пътувате из страната както досега, уверяват експертите.
Досега всички стари архиви се съхраняваха от общините. Където най-лесно можели да стават далаверите с документи за по-висока пенсия. Сега в Невестино са се преселили архивите на БГА "Балкан", Първа частна банка, досиетата на 600 000 българи, работили някога в Коми, СССР. Архивите се съхраняват като ценни египетски папироси или като фонда на народната библиотека - при подходяща температура, влажност на въздуха и др. Обработват се документи от 1976 година насам, тогава е въведено ЕГН-ето. Всяка новозакрита фирма вече е длъжна да даде на НОИ данните за своите служители и те попадат в същия архив. От октомври 2006 г. започна процесът на сканиране и индексиране на архивните документи в Пловдив и Невестино. Към края на май 2008 г. в Пловдив са обработени електронно 3 960 379 страници, в Невестино - 1 935 885 - или общо 5 896 264 страници. Развитието на електронната архивираща система продължава -

стартира уеб търсачка

на централна база данни, съобщиха от НОИ. Тя дава справка за местонахождението на делата във физическия архив, електронно изображение на документите на осигурените, съобщи Евгения Петрова, директорка на "Архивно стопанство" в НОИ. Отказ за предоставяне на удостоверение за осигурителен стаж и доход се извършва само след максимално прецизна проверка на наличната документация и само в случаите, когато документацията не е предадена в нашите териториални поделения, или човекът не фигурира в наличната разплащателна и трудовоправна документация, поясни Евгения Петрова. Често на хората на НОИ, на които им се налага понякога да влизат в ролята на частни детективи, съдействие оказват и граждани за издирване на документация на прекратили дейността си осигурители, която е безстопанствена и за която има риск да бъде унищожена. Ангажимент на "Архивно стопанство" е и процедурата по унищожаване на разплащателната и трудовоправната документация с изтекъл 50-годишен срок на съхранение.

Обслужване на гражданите

Заявленията се подават в ТП на НОИ по местоживеене. Услугата е безплатна. Архивните центрове издават следните документи:
образец УП-13 - удостоверение за трудов и осигурителен стаж;
образец УП-14 - удостоверение за осигурителен стаж на земеделски стопани-кооператори;
образец УП-15 - удостоверение за осигурителен доход;
образец УП-17 - удостоверение за установяване на трудов стаж по съдебен ред

Решението

С промени в Кодекса за социално осигуряване осигурителите, които прекратяват дейността си след 1 януари 2006 г., и нямат правоприемник, се задължиха да предават разплащателните ведомости в съответното ТП на НОИ.
Всички юридически или физически лица, държавни учреждения, общини или кметове, съхраняващи ведомости на прекратени осигурители, които нямат правоприемник, са задължени в двугодишен срок, считано от 1 юли 2005 г., да предадат документите в съответното териториално поделение на НОИ.
НОИ създава и поддържа информационна система за разплащателните ведомости и данните от тази система се използват за отпускане и изплащане на пенсии и обезщетения.

Действащи и бъдещи архивни центрове

Пловдив - съхранява документи на ТП на НОИ Пловдив, Пазарджик и Смолян
с. Невестино - съхранява документи на ТП на НОИ София и Софийска област, Благоевград, Перник и и Кюстендил
Силистра - съхранява архивите на ТП на НОИ Силистра и Добрич
В процес на изграждане са архивните центрове в Стара Загора - ще съхранява архивни документи на ТП на НОИ Стара Загора, Сливен и Хасково
Архивен център Търговище - архивите на ТП на НОИ Търговище, Шумен, Разград и Русе
Архивен център Тетевен - архивите на ТП на НОИ Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново и Враца



Тагове:   прякор,   отпуснати,


Гласувай:
0



1. анонимен - А.Печовска
11.07.2008 10:20
Статията ви е чудесна.Много добре,че получаването на информацията за доход и трудов стаж няма да зависи от чиновник.Като отидеш за УП-2 или Образец 30 , касиерката смята , че й създаваш допълнителна работа и трябва да си платиш за услугата на ръка.При това се чувстваш като натрапник.
Поздравления за това,което правите!
цитирай
2. анонимен - само какви сте перачи на пари
10.06.2009 22:33
цялата тази фирма е измислена и е пране на пари
цитирай
3. анонимен - ПЕНЧО СЛАВЧЕВ
05.08.2010 23:13
РАБОТИЛ СЪМ В БЗНС В.ТЪРНОВО ОТ 1973 Г. ДО 1976 - ОБЩО 3 ГОДИНИ. В ТРУДОВАТА МИ КНИЖКА Е НАНЕСЕН СТАЖА, НО НЕ Е СЛОЖЕН ПРОДЪЛГОВАТ ПЕЧАТ. ПОДАДОХ МОЛБА ЗА ИЗДАВАНЕ НА УП-3 В НОИ-СОФИЯ С ВХ.№ АС-УП-499/02.02.2010. ОТ ТАМ МИ КАЗАХА, ЧЕ МОЛБАТА МИ ЩЕ БЪДЕ ИЗПРАТЕНА В АРХИВА В С.НЕВЕСТИНО И ДО НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ ПОЛУЧА УДОСТОВЕРЕНИЕТО. МОЛЯ, ОТГОВОРЕТЕ МИ, КОЛКО ВРЕМЕ ТРАБВА ОЩЕ ДА ЧАКАМ . ПРЕДСТОИ МИ ПЕНСИОНИРАНЕ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308867
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95682
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031